T-Mobile MDA Compact review


Deze week de review van de T-Mobile MDA Compact, een uniek toestel dat vrijwel net zo groot is als een gewone Smartphone, maar niet zuinig is met features.

Met een 416 MHz processor, megapixel camera, touchscreen en Windows Mobile 2003 SE is de MDA Compact een volwaardige, moderne PocketPC Phone. Het toestel is ultraportable en heeft meer in huis als de lompere voorganger MDA II. In combinatie met een zeer gunstige prijs is het dan ook niet vreemd dat de MDA Compact in korte tijd erg populair is geworden. Momenteel staan hiervoor dan ook levertijden van gemiddeld vijf weken!

De MDA Compact komt uit de fabrikant van HTC en is ook bekend als HTC Magican. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC meestal ook onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, iMate JAM en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De MDA Compact zal overigens in de toekomst ook verkrijgbaar zijn als Vodafone VPA Mini en Orange SPV M500. Het laatste toestel zal overigens eind Maart bij Orange verwacht worden. Wie het op prijs stelt een simlockvrij of provideronafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek S100 of iMate JAM uit de voeten. Houdt er echter wel rekening mee dat een losse PocketPC Phone redelijk duur, maar juist dit toestel valt in dezelfde prijsklasse als een wat duurdere Smartphone!

Maar wat biedt een PocketPC Phone voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een PocketPC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De T-Mobile MDA Compact is uitgevoerd met een 416 MHz Intel Bulverde processor waarmee erg zware applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 64 MB dynamisch geheugen en een veel groter scherm met een momenteel hogere resolutie (240 x 320 pixels) dan een Smartphone. Bovendien is dit scherm aanraakgevoelig. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de MDA Compact hiermee bediend kan worden. Ook een Word, Excel, PowerPoint en PDF-viewer zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS. Een andere draadloze technogie, Wireless LAN, is ook mogelijk met deze PocketPC. Een 802.11b SD-uitbreidingskaartje kan gemakkelijk worden geïnstalleerd, zodat men bij voorkeur het internet of het (bedrijfs)netwerk kan benaderen.

De MDA Compact wordt geleverd in een eveneens compacte, vierkante doos. In vergelijking met de Orange SPV M1000 is het aantal bijgeleverde accessoires wat minder, zoals een cradle, die zeker welkom geweest zou zijn. Een extra batterij ontbrak ook in het pakket. Ondanks dat heeft T-mobile er wel aan gedacht om een 256 MB miniSD kaart bij te leveren. Voorzien van bijgeleverde SD-adapter is deze ook te gebruiken in het SD(IO)-slot van de MDA Compact. Het volgende is in de doos inbegrepen:
• Toestel
• Batterij (Lithium-ion, 1200 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Extra CD met applicaties
• Engelstalige handleiding
• Verkorte (snelstart)handleiding
• USB datakabel, kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden
• Bureaulader
• Stereo headset
• SanDisk 256 MB miniSD geheugenkaart
• 2x Stylus
• T-Mobile simkaart (afhankelijk gekozen abonnement)

Wat zit er bij het toestel?

De bij het toestel geleverde accessoires zijn van prima kwaliteit en ook op het stereo-headset valt niks aan te merken. De headset is geheel wit uitgevoerd en doet qua vormgeving wat aan Apple denken, al lijken de oordopjes nogal goedkoop aan te voelen. Niets is minder waar – het geluid is prima en bereikt daarmee de kwaliteit die ook gehoord werd bij het headset van de T-mobile MDA II en SPV M1000.

Bij het toestel worden twee handleidingen geleverd. Eén dunne snelstart-handleiding en een veel dikkere gewone handleiding. In de snelstart-handleiding staan puur de basisfuncties beschreven, zodat men de broodnodige dingen te weten komt. De snelstart-handleiding dan ook vooral de moeite waard voor wie nog nooit met een PocketPC of PDA heeft gewerkt, en dan ook snel uit de voeten wil met de MDA Compact. De gewone handleiding, die meer dan 240 pagina's telt, gaat veel dieper in op het gebruik van het toestel. Net als het besturingssysteem van het toestel zelf is de handleiding Engelstalig. Voor de gebruikersdoelgroep zou dit geen probleem moeten zijn, en dit maakt de kwaliteit van de handleiding zeker niet minder. Integendeel - het gebruiksgemak en de leesbaarheid zijn dik in orde, al had waren wat meer illustraties welkom geweest.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel