Microsoft maakt details bekend rondom Windows Marketplace


Microsoft heeft details bekend gemaakt van haar nieuwe App Store; Windows Marketplace. Ontwikkelaars moeten flink betalen voor opname van applicaties.

Niet alleen dienen ontwikkelaars jaarlijkse een abonnementsbedrag van $99 te betalen, voor elke Windows Mobile applicatie die ze in de Marketplace plaatsen moet nog eens $99 betaalt worden. Al mogen er in 2009 nog 5 gratis applicaties geplaatst worden. Daarbovenop gaat 30% van de opbrengsten naar Redmond.

RIM het gulst

Die laatste is geen vreemd verschijnsel binnen de nieuwe App Store's, zowel Apple, Google en RIM vragen een percentage van de opbrengsten. Het voordeligst zijn ontwikkelaars uit bij RIM, die 'slechts' 20% vraagt. Bij Google en Apple wordt 30% gerekend. Het plaatsen van applicaties is echter gratis, al heeft Apple wel een strenge en soms dubieuze toelatingseisen.

Microsoft wijkt hier dus vanaf door niet alleen jaarlijkse kosten in rekening te brengen, maar ook voor elke geplaatste applicatie. Een uiterst opmerkelijke stap. Zelf wijt de softwarereus dit aan de kosten die een dergelijke App Store met zich meebrengt en aan de kwaliteitseisen die het bedrijf aan ingezonden applicaties stelt.

Exploitatiekosten

Bij de introductie van Apple's App Store voor iPhone applicaties was ook het nodige te doen over het feit dat een deel van de opbrengsten naar Apple zelf gingen. Ook toen werd gesteld dat het openen van een Store kosten met zich meebrengt die ergens op verhaalt moesten worden om rendabel te kunnen opereren. Wat deze situatie anders maakt dan die van Microsoft is nog maar de vraag, laat staan of ontwikkelaars massaal gebruik zullen maken van de nieuwe dienst.

Meer iPhone app's dan Windows Mobile

Overigens werd begin deze maand bekend dat er momenteel meer applicaties beschikbaar zijn voor de iPhone dan voor Windows Mobile toestellen, of Windows Phones zoals ze nu heten. Zo bezit Apple's App Store inmiddels 25 duizend toepassingen, wat er zo'n 5 duizend meer zijn dan Windows Mobile. Er zouden op moment van schrijven al meer dan 500 miljoen downloads hebben plaatsgevonden.

De App Store heeft voor Apple dan ook geen windeieren gelegd. Verwachting is dat de slechts 9 maanden oude winkel voor het eind van het jaar een omzet haalt van 1 miljard Amerikaanse Dollars.



Praat mee over dit artikel