Vodafone introduceert EDGE in Nederland

· 2 reacties


Vodafone is bezig om op sommige plekken in ons land EDGE uit te rollen. Deze netwerktechniek is behoorlijk verouderd, maar wel sneller dan het nóg oudere GPRS. Een pleister op de wonde, dus.

We kennen EDGE nog uit de tijd dat Telfort een zelfstandig bedrijf was. Aan het begin van het vorige decennium heeft de Nederlandse overheid goud geld verdiend met het veilen van UMTS-frequenties. Telfort koos ervoor niet mee te bieden, en in plaats van het snelle UMTS haar netwerk uit te breiden met EDGE, dat snelheden tot 384 Kbps toestaat. UMTS kan theoretisch snelheden to 2 Mbps halen.

UMTS en HSDPA

UMTS is inmiddels ingehaald door HSDPA en HSUPA, technieken die gemeengoed zijn geworden. Steeds meer mensen hebben een smartphone, en willen op hun mobiel internetten. Dat belast de netwerken van providers, met bezette masten tot gevolg. Het zal je bekend voorkomen dat eerst het HSDPA logo'tje wegvalt, je telefoon daarna nog even 3G (UMTS) probeert, en uiteindelijk terugvalt naar GPRS. De introductie van EDGE zet daar een stap tussen, en zorgt dat je niet helemaal naar het mobiele stenen tijdperk wordt teruggeworpen als hogere snelheden niet beschikbaar zijn.

Bron: Tweakers.net



Praat mee over dit artikel