Nokia neemt Symbian over en maakt het open source


Nokia heeft aangekondigd de resterende aandelen in Symbian over te nemen en het populaire besturingssysteem voor mobiele apparaten beschikbaar te stellen aan de open source gemeenschap.

Nokia had tot voor kort al een meerderheid in de aandelen Symbian, maar maakt nu bekend ook de overige aandelen over te nemen van Sony Ericsson, Panasonic, Siemens. Alleen Samsung, dat een belang van 9% heeft, is nog niet akkoord maar Nokia verwacht hier verder geen problemen meer mee.

Opmerkelijk is dat Nokia het beheer van Symbian overdraagt naar het nieuw opgerichte Symbian Foundation, waar onder andere LG, Motorola, Samsung en Sony Ericsson deel van uitmaken. Deze non-profit stichting heeft tot doel om van Symbian een open source platform te maken, vergelijkbaar met Google's Android en het Linux platform van LiMo Foundation. Het hoopt hiermee een impuls te geven om nieuwe ontwikkelaars aan te trekken die nieuwe innovatieve applicaties zullen maken.

Marktleider
Het Symbian OS is al het meest toegepaste besturingssysteem voor mobiele apparaten, met een marktaandeel van 60%. Het besturingssysteem, dat inmiddels alweer 10 jaar oud is, vindt zijn oorsprong in het PSION EPOC besturingssysteem. Dit was veelal terug te vinden was in de PDA's van PSION. Volgens de Symbian Foundation zijn er 8 fabrikanten die mobiele telefoons produceren die onder Symbian draaien die samen maar liefst 235 verschillende toestellen produceren.

Nokia neemt Symbian over en maakt het open source
De 'oude' PSION PDA's

Nokia verwacht dat de overname tegen het einde van dit jaar voltooid zal zijn. De eerste telefoons die zullen zijn uitgerust met het nieuwe Symbian OS zullen in 2010 van de band rollen. Het voegt hieraan toe dat applicatie die onder het S60 platform zijn ontwikkeld backwards compatible zijn met het Symbian Foundation platform.



Praat mee over dit artikel