Xiaomi Mi A1 review
Zet de markt op zijn kop
Af en toe vind je een smartphone die de gehele markt op scherp zet. Een toestel met zo'n goede prijs-kwaliteit verhouding dat je er eigenlijk niet omheen kan. De Xiaomi Mi A1 is zo'n toestel.
In het Westen is Xiaomi een nog onbekende naam. Het merk brengt namelijk zelf geen telefoons uit op de Europese en Amerikaanse markt. In China, India en Rusland is dat echter totaal anders: daar doet Xiaomi mee met de grote jongens als Samsung, Apple en Huawei. Het merk bracht al verschillende publieksfavorieten uit, die uitblinken in hun snelheid en batterijprestaties.
In het najaar van 2017 is Xiaomi ook begonnen met het uitbrengen van toestellen die wereldwijd te gebruiken zijn, en werken op alle 4G-frequenties in Nederland. De Xiaomi Mi A1 is het meest Westerse toestel van het Chinese merk tot nu toe.
Inhoud van de doos
Oplader
USB C-kabel
SIM-slot verwijdertool
Snelstartgids
De Mi A1 draait onder het officiële Android One-programma van Google, wat betekent dat het toestel een kale versie van Android heeft, zonder opsmuk of software waar je niet op zit te wachten. Je bent bovendien twee jaar lang verzekerd van nieuwe Android-updates na de release in september 2017, en zelfs drie jaar lang van beveiliging-updates. Op papier kan je dus zeker tot 2020 plezier hebben van de Mi A1. En qua specificaties: het toestel heeft een dubbele camera, grote batterij en een helder 5,5 inch scherm. Maar is dit ook je volgende smartphone voor de volgende drie jaar?
Plus- en minpunten Xiaomi Mi A1
- Buitengewone prijs-kwaliteit verhouding
- Kan twee dagen met een batterijlading
- Drie jaar gegarandeerde updates
- Snel en stabiel
- In staat tot schitterende close-ups en portretfoto's
- Camera bij weinig licht of beweging
- Toestel is glad
Ontwerp
Het is duidelijk waar Xiaomi naar heeft gekeken toen ze dit toestel ontwierpen. De Xiaomi Mi A1 lijkt als twee druppels water op de iPhone 7/8 Plus. Leg ze naast elkaar of houd ze tegen elkaar aan, en het is moeilijk om de verschillen te zien. Ze zijn precies even groot en bijna even dik. Ze hebben beiden een 5,5 inch scherm, en die beginnen in beide toestellen op de zelfde hoogte. In tegenstelling tot de duurste flagship-telefoons van 2017, heb je dus nog wel aardige schermranden aan de boven- en onderkant. Aan de onderkant heeft daarin Xiaomi echter de menuknoppen van Android verwerkt. Je kan de volledige grootte van het scherm dus benutten.
De Mi A1 is er in wit en zwart. De zwarte versie waar we over beschikken, is prachtig afgewerkt. De achterkant is mat zwart, die gevoelig is voor vingerafdrukken maar ook weer zo schoon te vegen is. De voorkant glimt net als het scherm. De beide kanten worden verbonden door ronde zijkanten, met een heel subtiel randje langs het scherm, waardoor het met een dichtgeknepen oog lijkt alsof het scherm 'op' de rest van het toestel ligt. Aan de achterkant lijkt de telefoon sprekend op de iPhone 7 Plus en OnePlus 5, met links bovenin een dual-camera en een flitser. In het midden aan de achterkant bevindt zich de vingerafdrukscanner, aan de boven- en onderkant van de achterzijde hebben de antennestrepen subtiel een andere kleur. Het toestel ziet er veel duurder uit dan ie is.
Wel is de achterkant behoorlijk glad, en kan het door de dunheid lastig zijn de Mi A1 stevig vast te houden. Zelfs als je handen groot genoeg zijn, zal je het toestel af en toe met twee handen willen vasthouden voor de zekerheid. Een hoesje is geen overbodige luxe. Daarmee is het grootste minpunt aan de Mi A1 ook meteen genoemd.
Prestaties
Het zijn de prestaties waarop de Xiaomi Mi A1 echt schittert. Het toestel heeft twee SIM-kaart slots en veel ingebouwde opslag. In dagelijks gebruik kan je twee dagen met de batterij doen - en blijft de telefoon snel, hoe veel applicaties je er ook op draait.
De batterij van de de Mi A1 is 3080 mAh sterk, een voor Westerse begrippen erg grote batterij. Dat merk je ook in de prestaties. In combinatie met de energiezuinige Snapdragon 625-processor, lukt het in de testperiode voortdurend om twee hele dagen met de batterij te doen. En dan wordt het toestel intensief gebruikt: foto's maken, YouTube kijken, Spotify luisteren, Instagrammen, appen en twitteren. Vijf uur intensief gebruik is haalbaar. Wil je nog meer uit je telefoon halen, dan kan je altijd een batterij-bespaarstand aanzetten die achtergrondprocessen uitschakelt. Dat kan je zomaar een paar extra uur opleveren. Bovendien is er een optie om je telefoon op gezette tijden automatisch uit en weer aan te zetten.
De telefoon ondersteunt geen snelladen, maar in 2,5 uur is de telefoon vol en tijdens een douchebeurt kan je batterij er alweer tien procent zijn bijgeladen. Xiaomi had al een goede reputatie op het gebied van batterijduur en dit is daar opnieuw een huzarenstukje van.
Het mooie is dat het toestel niet alléén batterijzuinig is. Hij is ook erg snel. De Snapdragon 625-processor wordt versterkt door 4GB werkgeheugen, waardoor je met gemak talloze applicaties open kan hebben staan zonder dat er vertragingen optreden. De scrollsnelheid is goed, applicaties starten snel en ook de camera start vlot op. Het toestel reageert bovendien direct op je input, zowel bij het scrollen als typen.
Qua opslag heeft de Xiaomi Mi A1 het uitstekend voor elkaar. Het toestel is uitgerust met 64GB opslag waarvan je 58 gigabyte kan gebruiken. Maar je kan het ook nog eens uitbreiden met een sd-kaartje van maximaal 128GB, die je in het tweede SIM-kaart slot kan steken. Je hebt bij deze telefoon de keuze om óf twee SIM-kaarten gelijktijdig te kunnen gebruiken, of één simkaart en extra geheugen. Net als bij het design, verwacht je met zulke specificaties met een veel duurdere telefoon van doen te hebben.
Scherm
Het scherm van de Mi A1 heeft een resolutie van 1080 x 1920 pixels, wat een uitstekende keuze is voor dit toestel. Je hebt weliswaar geen 4K-resolutie, maar het beeld is detailrijk en totaal niet kartelig. De helderheid had bij fel daglicht iets hoger gemogen, maar de kijkhoeken zijn goed en de kleuren hebben veel diepte. Het is geen kleurexplosief AMOLED-scherm zoals je op Samsung-toestellen tegenkomt, maar het voldoet ruimschoots.
In de instellingen kan je kiezen om de helderheid van het scherm automatisch af te stemmen op je omgeving, opties om de warmte of blauwtonen in het scherm bij te stellen, ontbreken.
Software
Op het gebied van software zit je met de Xiaomi Mi A1 geramd. De telefoon draait mee onder het officiële Android One-programma van Google. Dat betekent dat je vooraan in de rij staat als er updates zijn met Android, of het nou een volledig nieuwe versie is of een beveiligingsupdate. Het toestel wordt geleverd met Android 7.0. Vanaf de lancering in september 2017 gerekend, krijg je twee jaar lang nieuwe versies van Android en drie jaar lang beveilingsupdates. Daarmee overtroeft de telefoon veel andere goedkopere en midrange Android-smartphones, waarvan de ondersteuning vaak al na een jaar vervalt omdat het voor de fabrikant een dure operatie is de software bij te werken.
Android One betekent ook dat je een kale, snelle versie van Android krijgt zonder poespas. Er staat geen reclame-ongein als gratis games op, of een betwistbare virusscanner waar je niet op zit te wachten. Het is Android zoals het hoort. Toch heeft Xiaomi vastgehouden aan twee eigen apps binnen Android. De eerste is de eigen camera-app, omdat de standaard camera-app van Google geen ondersteuning biedt voor dual camera's.
De tweede is Mi Remote. Door de infrarood-poort kan je daarmee allerlei toestellen bedienen, van tv's tot versterkers, van het kastje van je kabel-tv tot audiosystemen. Xiaomi biedt een omvangrijke lijst met toestellen die worden ondersteund. Je smartphone als afstandsbediening voor je apparatuur - een hele leuke bijkomstigheid.
Hardware
Over de hardware is het meeste eigenlijk al gezegd op de pagina ontwerp. Wat goed is om toe te voegen, is dat de vingerafdrukscanner aan de achterkant zit. Dat heeft plus- en minpunten. Je ontgrendelt de telefoon niet zo makkelijk als ie op tafel of een bureau ligt, maar kan hem wel tijdens het vastpakken vanuit je broekzak al ontgrendelen. De scanner blijkt in de praktijk betrouwbaar en vlijmsnel.
Verder is de speaker monotoon, maar klinkt ie aardig. Het geluid via de 3,5 mm audiojack is bijzonder helder. Exceptioneel voor deze prijsklasse.
Camera
En dan nu het punt waarop het spannend wordt voor de Xiaomi Mi A1. Wie een reclamevideo of foto van het toestel heeft gezien, weet dat Xiaomi de camera zelf vergelijkt met die van de iPhone 7/8 Plus. Dat mag je meteen vergeten. Dit toestel levert niet dezelfde prestaties als een telefoon die vier keer zo duur is. Toch heeft de camera wel degelijk spierballen. Dat begint al met Xiaomi's camera-app, die snel opstart en overzichtelijk bedient. Maar niet alles is koek en ei.
Aan de voorkant vind je een 5 megapixel selfie-camera die in aardige kwaliteit foto's en video's schiet bij goede lichtomstandigheden. Bij minder licht zie je al snel ruis op de foto, maar wat misschien storender is, is het gebrek aan levendige kleuren op de foto's. Kiekjes en video's zijn een beetje bruinig.
De hoofdcamera's zijn een ander verhaal. De Mi A1 heeft twee 12-megapixel camera's aan de achterkant, één met f/2.2, de ander f/2.6. Een is bedoeld voor de normale shots, de andere voor inzoomen en een bokeh-effect. De standaardfoto's die je ermee maakt, hebben de neiging om wat donker uit te vallen. Met de HDR-stand aan duurt een foto maken iets langer, maar wordt het resultaat lichter en helderder. Soms wordt het effect helaas te ver doorgevoerd, waardoor de foto er wat kunstmatig uitziet. De Mi A1 heeft helaas (nog) geen modus waarin de camera zelf kiest tussen HDR of niet. Je zal dus handmatig moeten schakelen.
Andere instellingen die je altijd in beeld hebt naast HDR, zijn de flitser en de 2x-stand. Achter de laatste schuilt de ware kracht van de Mi A1-camera's. Het beeld zoomt dan in en gaat over in een portretstand waarbij beide camera's worden ingezet. De ene richt zich op de voorgrond, de ander verzorgt de achtergrond. De achtergrond op de foto wordt daarna kunstmatig verzacht, wat schitterende portretfoto's en close-up foto's van voorwerpen kan opleveren. De software herkent de voorgrond van de achtergrond vaak naadloos. Zo is de camera, bij voldoende licht, uitstekend voor portretten waarvan je niet verwacht dat je ze met een telefoon kan maken. Zeker niet met zo'n betaalbare telefoon.
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Xiaomi Mi A1
Daar staat tegenover dat foto's bij weinig licht of bij veel beweging vaak onscherp zijn en veel ruis bevatten. En dat de Xiaomi gezichten zo nu en dan gladtrekt, omdat klanten in China daarvan houden. Je kan het Beautify-filter uitzetten, maar toch kunnen gezichten er bij wit licht opeens wat nep uitzien. Foto's die met de flits gemaakt worden, zijn overwegend goed.
Bij het filmen (wat kan in maximaal 4K), ontbreekt helaas stabilisatie. Daardoor trillen video's vaak wat. Ook zoekt de lens af en toe zichtbaar naar nieuwe focuspunten.
De camera van de Xiaomi Mi A1 houdt dus niet over, tenzij je de tijd neemt en vooral close-ups en portretfoto's wil maken. De camera kán geweldige dingen, maar niet onder alle omstandigheden.
Conclusie
De Xiaomi Mi A1 is een telefoon die de markt op zijn kop zet, of op scherp zet. Voor rond de 200 euro heb je een smartphone die tot grootse dingen in staat is.
De pure versie van Android met drie jaar gegarandeerde updates, maakt dit een veilige telefoon voor iedereen. Het toestel is erg snel, heeft uitbreidbare 64GB opslag en gaat bovendien zonder problemen twee dagen met een batterij! Hij ziet er fraai en duur uit, biedt geweldig geluid uit de 3,5 mm audiojack, heeft een goed scherm en een camera die in staat is tot indrukwekkende portretfoto's en close-ups.
Bij elkaar opgeteld zijn het prestaties die in het najaar van 2017 het hele midrange-segment van smartphones, van 200 tot zo'n 450 euro, op zijn kop zetten. In die prijscategorie vind je niet vaak betere camera's dan in de Xiaomi Mi A1, en als je ze wel vindt, lever je weer in op andere voordelen die deze telefoon heeft.
Zo is de Xiaomi Mi A1 niet alleen een smartphone die de markt op zijn kop zet. Het is ook een patsstelling. Betaal je 200 euro voor een telefoon die bijna alles goed doet, of betaal je ruim 2,5 keer zoveel voor een smartphone die daarnaast ook nog een geweldige camera heeft? De budgetbewuste koper kan in ieder geval niet om de Xiaomi Mi A1 heen.