Firmware update voor Nokia N95 8GB


Nokia heeft een firmware update uitgebracht voor haar vlaggenschip uit de N serie; de N95 8GB. Versie 15.0.015 zou de N95 8GB aanzienlijk sneller maken en YouTube afspeelmogelijkheden toevoegen.

De jongens van All About Symbian zijn druk bezig geweest om de nieuwe firmware grondig te testen. Naast de toevoeging van Flash Lite 3, Flash Video en de Web Run Time engine zou de firmware het toestel zo'n 20% sneller maken.

Ook het aanspreken van het geïntegreerde geheugen van 8 GB groot zou sneller verlopen. Volgens All About Symbian zou een "Image store" er slechts 30 seconden over doen, terwijl de voorgaande firmware daar meerdere minuten nodig voor had.

Flash Lite 3 en Flash Video
Door de toevoeging van Adobe Flash Lite 3 en Flash Video is de N95 8GB in staat om de desktop versie van YouTube-content af te spelen. Ook de Nokia E90 Communicator beschikt over deze zogenaamde "in-line viewing" van FLV video's, waardoor een gebruiker niet beperkt wordt tot de mobiele YouTube video's. Flash is primair niet bedoeld voor draagbare apparaten, zoals mobiele telefoons, omdat het niet erg energiezuinig is. Wat voor effect deze toevoeging dan ook heeft op het uithoudingsvermogen is onbekend.


Video demonstratie van YouTube op de N95 8GB

Web Run Time (WRT) engine
Naast de Flash toevoeging beschikt de N95 8GB vanaf deze update ook ondersteuning voor Web Run Time. Dit is Nokia's nieuwe platform voor zogenaamde Widgets. Kleine applicaties om bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van het weer of aandelenkoersen. De widgets lijken op normale S60 applicaties maar zijn in feite webpagina's die middels HTML, CSS en JavaScript ontwikkeld zijn. Ontwikkelaars die reeds bekend zijn met deze technieken kunnen vanaf nu eenvoudig widgets schrijven voor de N95 8GB.

Het updaten van de N95 8GB vindt plaats via de Nokia Software Updater en is alleen uit te voeren onder het Windows besturingssysteem.

Bron: All About Symbian


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel