Zowel Google als Mozilla beginnen nieuwe webengine


Google heeft aangekondigd af te stappen van de WebKit-engine dat momenteel de basis vormt van Chrome en Safari. Blink is wel gebaseerd op WebKit. Toevallig heeft ook Mozilla aangekondigd samen met Samsung te beginnen met een nieuwe engine genaamd Servo.

De stap is opvallend maar niet onverstandig. WebKit is een Open Source-project dat door Apple is gestart om de eigen Safari-browser mee te bouwen. Momenteel werken zowel Apple als Google aan dit project omdat WebKit ook de drijvende kracht is van Chrome. Dit levert nog wel eens vertraging op omdat Chrome heel anders werkt dan Safari, zo schrijft Google op haar Chromium webblog. Hierop heeft Google een zogenaamde fork gemaakt van WebKit en gaat het voortaan verder als Blink.

Chromium
Het Chromium-logo

Ook Blink zal verdergaan als Open Source. Opera, dat onlangs aankondigde van haar Presto engine over te stappen naar WebKit, zal gebruikmaken van Blink. Voor webontwikkelaars zal er in het begin weinig veranderen, Google belooft weinig te zullen veranderen aan de manier hoe webpagina's gerenderd worden.

Servo

Niet alleen Google begint een nieuwe webengine, ook Mozilla en Samsung kondigden er één aan. Servo wil als webengine beter gebruikmaken van multi-core processors en de focus leggen op beveiliging. Servo is gemaakt in Mozilla's eigen programmeertaal Rust en is primair bedoeld voor Android en ARM.



Praat mee over dit artikel