T-Mobile MDA Vario II review


De T-mobile MDA Vario II is een compleet nieuw toestel van die bekende roze provider en maakt deel uit van de HTC Mercury-serie. Deze redelijk compacte PocketPC Phone en alleskunner is de opvolger van de populaire MDA Vario.

De Vario II is een goede voortzetting van die lijn door de vele nieuwe eigenschappen die het toestel biedt; namelijk ingebouwde standaard Push mail ondersteuning, HSDPA, videobellen en een redelijke 2.0 megapixel camera.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de Vario II (HTC Mercury) een goede aanvulling op de oudere Vario, ook bekend als HTC Wizard. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, het uitschuifbare toetsenbord, de mogelijkheden en de prijs. Inmiddels is bij T-mobile en HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer redelijk compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) in vele omstandigheden ongeschikt zijn en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De nieuwe Vario II biedt dit wel en maakt dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen, die komende maanden en komend jaar de markt zullen bereiken. Al moet gezegd worden dat de Vario II niet een enorm compact model is zoals bijvoorbeeld een Sony Ericsson M600i of Samsung i320.

Alle genoemde toestellen zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. Niet alleen de fabrikant is HTC, maar ook de merknaam is HTC. Naast T-mobile leveren ook Vodafone, O2 en Orange modellen van de Taiwanese fabrikant. Ieder onder eigen naam en branding.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en Push mail bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E900, Nokia 6233 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Binnen de Vario II review zullen vergelijkingen worden getrokken met de nieuwe E-series van Nokia, maar ook terug naar de oudere Vario (ook wel bekend onder de naam Qtek 9100 of Orange SPV M3000) en de Qtek S200.

- Toestel
- Batterij (1350 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- 1 GB MicroSD geheugenkaart + converter
- Oplader
- Stereo headset
- Extra stylus

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen na een vertalingslag direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje dat zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht men specifieke problemen tegenkomen met de Vario II. Neem er wel de tijd voor!

Behalve de handleidingen wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de Vario II gedragen kan worden. Deze case is een standaard nylon tasje met riemclip en lederen buitenkant. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de Vario II is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de T-mobile MDA Vario II aanwezig was rijkelijk voorzien. HTC levert mee wat men normaliter onder het merk Qtek ook al deed. Inbegrepen is het volgende:

De overige accessoires zijn vrij standaard. De stereo headset is gelukkig verbeterd. Deze klinkt stukken beter dan het stukje plastic dat bij de Vario meegeleverd werd. Het is niet de kwaliteit die bij een Nokia model geleverd wordt, maar het mag er zeker zijn. Ook de verbeterde afstandsbediening valt daaronder. Al met al kan gezegd worden dat de Vario II met genoeg accessoires geleverd wordt. Bij de Vario II wordt tevens een 1 GB MicroSD geheugenkaart geleverd.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel