De opkomst van het touchpad in de nieuwe LG KG800 en Samsung E900


Het touchpad is momenteel de nieuwste feature in de markt van de mobiele telefonie. Twee nieuwe modellen de LG KG800 en Samsung E900 zijn er mee uitgerust en wij melden jou welke je moet kiezen.

Natuurlijk mag een vergelijking tussen de KG800 en de E900 niet ontbreken. Beide modellen die als unieke eigenschap een touchpad hebben worden hier naast elkaar gelegd en vergeleken op een aantal punten.

Samsung bracht in Europa tijdens Cebit 2006 als eerste de E900 ten tonelen. Het toestel dat werd geacht de eerste te zijn met een dergelijke functionaliteit trok veel bekijks van de bezoekers van deze beurs. De toetsen werkte nog niet direct optimaal, maar door wat fine-tuning is de Samsung telg nu wel een genot om te gebruiken.

LG bracht twee weken later zijn KG800 in de openheid. Men meldde erbij dat dit het eerste toestel op de Europese markt was die dit touchpad bij zich zou dragen. Qua introductie had LG niet gelijk, wel qua leverdatum. De LG heeft namelijk als eerste de markt bereikt en stamt af een model dat geleverd wordt door het merk Cyon. Dit is het mobiele merk van LG in Korea. Daar is een dergelijk model al eind vorig jaar getoond, dus LG kan met recht zeggen dat zij de eerste waren met een dergelijke functionaliteit.

Hoe werkt dat touchpad nu eigenlijk? Op de voorkant van elk toestel zijn soft keys opgenomen. Het speciale van deze soft keys is dat deze niet fysiek aanwezig zijn. Er zijn dus geen echte knoppen waar men op drukt. De toetsen zijn aanraakgevoelig en worden ook wel het touchpad van het toestel genoemd.

Wanneer de schuif van bijvoorbeeld de E900 geopend wordt zullen de toetsen zichtbaar worden. De verlichting achter elke toets die op dat moment gebruikt kan worden zal oplichten. Door nu met de vinger die plek aan te raken zal een functie gestart worden. Men drukt dus niet fysiek een toets in zoals op het toetsenbord van het toestel. De bediening is even wennen, maar werkt erg mooi en is wel erg gevoelig. Bij de minste aanraking zal er al een functie gestart worden. Het is dan ook een voordeel dat de centrale toets niet aanraakgevoelig is bij de E900. Dit zorgt voor een snellere bediening door het menu.

De LG KG800 gebruikt een gelijkwaardig systeem, maar hierbij is de centrale toets juist wel aanraakgevoelig. Tevens is de indeling van het toetsenbord anders, waardoor de KG800 lastiger te bedienen valt. De achtergrondverlichting van de LG telg is rood en dat geeft net dat extra mee aan het toestel. Het staat vele malen mooier dan het wit van de E900.

De E900 heeft naast de standaard soft keys, drie speciale soft keys die alleen aangaan wanneer men de MP3 speler gebruikt. Een nummer starten of naar een nummer zoeken is mogelijk via deze toetsen. De LG heeft niet dergelijke specifieke toetsen voor de MP3 speler.

Kijkt men naar beide modellen dan valt op dat qua uiterlijk beide niet erg veel verschillen. De insteek is hetzelfde, alleen de LG is wat breder en dunner dan de E900 en is daarnaast ook een flink stuk lichter. De keuze tussen beide qua uiterlijk gaat in de meeste gevallen uit nar de LG. Men vindt deze stijlvoller en er strakker uitzien. Daarbij moet wel worden aangetekend dat bij bepaalde personen de voorkeur uitgaat naar de centrale toets van E900. Er kan sneller door het menu worden genavigeerd.

In de doos van beide vindt men een groot aantal accessoires. De E900 biedt naast de lader; een headset en een datakabel + software. De LG KG800 heeft veel meer te bieden. Het toestel heeft allerlei accessoires zoals een schoonmaakattribuut voor het schoonmaken van het toestel, een headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort, een tasje, lader en datakabel + software. De LG wint van de E900 op de inhoud van de doos.

Om het verhaal niet al te lang te maken worden een aantal punten snel doorgelopen tussen beide. De belkwaliteit van de LG en Samsung ontlopen elkaar niet veel, maar wanneer men dit echt gaat testen scoort de Samsung beter. Het gesprek klinkt minder dof en helderder. Ook de headset van de Samsung klinkt tijdens een gesprek beter. Een handsfree functie is alleen aanwezig op de Samsung. Een flinke misser van LG.

Het scherm van beide is ook een punt dat aangemerkt moet worden. De Samsung heeft een 262.000 kleuren QVGA scherm en de LG een 262.000 kleuren scherm met een resolutie van 176 x 220 pixels. Het scherm van de LG is dus kleiner dan de E900 qua resolutie. Maar niet fysiek, want daar scoort de LG weer hoger al scheelt het niet veel. De helderheid en afleesbaarheid van de E900 is beter dan de LG. Deze scoort daarop wel hoog, maar wanneer men onder een hoek naar het scherm kijkt dan wordt echt duidelijk welke de betere is.

Qua menu en bedieningsgemak ontlopen de twee elkaar opnieuw niet veel. De Samsung is wat simpeler te bedienen. De toetsen zitten waar men ze verwacht. Bij de LG is men altijd even op zoek naar de juiste plek. Het touchpad is niet zo logisch ingedeeld als de Samsung en men moet regelmatig de aan/uit toets gebruiken om bepaalde functies af te sluiten. Het vraagt allemaal net wat meer gewenning.

Messaging is bij beide goed voor elkaar. Het invoeren van tekst gaat goed en zonder moeite. De instellingen zijn net wat anders en wanneer men één van beide merken gewend is dan zal men daarmee weinig moeite hebben. De LG kan helaas maar 150 SMS berichten opslaan, de Samsung 50 meer.

Op connectiviteitsgebied scoren beide voldoende. Massaopslag via de USB poort wordt door allebei ondersteund en ook de Bluetooth doet zijn werk naar behoren. Aangaande het geheugen valt wel wat op te merken. De LG heeft maximaal 128 MB intern geheugen meegekregen. Dat is niet uitbreidbaar, helaas. De E900 heeft echter een MicroSD geheugenkaartslot. Men kan dus meer muziek kwijt in de Samsung.

Wanneer al deze muziek op het toestel geplaatst is kan deze afspeelt worden. De voorkeur gaat hier uit naar de LG. De speler die helaas niet in de achtergrond gezet kan worden klinkt simpelweg beter. Ook de equalizer heeft meer opties en de headset heeft een afstandsbediening en 3.5 mm poort. De speaker is daarnaast niet zo schreeuwerig als de E900. Qua MP3 speler scoort de LG telg hoger.

Andere onderdelen van het toestel die niet vergeten moeten worden zijn de camera en de batterijtijd. De E900 is met zijn fantastische 2.0 mpixel camera geen partij voor de LG die het enkel moet doen met een 1.3 mpixel camera. Ook de videocamera is in de E900 beter. De resolutie waarin opgenomen wordt is hoger en ook de opties zijn uitgebreider. De batterijtijd van beide modellen is opnieuw in het voordeel van de Samsung. Deze houdt het zo vier dagen vol. De KG800 houdt het hoogstens drie dagen vol. Het opladen kost de LG ook nog eens 2.5 uur.

Trekt men nu uit dit geheel een conclusie dan mag het duidelijk zijn dat beide modellen elkaar niet veel ontlopen. Vooral het accessoire pakket, de betere MP3 speler, de headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort en het stijlvolle uiterlijk van de KG800 zijn de sterke troeven van deze Koreaan. Daartegenover zet de E900 een fantastische 2.0 Mpixel camera, een betere belkwaliteit, een extern geheugenkaartslot, handsfree functie, een scherm met een hogere resolutie, aanwezigheid van flight mode en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken.

Gaat men voor het uiterlijk dan is de keuze voor de LG wellicht te rechtvaardigen. Ook wanneer men maar een kleine hoeveelheid nummers wil opslaan op de interne schijf van 128 MB en de betere MP3 speler wil gebruiken. Gaat men echt alleen voor de specificaties en zoekt men een toestel dat een sublieme camera heeft, handsfree functie en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken dan is de E900 de keuze.

De E900 wint het gevecht op punten van de LG, maar zet men beide modellen naast elkaar in een schoonheidswedstrijd dan wint de LG met een flinke voorsprong.

De volledige reviews van de Samsung E900 en LG KG800 zullen in de komende dagen online komen. Voor meer informatie over de nieuwe modellen of voor foto's en video's gemaakt door de camera's van beide toestellen klik op de links hieronder:

- Samsung E900
- LG KG800

Via deze links kan men beide modellen ook aanschaffen. De genoemde webshops hebben het toestel op voorraad en kunnen het nu tegen scherpe prijzen leveren.



Praat mee over dit artikel