Sony Ericsson W950i review


Binnen de reeks met W-series modellen dat binnen Sony Ericsson staat voor Walkman, was de komst van een smartphone niet meer dan een logische stap.

De W950i is de top op het gebied van muziekspelers vanuit het Zweedse bedrijf en biedt een grote hoeveelheid aan speciale mogelijkheden. Het toestel is gerealiseerd op het UIQ platform en uitgerust in zeer dunne vormfactor. Een model dat zich dus zou moeten kunnen meten met menig MP3 speler of mobiele telefoon met MP3 speler binnen de huidige markt.

De W950i maakt deel uit van een reeks met nieuwe Symbian v9.1 en UIQ 3.0 modellen. De P990i en M600i zijn de andere modellen binnen deze reeks. Drie smartphone modellen voor Sony Ericsson in één jaar is een unicum voor het Zweedse merk en betekent dat men serieus kijkt naar deze markt. De vraag is alleen of de genoemde modellen ook de markt aanspreken. En kunnen de modellen zich meten met andere toestellen in de markt. Binnen de review zal dat voor de W950i worden bekeken.

De genoemde nieuwe toestellen draaien op de basis van Symbian v9.1 en UIQ 3.0. Een nieuwe versie van Symbian en UIQ die ervoor zorgt dat de deur naar nieuwe mogelijkheden in relatie tot beveiliging, batterijverbruik en nieuwe software geopend werd. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan daardoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma’s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma’s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De nieuwe gebruikersinterface in het toestel is UIQ 3.0, de opvolger van UIQ 2.1. Tijdens de preview zal blijken dat er enorme verschillen bestaan tussen de oude en nieuwe gebruikersinterface en dan wel op het vlak van gebruikersvriendelijkheid en de manier waarop de nieuwe UI omgaat met het toestel.

Voor personen die van de P910i afstappen is het wellicht essentieel de gehele review te lezen, omdat er enorm veel kleine verschillen zijn aan het toestel. Andere personen kunnen door de diverse onderdelen heen bladeren. Het toestel is geen opvolger van een ander model. Het gat tussen de P910i en W950i is daarvoor te groot, al zullen oude P910i gebruikers veel overeenkomsten zien.

- Toestel
- Batterij
- Oplader
- Datakabel
- Beschermhoes
- Zwarte stereo headset (In-ear, vergelijkbaar met Sony MDR-EX71) met afstandsbediening + reserve dopjes
- Stylus
- CD PC Suite
- CD Try & Buy software
- Nederlandse/Engelse handleiding W950i
- Nederlandse/Engelse snelstart handleiding W950i

De verschillen met de P990i zijn: het feit dat men geen cradle/bureauhouder meegeleverd krijgt, maar 1 stylus, geen geheugenkaart, want men heeft intern 4 GB standaard aanboord en dat er geen extra materiaal nodig is voor het verwijderen van een klep. Deze is namelijk niet op de W950i aanwezig. Maar eerste de handleiding van het nieuwe toestel.

De handleiding van een Sony Ericsson toestel is voor elk toestel ongeveer gelijk, net zoals bij andere merken. SE scoort op het gebied van de handelingen een leuke middenmoot plaats. Het zijn saaie handleidingen, ze nodigen niet uit tot lezen en er is op sommige punten niet doorheen te komen. Op andere vlakken is de handleiding weer lekker vlot te lezen met afbeeldingen voor de duidelijkheid. De quickguide die geleverd wordt bij W950i is duidelijk en voldoende. Overigens kan gezegd worden dat fouten verder niet voorkomen in de handleiding en dat is best netjes.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat tijdens de review gebruikt is, is geleverd met een volledig accessoirepakket. Dit is compleet anders ingekleed dan de P990i en P910i. Het pakket is veel kariger uitgerust:

In het pakket van het toestel zit een aantal accessoires die toch aangestipt moeten worden. Daaronder de beschermhoes voor het toestel die erg goed past bij het product. De zwarte headset is een afgeleide van het topmodel, de MDR-EX71. Dankzij het In-ear concept is de basweergave subliem, al zullen niet alle gebruikers even tevreden zijn over het In-ear dragen van een headset. Met behulp van de meegeleverde adapters wordt de headset weliswaar op maat gemaakt, maar het blijft echt even wennen. Omdat de headphone kabel flexibel van constructie is, kan de gebruiker ook zijn favoriete headset (mits voorzien van mini jack) op de kabel aansluiten. Het grote verschil met de W810i en W850i headset is de afstandsbediening. Deze is zo uitgebreid dat men de volledige muziekspeler kan bedienen. De W950i komt hiermee boven de andere modellen uit qua headset.

Het pakket is vergelijkbaar met wat bij de M600i geleverd wordt alleen toegespitst op de Walkman doelgroep. De meegeleverde beschermhoes is zeer net afgewerkt en ook de verbeterde bediening met de stereo headset is zeker een pluspunt van het pakket. Een geheugenkaart vindt men niet in de doos, want de W950i heeft geen geheugenkaartslot maar een ingebouwd flash geheugen van 4 GB.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel