BlackBerry PlayBook hands-on


BlackBerry heeft enige tijd geleden de PlayBook aangekondigd. Deze nieuwe tablet voor de zakelijke markt wordt door het Canadese bedrijf getoond op de MWC in Barcelona. Wij waren in de gelegenheid om wat tijd met de tablet door te brengen.

Na een aantal nieuwe tablets gezien te hebben die door andere fabrikanten gemaakt zijn, lijkt de PlayBook erg klein, wat ons betreft eigenlijk net iets té klein. Voor zakelijke gebruikers kan het kleine formaat juist een voordeel zijn, want de PlayBook past gewoon in de binnenzak van een colbert, waardoor de tablet ook onderweg goed te gebruiken is.

BlackBerry Playbook front

QNX

BlackBerry introduceert op de PlayBook een nieuw besturingssysteem, QNX. QNX is een op Unix gebaseerd besturingssysteem, dat vorig jaar door RIM, de maker van BlackBerry, werd overgenomen. Daarbovenop werd een eigen grafische schil ontwikkeld.

BlackBerry Playbook top

Die grafische schil is erg goed gelukt, hoewel het overduidelijk is dat RIM goed gekeken heeft maar webOS, het besturingssysteem van HP/Palm. Het sluiten van een applicatie gaat op beide systemen door deze in het overzicht naar boven, uit het scherm, te vegen. Ook het overzicht van openstaande apps en de manier waarop je dit overzicht bereikt is hetzelfde.

BlackBerry Playbook bottom
BlackBerry Playbook back

Goed gejat

Is dat erg? Wat ons betreft niet. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. QNX werkt erg lekker, en de hardware van de PlayBook is snel genoeg om de tablet zonder haperingen te laten werken. Het belooft veel voor de toekomst, want RIM is van plan QNX ook naar de smartphones van BlackBerry te brengen. De combinatie van snelle hardware en een fraai OS, dat we nu al op de PlayBook zien, moet de smartphones van BlackBerry weer terug brengen naar de top. Het zou ons niet verbazen als dat lukt. Er zullen dan wel meer apps voor QNX moeten komen.Praat mee over dit artikel