MWC 2009: Voorbeschouwing

· 4 reacties


Maandag gaat officieel het Mobile World Congress van start. Een week in het teken van mobiele telefoons en ander telecomnieuws. Natuurlijk brengen we je het laatste nieuws, maar wat mogen we verwachten? Tijd voor een voorbeschouwing.

De laatste paar weken stonden toch wel in het teken van geruchten omtrent de grootste telecombeurs van het jaar. Hoog tijd om de zaken eens rustig op een rijtje te zetten en de fictie van waarheid te scheiden. We bekijken al het nieuws per merk, beginnend bij Samsung.

Samsung

Samsung is een merk dat als geen ander toestellen uitlekt, maar ook de enorme hoeveelheid ervan is kenmerkend voor de Zuid Koreanen. Het merk zet als vanouds een enorm offensief in tegen concurrenten en het mag dan ook geen verrassing heten dat we al veel weten van de nieuwe Samsung telefoons voor 2009. Van sommige was al zoveel uitgelekt dat ze maar gewoon voortijds zijn aangekondigd, waaronder een touchscreen slider; de S8300 UltraTouch.

Samsung i8910 Acme
Het toestel wat de hoogste ogen moet gooien is de Samsung i8910 Acme. Merkwaardig qua naamgeving, indrukwekkend qua uiterlijk. Dit slanke touchscreen toestel beschikt over een 8 megapixel camera met werkelijk alles wat je verder kunt wensen. Het beeldscherm is van het type AMOLED, waar Samsung ook de i7110 over beschikt.

Samsung i8910 Acme
Samsung i8910 Acme

We zijn verder erg benieuwd hoe het toestel presteert onder het nieuwe Symbian S60 5th Edition. Het is voor het eerst dat dit besturingssyteem wordt gebruikt op een toestel anders dan een Nokia. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog!

Samsung M7600
Op muzikaal gebied verwachten we veel van de Samsung GT-M7600. Dit toestel is uitgerust met Bang&Olufsen techniek om het nodige geweld uit de stereo luidsprekers te knallen.

MWC 2009: Voorbeschouwing
Samsung GT-M7600

Het toestel heeft wel wat weg van een PSP en een iPhone. Het grote touchscreen moet het gehele toestel bedienen, waaronder ook de LifeVibes MixDJ software waarmee je in een oogwenk je eigen DJ wordt.

Samsung "Marcel" en S7350
Hier nog onbesproken is een Samsung die we alleen onder de naam "Marcel" kennen. Dit slider toestel moet het instapmodel worden van de nieuwe UltraTouch serie, waar ook de S8300 UltraTOUCH deel vanuit maakt. Maar mindere specificaties dus, waaronder een 2 megapixel camera.

Samsung 'Marcel'
Samsung "Marcel"

Maar er zou ook een meer mid-range toestel in de pijplijn zitten; de S7350. Dit toestel zou al voorzien van 3G internet, 5 megapixel en MicroSDHC geheugenkaartslot. Afbeeldingen ontbreken nog, maar zouden vrijwel overeenkomen met de "Marcel". Het zou dus ook best kunnen zijn dat ze één en hetzelfde toestel zijn, maar daarover later meer.

Samsung S7220 "Eltz"
Ook van de nieuwe Samsung S7220 Eltz mag verwacht worden dat het gebruik maakt van de nieuwe AMOLED techniek. Verwacht hier verder A-GPS.

MWC 2009: Voorbeschouwing

12 megapixel en 3x optische zoom?
Een ander hardnekkig gerucht gaat over een Samsung toestel met 12 megapixel camera. Kiekjes hebben we hier nog niet van kunnen ontdekken, wat opmerkelijk is. Blijkbaar lukt het ze wel om toestellen geheim te houden als ze het écht willen. Of is er mischien helemaal niets van waar, dat kan natuurlijk ook. En dat is dan gelijk ook weer het laatste gerucht; er is helemaal geen 12 megapixel telefoon.

De upgrade van 8 naar 12 megapixel zou tevens gepaard gaan met een upgrade van het huidige 8 megapixel assortiment met de optie van 3x optische zoom. Optische zoom blijft momenteel wat achter met de ontwikkeling van camera's op telefoon. Het huidige toestel met optische zoom blijft de Samsung G800. Maar de fotokwaliteit daarvan is echter bedroevend slecht.

Android telefoon?
Een ander gerucht was dat Samsung een op Android draaiende smartphone zou presenteren. Volgens de laatste geruchten gaat dit echter niet gebeuren. Het apparaat zou wel degelijk in ontwikkeling zijn, al is deze nog niet toonbaar aan het publiek.

Sony Ericsson

Weinig nieuws nog van het front van Sony Ericsson. Meestal lekt er wel het één en ander uit, maar dit jaar is het vrij weinig. En ondanks de vooraankondiging van de C903 en de W395 verwachten we dat het echte vuurwerk nog opgeslagen ligt. Zondag is de persconferentie en hopelijk zien we dan wat we al die tijd hebben moeten missen.

Sony Ericsson "Hikaru"
Eén van de toestellen die we zondag verwachten is "Hikaru" Walkman phone. Hij zal nog wel een mooie productnaam krijgen, maar wij noemen hem voorlopig "Hikaru".

Sony Ericsson 'Hikaru'
Sony Ericsson "Hikaru"

Verwacht hier een slider telefoon met 8 GB aan intern geheugen voor al je muziek. En 8 is het geluksgetal voor de Hikaru, want zoveel megapixel telt ook de ingebouwde camera. Verder opvallend is dat dit toestel is uitgerust met een ouderwetse 3.5mm audio jack uitgang voor je eigen koptelefoon.

Nokia

Relatief weinig nieuws van de Finnen, behalve dan de zakelijke Nokia E75. Dit toestel herbergt een uitschuifbaar QWERTY toetsenbord en beschikt naar alle verwachting over A-GPS, WiFi, FM Radio. Verder opmerkelijk is de joekel van een batterij; 1500 mAh. Voor Symbian begrippen een forse jongen dus en evenveel als die van de E71.

MWC 2009: Voorbeschouwing
Nokia E75

Maar naast de E75 dus geen nieuwe Nokia toestellen? Dat lijkt ons erg onwaarschijnlijk. Nokia is als één van de weinige merken erg goed in staat om prototypes binnenshuis te houden. We zouden teleurgesteld zijn als het merk ons niets nieuws kan tonen. Er gaat in de wandelgangen het gerucht dat er een 8 megapixel Nserie aan zit te komen. Wij zijn benieuwd!

Eigen App Store
Een gerucht wat inmiddels als waarheid wordt aangenomen is dat Nokia met een eigen App Store komt; een online winkel waar applicaties te koop zijn dus. Voor Symbian S60 toestellen bestaat zoiets al wel, voor S40 nog niet. Het succes van Apple's App Store heeft fabrikanten in laten zien hoe het wél kan. Naast Apple, Samsung en Vodafone verwachten we dus de officiële opening van Nokia's eigen App Store.

Microsoft

Nee, we verwachten geen Zune telefoon. Wel verwachten we de aankondiging van Windows Mobile 6.5. Deze nieuwe versie moet een opstap zijn naar Windows 7 Mobile. Over de naamgeving gaan overigens ook de nodige geruchten. Zou zou worden aangekondigd dat Windows Mobile wordt omgetoverd in Windows Phone.

MWC 2009: VoorbeschouwingMWC 2009: VoorbeschouwingMWC 2009: Voorbeschouwing
Windows Mobile 6.5 screenshots

Ga trouwens niet zitten wachten op Windows Mobile 6.5 toestellen, want die laten waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Maar ook dat is, zoals vrijwel alles hier, een gerucht.

App Store
Maar ook een eigen App Store kan vandaag de dag natuurlijk niet ontbreken. Ditmaal met alleen Windows Mobile toepassingen te koop. De Store moet, hoe kan het ook anders, vergelijkbaar zijn aan Apple's iPhone App Store. Dus online benaderbaar vanuit het toestel zelf. Zoek op 'Marketplace'.

MWC 2009: Voorbeschouwing
Microsoft Marketplace

My Phone online dienst
Tevens zal Microsoft het MWC aangrijpen om haar 'cloud' service aan te bieden; My Phone. Eigenlijk is dit Microsofts tegenhanger van Apple's MobileMe. Het stelt gebruikers in staat om alle gegevens online te back-uppen. Handig mocht je je telefoon kwijt raken. Even syncen en je hebt alle contactgegevens, agendaitems, etc. weer terug. Maar er moet, net als bij Apple, ook een website zijn om gegevens te kunnen raadplegen. En dat is dan weer handig als je je telefoon vergeten bent.

We trekken overigens wel telkens de vergelijking met MobileMe van Apple, maar de dienst heeft ook veel weg van de manier hoe Android omgaat met je Google Account gegevens. Grote verschil met My Phone van Microsoft is dat gegevens slechts éénmaal daags worden gesynchroniseerd. De dienst zal in het begin gratis zijn. Of dit zo blijft is nog even afwachten.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel