“Rooten en Jailbreaken wordt verboden in VS”


Miljoenen iPhone 4S gebruikers hebben in een paar dagen tijd een jailbreak uitgevierd op hun toestel. Daarmee verlies je je garantie. Binnen enkele maanden kan dit in de VS echter ook een criminele daad zijn.

Het was al eerder bij wet verboden om een jailbreak op een iPhone uit te voeren, of een Android-telefoon te rooten. In juli 2010 besloot een Amerikaanse rechter, ondanks protest van Apple, dat het bij wet toegestaan moest worden om een jailbreak te doen, mits het doel daarvan niet was om het copyright op beschermd materiaal te omzeilen. Het doel van z’n actie is natuurlijk moeilijk te achterhalen, waardoor het kraken van een iPhone in feite legaal is.

The White House

De ‘Digital Millenium Copyright Act’ verbiedt het kraken van de beveiliging van apparaten zoals de iPhone en toestellen die op Android draaien. Het besluit van de rechter uit 2010 was tijdelijk, en verloopt binnen enkele maanden. Een Amerikaanse organisatie die strijd voor digitale burgerrechten is daarom een actie gestart om het besluit uit 2010 verlengen. Ook zou de uitzondering op de wet van toepassing moeten zijn op tablets en spelcomputers, wat op dit moment nog niet het geval is.

Bron: Eff.org


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel