T-Mobile SDA review


Als extra toevoeging op de Orange SPV C500 is op NieuweMobiel.NL een review van de T-mobile SDA verschenen, de eerste Windows Mobile smartphone die exclusief verkrijgbaar is bij T-mobile.

In de korte tijd dat dit enorm fraaie toestel in Nederland verkrijgbaar is heeft het snel aan populariteit gewonnen, en lijkt hiermee de C500 achterna te gaan. Daarmee is deze Smart Digital Assistant (SDA) een volwaardig alternatief voor de SPV C500 bij Orange, zo niet een beter alternatief.

Vele leveranciers zien brood in dit topconcept, dat van oorsprong uit de stallen van fabrikant HTC komt, geen onbekende maker van Windows Mobile-based toestellen. Zoals met alle HTC-toestellen gebeurt, geeft men dan ook de mogelijkheid om leveranciers hun eigen versie uit te laten brengen. Raar is het dan ook niet dat er al diverse uitvoeringen op de markt zijn gekomen.

Het is zelfs zo dat het toestel bij een leverancier desgewenst uiterlijke gedaantewisseling kan ondergaan, en van wat extra functies wordt voorzien. Dit is terug te zien bij T-mobile met hun SDA en SDA Music. Net als de SPV C500 komen deze toestellen uit de HTC Typhoon lijn, maar beiden hebben een iets afwijkende behuizing en vooral de SDA Music is een vreemde eend in de bijt. Uitgevoerd met speciale knoppen om muziek te bedienen dient dit toestel ook als een echte mp3-speler.

De T-mobile SDA en Orange SPV C500 zijn dan ook hardwarematig bijna identiek, op zelfs wat kleine verbeteringen na: de SDA en SDA Music beschikken behalve bedieningstoetsbediening ook nog eens over extra toetsen voor gebruik met T-Zones. Deze functionaliteit is dan ook erg praktisch om deze dienst snel te benaderen.

Het is in ieder geval te zeggen dat de Windows smartphone markt door de introductie van het concept van HTC een enorme boost heeft gemaakt. Dit pakt natuurlijk ontzettend gunstig uit voor de consument die er een grotere keuzevrijheid aan overhoudt. Ook leveranciers hebben hier profijt van – zij kunnen het ontwerpen van een toestel mooi laten uitbesteden door een fabrikant die dit erg goedkoop kan en waar geen speciaal merklabel aan zit, zoals Samsung of Nokia. Zo is de SDA van T-mobile hun eerste echte smartphone die de netwerkaanbieder levert in combinatie met een eigen abonnement. Voor wie aan een losse SDA kan komen heeft hierbij geluk: het toestel is standaard simlockvrij.

Zoals te lezen was in de review van de SPV C500 was Orange de eerste die een smartphone met Windows OS op de markt heeft gebracht, de SPV (Classic) genaamd. Dit toestel is in het tweede kwartaal van 2003 geïntroduceerd. Daarnaast kwam Qtek iets later met het alternatief voor de non-Orange gebruikers: de Qtek 7070, ook bekend als Orange SPV e100.

Verder heeft de geschiedenis ons geleerd dat deze voorlopers vrij grote toestellen waren met een matig scherm en een zeer zwakke batterijtijd. Verder was de stabiliteit en snelheid van het besturingssysteem niet om over naar huis te schrijven. De echt oudere versies, SPV en SPV e100 hadden nog geen ingebouwde camera en geen Bluetooth-hardware aan boord. Bovendien draaiden deze toestellen nog Windows smartphone 2002 in combinatie met 16 MB werkgeheugen dat op zich al een erg beroerde combinatie is. Zeker in vergelijking met de Pocket PC's van toen was de performance van de oudere SPV's een hele domper.

In tegenstelling tot de voorgangers zijn de eerste indrukken van de nieuwe HTC Typhoon-series enorm goed te noemen, zo ook de T-mobile SDA. Het toestel is niet alleen stukken kleiner en zit solide in elkaar, maar heeft ook een uitstekend scherm, infrarood, Bluetooth en een goede ingebouwde VGA-camera. Kortom, men heeft met deze modellen het roer enorm omgegooid. Hoeveel vooruitgang de T-Mobile SDA heeft geboekt ten opzichte van de oudere modellen, is gedurende de review meer over te lezen.

Zoals al eerder aangegeven is dit toestel een smartphone, wat in feite wil zeggen dat het een echt OS aan boord heeft en veel meer mogelijkheden biedt dan een reguliere GSM. De twee grootste en bekendste besturingssystemen voor smartphones op de markt zijn Symbian en Windows Mobile. De T-Mobile SDA is voorzien van de laatste versie van Windows Mobile: Windows Mobile 2003 Second Edition.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Nieuwere Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.

De T-Mobile SDA wordt compleet geleverd met onder andere synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een behoorlijk aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel, waar verassend genoeg een 256 MB miniSD geheugenkaart aan toegevoegd was als extra van T-mobile. Een cradle en een USA-verloopstekker ontbreken vooralsnog in het pakket van de T-mobile SDA.

• Batterij 1050 mAh
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Companion CD met extra software en handleidingen in PDF-formaat
• Engels- en Nederlandstalige handleiding
• Quickstart-handleiding
• USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
• Bureaulader
• Stereo headset
• 256 MB miniSD geheugenkaart
• T-Mobile simkaart (afhankelijk gekozen abonnement)

Wat zit er bij het toestel?

Verwend als men is, is er zeker geen reden tot klagen over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. Zoals bij de SPV M1000 het geval is wordt er een stereo headset meegeleverd met verassend goede geluidskwaliteit. Verder geen enkele aanmerkingen op de overige accessoires, ook de handleiding is van prima in orde. Men levert zowel een Engels- als Nederlandstalige handleiding mee die maar liefst 198 pagina's stelt. In tegenoverstelling tot de ronduit matige handleiding die bij de Orange SPV C500 geleverd werd gaat deze handleiding wél wat dieper in op details, zoals het gebruik van de File Explorer en Taskmanager. Ook de nodige illustraties ontbreken niet. Voor de beginnende smartphone-gebruiker is er een Quickstart-handleiding meegeleverd die de broodnodige basisbeginselen bevatten.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel