Patent royalties even hoog als materiaalkosten smartphones


Telefoons zouden 30% goedkoper kunnen zijn als fabrikanten elkaar niet zoveel zouden bestoken met rechtszaken over patenten. Dit percentage gaat namelijk op aan patent royalties. Evenveel als de materiaalkosten.

Advocaten zijn niet goedkoop en ze moeten ergens van betaald worden. Bovendien zijn significante uitvindingen zoals het rubberband-effect van levensbelang voor de mensheid dat we er als consument diep voor in de buidel moeten tasten. Van een smartphone van 400 euro betaal je volgens berekeningen 120 euro aan dit soort veelal onzinnige patenten. Gevolg is dat je evenveel betaalt voor patenten als aan materiaalkosten.

Lady justice

Nog een voorbeeld; zo betaal je al gauw 60 dollar voor alle LTE-patenten om 4G mogelijk te maken terwijl het component dat de 4G-signalen verwerkt tussen de 10 en 13 dollar kost. De bron stipt verder een zorgelijke ontwikkeling aan; de opeenstapeling van patent royalties maakt het steeds vaker economisch onrendabel om producten uit te brengen. Bedrijven komen dan simpelweg niet meer uit de kosten en brengen daarom sommige producten helemaal niet meer uit. Weet je de volgende keer wie je de schuld moet geven van dat hoge prijskaartje.

Foto: Markus Daams (cc)
Bron: WilmerHalePraat mee over dit artikel