Schrikkelseconde zorgt voor uitval mobiele diensten


Schrikkelseconde zorgt voor uitval mobiele diensten

Populaire mobiele diensten zoals FourSquare en LinkedIn, maar ook andere websites, hadden afgelopen weekend last van een zeldzaam en ogenschijnlijk onschuldig fenomeen; een schrikkelseconde.

Iedereen zal bekend zijn met een schrikkeljaar waarbij iedere vier jaar een extra dag wordt toegevoegd aan de kalender. Een schrikkelseconde is een iets minder bekend verschijnsel waarbij slechts één seconde wordt toegevoegd. Afgelopen weekend was het weer zover, de 25e sinds 1972.

Dat zoiets simpels als de tijd ervoor kan zorgen dat websites plat gaan weten we sinds de millenniumwisseling. Bleef grote uitval toen nog uit, ditmaal was het raak. Vermoedelijk omdat maar weinig vermoedde dat een enkele seconde voor problemen kon zorgen. De site's van FourSquare en LinkedIn lagen er enige tijd uit. Het probleem ligt hem in de synchronisatie met de atoomklok. Hiervoor gebruiken servers NTP (Network Time Protocol) die de datumnotatie 23:59:60 niet begrepen. De meeste problemen werden verholpen door een reboot, maar dat duurde in sommige gevallen tot een uur lang.

Via: Gizmodo.com



Praat mee over dit artikel