8 juni nieuwe iPhone? Feiten en fabels

· 2 reacties


De laatste tijd gaan er nogal wat geruchten de ronde over een nieuwe iPhone. Vermoedelijke lanceringsdatum; 8 juni 2009. Hoe groot is de kans dat we dan inderdaad een nieuwe iPhone mogen verwelkomen? Wij zochten het uit.

Apple heeft er een handje van om nieuwe producten binnenkamers te houden totdat ze het zelf groots aankondigen tijdens een zogenaamde "keynote". Zo gebeurde dit destijds ook bij de lancering van de eerste generatie iPhone. Dat het bedrijf uit San Francisco met een telefoon bezig was, was wel bekend. Maar meer informatie dan dat was niet voorhanden.

Zo ook nu. We weten dat het bedrijf bezig is met een opvolger van de iPhone 3G, maar de rest is gissen. Maar er zijn wel genoeg aanwijzingen. We sommen ze op.

iPhone OS 3

Afgelopen maand werd aan een select groepje journalisten en ontwikkelaars de nieuwste versie getoond van het besturingssysteem van de iPhone. Met versie 3 krijgt de iPhone eindelijk een aantal volwassen functies die we al jaren geleden aantroffen op andere telefoons. MMS en Copy/Paste mogelijkheden bijvoorbeeld.

8 juni nieuwe iPhone? Feiten en fabels

Enkele ontwikkelaars hebben nu in de nieuwe OS 3 versie aanwijzingen gevonden voor een nieuwe iPhone. Zo zou de code onderscheid maken tussen de huidige iPhone 3G (iPhone1,2) en nog twee onbekende modellen aangeduid als iPhone2,1 en iPhone 3,1. Overigens wordt er ook melding gemaakt van een vermoedelijke nieuwe iPod Touch en nog een ander onbekend product betiteld als iFPGA. Echter dit zou heel goed om een test-sample kunnen gaan wat bij Apple HQ gebruikt wordt om de nieuwe software op te testen.

8 juni 2009

Ok, Apple is blijkbaar bezig met nieuwe producten maar waarom zouden deze op 8 juni worden aangekondigd? Omdat van 8 tot en met 12 juni de jaarlijks Apple Worldwide Developers Conference gehouden worden. Apple heeft al gemeld dat dit de startdatum is van het nieuwe iPhone besturingssysteem, waarmee het vrij wordt gegeven voor het publiek. Een nieuwe iPhone zou het geheel mooi complementeren.

8 juni nieuwe iPhone? Feiten en fabels

Vorig jaar greep Apple deze gelegenheid aan om de iPhone 3G aan te kondigen, een uitbreiding van de originele iPhone met UMTS, HSDPA en GPS mogelijkheid. De 3G variant werd, net als de eerste generatie iPhone, aangekondigd door CEO Steve Jobs. Deze is sinds januari op ziekteverlof en heeft aangegeven in juni zich weer bij het bedrijf te voegen. Deze datum wordt nog steeds door Apple bevestigd, waarmee Steve Jobs in principe in staat is om een nieuwe iPhone onder het mom van "one more thing" aan te kondigen.

Contractvrij

Apple heeft sinds de lancering nauwe banden met de Amerikaanse operator AT&T. Laatstgenoemde is exclusief aanbieder van de iPhone in de VS. Opvallend is nu dat de AT&T winkels sinds enige tijd de iPhone zónder contract verkoopt. Dergelijke acties zijn doorgaans gericht om bestaande voorraden weg te werken. Blijkbaar zijn ze er bij AT&T ook van overtuigd dat er een nieuwe iPhone aan zit te komen.

8 juni nieuwe iPhone? Feiten en fabels
Bron afbeelding: Boygeniusreport.com

Qwerty toetsenbord

Goed, er even van uitgaande dat we 8 juni een nieuwe iPhone gaan zien, wat kunnen we dan verwachten? Apple is altijd een beetje 'different' geweest en leek weinig gevoelig voor kritiek van buitenaf. Toch kwam het bedrijf met een 3G iPhone variant, nadat het eerder melde dat dit teveel van de batterij zou vergen. Ook met de toevoeging van MMS, Copy/Paste en Stereo Bluetooth lijkt het bedrijf steeds meer te luisteren naar gebruikers. Een ander veel gehoorde wens, vooral door het BlackBerry beminnende Amerika, is een volledig toetsenbord. Hier raken we echter een gevoelige snaar, want het is geen geheim dat Apple er behoorlijk trots op was dat het toestel juist zo weinig mogelijk knoppen had. Ze hebben dan ook veel geïnvesteerd in hun touchscreen techniek. Zo is het virtuele toetsenbord vrijwel het beste beschikbare momenteel.

Het toevoegen van een volledig toetsenbord brengt extra kosten met zich mee, omdat niet elk land met de QWERTY indeling werkt. Zo werken onze oosterburen met de QWERTZ indeling, en onze zuiderburen met de AZERTY. Apple zal dus meerdere varianten moeten uitbrengen. Echter zullen ze bij het bedrijf inmiddels wel hebben ingezien dat het de moeite loont om de iPhone wereldwijd uit te brengen, dus zal het dit 'probleem' wel op de koop toenemen. Of het bedrijf echter trots genoeg is om (deels) af te zien van hun befaamde touch-techniek valt ondanks alles toch nog maar te bezien.

OLED

Apple staat bijna synoniem voor vooruitgang. Toch is de huidige iPhone uitgerust met een traditioneel TFT beeldscherm. De nieuwste ontwikkelingen op dit gebied gaan toch steeds meer richting OLED. Niet alleen is het veel zuiniger dan TFT, tevens levert het een beter beeld op.

Apple probeert zich momenteel meer en meer te profileren als "groen" bedrijf. Energiezuinige apparaten en milieuvriendelijke materialen. Zo is de nieuwe MacBook bijvoorbeeld voorzien van LED achtergrondverlichting. Het is niet geheel ondenkbaar dat bij een nieuwe iPhone Apple zou kiezen voor OLED of voor het zelfs nog zuiniger AMOLED waar Samsung momenteel veelvuldig gebruik van maakt. En energiezuinig staat bij telefoons vrijwel gelijk aan langere batterijduur.

Sneller WiFi

De nieuwe iPhone zal vermoedelijk overweg kunnen met het snellere 802.11n WiFi protocol. Op zich is deze informatie helemaal niet zo opmerkelijk, mede omdat Apple al langer gebruik maakt van deze snellere WiFi specificatie in andere producten uit haar assortiment. Zo maakt de nieuwe Airport Express en Extreme er al langer gebruik van en alle Apple MacBooks kunnen ermee overweg.

De 802.11n techniek werkt op de 5 GHz band, wat in theorie voor minder storing zou zorgen, en is in de praktijk ongeveer 5 maal sneller van de 'g' en 'a' standaard, terwijl de 'b' specificatie voor de volledigheid ook een factor 5 langzamer is dan 'g' en 'a'. Dit beloofd dus sneller internet mits je draadloze router ondersteuning biedt voor de 'n' specificatie, zoals vele Apple routers dat doen. Saillant detail is echter dat de 'n' specificatie nog niet officieel is aangenomen als standaard door de IEEE.

Digitaal kompas

Diverse partijen zijn sinds het uitkomen van de zogenaamde SDK's gaan spitten om nieuwe schermen te ontdekken die we nog niet kennen van de huidige iPhone. Hieruit blijkt onder andere dat de nieuwe iPhone over een digitaal kompas zal beschikken; ook wel magnetometer genoemd. Hiermee zal het onder andere mogelijk zijn om nauwkeuriger navigatie-applicaties te schrijven omdat het toestel altijd weet welke richting het uit kijkt. Maar er zullen ook nieuwe toepassingen mogelijk, waaronder bijvoorbeeld en sterrenapplicatie die je vertelt naar welk sterrenbeeld je je iPhone gericht hebt.

Al met al genoeg aanwijzingen maar het zal toch echt afwachten zijn tot 8 juni voordat we alle bovenstaande geruchten en aanwijzingen kunnen bewijzen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel