Sony Ericsson W900i review

De Sony Ericsson W900i is de opvolger qua letter gezien van de W800i. Echter moet deze telefoon eerder gezien worden als de opvolger van de Sony Ericsson S700i.

Als men het "W" logo van de W900i haalt ziet men al snel heel veel overeenkomsten zoals het "swivel" (draai)model (de laatste in zijn soort vanuit Sony Ericsson), grote beeldscherm, goede camera en uitbreidbaar geheugen. Wat nieuws is op de W900i is uiteraard de Walkman functie maar ook zeker de mogelijkheid om Memory Stick Duo Pro geheugenkaarten te gebruiken in de W900i. Daarnaast is er een extra camera aan de voorkant van de W900i toegevoegd. Door de toevoeging van UMTS kan er met de W900i ook video gebeld worden.

Wat maakt de W900i dan zo speciaal is de vraag want UMTS ziet men in andere toestellen en een muziek speler is ook niet nieuw. Misschien is het de combinatie van UMTS met Walkman, het grote beeldscherm en de camera-look toch uniek.

路 Toestel
路 Accu (900 mAh)
路 Lader
路 Stereo headset (In-ear, vergelijkbaar met Sony MDR-EX71) + reserve dopjes
路 Remote voor bediening radio en Walkman speler
路 USB datakabel
路 CD-ROM met PC Suite en disc2phone software
路 Engelse handleiding en Quick guide
路 Nederlandse handleiding en Beknopte handleiding
路 SAR informatie en Service en Support booklet
路 Voorwaarden PlayNow
路 Accessoires booklet

Over het toestel, accu en lader laten meer. De headset is een afgeleide van het topmodel, de MDR-EX71. Dankzij het In-ear concept is de basweergave subliem, al zullen niet alle gebruikers even tevreden zijn over het In-ear dragen van een headset. Met behulp van de meegeleverde adapters wordt de headset weliswaar op maat gemaakt, maar het blijft echt even wennen. Omdat de headphone kabel flexibel van constructie is, kan de gebruiker ook zijn favoriete headset (mits voorzien van mini jack) op de kabel aansluiten. Ook is er voor het eerst bij dit Walkman model gekozen om een remote erbij te leveren, deze werkt goed tot op zeker hoogte, maar daarover later meer. Het toestel laden via de datakabel is mogelijk. Data communicatie vindt via deze kabel plaats middels de USB 2.0-standaard, snelheid is dus gegarandeerd.

Op de PC Suite CD staat alle software die men nodig heeft, inclusief software om elke audio CD te rippen naar MP3 files. De inhoud van de software komt nog aanbod in de review, maar het kan nu alvast gemeld worden dat deze in een net hoesje is opgeborgen en meegeleverd in de doos.

Plus- en minpunten Sony Ericsson W900i

 • Dubbel uiterlijk
 • Intern geheugen
 • Geheugenkaart slot
 • Goed/groot beeldscherm
 • Laden via de datakabel
 • Toestel wordt als verwisselbare schijf getoond in verkenner PC
 • Fantastische camera
 • Camera functionaliteit
 • UMTS
 • Afmeting
 • Gewicht
 • Matige radio
 • Klepje geheugenkaartslot
 • Plastic feel
 • Batterijuithoudingsvermogen
 • Camera & bediening camera vraagt gewenning

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is rijkelijk bedeeld met zijn accessoires. De geleverde doos is een juweeltje voor het oog. Vervaardigd uit transparante kunststof trekt het direct de aandacht. In de doos vind de gebruiker een schat aan componenten:

De conclusie over het accessoires pakket is dat het allemaal erg goed in elkaar zit. Vele merken doen het minder en Sony Ericsson toont absoluut zijn ware aard door op deze wijze het pakket te leveren. Ronduit netjes!

Uiterlijk

De W900i is de eerste in zijn Walkman soort die de traditie van oranje doorbreekt. Op de cover is nog wel een oranje logo van Walkman te vinden maar verder gaat de oranje traditie niet. Wat als eerste aan het toestel opvalt is dat het groot is, maar dan ook echt groot. In dicht geklapte vorm valt het nog wel mee maar stiekem SMS-en is er niet meer bij.

Het toestel is dan ook 109 x 49 x 24 mm in dicht geklapte vorm dus uiteindelijk bijna 22 cm aan plastic aan het oor als men gaat bellen. Daarnaast is het toestel met 148 gram ook niet echt een lichte jongen maar dat valt minder op. Wat wel een pluspunt is van de grootte is dat het toestel veel beter in de hand ligt dan kleine modellen die bijna na iedere druk op een toets uit de hand schieten.

Wat meteen opvalt aan de W900i is het grote scherm en de grote navigatie toets die wel wat weg heeft van het touchpad van een iPod. Helaas is de navigatie toets van de W900i geen touchpad wat misschien wel een leuke feature was geweest.

Wat ook opvalt aan de W900i is dat het een "Swivel" toestel is, het toestel draait dus open. Tijdens het open draaien kan er gekozen worden om dit links of rechtsom te doen. Bij het sluiten moet men echter wel dezelfde weg terug nemen als bij het openen. In de W900i is een soort veer bevestigd die helpt bij het openen van het toestel. Hierdoor kan het toestel als het ware open "schieten" wat een soort stiletto effect heeft op de omgeving waar de W900i zich bevindt. Helaas is er bij het sluiten van de W900i een erg plastic geluid te horen dit is duidelijk een minpunt. Ook klinkt het alsof er nog een flink stuk ruimte over is in de W900i zelf.

De verdere opties op het toestel zijn op de voorkant natuurlijk het toetsenbord dat goed voldoet en waarbij men als niet Sony Ericsson gebruiker moet wennen aan de plaats van diverse tekens tijdens het invoeren van tekens. De centrale 5-richtings bedieningstoets doet zijn werk goed en netjes. Geen problemen op dat vlak. Ook de andere toetsen zitten waar men ze mag verwachten van Sony Ericsson, dat betekend dus geen ophang en opneemtoets, maar de twee soft keys die deze functies overnemen. Op de linkerzijkant vindt men de ingang voor de geheugenkaart, die wat moeite vraagt om te open, maar netjes is afgewerkt en de sneltoets voor bijvoorbeeld de radio, media speler of de laatste applicatie die men gestart heeft, dus of de radio of de media player. De radio werkt alleen wanneer de stereo headset in het toestel is geplaatst.

Op de rechterkant van het toestel zijn de camera (op)neemtoets en de zoom en geluidsniveau toets geplaatst. Beide doen werk naar behoren. Hierover laten meer bij het onderdeel camera. De aan/uit toets ligt wat verzonken in het toestel en is daardoor wellicht wat lastig in te drukken. De onderkant van het herbergt de interfacepoort en aansluiting voor de datakabel. Deze is compleet vernieuwd en men kan dus geen enkele van de oudere accessoires gebruiken voor de W900i. Dit is jammer, maar daarvoor heeft Sony Ericsson wel een oplossing bedacht. Simpelweg nieuwe accessoires aanbieden.

Wat een minpunt is bij dit toestel is dat alle knoppen die aan de zijkant zijn geplaatst op het onderste gedeelte van het draaiend geheel zitten. Hierdoor zitten de knoppen aan de zijkant bij het open draaien anders dan bij de gesloten modus.

De achterkant van het toestel mag als laatste natuurlijk niet onbesproken blijven. Het toestel heeft echt het uiterlijk gekregen als een digitale camera. Ook door de vorm van de W900i in gesloten modus heeft het toestel de look van een echte cybershot gekregen en tijdens het gebruiken van het test model heeft het toestel de kreet "goh, dit is wel een mooie digitale camera" naar zich toegeworpen gekregen. Daarnaast is er geen beschermingkap voor de lens meer, iets wat de W800i nog wel heeft. Dit is even wennen en naar het schijnt zal dit in opvolgende modellen in de W-serie ook iets zijn wat niet meer terug lijkt te komen. Naast de camera zit uiteraard een flitser, ofwel een scherpe LED dat aangaat tijdens het maken van een foto. De LED is krachtig genoeg.

Uithoudingsvermogen

Het laden van het toestel kost rond de twee uur bij dit toestel en dat is niet echt lang of kort. Gewoon redelijk. Men kan het toestel opladen via de meegeleverde datakabel (USB charging) of via de standaard lader, die een nieuwe connector heeft gekregen. Hierdoor kan men oudere accessoires niet meer gebruiken. Dat is ronduit jammer, maar men moet een keer vooruit op dit vlak.

Het toestel heeft een slecht uithoudingsvermogen. Bij veelvuldig gebruik dat wil zeggen messaging gebruiken, bellen, foto's maken en naar muziek luisteren is een dag soms net te kort voor de W900i. Bij gemiddeld gebruik moet twee dagen zeker haalbaar zijn. Echter bij het beoordelen moet er niet vergeten worden dat dit een UMTS toestel is, waarvan algemeen bekend is dat deze meer energie vragen. Wordt er gekeken in dat lijstje naar andere UMTS toestellen dan moet er wel geoordeeld worden dat de W900i beduidend slechter is dan de Sony Ericsson Z800i.

Belkwaliteit

Sony Ericsson is samen met Nokia altijd op een hoog geweest qua belkwaliteit. Van te voren mag dan ook niet anders verwacht worden van de W900i dat dit niet anders is, maar helaas houdt het toestel niet altijd de eer hoog. De kwaliteit is vergeleken met een Sony Ericsson P910i en Nokia 6630 en daaruit bleek dat contacten die gebeld worden de kwaliteit van de W900i beter vinden dan die van de 6630 en de P910i.

De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel 'Portable Handsfree' geactiveerd. De W900i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. De functie werkt erg goed en simpel. Helaas had het toestel soms niet door wanneer hij het gesprek door de headset moest sturen of via de normale weg waardoor je soms niet goed een gesprek kreeg.

Door de toevoeging van UMTS en de tweede camera aan de voorkant kan er ook met dit toestel video gebeld worden. Helaas is dit niet getest maar door ervaring met voorgaande telefoons van Sony Ericsson in combinatie met videobellen is de verwachting dat dit niet super slecht zal zijn voor het niveau van de huidige telefoons. De vraag is alleen of men wel wil video bellen, tijdens enkele tests met voorgaande reviewmodellen is gebleken dat passerende mensen de tester een vreemde blik toewerpen tijdens het zogenaamde videobellen.

Vanuit de stand-by stand geeft de linker softkey (Gesprek) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de W900i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen, individueel en allen gelijktijdig.

De W900i beschikt over polyfone beltonen waarbij maximaal 40 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar klinkt scheller dan een Samsung of Nokia toestel. Verderop zal de speaker in relatie tot het afspelen van MP3 bestanden worden besproken. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth, infrarood en email eenvoudig van PC over te brengen naar het toestel en vice versa.

Beeldscherm

Het beeldscherm is opnieuw een stap vooruit voor Sony Ericsson. Na de P910i is nu ook deze telg uitgerust met een 262.144 kleuren TFT scherm. Het scherm is als een van de weinige toestellen met een QVGA ofwel 240 x 320 pixels. Het scherm is dan ook opvallend groter dan menig ander mediatoestel wat ook een voordeel is van de W900.

De scherpte en kwaliteit van het scherm is beter dan de D500 en 6630/6680. Men kan het vergelijken met de scherpte van een 6230i, maar dat is eigenlijk niet vergelijken door de verschillende resolutie en afmeting. De D600 is wat helderder, maar het een fysiek kleiner scherm.

Eventuele instellingen aan het scherm zijn onder andere de keuze voor een screensaver (afbeelding of een slaapstandklok) en de helderheid. Verder zijn er geen extra mogelijkheden.

Zoals de meeste toestellen met een scherm aan de buitenkant en dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de W900i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer. Helaas is daar niets aan te veranderen. Oh ja, voor de mensen met een poetsmanie, men heeft de handen vol aan het scherm van het toestel. Het is amper schoon te krijgen na een gesprek en men kijkt constant door een waas van vlekken. Een klein, maar irritant smetje op dit fantastisch mooie scherm.

Menu

Het menu heeft amper tot geen wijzigingen ondergaan ten opzichte van de S700i. Hier en daar zijn wat iconen gewijzigd, maar over het algemeen geen reden tot klagen. Dat was er bij de S700i al niet dus heeft men bij de W900i daarop geen wijzigingen aangebracht. De manier waarop men het menu binnenkomt is daarentegen wel wat gewijzigd. De media speler heeft een prominente rol gekregen met een eigen functietoets. De cursorknop omhoog geeft toegang tot het gebeurtenissenmenu. Het hoofdmenu is toegankelijk via de rechter functieknop.

Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide soft keys getoond.

Nieuw in het menu is een pop-up systeem die alle mededelingen laat zien zoals afspraken, gemiste oproepen maar ook ontvangen berichten.

Het hoofdmenu bestaat uit twaalf iconen, verdeeld over vier rijen van elk drie stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Agenda en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort 'spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker soft key.

Binnen het menu-onderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De gebruikersinterface biedt hier een viertal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen en blokkeringen hebben hier een plaats gekregen. Helaas, is het nog niet mogelijk om de tijdsinterval van de automatisch blokkering in te stellen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, thema en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld. In de W900i is ten opzichte van de S700i een vijfde optie toegevoegd. Dit is de optie Verbindingen, waaronder men alle instellingen vinden die te maken met de connectiviteit van het toestel, zoals de GPRS en de Bluetooth instellingen.

Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de agenda openen. Men kan deze snelkoppelingen zelf instellen.

Ook kan de W900i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van thema's gepersonaliseerd worden. Een thema laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (thema). Thema's zijn zelf vrij eenvoudig te vervaardigen met het gratis verkrijgbare programma Theme Creator. Standaard zijn er al een aantal thema's aanwezig op het toestel, via de Sony Ericsson support site kunnen extra thema's opgehaald worden. De kwaliteit van deze thema's mag goed genoemd worden. Ze sluiten prominent aan op het thema muziek.

Telefoonboek

In de W900i is plaats voor 500 contacten. De overgenomen interface van de S700i zorgt voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij 茅茅n contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar n谩谩st elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte 'voice tag' worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een viertal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.

Wijzigingen ten opzichte van de S700i zitten hem vooral op het vlak van de opties die nu toegevoegd kunnen worden aan een contactpersoon. Het is nu mogelijk aan te geven wat de verjaardag is van de persoon en welke gebruikersnaam de persoon gebruikt in relatie tot het gebruikte emailadres of aangegeven webadres.

Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de W800i opent dan namelijk de 'Setup Wizard'. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.

Messaging

De W900i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.

Het is nu mogelijk met de W900i, een gesproken bericht aan te maken en deze gelijk daarna via MMS te versturen. Verder zijn er geen veranderingen ten opzichte van de S700i terug gevonden. Functies zoals het versturen van aaneengeschakelde SMS berichten en het ontvangen van MMS berichten gaat allemaal zoals men mag verwachten.

Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het toetsenbord. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is natuurlijk uitbreidbaar. Hoewel de W900i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging al is deze gevoelsmatig minder dan bij de S700i.

Tijdens het invoeren moet men wennen aan het feit dat bijvoorbeeld de spatie onder de #-toets zit. Dit is Sony Ericsson logica. Net zoals het feit dat er een terug button en een wis button is. Iets wat eigenlijk onder 茅茅n toets zou kunnen worden ondergebracht. Voor personen die afstappen van een Nokia zal het even wennen zijn. Samsung gebruikt wel dezelfde manier van indelen.

Connectivity

De W900i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), infrarood, Bluetooth en GPRS, het kan allemaal. In de praktijk deed zich hierbij een enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand, al waren er hier en daar wel wat punten die aandacht verdienen.

De Bluetooth verbinding was bij de eerste lichting K750i modellen nog een groot probleem. Door de online updates heeft Sony Ericsson gebruikers de mogelijkheid gegeven het toestel up te daten naar de laatste software of ROM versie. Daarin waren alle problemen opgelost. De W900i heeft deze problemen niet meer ook niet met de introductie. Wat wel zo is dat er op de W900i nieuwe Bluetooth profielen aanwezig zijn speciaal voor het audio gedeelte van het toestel.

Sony Ericsson heeft er ook bij dit toestel voor gezorgd dat de eindgebruiker zijn toestel zelf kan updaten via de site van Sony Ericsson. Hierbij wordt dezelfde aanpak gebruikt als bij de P910i. Men zal het toestel met meegeleverde datakabel aansluiten op PC of Mac via een USB 2.0 poort en zodoende online zijn of haar toestel kunnen updaten. Deze manier van online is dus niet nieuw en al bekend van andere toestellen. De verwachting is dat vele mensen hiervan gebruik zullen gaan maken.

De synchronisatie via de PC Suite software met bijvoorbeeld Outlook en verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie software. De meegeleverde software werkt erg goed en kan simpelweg communiceren met de volgende pakketten: Outlook Express 4.0 en 5.0, Microsoft Exchange, Outlook 200, 2002 en 2003.

Nieuw met de K750i, W800i en W900i is dat men de geheugenkaart van het toestel als verwisselbare schijf in de verkenner of file manager van de computer ziet staan. Deze optie is alleen beschikbaar als de USB-datakabel wordt gebruikt. Bij andere verbindingen (infrarood of Bluetooth) kan het geheugen via de verkenner van Sony Ericsson benaderd worden. Verder kan men de datakabel gebruiken voor het laden van het toestel dat is ook iets wat compleet nieuw is met dit toestel.

De bestandindeling van de mappen op de telefoon is aangepast ten opzichte van de W800i, hierdoor is direct te zien wat waar hoort te staan in welke map.

Geheugen

Een nagenoeg lege W900i heeft een intern, dynamisch, geheugen van ruim 466 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als contacten, beltonen, foto's, thema's en MP3's. Dit interne geheugen is ruim voldoende om de W900i te kunnen gebruiken voor foto's en multimedia apparaat.

Mocht men nog meer data willen opslaan dan is hiervoor de externe geheugenkaart die een uitbreiding is op de S700i, omdat nu ook Memory Stick Pro Duo kaarten kunnen worden gebruikt. Standaard wordt er geen Memory Stick Duo geheugenkaart meegeleverd. Men kan kaarten gebruiken tot 2 GB. Het verwisselen van de kaart is zeer eenvoudig te doen, want het slot voor de kaart is aan de buitenkant van het toestel geplaatst en men kan tijdens het gebruik van het toestel vrij eenvoudig de kaart verwijderen zonder ook maar een functie in te schakelen. Het openen van het zwarte rubberen kapje kan soms een uitdaging zijn.

Camera

De grootste verandering ten opzichte van de S700i en de grootste winst van dit toestel is de nieuwe camera, een 2.0 mega pixel CMOS camera. De verwachtingen in relatie tot deze camera waren erg groot en zijn in de afgelopen tijd gedeeltelijk ingelost.

De camera schakelt men simpel in door de camera applicatie te kiezen in het menu (men zal hiervoor wel het toestel gesloten moeten hebben). Op het moment dat de camera ingeschakeld is het duidelijk dat men het toestel niet meer op een normale manier vasthoudt. Er wordt verwacht dat het toestel net zoals een digitale camera vast gehouden wordt. Op deze wijze bedient men met de rechterhand de toets voor het maken van de foto of het starten van de video-opname. Daarbij moet gezegd worden dat deze toets enige gewenning vraagt, men kan namelijk op twee manieren de toets bedienen: ineens doordrukken of tot de eerste stand indrukken, wachten tot de auto focus is klaar is en dan daarna doordrukken om de foto te maken. Deze wijze van foto's maken is bekend van de S700i en ook diverse digitale camera's.

De houding waarop men het toestel vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen geeft gelijk aan dat Sony Ericsson nog beter het dubbele uiterlijk van het toestel wil benadrukken, beter dan de S700i. Daarnaast is het op deze manier eenvoudiger foto's en/of video's maken, doordat de juiste verhouding van de foto of video op het beeld wordt getoond en als laatste komt de bediening van de camera natuurlijker over.

De gehele interface van de camera is gelijk aan de S700i. De manier waarop deze werkt is er natuurlijk en komt goed over. In de interface worden diverse punten weergeven. Bij de camera of videocamera zijn dit onder andere de gekozen resolutie, het aantal foto's of video's dat nog geschoten kan worden, het opslagmedium, beide keuzes voor de soft keys, de keuze optie tussen video en filmen en ingestelde functies als de zoomstand, helderheid, macro modus, nacht modus, flitser en tijdsduur dat er opgenomen wordt.

De camera kwaliteit is erg goed, met een maar. Diverse verschillende toestellen hebben last van onscherpe foto's (vooral op grote resoluties) en dit kan komen door een aantal punten. Als allereerste moet men ervan uit gaan dat men moet wennen aan de manier op het toestel foto's maakt. Daarnaast heeft het toestel last van bepaalde lichtinvloeden die de foto kunnen be茂nvloeden, zoals sterke zonnig omstandigheden of juist hele donkere plekken. Men zal daar duidelijk rekening moeten houden naast het feit dat men het toestel erg goed stil moeten houden. Voor video's geldt dit wat minder, maar het is altijd van zelfsprekend deze punten hierboven mee te nemen.

Functies als de macro modus, die erg goed werkt en zeer mooie afbeelding aflevert, nacht modus en flitser werken goed op de W900i, maar vragen opnieuw een goede uitleg en gewenning. Vooral de nacht modus heeft erg veel last van het feit dat er extra licht nodig is om goede foto's te realiseren. Daarvoor is de ingebouwde flitser aanwezig, die alleen aan of uit gezet kan worden. Een automatische functie bestaat er niet. Helaas, heeft deze flitser in erg donkere omgevingen nog steeds moeite om het bij te lichten. Sony Ericsson biedt daarvoor een extra flitser als accessoire aan. Blijft de vraag: waarom niet gelijk een flitser die sterk genoeg is inbouwen. Dat moet toch niet al te moeilijk zijn.

Verdere instellingen in de camera zijn de 4x zoom die men via een toets naast de camera (op)neemtoets kan instellen per stappen van 0.1 zoom, de helderheid die ingesteld wordt door de bedieningstoets naar links of rechts te verplaatsen, de foto modus (normaal, panaroma, kaders en burst), fotoformaat (Groot 1632 x 1224, Gemiddeld 640 x 480 en Klein 160 x 120 pixels), zelftimer, effecten (Zwart-Wit, Negatief, Sepia en Solariseren), Witbalans (Auto, Daglicht, Bewolkt, TL-licht en Fel licht), Fotokwaliteit (Normaal en Fijn), Tijd- en datumnotatie, Reset bestandsnummer en het gekozen opslagmedium, dus geheugenkaart of intern geheugen. Dit is alles is nog niet zo uitgebreid qua opties als de Samsung D600 of E730, maar men komt een eind in de buurt.

De videocamera gebruikt ongeveer dezelfde opties als de gewone camera, alleen kan men hierbij geen bestandsnummers resetten, geen kwaliteit instellen en is de opnamemodus een keuze tussen MMS-video en normale hoge kwaliteit en onbeperkte lengte (deze hangt af van vrij aanwezige geheugen) en kan men kiezen ui de volgende resoluties van 320 x 240 en 176 x 144 pixels. De kwaliteit van de video is redelijk goed te noemen voor deze camera. Helaas moet aangegeven worden dat er opgenomen wordt in 3GP formaat en is er geen 352 x 288 pixels resolutie. Hierop verliest de W900i het duidelijk van de E720 en bijvoorbeeld de N70/N90, die vele betere kwaliteit video's maken.

Wanneer de afbeeldingen en video's gemaakt zijn kan men deze bekijken in het foto album, wat niet anders is dan een afgeleide van het bestandsbeheer. In bestandsbeheer kan men de data verzenden, gebruiken als bijvoorbeeld een achtergrond, een diavoorstelling bekijken en informatie opvragen over de foto. Ook is het mogelijk via de PhotoDJ foto's aan te passen. Men kan bijvoorbeeld tekst, vormen, illustraties en effecten toevoegen.

Video's kan men ook aanpassen met het programma VideoDJ. Men kan andere video's erdoorheen mixen en afbeeldingen en tekst toevoegen. Ook kan er een soundtrack worden gekozen voor de video. Dit is een erg leuke en nieuwe feature. Voorbeelden van beide editors vind men in ons media archief.

Een uiteindelijke conclusie trekken van de camera is niet zo heel moeilijk. Het is namelijk de beste camera momenteel op de markt. De kwaliteit mag er zeker wezen, vooral voor een CMOS camera, alleen is het lastig voor sommige gebruikers om goede foto's te realiseren. Het vraagt gewenning en een aantal proeffoto's voordat men echt doorheeft hoe de camera werkt. Tevens moet er goed gelet worden op de omliggende invloeden die op het scherm na en tijdens het maken van een foto of video niet duidelijk naar voren komen. Pas naderhand als de foto's op een PC beter bekeken worden, dan is duidelijk dat de foto's misschien van een mindere kwaliteit zijn en dat is jammer. Verder steekt het feit dat met 3GP formaat en maximale resolutie van 320 x 240 pixels opgenomen wordt wat schril af tegen de enorm goede kwaliteit van de camera. Dat minstens MP4 en een resolutie van 352 x 288 pixels mogen zijn. Trouwens voor de personen die graag foto's schieten zonder dat andere het horen, dat is er niet bij. Het sluitergeluid hoort men altijd en kan men niet uitzetten ook niet via een profiel.

Via de link foto en video hierboven vindt men volledig overzicht van een groot aantal foto's en video's. Ook kan men foto's vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 400 toestellen foto's, video's en andere data speciaal voor onze bezoekers. Bezoek nu het media archief en bekijk alle data. Men kan het media archief ook direct bij het toestel bekijken zonder de review te lezen.

Aanwezige programma's

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal aanwezige programma's in het toestel aanwezig die men als normaal mag bestemmen. Hieronder valt onder ander de vrij simpele kalender, die eigenlijk alle functies aanboord heeft die men van een dergelijk toestel mag verwachten. Men kan een overzicht krijgen van de complete maand, een week of alleen een dag. Via de toetsenbord kan men door de weken, maanden en jaren heen gaan. Dit is enorm handige functie om snel een datum op te zoeken.

Naast de kalender vindt men onder het onderdeel agenda nog een aantal onderdelen, zoals de wekker die men ook als alarmradio (radio blijft aan nadat het alarm is afgegaan) kan gebruiken, een takenlijst, notities, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. De voicememo vind men onder het onderdeel Entertainment. Al deze functies mogen als logisch en bekend mogen worden beschouwd.

Het eerste onderdeel wanneer men het menu opent is een programma genaamd Playnow. Bij het pakket van het toestel worden voor dit pakket ook voorwaarden meegeleverd. Het stukje software is bedoeld voor gebruikers om MP3 bestanden en beltonen te downloaden. Het is een web-based programma, die de mogelijkheid biedt online muziek bestanden te downloaden.

De meegeleverde web browser is vooral bedoeld om content pagina's te tonen van providers zoals Vodafone, T-mobile en Orange. Via deze pagina's kunnen gebruikers dan media bestanden als achtergronden, thema's en beltonen downloaden of simpelweg het nieuws lezen. Maar met normale pagina's heeft de XHTML browser ook geen moeite. Het wordt pas lastig wanneer de eerste flash onderdelen naar voren komen dan gaat het fout. Verder kan men in de browser alle mogelijke instellingen doen zoals het al dan niet tonen van afbeeldingen, het aanmaken van eigen bookmarks en het invoeren van een eigen URL.

In het menu vindt men een Walkman media player waar gebruikers MP3 bestanden en video's kunnen beluisteren en bekijken. Het is de media speler die het grote verschil maakt tussen de S700i en de W900i. Er zijn twee afspeelmodi mogelijk, namelijk: shuffle en in een lus. Beide kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Wanneer daar behoefte voor is kan men een afspeellijst aanmaken van video's en audio bestanden. In het toestel is ook een equalizer aanwezig, maar deze werkt alleen op de MP3-speler. Voor het beluisteren van de RDS radio is het toestel niet te gebruiken.

Hoewel het toestel verschillende bestandsformaten eet, converteert de meegeleverde software audio CD's alleen naar MP3. Vanaf 96 kbit/s klinkt het geluid lekker. Gecombineerd met het geheugen van 466 MB, passen er toch al snel 15 CD's in de telefoon. Tijdens het converteren van de audio CD wordt metadata (artiest, albumnaam en tracktitel) online opgevraagd. Via deze meta data worden de muziekbestanden gerubriceerd waardoor ze overzichtelijk in het menu verschijnen.

Audio luisteren kan op het toestel op twee manieren, via de stereo headset, die zeer goed klinkt of de speaker op de achterkant van het toestel. Deze klinkt redelijk tot zeer goed. In vergelijking met de standaard speaker van de D500 en 6630 kan gezegd worden dat de speaker van de W900i wat schriller, scherper en minder vol klinkt. De stem in een muziekstuk komt daarnaast juist weer beter door op de W900i. De stem klinkt zoals men dat verwacht van het muziekstuk dat speelt. De D500 en 6630 geven de stem juist weer wat minder duidelijk en wat onscherper door. De verschillen zijn marginaal, maar duidelijk hoorbaar wanneer beide modellen naast elkaar gebruikt worden. Er mag uiteindelijk gezegd worden dat de W900i momenteel over het geheel gezien de beste ingebouwde speaker op de markt heeft naast de beter Sony Ericsson W550i en Samsung D600 stereospeakers en de externe SoundMate die men bij diverse Samsung modellen krijgt.

MusicDJ is een erg leuke muziekcomposer die men al kent uit de K700i. Men kan zelf zijn of haar eigen muziek en/of beltoon componeren. Het werkt allemaal vrij simpel en door wat te proberen komt men al snel op een leuk deuntje dat gebruikt kan worden als beltoon of andere notificatie.

Externe besturing is een onderdeel in het menu waarmee men een PC of laptop kan besturen. Het gaat hier om drie verschillende opties genaamd: Presenter, Media player en Desktop. Door het toestel aan een PC of laptop te verbinden via een Bluetooth verbinding wordt het programma gestart. Presenter maakt van het toestel een draadloze afstandsbediening die men tijdens het presenteren kan gebruiken. Media player is bedoeld om de muziek speler in de PC te bedienen en de laatste optie genaamd Desktop geeft de mogelijkheid programma鈥檚 te starten op de PC. Alle drie de opties genereren eigen functies achter de toetsen op het toetsenbord corresponderend met de gekozen optie. De centrale joystick neemt de bewegingsfuncties van de muis over.

Op de W900i zijn twee nieuwe programma's gezet een programma dat heet facewarp en een vertaalprogramma. Beide programma's hebben weinig toe te voegen op een multimediatoestel zoals de W900i.

Als laatste mogen een aantal extra features niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Games

Op de W900i zijn standaard drie JAVA-games te vinden: Asphalt 3D, Powerball Arcade en QuadraPop. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de W900i worden gezet; de JAVA-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm voor veel spelplezier.

Extra's

In de W900i is de flight mode functie aanwezig. Dit is zoals op alle Walkman telefoons aanwezig zoals de W800i en W550i. Vele gebruikers vroegen NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode wat deze functie precies inhield. Bij het opstarten van het toestel kan men de keuze maken om het toestel op te starten als telefoon of primair te gebruiken als een MP3 speler en radio. De laatste optie stelt het toestel in staat geen GSM signalen ontvangen, dus ook geen SMS berichten. Het betekend dus dat het toestel in een flight modus geplaatst is en gebruikt kan worden tijdens een vlucht of in een ziekenhuis.

Uiteraard ontbreekt in de W900i de genoemde FM radio niet. De FM radio is alleen te gebruiken wanneer de headset met remote is aangesloten. Sony Ericsson heeft er voor gekozen om de volledige besturing van de FM radio via de remote te laten verlopen. De radio is hierdoor niet meer in het menu van de W900i te vinden, kanalen opslaan werkt dus zo niet. Ook is de connectie van de headset/remote met de W900i niet altijd evengoed waardoor het kraakt en de ontvangst van de headset in combinatie met radio is vele malen slechter dan bijvoorbeeld het kleinere broertje de W550i.

Disc2Phone software

De Disc2Phone software die meegeleverd wordt is in zekere zin een knieval van Sony voor de marktontwikkeling. Te lang heeft men vastgehouden en het Atrac-formaat. Atrac kwam tegemoet aan de wensen van de content-industrie om de auteursrechtenten beschermen. Bestanden in dit formaat waren beperkt kopieerbaar. Inmiddels heeft de consument duidelijk laten merken niets met deze aanpak op te hebben. De vrijheid van MP3 is troef. Disc2Phone geeft de gebruiker alle vrijheid om elke onbeveiligde audio-CD in luttele seconden te converteren naar MP3-bestand met de juiste meta-data. De files worden direct in de telefoon of op een memory stick weggeschreven. Via de software is een oogopslag te zien welke muziek op de geheugenkaart opgeslagen is.

MXE-60 add-on flash

De optionele MXE-60 flitser komt tegemoet aan de grootste tekortkoming van alle cameratelefoons: het is een flitser met een echte flitsbuis. Daar waar de ingebouwde flitser van een telefoon niet meer is dan een witte LED, is de MXE-60 een heuse flitser met alle mogelijkheden die we van een gewone elektronenflitser kennen. Eenmaal op het toestel geklikt verschijnt kortstondig de melding op het scherm dat de flitser geplaatst is. Vervolgens kan via het fotocamera menu de werking ingesteld worden. Met de MXE-60 op het toestel geplaatst, neemt het flits bereik tot zo'n drie meter. Uiteraard heeft de flitser na elke flits enkele seconden nodig om weer op te laden. Met recht is deze flitser een accessoire die de telefoon compleet maakt. Jammer is echter dat de kleurstelling, zilver grijs, niet echt past bij die van de telefoon. Alleen de zilveren K750i vormt qua kleur een perfect geheel met deze add-on.

In het media archief van het toestel vind men diverse foto's gemaakt met de standaard flitser, de add-on flitser en zonder de flitser in de diverse omstandigheden. Bekijk deze afbeeldingen zelf en oordeel over de kwaliteit van deze must-have accessoire voor elke W900i gebruiker.

Sony Ericsson Bluetooth MediaCentre MMV-200

De Sony Ericsson W900i kwam niet alleen maar te samen met een accessoire. Dit mediacentre is bedoelt als aanvulling tussen je tv en je mobiele telefoon of PDA, of eigenlijk alles wat bluetooth heeft. Het mediacentre kan dus media ontvangen, van muziek tot foto's tot hele video's. Het apparaatje is niet veel groter dan twee W900i's naast elkaar en is dus goed ergens bij te plaatsen, zeker door de dubbele kleur van grijs en zwart matched het mediacentre vast wel bij iedere tv welke nu zwart of grijs is. Het mediacentre is gemakkelijk aan te sluiten doordat elke aansluiting anders is. Bij het installeren van het apparaat is het raadzaam wel de handleiding te gebruiken want het gaat niet zo maar om het apparaat op te starten als men niet weet hoe dit werkt.

De navigatie toetsen zijn wat onhandig geplaatst en ze hebben waarschijnlijk bij het ontwerpen van de buitenkant meer gedacht aan design dan aan functionaliteit, hetzelfde geldt voor de software deze is wat onhandig in gebruik en naar mate het gebruik reist de vraag waarom dit apparaat niet mobiel te bedienen zou zijn vanaf de telefoon.

Het apparaat kan ook gebruikt worden in combinatie met geheugen kaarten zoals MMC, SD en CF kaarten worden geaccepteerd, uiteraard ook Sony's eigen medium de Memory Stick.

Als het apparaat is aangesloten en werkend is kan men verschillende bestanden sturen, officieel kan het apparaat muziek, plaatjes en video aan echter is het ons niet gelukt om .mp4 en .3gp bestanden naar het apparaat te krijgen met verschillende telefoons en PDA's. Plaatjes kunnen in verschillende formaten gestuurd worden zoals .jpeg, .bmp en .gif. Animated gif wordt niet ondersteund een stilstaand plaatje is dan het resultaat.

Wat al snel opvalt is dat het sturen van een gemiddelde foto van de W900i toch al snel 20 tot 30 seconden in neemt wat misschien wat lang is. Het vreemd is dat een liedje zoals een MP3 bestand al heel snel geladen is. Het blijkt wel dat het apparaat deze liedjes streaming via Bluetooth afspeelt.

Ook kan er gekozen worden voor een zogenaamde "partymode" het mediacentre is dan open voor alle bluetooth verbinding om plaatjes te ontvangen, dit is inderaad, zoals de naam al doet vermoeden, leuk voor op feestjes.

Conclusie

De Sony Ericsson W900i is een telefoon waar veel naar uitgekeken werd door vele "aspirant kopers" en al met al is het een redelijke telefoon echter zijn er een paar minpunten die deze "W900i" toch in een ander daglicht zetten.

Als men naar de telefoon kijkt dan ziet meteen een plastic look, vooral bij de zwarte versie. En als men de telefoon gaat gebruiken laat de W900i het duidelijk merken dat het apparaat van plastic is. Natuurlijk zijn alle telefoons gemaakt van deze verbastering van het zwarte goud uit Arabie maar er zijn toestellen bij die het minder duidelijk laten merken. Daarnaast is het de grootte van het toestel dat meteen opvalt, het grote en scherpe beeldscherm maakt wel veel goed maar voor een niet-smartphone is een groot beeldscherm niet noodzakelijk.

Als Walkman telefoon is het niet echt een telefoon met een fun factor, iets wat de W550i bijvoorbeeld wel had. Ook had deze verscheidene speakers die de W900i niet heeft waardoor je een ander gevoel van geluid krijgt met dit toestel. Ook lijkt het alsof de headset minder geluid produceert. Wat wel een groot pluspunt is, is het interne geheugen van maar liefst 466 MB. Dit is nog nooit vertoond in een telefoon die nu op de markt is of is geweest.

Dan is er nog de functie UMTS die ervoor zorgt dat eigenlijk het batterijniveau van de W900i bedroevend is. Maar UMTS doet ook goede zaken zoals videobellen en een snelle dataverbinding voor het internetten met eventueel een combinatie met een laptop of PDA.

Het beeldscherm ziet er fantastisch uit en is 茅茅n van de beste in de markt. Zelfs in zonnige omstandigheden is het scherm zeer goed afleesbaar en heel erg scherp. Naast het beeldscherm is de camera natuurlijk fantastisch. Dergelijke kwaliteit kwam er nooit uit een mobiele telefoon hier in Europa. Sony Ericsson heeft dit goed voor elkaar, maar voor hoe lang nog. Er liggen telefoons op de loer met meer megapixels van Nokia en Sharp maar does size matter?

Een paar punten die wat minder belangrijk zijn, maar toch goed uitgewerkt zijn, zijn het feit dat men kan laden via de datakabel, dat het toestel/geheugenkaart getoond wordt als verwisselbare schijf in de verkenner van de PC en dat er een FM radio aanwezig is, helaas wel in beperkte maten.

De meegeleverde PC software is wel aan een update toe. Vergeleken met Nokia's PC suite is de software wat mager. Speciaal het ontbreken van de mogelijkheid om de telefoon te configureren is een misser. Disc2Phone doet waar het voor gemaakt is, maar het ontbreken van ondersteuning voor andere formaten is ene misser van formaat. Gebruikers kunnen met EasyCD-DA op het internet een krachtig en betaalbaar alternatief vinden. Daarnaast kan het configureren van de software problemen opleveren.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony W900i review