Nieuwe Nokia N-series officieel aangekondigd: N72, N73 en N93


Nokia introduceert vandaag de derde lijn met nieuwe N-series modellen. De toestellen zijn speciaal bedoeld als fashion model in het geval van de N72, imaging en blogging in de N73 en video in DVD kwaliteit met de N93. Bekijk nu ons volledig verhaal.

Nokia introduceert vandaag zijn nieuwe lijn met N-series modellen. Naast deze nieuwe set met modellen had Nokia een aantal punten die zeker besproken moeten worden. Deze zullen namelijk het komende jaar gaan beheersen en hebben als onderwerp imaging, blogging en video in DVD kwaliteit. Maar daar blijft het niet bij. Door het gehele verhaal zitten punten die we hier bespreken met daarin de nieuwe smartphones als hoofdonderwerp. Ze worden ook wel multimedia computers genoemd door Nokia.

Als eerste is het natuurlijk opvallend dat juist deze naam gekozen is. Multimedia computers haalt men in de dichtbijzijnde computer shop en niet in de telecom winkel. Niet bepaald de naam die iemand aan een telefoon zou hangen. Smartphones is een vele betere naam die door iedereen al is ingeburgerd. Helaas liggen de rechten hiervan bij Microsoft. Zo Nokia zoekt dan maar naar wat anders en komt uit bij; Multimedia computers. Niet de meest handige naam als je een telefoon gaat kopen. Ziet u het al voor u in de dichtsbijzijnde telecomwinkel. Klant: "Ik kom voor een multimedia computer van Nokia. Heeft u die?" Verkoper: "Nee, daarvoor moet hiernaast zijn bij de PC winkel".

Het internet is een ander punt waarop Nokia zich helemaal gaat fixeren. Je moet met je telefoon het internet op kunnen en dat kan ook zeer goed met de nieuwe browser die op de N-series en E-series is geplaatst. Momenteel de beste browser op een mobiel toestel. Iedereen kan dus het net op.

Ook het bloggen van afbeeldingen/foto's en video's op het net is punt dat veel mensen zullen gaan doen de komende periode. Het opzoeken van communities groeit hard en NieuweMobiel.NL ziet dat ook in. Nokia toont door middel van personalisatie en hun toestellen dat ze hiervoor klaar zijn. De complete slogan van nokia staat en valt met dit gevoel en de toestellen die getoond zijn.

Nokia N-series

Een grootste stap zal gezet moeten worden voordat de mobiele telefoon echt die multimedia computer wordt. Momenteel wordt binnen de community wereld de PC gezien als hoofdonderdeel en niet de mobiele telefoon. De mobiele wereld, operators en vooral het publiek zijn er nog niet klaar voor. De eerste stappen binnen de community wereld zijn pas net gezet.

Dan als laatste het onderdeel: Muziek! Nokia zegt dat dit een hoofdonderdeel van de N-series is, maar een sterke en duidelijke lijn is er niet. Daarnaast worden de huidige toestellen aangeprijst als zijnde de beste in zijn soort en beter dan MP3 spelers. Dit is simpelweg niet zo. Onderzoeken hebben al aangetoond dat de huidige modellen met al dan niet het hoofdonderdeel muziek vele malen minder scoren dan de huidige Walkman modellen en MP3 spelers. Alleen de zware, overprijste en onstabiele N91 toont aan wat Nokia echt kan.

Laten we nu de nieuwe modellen eens onder de loep nemen; de Nokia N72, N73 en N93. De verkrijgbaarheid gemeld door Nokia is het tweede kwartaal, maar verwacht de toestellen pas echt op de markt rond September. De huidige N-series zijn nog niet eens op de markt. Hoe kan je dan de nieuwe tegelijk gaan brengen?

Bekijk nu de nieuwe N-series via onze Nokia merkpagina en vergelijk de nieuwe toestellen met de huidige N-series en andere toestellen.

Nokia N72:

De ware opvolger van de 7610 is eigenlijk wel de duidelijkste omschrijving die je kan maken. Fashion en looks vanuit de distinctly bold serie geven het toestel een duidelijke basis voor de markt waarin met gevoel wordt gewerkt. Wij kopen onze telefoons omdat we ze mooi vinden! Uiterlijk komt eerst dan pas specificaties.

Gebasseerd op de bekende N70 is de N72 nu de tweede in lijn, maar wel lager geplaatst in de rang van N-series modellen. Vooral als je kijkt naar specificaties! Wat dan weer onduidelijk is, is het feit dat het toestel de naam N72 krijgt, die weer hoger ligt dan de N70. Snapt u het nog?

Het toestel heeft geen 3G/UMTS en kan dus niet beeldbellen. Verder wordt er een grotere geheugenkaart in de doos geleverd. Ga je voor specificaties neem dan de N70, ga je voor looks en uiterlijk neem dan de zwarte of roze geïmporteerde N72! Officieël komt de N72 namelijk niet naar de Benelux!

Nokia N72 01Nokia N72 02

Nokia N73:

De nieuwe mainstream cameraphone is de Nokia N73, een toestel dat alle standaard functionaliteiten heeft om het een goede cameratelefoon te laten zijn. Foto's bloggen via Flickr photo sharing service en een Carl Zeiss camera zorgen daarvoor. Maar hebben we dit verhaal al niet eerder gehoord? Ja, dat klopt. Tijdens de Sony Ericsson introductie van de K800i kwam hetzelfde verhaal naar boven. De N73 en K800i zijn echt tegenhangers in de markt en vooral op dit punt. De toestellen zullen hun verbeterde fotocapaciteiten met elkaar meten en merken gebruiken als Carl Zeiss, CyberShot, Flickr en Google photo blogging.

Het grote scherm van de nieuwe N73 kan niet gemist worden. Het QVGA scherm toont de gebruiker de foto's die net gemaatk zijn. Ook is er een nieuwe interface gebruikt voor de camera in dit toestel met een aantal verbeteringen.

Het toestel bevat een 3.2 Mpixel camera met autofocus en automatische macro modus, video in CIF formaat, 42 MB intern geheugen, 3G/UMTS ondersteuning en beeldbellen, stereo FM-radio, Bluetooth 2.0 zonder A2DP ondersteuning, Infrarood en Symbian v9.1 besturingssysteem en Series 60 3rd edition gebruikersinterface.

Nokia N73 01

Digitaal uitmuntende Nokia N73 - de ultieme uitdaging voor de digitale camera

Berlijn/Hongkong, 25 april - Nokia onthulde vandaag de nieuwste uitbreiding van het Nokia Nseries-assortiment, de Nokia N73. Dit is een opmerkelijke multimediacomputer in een compact en vernuftig toestel dat uitstekende fotografiemogelijkheden biedt, evenals geïntegreerde stereoluidsprekers met 3D-geluid voor optimaal audioplezier. Naast het grote scherm van 2,4 inch biedt de Nokia N73 een 3,2-megapixelcamera met optische technologie van Carl Zeiss, automatische scherpstelling en ondersteuning voor internetgemeenschappen zoals Flickr. Dit is dus een toestel dat klaar is om elke digitale camera uit te dagen.

“De Nokia N73 is de ideale metgezel voor elke liefhebber van digitale camera’s. Het toestel is even gebruiksvriendelijk als compact om mee te nemen. Stel je eens voor: je moet gewoon het toestel openschuiven en klikken om te genieten van foto’s van afdrukkwaliteit en multimedia. En je kan alles meteen uitwisselen”, aldus Juha Putkiranta, senior vice president, Multimedia Computers, Nokia. “Bij de Nokia N73 draait alles rond de mogelijkheid om intuïtief digitale herinneringen vast te leggen, te bewerken en uit te wisselen. Maar daarnaast biedt het toestel ook de rijke multimedia-ervaringen van het Nokia Nseries-assortiment. Het genot van het gebruik van de Nokia N73 reikt verder dan het toestel zelf, omdat de gebruiker zijn passies kan delen met anderen. De Nokia N73 is echt een camera voor het internettijdperk die mensen de mogelijkheid biedt om hun foto’s in een handomdraai uit te wisselen op het Web, op Flickr of via andere fotogemeenschappen.”

Lachen naar de camera
Je hoeft de perfecte foto niet te plannen - spontane fotografie is onvermijdelijk als je de Nokia N73 gebruikt. Dankzij de kwaliteitsvolle 3,2-megapixelcamera (2048 x 1536 pixels) met optische technologie van Carl Zeiss biedt de N73 ‘echte’ fotokwaliteit tot 25 x 20 cm. De mechanische sluiter en de geavanceerde automatische scherpstelling garanderen dat de foto’s scherper zijn en duidelijke details en minder bewegingsvervorming vertonen, zelfs bij weinig licht. Eens je foto’s gemaakt hebt of video’s opgenomen hebt, is het een waar genoegen om ze in liggende stand te bekijken op het grote zoekerscherm van 2,4 inch met hoge resolutie.

Unieke belevenissen uitwisselen
Je kan je foto’s en videoclips doorbladeren zoals je een fotoalbum doorbladert - en dit fotoalbum heb je gewoon altijd op zak. Beeld je foto’s onmiddellijk af op het mooie scherm, door gewoon te drukken op de speciale toets. De krachtige en intuïtieve actieve werkbalkinterface biedt de mogelijkheid om via één toets probleemloos foto’s te versturen via e-mail, Bluetooth-connectiviteit of MMS of om foto’s af te drukken of te uploaden naar een internetgemeenschap.

Imponeer je vrienden door een diavoorstelling samen te stellen, waaraan je zelfs je eigen soundtrack kan toevoegen - selecteer gewoon je favoriete foto’s en digitale deuntjes en geniet van de 3D-geluidseffecten die weergalmen uit de geïntegreerde stereoluidsprekers.

Intuïtief en intelligent
Minder dan 90cc! De ultrakrachtige Nokia N73 reist dus niet alleen overal met je mee, maar biedt ook intuïtieve functionaliteit voor een nog grotere gebruiksvriendelijkheid. Eigenlijk is elk aspect van de Nokia N73 speciaal ontworpen met het oog op eenvoudige fotografie. De speciale toetsen om foto’s te maken, te zoomen en foto’s te bekijken staan samen met de actieve werkbalkinterface borg voor een intuïtieve en snelle bediening van de belangrijkste camerafuncties.

Met Nokia XpressTransfer kan je gemakkelijk foto’s en video’s ordenen en opslaan op een compatibele PC. Kies je favoriete foto’s om ze onmiddellijk af te drukken met Nokia XpressPrint, of selecteer ze via de actieve werkbalk om ze later comfortabel af te drukken.

Nokia N73 02

Gewoon nodig
De Nokia N73 komt tegemoet aan veel alledaagse behoeften van de gebruikers - en dat alles in één pockettoestel. De Nokia N73 is beschikbaar in 3G- of quad-band EDGE/GSM-netwerken en biedt alle diversiteit van een krachtige multimediacomputer die uitgerust is met S60 3rd Edition Software onder Symbian OS. Muziekfans kunnen luisteren naar de geïntegreerde digitale Music Player van de Nokia N73 met speellijsten en equalizer. Ze kunnen ook afstemmen op de FM-radio, of gewoon genieten van productiviteitfuncties zoals e-mail, kantoortoepassingen, organizer, ... Ze kunnen hun gegevens synchroniseren met een compatibele PC en surfen op het internet met de Nokia Web Browser met Mini Map. Je ziet wie je opbelt op de VGA-camera aan de voorkant, die geactiveerd is voor video-oproepen*.

De Nokia N73 zou vanaf juli 2006 beschikbaar worden, in drie prachtige kleurencombinaties: silver grey/deep plum, frost white/metallic red en frost white/mocha brown.

Nokia N93:

De laatste in lijn van nieuwe modellen is de N93, het toestel dat DVD kwaliteit video kan genereren. Het 180 gram zwaar wegende toestel heeft de mogelijkheid tot het openen van het scherm in vier verschillende modi: Imaging mode voor het schieten van foto's, Mode voor het bekijken van video's, Opengeklapte modus voor het voeren van een gesprek en Gesloten modus voor het bij je dragen van het toestel.

Het 2.4" QVGA kleurenscherm met een kijkhoek van 160‚àû heeft 262,144 kleuren en automatische achtergrondverlichtingsinstelling. Het scherm zal de afbeeldingen tonen gemaakt met de 3.2 Mpixel camera met Carl Zeiss Vario-Tessar lens, 3x optical zoom en VGA video opname van 30 fps. De video's kunnen direct worden afgespeeld op een TV via een kabel en video-out poort of via een Wireless LAN/UPnP verbinding.

Andere punten zijn de aanwezige Bluetooth 2.0 en infrarood verbinding, TV out ondersteuning, USB 2.0 en mass storage ondersteuning, onafhankelijk van een spreker zijnde voice dailing en Symbian v9.1 besturingssysteem en Series 60 3rd edition gebruikersinterface.

De nieuwe N93 kan het best worden omschreven als een enorm grote telefoon en een redelijk klein DVD opneem- en afspeelapparaat. Samen met Nokia N-series studio kunnen gebruikers hun eigen video's verspreiden en aanpassen. De N93 zal tegenhangers krijgen in de markt van mobiele toestellen en dan vooral van het gerucht rond de Sony Ericsson HandyCam en de Samsing i310 meth 8 GB harddisk en VGA videomogelijkheid die meer dan tien dagen aan opname toelaat op de interne schijf (Alleen wanneer 8 MB gelijk is 15 seconden video).

Nokia N93 02

Op naar het volgende hoofdstuk op het vlak van video met de Nokia N93

Digitale camcorder en multimediacomputer in één gebruiksvriendelijk compact toestel

Berlijn en Hongkong, 25 aprl 2006 - Nokia kondigde vandaag de Nokia N93 aan, het ultieme mobiele toestel voor spontane video-opnamen. Naast een digitale camcorder, telefonie en rijke internetcommunicatiefuncties biedt de Nokia N93 een 3,2-megapixelcamera met optische technologie van Carl Zeiss, video-opnamemogelijkheden van DVD-kwaliteit en een 3x optische zoom. Je kan de Nokia N93 rechtstreeks aansluiten op je TV voor een breedbeeldfilmervaring, of je kan je foto’s en video’s uploaden naar online albums of blogs. Bovendien kan je kwaliteitsvolle filmpjes opnemen en branden op DVD met de meegeleverde Adobe Premiere Elements 2.0 software.

“De Nokia N93 luidt een nieuw tijdperk in op de markt van de digitale camcorders”, aldus Anssi Vanjoki, executive vice president & general manager Multimedia, Nokia. “De Nokia N93 biedt alle functies die je nodig hebt om films van topkwaliteit te maken. Dit is een fantastisch voorbeeld van een multimediacomputer met weergaloze digitale camcorderfuncties. Dankzij de connectiviteit kan je al je vastgelegde herinneringen onmiddellijk uitwisselen. Zo kan je de hele camcorderervaring afstemmen op het internettijdperk.”

Intuïtief en spontaan opnemen
De Nokia N93 biedt de beste mobiele video- en fotografie-ervaring. In het toestel zijn opmerkelijke camerafuncties geïntegreerd die borg staan voor kwaliteitsvolle foto’s en video’s van DVD-kwaliteit. Als je het hoofdscherm openklapt en draait, kan je met de Nokia N93 foto’s maken en video’s opnemen. Je gebruikt gewoon het liggende kleurenscherm als zoeker. Je kan comfortabel en impulsief alles vastleggen en onmiddellijk uitwisselen met anderen - ongeacht of het nu gaat om speciale gebeurtenissen of leuke dingen die zich onverwachts voordoen in het dagelijks leven.

Met de MPEG-4 VGA-video-opnamemogelijkheid tegen 30 frames per seconde staat de Nokia N93 garant voor een weergaloze video-ervaring met stereogeluidsopname en digitale stabilisatie, voor uitstekende films zonder trillingen. De Nokia N93 is uitgerust met een 3,2-megapixelcamera (2048 x 1536 pixels) met een Carl Zeiss Vario-Tessar lens, een 3x optische zoom en tot 20x digitale zoom, evenals automatische scherpstelling en een close-upmodus voor een verbazingwekkende scherpheid en nauwkeurigheid. Bovendien heeft de Nokia N93 een actieve camerawerkbalk met alle beschikbare functies, gaande van belichtingswaarde tot kleurtinten en witbalans. Verder zijn er speciale toetsen voor de sluiter, de zoom en de flash, en ook een cameramodustoets waarmee je snel en gemakkelijk kan schakelen tussen foto’s maken en video’s opnemen.

De Nokia N93 heeft een groot intern geheugen tot 50 MB, dat nog verder uitgebreid kan worden met een hot swap miniSD-kaart tot 2 GB. Daarmee kunnen de gebruikers maximum 90 minuten video van DVD-kwaliteit opnemen of bijna 2500 foto’s van topkwaliteit maken. Bovendien kan je je foto’s en video’s gemakkelijk vanaf de geheugenkaart overdragen naar een compatibele PC, om ze daar op te slaan. Maar je kan altijd een collectie van je favoriete foto’s op zak houden op de Nokia N93.

Uitwisselingsplezier
Je kan de foto’s die je maakt en de video’s die opneemt met de Nokia N93 in een handomdraai uitwisselen. Toon je foto’s of video’s op het 2,4” QVGA-scherm met maximum 262.144 kleuren (240 x 320 pixels) en een superbrede beeldhoek van 160 graden. Wissel je niet-gecomprimeerde foto’s en videoclips onmiddellijk uit via e-mail, via de Bluetooth-technologie of door ze rechtstreeks vanaf de Galerij te uploaden naar compatibele blogs. Je kan je vastgelegde herinneringen zelfs delen met familie en vrienden op een groot compatibel Tv-scherm, draadloos via de geïntegreerde WLAN- en UPnP-technologie (Universal Plug & Play) of door de meegeleverde Tv-kabel te gebruiken. Verder kan je ook surfen op het web om je e-mails en Office-documenten te lezen. Je kan op de Nokia N93 zelfs games spelen, waarbij je het scherm van je compatibele TV gebruikt.

Creativiteit troef
Je kan je foto’s en video’s gemakkelijk rechtstreeks op de Nokia N93 bewerken, maar je kan ze ook gemakkelijk overdragen naar je compatibele PC, zodat je je creativiteit nog meer de vrije loop kan laten. In het standaard verkooppakket van de Nokia N93 wordt Adobe Premiere Elements 2.0 meegeleverd. Zo kan je gemakkelijk videoclips, foto’s en muziek importeren en experimenteren met honderden overgangen en effecten. Met de personaliseerbare sjablonen kan je ook homevideo’s maken die er echt professioneel uitzien. En alsof dat nog niet volstond, kan je je homevideo’s ook in een handomdraai branden op DVD en exporteren voor Webstreaming en e-mail.

Multifunctioneel mobiel computergebruik en connectiviteit
De Nokia N93, die deel uitmaakt van het Nokia Nseries-assortiment van multimediacomputers, biedt een opmerkelijke functionaliteit in één toestel met een prachtig design. Het toestel is speciaal ontwikkeld om te werken in WLAN-, 3G- (WCDMA 2100 MHz), EDGE- en GSM-netwerken (900/1800/1900 MHz). De Nokia N93 verleent breedbandinternettoegang om te surfen, inhoud te uploaden en e-mails te versturen en te ontvangen. Zo blijf je altijd en overal verbonden. Je kan het toestel ook op een oppervlak plaatsen, het scherm horizontaal openklappen en het liggend scherm gebruiken om te surfen op het Web, naar TV* te kijken via 3G-netwerken of handsfree video-oproepen te doen*.

Allround ontspanning
De Nokia N93 is uitgerust met een FM-stereoradio en een digitale Music Player die borg staat voor een fantastische muziekervaring. Je kan speellijsten samenstellen en handsfree genieten van je muziek via de luidspreker of de meegeleverde stereohoofdtelefoon. Met de Nokia Music Manager kan je ook gemakkelijk muziek kopiëren vanaf je cd’s en je muziekverzameling overdragen naar je telefoon. Bovendien kan je maximum 1500 songs opslaan op je Nokia N93 met een afzonderlijk verkrijgbare miniSD-kaart van 2 GB. Je kan ook genieten van kwaliteitsvolle 3D-games met de voorgeïnstalleerde N-Gage-licentie System Rush: Evolution.

De Nokia N93, die gebaseerd is op S60 3rd Edition Software onder Symbian OS, zou in juli 2006 verkrijgbaar worden. De niet-gesubsidieerde verkoopprijs zou ongeveer 700 euro bedragen.

Nokia N93 03

Bekijk nu de nieuwe N-series via onze Nokia merkpagina en vergelijk de nieuwe toestellen met de huidige N-series en andere toestellen.



Praat mee over dit artikel