Nokia maakt miljard verlies, verkoopt fors minder smartphones


Nokia heeft in het laatste kwartaal van 2011 een fors verlies van een miljard euro geleden. De verkoop van smartphones liep behoorlijk terug ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010.

Het grote verlies is op de jaarrekening van het Finse bedrijf terug te voeren op de post ‘Location & Commerce’. Op de productie van smartphones werd nog wel winst gemaakt, al liep dat behoorlijk terug ten opzichte van een jaar geleden. Belangrijkste oorzaak daarvan is dat Nokia 38 procent minder smartphones wist te verkopen. Met de komst van Windows Phone moet daar verandering in komen.

Windows Phone op Nokia: 180 miljoen van Microsoft per kwartaal
Windows Phone en Nokia: 180 miljoen van Microsoft per kwartaal

Onderdeel van de Windows Phone-strategie van Nokia is een betaling van Microsoft aan Nokia, als vergoeding voor de keuze voor het mobiele OS van Microsoft en voor de afname van locatie diensten van Nokia-dochter Navteq. Microsoft maakte in het kader van die overeenkomst 180 miljoen euro over naar Nokia. Ook in volgende kwartalen trekt Microsoft de portemonnaie, hoewel niet bekend is hoe lang de transacties door zullen gaan.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel