Overheden hekelen beveiliging RIM


RIM, de maker van BlackBerry, verzekert gebruikers van datadiensten van het bedrijf in een mailing absolute veiligheid. Dat doet RIM niet voor niets, want niet iedereen is blij met die beveiliging.

De Wall Street Journal schreef vanmorgen een artikel over RIM, waarin de brief aan klanten genoemd wordt. RIM ligt in de clinch met de Indiase overheid over de encryptie van data die door BlackBerry's verstuurd wordt. De versleutelde informatie is niet leesbaar voor het bedrijf zelf, laat staan voor de overheid.

Nationale veiligheid

Niet alle landen zijn daar blij mee. Het aftappen van mobiele data is een veelgebruikte opsporingsmethode, die niet werkt bij gebruik van speciaal voor BlackBerry ontwikkelde communicatiediensten. De Verenigde Arabische Emiraten verboden eerder het gebruik van de BlackBerry om deze reden.

In de twee meest bekende Emiraten die deel zijn van dit land, Dubai en Abu Dhabi, woont een groot aantal Nederlanders. De overheid daar eiste naar verluid dat de servers waarop de versleutelde data staat in het land zelf geplaatst worden, zodat de server onder de wet van de VAE zou vallen.

Gesprekken in India

In India is nog geen verbod op gebruik van BlackBerry. Een ban op alle apparatuur van RIM zou een forse tegenslag voor het bedrijf zijn. India is een opkomende economie waar een zesde deel van de wereldbevolking woont, en biedt dus veel ondernemingskansen voor RIM. Gisteren doken geruchten op dat een deal was gesloten met de Indiase overheid, maar de maker van de BlackBerry spreekt dat met kracht tegen.

Bron: Online.wsj.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel