MWC 2011 in Barcelona: de highlights


Het jaarlijkse hoogtepunt van de mobiele industrie, het MWC in Barcelona, zit er weer op. Wij blikken terug op de editie van 2011, en vertellen je wat volgens ons van betekenis was.

Een aantal nieuwe toestellen werd op het MWC gepresenteerd. HTC, LG, Samsung en Sony Ericsson kwamen met een line-up van nieuwe smartphones. Hoewel de toestellen die deze merken lieten zien natuurlijk sterk verschillend zijn, hebben ze één belangrijke overeenkomst: Android.

Android World Congress

Er was op het MWC natuurlijk meer te zien dan alleen het besturingssysteem van Google, maar lopend over de beurs vroegen wij ons af of het congres dit jaar misschien beter Android World Congress kon heten. Veel fabrikanten hebben kennelijk vertrouwen in de Android. Dat besturingssysteem concurreert met iOS en het OS van BlackBerry, maar de grote hoeveelheid Android-toestellen zal vooral voor Microsoft vervelend zijn.

201143 samsung galaxy s ii front
Eén van de gepresenteerde Android-toestellen: De Samsung Galaxy S II

Net als Android is Windows Phone 7 een besturingssysteem dat los van handsets wordt aangeboden. Iedere fabrikant die wil, kan een licentie van één van beide systemen nemen, en telefoons maken. We zagen op het MWC echter geen enkele nieuwe telefoon met het mobiele OS van Microsoft. Mogelijk brengt de onlangs gesloten deal met Nokia verbetering voor de softwaregigant uit Redmond. Voor het MWC van dit jaar moeten we concluderen dat de slag om de smartphones door Android gewonnen is. Uit het verleden weten we dat zo'n overwinning maar voor korte tijd is. Bij een nieuwe ronde zijn er weer volop nieuwe kansen.