Apple onthult langverwachte VR-bril; Vision Pro


Na jarenlange geruchten onthulde Apple tijdens WWDC 2023 haar langverwachte AR/VR-bril. Apple noemt de Vision Pro het begin van spatial computing en legt de lat meteen hoog.

De Apple Vision Pro ziet eruit als een soort skibril en daarmee op vele andere VR-brillen. Toch zijn er verschillen. Zo beschikt de Vision Pro over een scherm aan de voorzijde die de ogen van de drager weergeeft. Zijn die zichtbaar dan betekent dat de gebruiker de omgeving om zich heen (gedeeltelijk) ziet. Is er een soort gloed te zien dan heeft de drager zich ondergedompeld in de virtuele wereld en wenst hij niet gestoord te worden.

Apple Vision Pro in use by woman

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de brillen van Meta richt Apple zich op meerdere use cases. Van internetbrowsen, tot educatie, werk en films kijken. De Vision Pro is ook niet alleen geschikt om content mee te consumeren, maar ook om te produceren. Er bevinden zich camera's voorop die video in 3D kan opnemen. Deze kan dan op de bril weer terug bekeken worden.

Mindfulness app

Apple heeft redelijk wat eigen apps geschikt gemaakt voor de Vision Pro. Hieronder uiteraard apps zoals Apple TV maar ook minder voor de hand liggende apps zoals Mail, Messages en Notes. Nieuw binnen het Apple ecosysteem is Mindfulness om even helemaal tot rust te komen.

Apple Vision Pro compatible apps
Een greep uit het aanbod apps voor de Vision Pro

Bedienen gaat niet met een controller maar met oogherkenning, vingerbewegingen en spraak. Om de bril voor ieder hoofd en oog geschikt te hebben zijn er speciale bandjes verkrijgbaar en optische lenzen. Vergeet niet de batterypack aan te sluiten. Die heeft een gebruiksduur van 2 uur maar kan ook op het stopcontact aangesloten worden.

Vision Pro in Nederland

Apple's Vision Pro bril moet in 2024 uitkomen maar alleen eerst in de VS. Andere landen volgen later al blijft onduidelijk wanneer precies en welke. Een prijs is al wel bekend. Die bedraagt een stevige 3.499 dollar. Hoeveel dat omgerekend in euro's is weten we nog niet maar geschat wordt boven de vierduizend euro.

Als eerste de Apple Vision Pro hebben?Ontvang eenmalig een e-mail zodra deze in de winkel ligt


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel