Apple kondigt iPhone OS 4 met veel nieuwe functies aan

· 2 reacties


Apple heeft zojuist een kijkje gegeven in waar het heen wil met haar iPhone en iPod Touch. iPhone OS 4 brengt naast enkele evolutionaire wijzigingen zelfs een aantal revolutionaire.

Multitasking

Nieuw aan versie 4 is onder andere multitasking, diverse UI wijzigingen en nieuwe functies. Maar we beginnen met multitasking. Apple haalt een trucje uit om toepassingen in de achtergrond te kunnen draaien; slechts een aantal veelgebruikte services kunnen op de achtergrond draaien. Enkele van die zijn; afspelen van muziek, VoIP, navigatietoepassingen en notificaties.

iPhone OS 4 multitasking
Multitasking

In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld een muziekspeler als Pandora doorgaat met muziek afspelen zelfs wanneer je teruggaat naar het homescreen. Zelfs een toepassing als TomTom kan je van A-naar-B blijven navigeren als je snel even een telefoonnummer op zoekt in het adresboek. Dubbel klikken op het homescreen en je krijgt alle nog draaiende toepassingen te zien.

Folders

Tweede grote verandering is de introductie van folders. Hierin kun je een verzameling van toepassingen bewaren en hou je de rest van je 11 pagina's wat schoner.

iPhone OS 4 folders
Folders

Handig om bijvoorbeeld al je spellen onder te brengen in een folder. Handig is dat je een folder zelfs in het dock kunt plaatsen.

Unified mail

De iPhone kreeg vooral kritiek op de manier hoe het omsprong met e-mail. Elke mailbox had een eigen, aparte ingang. Android doet dit bijvoorbeeld veel handiger door e-mail van diverse accounts onder te brengen in één inbox. Apple gaat dit nu ook doen en brengt zelfs ondersteuning voor meerdere Exchange accounts. Het is straks zelfs mogelijk om e-mail berichten als conversatie weer te geven, net zoals het momenteel doet met sms berichten.

Social gaming network

Apple is er vooral trots op dat de iPhone en iPod Touch veel spellen telt. Om op die trend in te spelen kondigt het een online platform aan waar je scores kunt bijhouden, vrienden kunt uitnodigen en nog meer van wat bijvoorbeeld Microsoft doet met Xbox live.

iBooks

Daarnaast gaat Apple de iPhone met de iPad laten integreren. Er komt een iBooks toepassing zodat je de boeken die je voor je iPad gekocht hebt ook op je iPhone kunt lezen. Er is zelfs gedacht aan synchronisatie van bladwijzers en pagina's. Klinkt leuk, maar zolang we hier nog geen iPad kunnen aanschaffen hebben we daar ook niet zoveel aan.

iAd

Maar Apple stapt ook de online advertentiemarkt binnen. Ontwikkelaars kunnen binnenkort hun klanten bestoken met advertenties binnen hun toepassingen.

iPhone OS 4 iAd
iAd

Mensen die op advertenties klikken blijven in de applicatie en kunnen op ieder moment terugkeren. Ontwikkelaars die ervan gebruik maken verdienen 60% van de opbrengsten, de rest blijft in Cupertino achter.

iPhone OS 4 iAd 2

Grappig is dan weer wel dat de advertenties interactief zijn. Apple wil in-app advertenties kwalitatiever en minder schreeuwerig maken. Zo kan een advertenties bijvoorbeeld een spelletje of een video bevatten om je kennis te laten maken met producten of diensten.

Beschikbaarheid

Apple zal versie 4 van iPhone OS, waaronder de iPhone en de iPod Touch draaien, vanaf de zomer beschikbaar stellen. Ontwikkelaars krijgen nu al de mogelijkheid aan de slag te gaan met versie 4. Helaas geldt voor iPhone 3G bezitters dat ze niet mogelijkheid krijgen tot multitasking, de hardware trekt dit helaas niet. De iPhone 3GS zal, zoals Apple het zelf zegt "vrijwel alle nieuwe functies ondersteunen". Het bedrijf doelt hier natuurlijk op een nieuwe iPhone die vrijwel zeker rond juni zal worden aangekondigd.

Bron: gdgt.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel