Twitterscam belooft dure smartphones

· 2 reacties


We zien in onze Twitter timeline de laatste paar dagen enorm vaak Twitteraccounts zoals @TelefoonWinnen voorbijkomen die dure smartphone's weggeven. Maar zoals wel vaker met dingen die te mooi lijken om waar te zijn; het is nep.

Van oplichting willen we niet direct spreken want er hoeft niets betaald te worden. Alhoewel winnaars wel hun adresgegevens moeten opsturen waarmee in theorie makkelijker identiteitsfraude gepleegd kan worden. De actie is vooral misleidend. Het account @TelefoonWinnen telt momenteel ruim 22 duizend volgers die iedere dag massaal aan het retweeten geslagen zijn. Echter blijkt uit kort onderzoek van onze kant dat de telefoons niet worden uitgekeerd.

Screenshot Twitter scam DM

Het account lijkt te worden gerund door ene Maik uit Winterswijk (volledige naam bekend bij de redactie) die met de actie ook meer volgers probeert te krijgen voor z'n vrienden. Dat lukt aardig want beide hebben inmiddels al een paar duizend volgers. Ze claimen een sponsor te hebben maar die weet op zijn beurt van niets en ontkent banden te hebben met TelefoonWinnen. Mensen die beweren wat te hebben gewonnen komen allemaal uit hun vriendenkring.

Wij hebben contact proberen te krijgen met beide heren maar ze hebben tot op heden nog niet gereageerd. Ons advies; trap er niet in, negeer de berichten, stuur je adresgegevens niet op en blokkeer en rapporteer het account als spam.

Update - De beheerder van het account bevestigd in een e-mail-wisseling dat het om een uit de hand gelopen grap gaat. Het account is inmiddels door Twitter gereset.

Emailconversatie TelefoonWinnen


Praat mee over dit artikel