Huawei Mate 30 en 30 Pro mogelijk zonder Google-diensten gelanceerd


Het was even stil rondom de soap tussen Huawei en de VS maar na enkele malen uitstel staat het onderwerp weer met stip op de agenda. Eerste toestel die nu echt last lijkt te krijgen van het verbod is de nog aan te kondigen Huawei Mate 30. Zoals het nu lijkt is dit het eerste toestel dat zonder Google-diensten uitkomt.

Ondanks dat Huawei door de VS een "acute bedreiging voor de nationale veiligheid" zou zijn is het handelsverbod al enkele malen met 90 dagen uitgesteld. De nieuwste deadline staat voor 17 november in de agenda. Vanaf dan mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei en enkele dochterondernemingen. Dat geldt dus ook voor Google dat met Android het overgrote deel van de telefoonmarkt voorziet van software. Zo ook Huawei en de aankomende Mate 30 en Mate 30 Pro.

Huawei Mate 30 Pro render
Huawei Mate 30 Pro met vier camera's

Huawei kondigt echter nog wel gewoon op 18 september in München haar volgende vlaggenschip aan. Ondanks dat dit voor de deadline is komt het toch te laat om goedgekeurd te worden voor Android. Gevolg is dat het niet met Google-diensten uitgebracht mag worden. Dus geen Google Maps, de Play Store en Gmail. Huawei lijkt dus niet erg wakker te liggen van de hele situatie en voorziet mogelijk nog een uitstel. Eerder gaf Huawei al aan gewoon met Android door te willen gaan ondanks dat het een eigen besturingssysteem heeft klaarliggen genaamd HarmonyOS. De eerste telefoons met dat eigen OS worden niet dit jaar verwacht.

Via: 1, 2


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel