Bluetooth 5 aangekondigd; groter bereik en 2x sneller


De Bluetooth SIG heeft versie 5 van de draadloze techniek aangekondigd. De standaard wordt pas eind 2016 gefinaliseerd en de eerste producten worden niet voor 2017 verwacht. Wat kunnen we zoal verwachten? Versie 5 richt zich vooral op snelheid en bereik.

Wat was jouw eerste mobiel met Bluetooth? Toen had je er misschien nog niet zoveel aan maar inmiddels kun je misschien niet meer zonder. Hoe zou je anders je koptelefoon koppelen, bestanden versturen of met andere accessoires verbinding maken? Versie 5 richt zich op twee kernpunten; bereik en snelheid. Het bereik wordt verviervoudigd en de snelheid verdubbeld. Dat moet vooral de groei van IoT-apparaten bevorderen, het zogenaamde Internet of Things.

Bluetooth 5

We hoeven de eerste telefoons met Bluetooth 5 niet voor 2017 te verwachten. De complete standaard zal pas eind 2016 af zijn en pas daarna volgen de producten. Verwacht tot die tijd dus alleen maar Bluetooth 4.2 producten. Echt jammer is dat niet meteen. Wij zullen weinig voordelen hebben van de techniek. Vooral zogenaamde beacons, bedoeld voor IoT-toepassingen zullen profiteren van Bluetooth 5. Bluetooth is trouwens gemaakt door een Nederlander. Jaap Haartsen werkte destijds bij Ericsson die de techniek in 1994 uitgewerkt heeft. Dankzij zijn inspanningen werd hij in 2015 opgenomen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame. Daarin staan bijvoorbeeld ook pioniers als Henry Ford en de gebroeders Wright.Praat mee over dit artikel