Sony Ericsson W810i review

· 1 reactie

Iedereen heeft de enorm bekende W800i wel eens gezien. Het model deed de afgelopen maanden de mobiele markt op de rondvesten schudden.

Het toestel was de allereerste mobiele telefoon met volledig ingebouwde muziekspeler, die alle functionaliteiten biedt die elke gebruiker wenst. De opvolger van de W800i heeft de markt nu bereidt en heet W810i. NieuweMobiel.NL nam het toestel onder de loep.

Eigenlijk is de W810i helemaal niet de opvolger van de W800i. De W810i had namelijk als W800i de markt moeten bereiken, maar door vertragingen aan bepaalde onderdelen van het toestel werd besloten de W800i in de alom bekende oranje/witte vorm uit te brengen en de W810i pas rond deze tijd te introduceren. De vraag is natuurlijk waar zit het verschil nu tussen beide? Een niet meer dan logische vraag, want niet alleen de kleur en andere inhoud van het complete accessoire pakket zijn nieuwe punten van het toestel. Hieronder een korte opsomming van alle nieuwe onderdelen:

· Het is een Quad band model.
· Het toestel heeft EDGE.
· Kleur van het toestel en de wijzigingen in het uiterlijk
· Afmeting van het toestel is kleiner geworden. Het toestel is een millimeter dunner dan de W800i.
· In het pakket van het toestel vindt men geen koord meer. Daarnaast is nu de headset in het zwart uitgevoerd.
· Aanboord vindt men 21 MB aan geheugen, minder dan de W800i.
· Een NetFront Access browser voor het beter bekijken van webpagina's is nu aanwezig.
· Activity Menu toets is nu aanwezig op het toetsenbord.
· Boven het scherm is een lichtsensor geplaatst die automatisch de achtergrondverlichting van het toetsenbord en het scherm regelt in relatie tot het omgevingslicht.
· De camera heeft rode ogen reductie, verbeterde autofocus uit de W900i en de keuze uit vier verschillende sluitertonen gekregen.
· Flash Lite wordt nu volledig ondersteund in JAVA programma's.
· Een RSS news reader is nu standaard aanboord samen met een music mate programma. De World clock uit de W800i heeft hiervoor plaats moeten maken.
· De game PuzzleSlider is vervangen door JC Does TEXAS.
· Nieuwe PC Suite wordt nu standaard meegeleverd. Aanwezig zijn onder andere programma's voor het maken van SMS en MMS berichten, Synchroniseren van data en het aanpassen van afbeeldingen.

Naast al deze punten vindt men hier en daar wat kleine wijzigingen in het menu, die voor het eerst zichtbaar waren in de W900i. Alle updates die in deze swivel zitten, zijn nu opgenomen in de W810i. Het toestel zal naast de nieuwe Titanium gouden W700i worden geplaatst de komende periode. De W800i zal dan heel langzaam uit de schappen gaan verdwijnen.

· Toestel
· Accu (900 mAh)
· Lader
· Zwarte stereo headset (In-ear, vergelijkbaar met Sony MDR-EX71) + reserve dopjes
· USB datakabel
· 512 MB Memory Stick Duo (in het zwart)
· Memory Stick Duo converter + opberghoesje
· CD-ROM met PC Suite en disc2phone software
· Engelse handleiding en Quick guide
· Nederlandse handleiding en Beknopte handleiding
· SAR informatie en Service en Support booklet
· Uitleg batterijklep
· Voorwaarden PlayNow
· Accessoires booklet

Over het toestel, accu en lader laten meer. De zwarte headset is een afgeleide van het topmodel, de MDR-EX71. Dankzij het In-ear concept is de basweergave subliem, al zullen niet alle gebruikers even tevreden zijn over het In-ear dragen van een headset. Met behulp van de meegeleverde adapters wordt de headset weliswaar op maat gemaakt, maar het blijft echt even wennen. Omdat de headphone kabel flexibel van constructie is, kan de gebruiker ook zijn favoriete headset (mits voorzien van mini jack) op de kabel aansluiten. Het toestel laden via de datakabel is mogelijk. Datacommunicatie vindt via deze kabel plaats middels de USB 2.0-standaard, snelheid is dus gegarandeerd.

De meegeleverde geheugenkaart is een 512 MB Memory Stick Duo van Sony. Geheugenkaarten tot 4 GB worden door het toestel geaccepteerd. Het nadeel van Memory Stick geheugenkaart is vooral de prijs en de snelheid van de kaart. SD en Mini-SD kaarten zijn vele malen sneller dan Memory Stick Duo. Van de andere kant, op de meegeleverde kaart passen al ruimschoots 10…12 CD's, voor veel gebruikers voldoende. Deze keer geen blauwe geheugenkaart, maar een nette zwarte in stijl met het toestel.

Op de PC Suite CD staat alle software die men nodig heeft, inclusief software om elke audio CD te rippen naar MP3 files. De inhoud van de software komt nog aanbod in de review, maar het kan nu alvast gemeld worden dat deze in een net hoesje is opgeborgen en meegeleverd is in de doos.

Plus- en minpunten Sony Ericsson W810i

 • Afmeting en gewicht
 • Camera functionaliteit
 • Fantastische camera
 • FM radio met RDS functionaliteit
 • Geheugenkaart slot
 • Goed beeldscherm
 • Laden via de datakabel
 • Mooi strak uiterlijk
 • Nieuwe PC Suite meegeleverd
 • Camera en bediening camera vraagt gewenning
 • Geen camerabescherming
 • Onduidelijk mappenstructuur op geheugenkaart
 • Verwijderen batterijklep
 • Videocamera staat niet in vergelijking tot camera

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is rijkelijk bedeeld met accessoires. De doos waarin het toestel geleverd werd door Sony Ericsson is nog niet de officiële verpakking. Deze gaat nog veranderen, maar de inhoud van de doos zal hetgeen zijn wat hieronder besproken wordt:

De conclusie over het accessoires pakket is dat het allemaal erg goed in elkaar zit. Vele merken doen het minder en Sony Ericsson toont absoluut zijn ware aard door op deze wijze het pakket te leveren. Ronduit netjes!

Uiterlijk

Eindelijk een echte Sony Ericsson Walkman die tot de verbeelding doet spreken. De W810i ziet er oogstrelend uit en is wellicht één van de mooiste Sony Ericsson ontwerpen na de T610 en de T68i. Het toestel brengt het speelse oranje van de Walkman series samen met het strakke en zakelijke zwarte uiterlijk dat momenteel ontzettend hot is. Het verder slanke uiterlijk met zijn kleine zilveren en oranje accenten maakt het momenteel tot een toestel dat door werkelijk niemand lelijk wordt gevonden.

Het toestel is met zijn 99 gram ronduit licht, maar daarbij wel zes gram zwaarder dan de K700i en dat merkt men. Verder heeft het toestel met afmetingen van 100 x 46 x 20 mm absoluut geen klagen en is 1 millimeter dunner dan de W800i. Het toestel is ronduit klein en komt ook kleiner over dan de K700i, die eigenlijk zelfs nog kleiner is. Wanneer men kijkt naar andere modellen zoals de D600 of N70 dan zal men zal snel zien dat het toestel zich aardig goed red op de genoemde punten.

Het totale beeld van het toestel is zeer goed qua uiterlijk, maar hier en daar zijn een paar hele kleine punten die naar voren kwamen toen men het toestel in de handen kreeg. Het beeldscherm had best iets groter gemogen. Hierdoor zou het toestel wat langer geleken hebben. Het W800i gevoel komt bij de W810i af en toe naar boven drijven. De knoppen aan de voorzijde zijn compleet vernieuwd en opgedeeld in drie delen en ronden motieven. Erg stijlvol, net zoals de verchroomde toetsen die erg profi zijn. De functieknop aan de linkerkant toont het Walkman-logo en geeft toegang tot de muziekspeler, de toets aan de rechterkant is voor de toegevoegde activity functie. Deze ontbrak op de W800i.

Als men daarna gelijk over de kwaliteit van de constructie begint, valt het gelijk op dat het toestel op het eerste gezicht goed in elkaar zit. Maar let men echt goed op dan komt men alle punten die bij de W800i en K750i voorkwamen nergens meer tegen. Dat heet vooruitgang! Absoluut briljant dat de batterijklep nu zonder "mes" verwijderd kan worden en dat er geen problemen meer zullen zijn met de centrale toets en de cameraklep. De verdere kwaliteit van de gebruikte materialen mag goed genoemd worden, al hoort men af en toe wel een kraakjes in het toestel. Het voelt allemaal net wat beter aan dan de N70, maar net wat minder dan de D800.

De verdere opties op het toestel zijn op de voorkant natuurlijk het toetsenbord dat goed voldoet en waarbij men als niet Sony Ericsson gebruiker moet wennen aan de plaats van diverse tekens tijdens het invoeren van berichten. De centrale 5-richtings bedieningstoets doet zijn werk goed en netjes en is compleet vernieuwd. Geen joystick meer die bij de K750i en W800i de grootste problemen gaf. Nee, een keypad waarop een separate centrale toets zit en daarom heen een ring met vier separate functies. Werkelijk briljant overgenomen van een Aziatisch Sony Ericsson ontwerp.

Ook de andere toetsen zitten waar men ze mag verwachten bij de Sony Ericsson telg, dat betekend dus geen ophang- en opneemtoets, maar de twee soft keys die deze functies overnemen. Op de linkerzijkant vindt men de ingang voor de geheugenkaart, die wat moeite vraagt om te openen, maar netjes is afgewerkt en de sneltoets voor bijvoorbeeld de radio, muziekspeler of de laatste applicatie die men gestart heeft. Dus of de radio of de muziekspeler! De radio werkt trouwens alleen wanneer de stereo headset in het toestel is geplaatst.

Op de rechterkant van het toestel zijn de camera (op)neemtoets en de zoom en geluidsniveau button geplaatst. Beide doen hun werk naar behoren. Hierover laten meer bij het onderdeel camera. Op de bovenkant vindt men de infraroodpoort en de aan/uit toets. De aan/uit toets ligt wat verzonken in het toestel en is daardoor wellicht wat lastig in te drukken. De onderkant van het toestel herbergt de interfacepoort en aansluiting voor de datakabel. Deze is compleet vernieuwd en men kan dus geen van de oudere accessoires gebruiken voor de W810i. Dit is jammer, maar daarvoor heeft Sony Ericsson wel een oplossing bedacht. Simpelweg nieuwe accessoires aanbieden.

De achterkant van het toestel mag als laatste natuurlijk niet onbesproken blijven. Niet meer het ontwerp inclusief speciale klep zoals die zichtbaar was bij de W800i, maar een compleet nieuw ontwerp met een verhoging waarin de camera verzonken ligt. Een voordeel is dat er nu geen bewegende delen meer aanwezig zijn. Een groter nadeel is de krasgevoeligheid en het feit dat het toestel een beetje op zijn zij ligt wanneer het toestel op zijn achterkant weggelegd wordt. Op het moment dat de genoemde camera geactiveerd wordt knippert de camera button op de rechterzijkant maar daarover later meer. De ingebouwde flitser bevindt zich verder boven de camera en de luidspeaker onder de camera. Het is één speaker met drie openingen; geen stereo speaker met meerdere openingen. Optioneel kan de camera van een echte flitser voorzien worden waardoor het flitsbereik flink vergroot wordt. Een LED als lichtbron blijft toch maar behelpen en wekt nog steeds de indruk eerder als gadget dan als waardevolle aanvulling aangebracht te zijn.

Uiteindelijk kan men over het uiterlijk zeggen dat de kwaliteit van de constructie goed is al hoort men wel af en toe kraakjes in de cover. Ook het missen van een beschermingskap voor de camera is een gemis. Al deze kleine punten zeggen niks over de uitstraling van de W810i, momenteel de mooiste Sony Ericsson op de markt. Het ontwerp is tijdloos en geeft een gevoel van stijl en klasse aan het toestel dat de W800i en K750i altijd al miste. Zelfs de vadsige K800i heeft niet de grandeur bekend van vele Samsung modellen en komt over als een CEO op leeftijd. Nee, de W810i is die jonge ambitieuze afgestudeerde consulent die altijd het juiste advies geeft. Utopische is het niet!

Uithoudingsvermogen

Het laden van het toestel kost rond de twee uur bij dit toestel en dat is niet echt lang of kort. Gewoon redelijk. Men kan het toestel opladen via de meegeleverde datakabel (USB charging) of via de standaard lader, die een nieuwe connector heeft gekregen. Hierdoor kan men oudere accessoires niet meer gebruiken. Dat is ronduit jammer, maar men moet een keer vooruit op dit vlak.

Het toestel heeft een redelijk tot goed uithoudingsvermogen. Tijdens het testen van twee weken heeft het toestel drie keer aan de lader gehangen. De eerste keer was voor het doorladen, de laatste keer was voor het opladen en daarna versturen van het toestel. Ronduit netjes dus dat het toestel zich netjes houdt. Een dag of vier zonder te laden is zeker mogelijk. Gaat men daarnaast MP3 of radio luisteren, schiet men af en toe een afbeelding met de camera en maakt men een nieuw bericht of heeft men een kort gesprek dan wordt het allemaal natuurlijk wat minder. Vooral het gebruik van de MP3 speler en radio zorgen ervoor dat het toestel wat minder lang te gebruiken is. Wordt de W810i alleen als MP3-speler gebouwd, en is de telefoon functie uitgeschakeld, dan werkt het toestel tot zo'n 30 uur op een landing. Geen slechte specificatie.

Belkwaliteit

Sony Ericsson is samen met Nokia altijd op een hoog geweest qua belkwaliteit. Van te voren mag dan ook niet anders verwacht worden van de W810i dat dit niet anders is, maar helaas houdt het toestel niet altijd de eer hoog. De kwaliteit is vergeleken met een Samsung D800 en Nokia N70 daaruit bleek dat contacten die gebeld worden de kwaliteit van de W810i beter vinden dan die van de D800 en gelijkwaardig aan de N70.

De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel 'Portable Handsfree' geactiveerd. De W810i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. De functie werkt erg goed en simpel.

Vanuit de standby-stand geeft de linker softkey (Gesprek) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de W810i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen, individueel en allen gelijktijdig.

De W810i beschikt over polyfone beltonen waarbij maximaal 40 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar klinkt scheller dan een Samsung of Nokia-toestel. Verderop zal de speaker in relatie tot het afspelen van MP3 bestanden worden besproken. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth, infrarood en email eenvoudig van PC over te brengen naar het toestel en vice versa.

Beeldscherm

Het beeldscherm is opnieuw een stap vooruit voor Sony Ericsson. Het toestel heeft namelijk een nieuw soort scherm gekregen dat iets groter is dan het oude scherm van de W800i en de verlichting wordt nu automatisch geregeld door middel van de sensor boven het scherm en rechts naast de speaker. Tevens is het scherm beter afleesbaar onder grotere hoeken en komt het vooral levendiger over dan de W800i. Absoluut een vooruitgang.

Het scherm heeft dezelfde resolutie als de W800i en vele andere modellen momenteel namelijk 176 x 220 pixels. Een QVGA scherm had eigenlijk wel gemogen dat hebben de D800 en D600 wel. Het fysieke oppervlak van het scherm is ook kleiner dan beide Samsung modellen. Dat geldt ook voor het scherm van de N70 dat groter is. Het enige scherm dat kleiner is dan de W810i is het scherm van de Nokia 6230i, die daarnaast ook een compleet andere resolutie van 208 x 208 pixels gebruikt.

De scherpte en kwaliteit van het scherm is beter dan de D600 en N70. Men kan het vergelijken met de scherpte van een 6230i, maar dat is eigenlijk niet vergelijken door de verschillen in de resolutie en de afmeting. Het scherm van de W810i komt wel donkerder over dan bijvoorbeeld het scherm van een 6230i, maar de invloed van de omliggende cover kan hierop een grote rol spelen.

Eventuele instellingen aan het scherm zijn onder andere de keuze voor een screensaver (afbeelding of een slaapstandklok) en de helderheid. Verder zijn er geen extra mogelijkheden.

Zoals de meeste toestellen met een 'candy bar design' en een beeldscherm dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de W810i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer. Helaas is daar niets aan te veranderen. Oh ja, voor de mensen met een poetsmanie, men heeft de handen vol aan het scherm van het toestel. Het is amper schoon te krijgen na een gesprek en men kijkt constant door een waas van vlekken. Een klein, maar irritant smetje op dit fantastisch mooie scherm.

Menu

Het menu heeft amper wijzigingen ondergaan ten opzichte van de W800i. Hier en daar zijn wat iconen en een indeling in een menu gewijzigd, maar over het algemeen geen reden tot klagen. Dat was er bij de W800i al niet dus heeft men bij de W810i daarop geen grote wijzigingen aangebracht. De muziekspeler heeft een prominente rol gekregen met een eigen functietoets. Het hoofdmenu is toegankelijk via de rechter functieknop.

Daarnaast is de activity key overgenomen van de K750i. Deze werd gemist op de W800i en is nu aan de rechterkant van het toetsenbord geplaatst. De functies van dit menu zijn erg handig en komen van pas wanneer bijvoorbeeld een ingekomen gesprek gemist wordt of een ingekomen bericht ontvangen wordt.

Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide soft keys getoond.

Het hoofdmenu bestaat uit twaalf iconen, verdeeld over vier rijen van elk drie stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Agenda en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort 'spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker soft key.

Binnen het menuonderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De gebruikersinterface biedt hier een vijftal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen en blokkeringen hebben hier een plaats gekregen. Helaas, is het nog niet mogelijk om het tijdsinterval van de automatische blokkering in te stellen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, thema en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het een na laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld. De vijfde optie is Verbindingen, waaronder men alle instellingen vindt die te maken hebben met de connectiviteit van het toestel, zoals de GPRS en de Bluetooth instellingen.

Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de agenda openen. Men kan deze snelkoppelingen zelf instellen.

Ook kan de W810i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van thema's gepersonaliseerd worden. Een thema laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (thema). Thema's zijn zelf vrij eenvoudig te vervaardigen met het gratis verkrijgbare programma Theme Creator. Standaard is er al een aantal thema's aanwezig op het toestel, via de Sony Ericsson support site kunnen extra thema's opgehaald worden. De kwaliteit van deze thema's mag goed genoemd worden. Ze sluiten prominent aan op het thema muziek. Alle thema's van de K750i/W800i kunnen ook op de W810i gebruikt worden, zodat er nu honderden thema's beschikbaar zijn.

Telefoonboek

In de W810i is plaats voor 500 contacten. De overgenomen interface van de W800i zorgt voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij één contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar náást elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte 'voice tag' worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een viertal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.

Een klein nadeel van de indeling van het telefoonboek is dat adressen en bepaalde gegevens niet direct in de lijst opgevraagd kunnen worden. Men zal bewerken moeten kiezen in de optielijst en zodoende bijvoorbeeld het adres moeten uitlezen. Ronduit jammer dat dit nog niet anders toegepast is. Verdere wijzigingen ten opzichte van de W800i zijn er amper. Hier en daar is de indeling van een bepaald onderdeel in het menu aangepast.

Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de W810i opent dan namelijk de 'Setup Wizard'. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.

Messaging

De W810i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden Items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.

Het is mogelijk met de W810i, een gesproken bericht aan te maken en deze gelijk daarna via MMS te versturen. Er zijn geen veranderingen ten opzichte van de W800i terug gevonden. Functies zoals het versturen van aaneengeschakelde SMS berichten en het ontvangen van MMS berichten gaat allemaal zoals men mag verwachten.

Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het toetsenbord. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is natuurlijk uitbreidbaar. Hoewel de W810i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging al is deze gevoelsmatig minder dan bij de oudere K700i.

Tijdens het invoeren moet men wennen aan het feit dat bijvoorbeeld de spatie onder de #-toets zit. Dit is Sony Ericsson logica. Net zoals het feit dat er een terug button en een wis button is. Iets wat eigenlijk onder één toets zou kunnen worden ondergebracht. Voor personen die afstappen van een Nokia zal het even wennen zijn. Samsung gebruikt wel dezelfde manier van indelen al lijkt men dit niet consistent op elk toestel toe te passen.

Connectivity

De W810i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), infrarood, Bluetooth en GPRS/EDGE, het kan allemaal. In de praktijk deed zich hierbij geen enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand, al waren er hier en daar wel wat punten die aandacht verdienen.

De Bluetooth verbinding was bij de eerste lichting K750i modellen nog een groot probleem. Door de online updates heeft Sony Ericsson gebruikers de mogelijkheid gegeven het toestel up te daten naar de laatste software of ROM versie. Daarin waren alle problemen opgelost. De W810i heeft deze problemen niet meer ook niet met de introductie. Wat wel zo is, is dat er op de W810i nieuwe Bluetooth profielen aanwezig zijn speciaal voor het audio gedeelte van het toestel. Helaas is er geen A2DP stereo Bluetooth ondersteuning voor dit toestel.

Sony Ericsson heeft er ook bij dit toestel voor gezorgd dat de eindgebruiker zijn toestel zelf kan updaten via de site van Sony Ericsson. Hierbij wordt dezelfde aanpak gebruikt als bij de K750i en W800i. Men zal het toestel met meegeleverde datakabel aansluiten op PC of Mac via een USB 2.0 poort en zodoende online zijn of haar toestel kunnen updaten. Deze manier van online updaten is niet nieuw en al bekend van andere toestellen. De verwachting is dat vele mensen hiervan gebruik zullen gaan maken.

De synchronisatie via de vernieuwde PC Suite software met bijvoorbeeld Outlook verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie software. De meegeleverde software werkt erg goed en kan simpelweg communiceren met de volgende pakketten: Outlook Express 4.0 en 5.0, Microsoft Exchange, Outlook 2000, 2002 en 2003. Ook zijn er allerlei nieuwe programma's als een SMS en MMS berichteneditors en een afbeeldingseditor aanwezig in de nieuwe PC Suite. Een goede verbetering ten opzichte van de oude versie.

Niet nieuw met de W810i maar wel erg handig is dat men de geheugenkaart van het toestel als verwisselbare schijf in de verkenner of file manager van de computer ziet staan. Deze optie is alleen beschikbaar als de USB-datakabel wordt gebruikt. Bij andere verbindingen (infrarood of Bluetooth) kan het geheugen niet via de verkenner van Sony Ericsson benaderd worden. Verder kan men de datakabel gebruiken voor het laden van het toestel.

Wanneer men de geheugenkaart leest via de schijfindicatie in de Windows verkenner of via een kaartlezer dan is er totaal geen wijs te worden uit alle mappen die er getoond worden. Het is een grote brij van allerlei mappen, die allemaal vreemd zijn opgedeeld. Het lijkt erop dat elke mappenreeks op de kaart bedoeld is voor een programma. De camera heeft bijvoorbeeld zijn eigen map, het bestandsbeheer en mediaplayer (speciale MP3 map) ook en daardoor is er niet meer uit te komen waar de video's, foto's en/of andere bestanden opgeslagen (moeten) worden.

Geheugen

Een nagenoeg 'lege' W810i heeft een intern dynamisch geheugen van ruim 21 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als contacten, beltonen, foto's, thema's en MP3's. Dit interne geheugen is voldoende voor de gemiddelde gebruiker om data op te slaan, maar ligt lager dan de 38 MB van de W800i.

Mocht men meer data willen opslaan dan is hiervoor de externe geheugenkaart. Standaard wordt een 512 MB Memory Stick Duo geheugenkaart meegeleverd. Men kan grotere kaarten gebruiken tot 1 GB en zelf 4 GB. Het verwisselen van de kaart is zeer eenvoudig te doen, want het slot voor de kaart is aan de buitenkant van het toestel geplaatst en men kan tijdens het gebruik van het toestel vrij eenvoudig de kaart verwijderen zonder ook maar een functie in te schakelen. Het openen van het zwart rubberen kapje kan soms een uitdaging zijn.

Camera

De camera is bekend uit de K750i en W800i, maar is in de W810i opnieuw verbeterd. De verbetering liggen dan vooral op het vlak van de autofocus die gelijkwaardig is aan het systeem in de W900i en daarnaast is rode ogen reductie voor de flitser aanwezig en kan men nu kiezen uit vier verschillende sluitertonen. Helaas kan de toon niet uitgeschakeld worden. Daarvoor zal een speciaal programma moeten worden gedownload. Even snel de voicemail bellen tijdens het maken van een foto blijkt ook te helpen wanneer men een onverwachte foto wilt maken zonder sluitergeluid.

De camera schakelt men simpel in door de cameratoets ingedrukt te houden of de camera applicatie te kiezen in het menu. Een schuif is op de W810i niet meer aanwezig. Een keuze die te begrijpen valt. Op het moment dat de camera ingeschakeld is, is het duidelijk dat men het toestel niet meer op een normale manier vasthoudt. Er wordt verwacht dat het toestel net zoals een digitale camera vast gehouden wordt. Op deze wijze bedient men met de rechterhand de toets voor het maken van de foto of het starten van de video-opname. Daarbij moet gezegd worden dat deze toets enige gewenning vraagt, men kan namelijk op twee manieren de toets bedienen: ineens doordrukken of tot de eerste stand indrukken, wachten tot de autofocus klaar is en dan daarna doordrukken om de foto te maken. Deze wijze van foto's maken is bekend van de S700i en ook diverse digitale camera's.

De houding waarop men het toestel vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen geeft gelijk aan dat Sony Ericsson het dubbele uiterlijk van het toestel wil benadrukken. Daarnaast is het op deze manier eenvoudiger foto's en/of video's maken, doordat de juiste verhouding van de foto of video op het beeld wordt getoond en als laatste komt de bediening van de camera natuurlijker over.

De gehele interface van de camera is gelijk aan de S700i. De manier waarop deze werkt is er natuurlijk en komt goed over. In de interface worden diverse punten weergegeven. Bij de camera of videocamera zijn dit onder andere de gekozen resolutie, het aantal foto's of video's dat nog geschoten kan worden, het opslagmedium, beide keuzes voor de soft keys, de keuze optie tussen video en filmen en ingestelde functies als de zoomstand, helderheid, macro modus, nacht modus, flitser en tijdsduur dat er opgenomen wordt.

De camera kwaliteit is erg goed, met een maar. Diverse verschillende toestellen hebben last van onscherpe foto's (vooral op grote resoluties) en dit kan komen door een aantal punten. Als allereerste moet men ervan uit gaan dat men moet wennen aan de manier waarop het toestel foto's maakt. Daarnaast heeft het toestel last van bepaalde lichtinvloeden die de foto kunnen beïnvloeden, zoals sterke zonnig omstandigheden of juist hele donkere plekken. Men zal daar duidelijk rekening moeten houden naast het feit dat men het toestel erg goed stil moeten houden. Voor video's geldt dit wat minder, maar het is altijd van zelfsprekend deze punten hierboven mee te nemen. Oefening baart kunst, de beste kunst momenteel op de markt naast de V903!

Functies als de macro modus, die erg goed werkt en zeer mooie afbeeldingen aflevert, nacht modus en flitser werken goed op de W810i, maar vragen opnieuw een goede uitleg en gewenning. Vooral de nacht modus heeft erg veel last van het feit dat er extra licht nodig is om goede foto's te realiseren. Daarvoor is de ingebouwde flitser aanwezig, die alleen aan of uit gezet kan worden. Een automatische functie bestaat er niet. Helaas, heeft deze flitser in erg donkere omgevingen nog steeds moeite om het bij te lichten. Sony Ericsson biedt daarvoor een extra flitser als accessoire aan. Blijft de vraag: waarom niet gelijk een flitser die sterk genoeg is inbouwen. Dat moet toch niet al te moeilijk zijn. Daarom is ook de K800i aangekondigd. Deze zal de Xenon flitser aanboord hebben naast een 3.2 Mpixel camera en vele fantastische functionaliteiten onder de naam Cyber-shot phone.

Verdere instellingen in de camera zijn de 4x zoom die men via een toets naast de camera (op)neemtoets kan instellen per stappen van 0.1 zoom, de helderheid die ingesteld wordt door de bedieningstoets naar links of rechts te verplaatsen, de foto modus (normaal, panaroma, kaders en burst), fotoformaat (Groot 1632 x 1224, Gemiddeld 640 x 480 en Klein 160 x 120), zelftimer, effecten (Zwart-Wit, Negatief, Sepia en Solariseren), Witbalans (Auto, Daglicht, Bewolkt, TL-licht en Fel licht), Fotokwaliteit (Normaal en Fijn), Keuze uit vier sluitertonen, Tijd- en datumnotatie, Reset bestandsnummer en het gekozen opslagmedium, dus geheugenkaart of intern geheugen. Dit is alles is nog niet zo uitgebreid als de Samsung D600 of D800, maar men komt een eind in de buurt.

De videocamera gebruikt ongeveer dezelfde opties als de gewone camera, alleen kan men hierbij geen bestandsnummers resetten, geen kwaliteit instellen en is de opnamemodus een keuze tussen MMS-video en normale hoge kwaliteit en onbeperkte lengte (deze hangt af van vrij aanwezige geheugen) en kan men kiezen uit de volgende resoluties van 176 x 144 en 128 x 96 pixels. De kwaliteit van de video is redelijk goed te noemen voor deze camera. Helaas moet aangegeven worden dat er opgenomen wordt in 3GP formaat en is er geen 352 x 288 pixels resolutie. Hierop verliest de W810i het duidelijk van de D600 en V903, die vele betere kwaliteit video's maken. Sony Ericsson heeft ook in de K800i geen fatsoenlijke videocamera zitten. De keuze is gemaakt om de weg vrij te houden voor een compleet nieuw model onder de naam HandyCam.

Wanneer de afbeeldingen en video's gemaakt zijn kan men deze bekijken in het foto album, wat niet anders is dan een afgeleide van het bestandsbeheer. In bestandsbeheer kan men de data verzenden, gebruiken als bijvoorbeeld een achtergrond, een diavoorstelling bekijken en informatie opvragen over de foto. Ook is het mogelijk via de PhotoDJ foto's aan te passen. Men kan bijvoorbeeld tekst, vormen, illustraties en effecten toevoegen.

Video's kan men ook aanpassen met het programma VideoDJ. Men kan andere video's erdoorheen mixen en afbeeldingen en tekst toevoegen. Ook kan er een soundtrack worden gekozen voor de video. Dit is een erg leuke feature.

Een uiteindelijke conclusie trekken van de camera is niet zo heel moeilijk. Het is namelijk de beste camera momenteel op de markt naast de superieure V903. De kwaliteit mag er zeker wezen, vooral voor een CMOS camera, alleen is het lastig voor sommige gebruikers om goede foto's te realiseren. Het vraagt gewenning en een aantal proeffoto's voordat men echt doorheeft hoe de camera werkt. Tevens moet er goed gelet worden op de omliggende invloeden die op het scherm na en tijdens het maken van een foto of video niet duidelijk naar voren komen. Pas naderhand als de foto's op een PC beter bekeken worden, dan is duidelijk dat de foto's misschien van een mindere kwaliteit zijn en dat is jammer. Verder steekt het feit dat met 3GP formaat en maximale resolutie van 176 x 144 pixels opgenomen wordt wat schril af tegen de enorm goede kwaliteit van de camera. Dat minstens MP4 en een resolutie van 352 x 288 pixels mogen zijn. Trouwens voor de personen die graag foto's schieten zonder dat andere het horen, dat is er niet bij. Het sluitergeluid hoort men altijd en kan men niet uitzetten ook niet via een profiel. Er zijn wel andere genoemde opties!

In vergelijking met de K800i die binnenkort de markt betreedt kan worden gemeld dat het toestel een totaal andere markt zal beheersen. De K800i en K790i zijn namelijk bedoeld als specifieke cameratoestellen en niet als Walkman modellen. De camera in de K800i zal superieur zijn aan alle modellen die in de komende periode de markt zullen betreden. De functionaliteiten in het Cyber-shot toestel als BestPic en de Xenon flitser maken het nieuwe model tot de beste in zijn soort. Modellen als de V903, N93 en N80 zullen daar niet tegen opkunnen. Zodra het mogelijk is zal een review van de K800i worden gerealiseerd.

Via het onderdeel foto's en video's hierboven kan men de foto's en video's gemaakt door het toestel bekijken. Ook kan men foto's vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 500 toestellen foto's, video's en andere data speciaal voor onze bezoekers.

Aanwezige programma's

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal aanwezige programma's in het toestel aanwezig die men als normaal mag bestempelen. Hieronder valt onder ander de vrij simpele kalender, die eigenlijk alle functies aanboord heeft die men van een dergelijk toestel mag verwachten. Men kan een overzicht krijgen van de complete maand, een week of alleen een dag. Via de toetsenbord kan men door de weken, maanden en jaren heen gaan. Dit is enorm handige functie om snel een datum op te zoeken.

Naast de kalender vindt men onder het onderdeel agenda nog een aantal onderdelen, zoals de wekker die men ook als alarmradio (radio blijft aan nadat het alarm is afgegaan) kan gebruiken, een takenlijst, notitielijst, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. De voicememo vind men onder het onderdeel Entertainment. Al deze functies mogen als logisch en bekend mogen worden beschouwd.

Het eerste onderdeel wanneer men het menu opent is een programma genaamd Playnow. Bij het pakket van het toestel worden voor dit pakket ook voorwaarden meegeleverd. Het stukje software is bedoeld voor gebruikers om MP3 bestanden en beltonen te downloaden. Het is een web-based programma, die de mogelijkheid biedt online muziek bestanden te downloaden.

De meegeleverde nieuwe NetFront browser is vooral bedoeld om content pagina's te tonen van providers zoals Vodafone, T-mobile en Orange. Via deze pagina's kunnen gebruikers dan media bestanden als achtergronden, thema's en beltonen downloaden of simpelweg het nieuws lezen. Maar met normale pagina's heeft de XHTML browser ook geen moeite. Verder kan men in de browser alle mogelijke instellingen doen zoals het al dan niet tonen van afbeeldingen, het aanmaken van eigen bookmarks en het invoeren van een eigen URL.

In het menu vindt men een Walkman muziekspeler waar gebruikers MP3 bestanden en video's kunnen beluisteren en bekijken. Het is de muziekspeler die het grote verschil maakt tussen de K800i en de W810i. Er zijn twee afspeelmodi mogelijk, namelijk: shuffle en in een lus. Beide kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Wanneer daar behoefte voor is kan men een afspeellijst aanmaken van video's en audio bestanden. In het toestel is ook een equalizer aanwezig, maar deze werkt alleen op de MP3-speler. Voor het beluisteren van de RDS radio is het niet te gebruiken.

Hoewel het toestel verschillende bestandsformaten eet, converteert de meegeleverde software audio CD's alleen naar MP3. Vanaf 96 kbit/s klinkt het geluid lekker. Gecombineerd met een Memory Stick van 512 MB, passen er toch al snel 20 CD's in de telefoon. Tijdens het converteren van de audio CD wordt metadata (artiest, albumnaam en tracktitel) online opgevraagd. Via deze meta data worden de muziekbestanden gerubriceerd waardoor ze overzichtelijk in het menu verschijnen.

Audio luisteren kan op het toestel op twee manieren, via de stereo headset, die zeer goed klinkt of de speaker op de achterkant van het toestel. Deze klinkt redelijk tot zeer goed. In vergelijking met de standaard speaker van de D800 en N70 kan gezegd worden dat de speaker van de W810i wat schriller, scherper en minder vol klinkt. De stem in een muziekstuk komt daarnaast juist weer beter door op de W810i. De stem klinkt zoals men dat verwacht in het muziekstuk dat speelt. De D800 en N70 geven de stem juist weer wat minder duidelijk en wat onscherper door. De verschillen zijn marginaal, maar duidelijk hoorbaar wanneer beide modellen naast elkaar gebruikt worden. Er mag uiteindelijk gezegd worden dat de W810i momenteel over het geheel gezien de beste ingebouwde speaker op de markt heeft naast de Samsung stereo speakers in de D600 en de Sony Ericsson W550i die werkelijk iedereen overklast.

MusicDJ is een erg leuke muziekcomposer die men al kent uit de W800i. Men kan zelf zijn of haar eigen muziek en/of beltoon componeren. Het werkt allemaal vrij simpel en door wat te proberen komt men al snel op een leuk deuntje dat gebruikt kan worden als beltoon of andere notificatie.

Externe besturing is een onderdeel in het menu waarmee men een PC of laptop kan besturen. Het gaat hier om drie verschillende opties genaamd: Presenter, Media player en Desktop. Door het toestel aan een PC of laptop te verbinden via een Bluetooth verbinding wordt het programma gestart. Presenter maakt van het toestel een draadloze afstandsbediening die men tijdens het presenteren kan gebruiken. Media player is bedoeld om de muziek speler in de PC te bedienen en de laatste optie genaamd Desktop geeft de mogelijkheid programma’s te starten op de PC. Alle drie de opties genereren eigen functies achter de toetsen op het toetsenbord corresponderend met de gekozen optie. De centrale joystick neemt de bewegingsfuncties van de muis over.

Onder het onderdeel Applicatie in het menu vind men twee programma's die extra meegeleverd worden: allereerst de music mate wat een programma is dat de gebruiker instaat stelt bepaalde muziekinstrumenten te laten horen en deze te gebruiken tijdens het bespelen van een eigen muziekinstrument. Het tweede programma is een RSS reader die RSS news feeds kan lezen. Deze nieuwsonderdelen vindt men steeds meer op het internet en geven de gebruiker de mogelijkheid vrij eenvoudig het laatste nieuws te volgen. Sony Ericsson past deze applicatie toe op een groot aantal toestellen momenteel.

Als laatste mogen een aantal extra features niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Via deze link is de demo zelf te downloaden en te bekijken.

Games

Op de W810i zijn standaard twee JAVA-games te vinden: JC does TEXAS en QuadraPop. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de W810i worden gezet; de JAVA-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm voor veel spelplezier.

Extra's

In de W810i is de flight mode functie aanwezig. Vele gebruikers vroegen NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode wat deze functie precies inhield. Bij het opstarten van het toestel kan men de keuze maken om het toestel op te starten als telefoon of primair te gebruiken als een MP3 speler en radio. De laatste optie stelt het toestel in staat geen GSM signalen te ontvangen, dus ook geen SMS berichten. Het betekend dus dat het toestel in een flight modus geplaatst is en gebruikt kan worden tijdens een vlucht of in een ziekenhuis.

Uiteraard ontbreekt in de W810i de genoemde FM radio niet. Net als bij de K750i/W800i is de radio voorzien van RDS (Radio Data Systeem). Samen met de K750i/W800i is dit de eerste radio zover bekend in een mobiele telefoon met de mogelijkheid om deze geavanceerde functies te ondersteunen. RDS wil niks anders zeggen dan dat men de meegezonden tekstberichten, bekend van de autoradio (zoals het weer, het huidige nummer dat speelt of de flitsinformatie) te zien krijgt en dat het toestel al dan niet of wel automatisch overschakelt op een andere frequentie zodra de ontvangst slecht is.

Voor de cracks onder ons het toestel is uitgerust met RDS en AF. Dat het volgende betekend: RDS (Radio Data System). RDS is in 1989 toegevoegd aan omroepprogramma's die via de Nederlandse FM-omroepzenders worden aangeboden. Door middel van RDS worden er signalen toegevoegd die dienstdoen als hulpmiddel bij bijvoorbeeld het afstemmen op een bepaalde zender, en verder schakelinformatie en teksten, zoals informatie over omroepprogramma's en verkeersinformatie. AF levert informatie over de frequenties die hetzelfde programma uitzenden. Deze informatie gebruikt de RDS-ontvanger om van de ene naar de andere zender om te schakelen.

Disc2Phone software

De Disc2Phone software die meegeleverd wordt is in zekere zin een knieval van Sony voor de marktontwikkeling. Te lang heeft men vastgehouden en het Atrac-formaat. Atrac kwam tegemoet aan de wensen van de content-industrie om de auteursrechtenten te beschermen. Bestanden in dit formaat waren beperkt kopieerbaar. Inmiddels heeft de consument duidelijk laten merken niets met deze aanpak op te hebben. De vrijheid van MP3 is troef. Disc2Phone geeft de gebruiker alle vrijheid om elke onbeveiligde audio-CD in luttele seconden te converteren naar MP3-bestand met de juiste meta-data. De files worden direct in de telefoon of op een Memory Stick weggeschreven. Via de software is in één oogopslag te zien welke muziek op de geheugenkaart opgeslagen is.

MXE-60 add-on flash

De optionele MXE-60 flitser komt tegemoet aan de grootste tekortkoming van alle cameratelefoons: het is een flitser met een echte flitsbuis. Daar waar de ingebouwde flitser van een telefoon niet meer is dan een witte LED, is de MXE-60 een heuse flitser met alle mogelijkheden die men van een gewone elektronenflitser kent. Eenmaal op het toestel geklikt verschijnt kortstondig de melding op het scherm dat de flitser geplaatst is. Vervolgens kan via het fotocamera menu de werking ingesteld worden. Met de MXE-60 op het toestel geplaatst, neemt het flits bereik tot zo'n drie meter. Uiteraard heeft de flitser na elke flits enkele seconden nodig om weer op te laden. Met recht is deze flitser een accessoire die de telefoon compleet maakt. Jammer is echter dat de kleurstelling, zilver grijs, niet echt past bij die van de telefoon. Alleen de zilveren K750i vormt qua kleur een perfect geheel met deze add-on.

In het links hierboven vindt men diverse foto's gemaakt met de standaard flitser, de add-on flitser en zonder de flitser in de diverse omstandigheden. Bekijk deze afbeeldingen zelf en oordeel over de kwaliteit van deze must-have accessoire voor elke W810i gebruiker.

Hieronder is speciaal voor huidige gebruikers van de Nokia N70 en Sony Ericsson W800i een vergelijking opgenomen met de W810i:

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van momenteel één van de uitgebreidste reviews op NieuweMobiel.NL valt zeker positief uit voor de W810i.

Kijkt men naar de hardwarematige kant dan ziet men de batterijklep, die af en toe lastig te verwijderen is. Ook het afwezig zijn van een bescherming voor de camera mag als een smetje worden gezien.

Eigenlijk allemaal punten waarvan veel mensen en toekomstige eigenaren geen zware punten van zullen maken, maar wel dingen die men moet meenemen tijdens het besluit tot aanschaf. Het zwaarste punt dat tegen staat bij dit model is het feit dat de videocamera een beetje ondergeschikt is aan de camera. De lage videoresolutie en het feit dat er met 3GP opgenomen wordt zijn punten die echt beter hadden gemoeten. Men kan er eigenlijk nu niet meer mee aankomen. Een voorbeeld is de D600 van Samsung die dat beter voor elkaar heeft.

Kijkt men uiteindelijk naar de pluspunten dan is het toestel natuurlijk rijkelijk bedeeld. Sterke punten zijn het zwarte uiterlijk, het gewicht en de afmetingen van de W810i. De perfecte geluidskwaliteit maakt het gebruik van een separate MP3-speler overbodig. Weer een device minder in de broekzak!

Het beeldscherm ziet er fantastisch uit en is één van de beste in de markt. Zelfs in zonnige omstandigheden is het scherm zeer goed afleesbaar. Naast het beeldscherm is de camera natuurlijk fantastisch. Dergelijke kwaliteit kwam er nooit uit een mobiele telefoon hier in Europa. Sony Ericsson heeft dit goed voor elkaar en zal dit uitbreiden met de nieuwe Cyber-shot standaard, die de ingelopen achterstand van andere fabrikanten weer te niet doet.

Een paar punten die wat minder belangrijk zijn, maar toch goed uitgewerkt zijn, zijn het feit dat men kan laden via de datakabel, dat het toestel/geheugenkaart getoond wordt als verwisselbare schijf in de verkenner van de PC en dat er een FM radio aanwezig is met RDS functionaliteit.

Tijdens de review van de W800i werd er nog melding gemaakt van de zwakke synchronisatiesoftware. Dit is gelukkig opgepakt en nu verbeterd. De Disc2Phone doet verder waar het voor gemaakt is, maar het ontbreken van ondersteuning voor andere formaten is ene misser van formaat. Gebruikers kunnen met EasyCD-DA op het internet een krachtig en betaalbaar alternatief vinden.

De W810i is momenteel de standaard op het gebied van muziektelefoons met een redelijke prijs. De ROKR E2 van Motorola heeft de markt namelijk nog niet bereikt en zal ook nog niet verkrijgbaar zijn voor September 2006. Andere modellen als de W900i en W950i scoren beter. Dat geldt ook voor de Nokia N91 harddisk muziek smartphone, maar deze modellen zitten in een hogere prijsklasse. Nee, voorlopig is de W810i de absolute standaard in de markt en heeft daarnaast de looks die de W800i altijd echt ontbeerde. Ook Nokia kan daar niet tegen op met haar Nokia 3250. Naar verwachting zal de W810i geschaduwd door de W700i pas opgevolgd worden aan het einde van het jaar door eenW830i model (nog niet officieel aangekondigd) die zal beschikken over een grotere hoeveelheid aan geheugen, stereo speakers en zal de kale versie van camera uit de K800i bevatten. Tot dat moment kan niemand om de W810i heen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony W810i review