EU eens over TV standaard op mobiel


De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt over een standaard voor het bekijken van TV op mobiele telefoons.

Zoals door de commissie afgesproken moet binnen de EU gebruik worden gemaakt van de DVB-H techniek. DVB-H of Digital Video Broadcasting Handhelds is een standaard voor digitale televisie en is gebaseerd op een broadcasttechniek.

Daarnaast stelt de Commissie dat deze standaardisering door de 27 leden overgenomen dienen te worden en tevens moet worden gestimuleerd. Dit besluit hoeft overigens niet overgenomen te worden maar is slechts een aanbeveling. Door deze zet om van DVB-H de algemene standaard te maken hoopt de Commissie de concurrentie tussen andere standaarden, zoals MediaFLO en DMB, te voorkomen waardoor mobiele TV sneller geïmplementeerd kan worden.

DVB-H zou theoretisch gratis aangeboden kunnen worden, maar meer waarschijnlijk is dat telecombedrijven het voor een vaste kostprijs in de toekomst aan zullen bieden.

Overigens kan via ons zoekscherm in de gedetailleerde modus gezocht worden op telefoons die DVB-H ondersteunen. Klik daarvoor hier. Verkrijgbare toestellen die momenteel DVB-H ondersteunen zijn de Nokia N92 en de nog verwachte Nokia N77.Praat mee over dit artikel