Komt Ubuntu naar tablets?


Ubuntu, de populairste Linux-variant op de PC, komt mogelijk naar tablets. Dat blijkt uit een blog van een voormalig medewerker. Er zijn meer tekenen die er op wijzen dat Ubuntu aan een tablet-versie werkt.

Mark Shuttleworth, de Zuid-Afrikaanse Godfather van Ubuntu, maakte op zijn blog bekend dat Qt, een programmeer-framework dat mede door Nokia ontwikkeld is, in de nieuwe versie van het besturingssysteem geïntegreerd zal worden. Hij nodigt applicatiemakers die met Qt werken uit om hun software aan Ubuntu toe te voegen, maar stelt daarbij een aantal eisen. Eén daarvan lijkt op tablets gericht te zijn.

Ubuntu netbook remix screenshot
Met wat aanpassingen kan de netbook-versie ook op tablets werken

Zo moet de software geschikt zijn voor mensen die geen muis of toetsenbord kunnen gebruiken. Het lijkt net alsof het dan om gehandicapten gaat, maar is het ontbreken van een muis en toetsenbord niet een kenmerk van een tablet? Juist. Ubuntu heeft al een aparte versie voor netbooks, die eenvoudig aangepast zou kunnen worden voor het gebruik op tablets. Volgens oud-COO Matt Asay heeft Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, goede contacten met hardwaremakers in het Verre Oosten. De Linux-kernel van Ubuntu ondersteunt ook ARM-chipsets die in veel tablets gebruikt wordt. Alle voorwaarden voor een tablet-versie van Ubuntu zijn er dus, nu is het nog wachten op de lancering.

Bron: Theregister.co.uk



Praat mee over dit artikel