T-Mobile MDA Vario review


Na het enorme succes van de MDA Compact brengt T-Mobile opnieuw een kleine handzame Windows Mobile PocketPC uit. Hoewel het hier niet de opvolger van de MDA Compact betreft, is het toch redelijk om een vergelijking met eerder genoemd model te maken.

De hier gereviewde MDA Vario valt namelijk min of meer in dezelfde categorie als de MDA Compact. De voornaamste reden hiervoor is het besturingssysteem wat het toestel draait en het fysieke formaat.

Voorheen (dus zelfs nog vóór de komst van de MDA Compact) waren zogenoemde 'PocketPC Phone Edition' devices namelijk nogal aan de grote kant wat de populariteit van de toestellen niet ten goede deed. Mensen willen namelijk geen 'baksteen' aan hun oor houden om ermee te bellen, hoewel dit in de praktijk erg meevalt en het vaak wordt overdreven. Al met al doet dit niet af aan het feit dat het platform nog niet écht aansloeg bij de meute. Dit gebeurde wél met de komst van de MDA Compact, met dit toestel werd er namelijk op één gewichtige eis van de klanten ingesprongen, namelijk het formaat en gewicht van het toestel. Beide waren namelijk vrijwel gelijk aan huidige smartphones, welke voor de meeste mensen wél op een acceptabel niveau lagen.

Om met dit alles terug te komen op de MDA Vario: in het kort komt het erop neer dat de MDA Vario de tweede kleine PocketPC Phone van T-Mobile is. Ook hier zit echter weer een addertje onder het gras: T-Mobile is namelijk niet de producerende factor achter de MDA-lijn. Zoals al vaker in eerdere reviews van toestellen uit de MDA en SDA lijn van T-Mobile is besproken, worden de toestellen namelijk gefabriceerd door het Taiwanese HighTechComputers, kortweg: HTC. HTC is de drijvende kracht achter de complete MDA-lijn en dus ook deze MDA Vario komt van de hand van HTC. Het type wat hier behandeld wordt is wellicht beter bekend onder één van de volgende namen:

- Qtek 9100
- Orange SPV M3000
- i-mate K-Jam
- O2 XDA Mini S
- E-plus Pocket PDA

Het verschil tussen deze verschillende versies van hetzelfde model zal in een apart stuk behandeld worden. In deze review wordt echter alleen de MDA Vario behandeld en zal gekeken worden naar de voor- en nadelen van dit toestel ten opzichte van andere smartphones en natuurlijk ten opzichte van de MDA Compact.

De MDA Vario wordt, zoals gebruikelijk is bij de MDA-toestellen van T-Mobile, vrij compleet geleverd. Behalve de standaard accessoires wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de MDA Vario gedragen kan worden. Deze case is er echter niet één van het kaliber 'luxe lederen case' maar een meer standaard nylon tasje met riemclip. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de MDA Vario is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

Naast de case worden er gelukkig ook nog enkele andere accessoires meegeleverd. Hieronder volgt een korte opsomming van de complete inhoud van de doos:

- Het toestel
- Batterij 1250 mAh
- Twee stylussen
- Oplader (via miniUSB-poort)
- Stereo Headset
- Synchronisatiekabel (miniUSB)
- Complete handleiding
- Verkorte Quickstart handleiding
- CD met verschillende software programma's
- CD met MS Outlook en Acitive Sync
- 512 MB miniSD kaart met SD-adapter
- Case met magneetsluiting

Wat zit er bij het toestel?

Deze inhoud is gelukkig vrij standaard geworden bij T-Mobile als het de MDA-reeks betreft. Gelukkig, omdat het toch een vrij uitgebreid pakket is waarmee men goed uit de voeten kan. T-Mobile heeft namelijk ook de gewoonte om standaard 512 MB aan miniSD-geheugen mee te leveren wat en dat mag best een keer gezegd worden, vrij genereus is. 512 MB is namelijk meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker om goed mee uit de voeten te kunnen.

Naast de case en het geheugen wordt nog een extra stylus meegeleverd, iets wat ook gewaardeerd kan worden. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat men de stylus verliest en vooral bij dit model waarbij de stylus ingeschoven kan worden zodat het toestel twee keer zo klein wordt, is de kans vrij groot dat men de stylus een keer verliest. Door het meeleveren van een extra stylus, zorgt T-Mobile ervoor dat mensen niet gelijk met de handen in het haar zitten als er één exemplaar verloren wordt.

De overige accessoires zijn vrij standaard maar al met al kan gezegd worden dat de MDA Vario met genoeg accessoires geleverd wordt.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel