T-Mobile MDA Compact III review


Plaatsbepaling via GPS is één van de snelst stijgende trends van de afgelopen jaren. Reizen is de mens nog steeds niet vreemd, maar de groeiende wens naar gebruiksgemak is duidelijk zichtbaar.

GPS toestellen alleen al zijn een bestseller, en daarom is het niet gek dat iedere zelfrespecterende PDA-fabrikant op deze trend inspeelt, zo ook HTC. De T-mobile MDA Compact III (ook bekend als HTC P3300, HTC Artemis) is de eerste Windows Mobile 5.0 PocketPC met ingebouwde GPS-ontvanger, Wireless LAN én uiteraard belfunctie. Met deze eigenschappen is de nieuwe telg uit de Compact-lijn de meest uitgebreide en luxueuze versie, die in deze review verder onder de loep wordt genomen.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de Compact III een goede aanvulling op de Compact II, die ook bekent staat als HTC Prophet, en zich min of meer profileert als een reïncarnatie van de originele MDA Compact (HTC Magician), hetzij alleen voorzien van Windows Mobile 5.0 en meer geheugen als nieuwigheid. De MDA Compact III voegt hier nog een GPS ontvanger, Wireless LAN, EDGE, betere camera en een clickwheel/trackball als bediening aan toe, waarover later in deze review meer verteld wordt. Naast de JOGRR-bediening bij de HTC S620, is het duidelijk dat HTC de consument laat proeven van enkele nieuwe bedieningsmethoden. Natuurlijk onderschat de fabrikant de concurrentie niet, zoals E-ten die in korte tijd op de markt is gekomen met in totaal drie PocketPC Phones met GPS ontvanger ingebouwd.

Sinds de naam Qtek is verdwenen van de markt, brengt HTC haar eigen toestellen veelal onder de eigen naam naar buiten. HTC is de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile toestellen ter wereld. Naast T-mobile leveren ook Vodafone, O2 en Orange modellen van de Taiwanese fabrikant. Ieder onder eigen naam en branding. Velen kennen hun HTC toestel juist als ‘MDA’, ‘VDA’ of ‘XDA’ en denken wellicht dat dit het merk is, terwijl de waarheid is dat HTC daadwerkelijk achter deze toestellen zit. Dit was dan ook één van de redenen waarom HTC besloten heeft de naam Qtek te laten vallen, om verwarring te voorkomen. Toch is de verwarring van consumenten niet helemaal op te lossen, vooral door het brandingverhaal. Het moge overigens wel duidelijk zijn dat HTC en de gebrande versies (MDA, VDA, XDA) Smartphones en PocketPC Phones zijn.

Naast voordelen in de vorm van Wifi en Push mail bieden Smartphones en PDA-phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, Internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E900, Nokia 6233 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Om diverse problemen te voorkomen. De MDA Compact III die verkocht wordt in Nederland beschikt over ingebouwde WLAN/Wifi. In diverse is een MDA Compact III verkrijgbaar zonder ingebouwde WLAN/Wifi.

- Toestel
- Batterij (1200 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- 512 MB MicroSD geheugenkaart + converter
- Mini-USB oplader
- Mini-USB stereo headset
- Reserve stylus

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de T-mobile MDA Compact III aangetroffen wordt is gelijk aan de boxinhoud van de T-mobile MDA Vario II. HTC wijkt dan ook niet veel af van haar tradities, gezien de gebruikelijke items die weer meegeleverd worden. Het volgende is terug te vinden in de doos:

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen na een vertalingslag direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje dat zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht men specifieke problemen tegenkomen met de MDA Compact III. Neem er wel de tijd voor!

Iets anders wat wel verbeterd is, is de stereo headset, die net als de lader een mini-USB aansluiting heeft. Het is niet de kwaliteit die standaard bij de Nokia model geleverd wordt, maar het mag er zeker zijn. Ook de verbeterde afstandsbediening valt daaronder. Al met al kan gezegd worden dat de Vario II met voldoende accessoires geleverd wordt; ook een 512 MB MicroSD geheugenkaart ontbreekt niet.

De overige accessoires zijn standaard, optioneel is het navigatiepakket TomTom Navigator 6 verkrijgbaar met de kaarten van de Benelux. Dit pakket ontbrak in deze review, maar de mogelijkheid is aanwezig om het aan te schaffen samen met het toestel.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel