Minster Verhagen verbiedt WhatsApp-heffing

· 2 reacties


Minister Verhagen van economische zaken verbiedt de heffing die KPN wilde instellen op sommige apps, zoals WhatsApp en YouTube. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daarop aan.

Eerder wilde het kabinet niets doen aan de plannen die KPN en mogelijk andere providers hadden. Verhagen komt met een voorstel om met de Telecomwet zo te wijzigen dat deze de vrije toegang tot internet beschermt. Nederlandse operators zullen een andere manier moeten zoeken om meer geld te verdienen aan mobiel internet, want heffingen op WhatsApp, Skype en YouTube behoren niet meer tot de mogelijkheden zodra de Telecomwet is aangepast.

Verdienmodellen

KPN was de eerste nederlandse provider die met plannen kwam om internet-abonnementen aan te bieden die bepaalde services blokkeren. Vanwege teruglopende inkomsten uit SMS-berichten zocht het bedrijf naar nieuwe verdienmodellen, en kwam zo uit bij het plan om voor toegang tot bepaalde apps een extra heffing in te stellen. Daar steekt de minister nu een stokje voor.Praat mee over dit artikel