VLC player uit App Store verwijderd


De populaire mediaspeler VLC is uit de App Store verwijderd. De oorzaak ligt waarschijnlijk in verschillende visies op Digital Rights Management van Apple en VideoLan, de maker van VLC.

Door VLC op je iPhone, iPad of iPod te installeren hoefde je niet langer video’s te converteren om ze te kunnen afspelen. Je sleepte video’s in vrijwel alle bestandsindelingen van iTunes naar VLC en het programma deed de rest voor je. En dat allemaal gratis. Aan dit feest is vandaag een einde gekomen door verschillende visies op Digital Rights Management (DRM). DRM is een techniek die gebruikt kan worden door de rechthebbenden van materiaal om de manier waarop het gebruikt wordt te beïnvloeden.

Onverenigbare licenties

Het verhaal gaat dat Remis Denis-Courmont van het VLC-project opmerkte dat de DRM bepalingen in de gebruikersovereenkomst van de App Store regels van de VLC-licentie overschrijden. VLC is een open-source project met een GNU General Public License (GPL). Deze licentie heeft als doel software volledig open te stellen. Iedereen mag er gebruik van maken, aanpassingen doen en zelfs verkopen, mits de code open blijft. Omdat deze licentie aan de kern staat van het VLC-project, verzocht Denis-Courmont Apple om de speler terug te trekken uit de App Store.

Hoewel er een aantal alternatieven beschikbaar zijn, zullen we VLC zeer missen. Andere programma’s kosten namelijk geld, en VLC werkte altijd feilloos. Treurig nieuws voor iOS-gebruikers. Er is echter ook nog goed nieuws met betrekking tot VLC. Het programma wordt binnenkort beschikbaar gemaakt voor Android-gebruikers. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Bronnen: Lifehacker.com en Phonearena.com



Praat mee over dit artikel