Windows 8 werkt ook op ARM-chips


Microsoft heeft naar verluidt een team van 100 man aan het werkt gezet aan ARM-ondersteuning voor Windows 8. Het betekent dat het besturingssysteem van Microsoft geschikt zal zijn voor een groot aantal tablets.

Microsoft snapt dat de tabletmarkt erg belangrijk is, en wil er alles aan doen om daarvan ook een graantje mee te pikken. Groot probleem daarbij is dat Windows 7 wel werkt op processoren met een x86-architectuur, maar niet op ARM-chips. Beide begrippen zullen je waarschijnlijk weinig zeggen. Toch is de kans groot dat je zowel een x86 als een ARM-apparaat in huis hebt.

ARM en x86

Groot kans dat je laptop of deskop-computer op een x86-processor draait, of je nu een PC of een Mac hebt. Als je een smartphone hebt, is de kans groot dat deze op een processor draait die gebruik maakt van de ARM-instructieset. ARM is de laatste jaren vooral populair geworden vanwege het lage stroom verbruik van processoren. Daardoor is deze techniek uitermate geschikt voor tablets.

Omdat Microsoft zich aanvankelijk alleen richtte op desktop-computers en notebooks, maakte het bedrijf Windows niet geschikt voor ARM. Met de komst van steeds meer snelle processoren die ARM gebruiken, is dat langzamerhand noodzakelijk geworden. Windows 8 voor ARM-tablets ligt mogelijk nog dit jaar in de winkel.



Praat mee over dit artikel