Sony Ericsson W550i review

De Sony Ericsson W550i is Sony Ericsson's tweede Walkman telefoon op de Nederlandse markt. Het toestel is afgelopen zomer gepresenteerd als S600. De S600 is inmiddels passé bij Sony Ericsson en de W550i heeft de plaats ingenomen als media telefoon.

De "W" staat voor Walkman bij deze 550i dus ook deze telefoon laat ook al de MP3 bestanden toe om af te luisteren.

Maar niet alleen muziek is goed voor dit toestel. De S600 werd neer gezet als "game" telefoon en de W550i is de charme niet verloren. Met speciale "landscape" modus en twee aparte gamebuttons is dit de fun telefoon. Met games als Worms en 3D snowboarding is het wachten nooit meer saai geworden.

Ook heeft de W550i een uitstekende 1.3 megapixel camera mee gekregen die gelijk is aan die van de S700i waarvan deze telefoon een beetje is afgekeken. Beiden zijn namelijk swivel!

- Het toestel
- Batterij
- Datakabel
- Reislader
- Handleiding, Engels en Nederlands
- Software
- Quick handleiding
- Gebruikers voorwaarden
- Walkman Headset met opname knop

Ook krijgt de W550i een Walkman stereo headset meegeleverd waardoor de W550i ook prima dienst kan doen als muziekspeler, over deze speler later meer. Deze headset is gelijk aan die van de W800i en kan dus ook gebruik worden met een eigen koptelefoon. De nieuwe aansluiting aan de onderkant van de W550i, zorgt ervoor dat er ook een datakabel aangesloten kan worden en dat de W550i zo opgeladen kan worden via een PC.

De handleiding is in de stijl van Sony Ericsson, niet te veel en niet te weinig, en zoals men gewent zijn is er een soort van "snelle" handleiding waardoor men het boordnodige kan zien, lezen of na lopen. Al met al een volledig pakket voor de gebruiker met een flinke lap aan lectuur.

Plus- en minpunten Sony Ericsson W550i

 • Walkman toestel
 • Groot intern geheugen
 • Uitgebreid telefoonboek
 • Speakers
 • Stabiel
 • Mooie games
 • Verwisselbare covers
 • Geen uitbreidbaar geheugen
 • Toetsen te klein
 • Geen karakterteller in opmaken bericht
 • Oranje kleur niet gelijk aan W800i

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is goed uitgerust en komt met een compleet pakket op de proppen. In de doos zit:

Uiterlijk

De Sony Ericsson W550i is een zogenaamde "swivel" telefoon wat staat voor het draaien van het toestel. Eén van de twee delen zal men draaien om bij het toetsenbord te komen. De W550i heeft alle toetsen die noodzakelijk zijn gesitueerd op de bovenzijde (waar het beeldscherm zit), de navigatie toetsen, soft keys, volume regeling, camera button en walkman button zijn er te vinden. Dit is anders dan Sony Ericsson's andere swivel de S700i.

Het toestel voelt wat klein aan naarmate men het toestel gewoon in dichtgeklapte vorm gebruikt. Het scherm van het toestel is niet al te groot, maar is ook niet het belangrijkste van de W550i. De W550i staat voor 100% pure fun en daardoor zijn er ook twee extra buttons geplaatst boven het scherm. De W550i kan zo ook landscape, dwars, gebruikt kan worden. Dit kunnen sommige mensen al gewent zijn in de camera modus van de S700i, K750i of W800i maar buiten de camera kan de W550i ook games of applicaties afspelen in landscape modus waardoor de buttons aan de rechterkant tot zijn recht komen. Apart is wel dat voor de games de W550i rechtsom gedraaid moet worden en voor de camera precies andersom. De gamefreaks zullen meteen zeggen dat de 5-richitngs bedieningstoets, ofwel navigatie toets, bij game consoles ook altijd links zit.

Ook kan de W550i van gedaante wisselen door middel van covers. Standaard zitten er een oranje en witte covers bij. Of andere partijen ook covers gaan aanbieden is nog onbekend.

De camera aan de achterkant heeft helaas geen bescherming, dit was men wel gewent van de meeste prominente Sony Ericsson toestellen echter moet de W550i het zonder stellen. Toch wordt er verwacht dat voornamelijk de doelgroep van de W550i graag een lenscover nodig heeft.

De antenne van de W550i is gesitueerd als een boog aan de onderkant van het toetsenbord. Het ziet er niet uit als een antenne wat ze inventief hebben opgelost. Hierdoor zou mene de W550i ook makkelijk aan een eventuele keykoord kunnen hangen. Ook prominent aanwezig zijn de drie speakers die een 3D-geluid weergeven.

Uithoudingsvermogen

De Sony Ericsson W550i is een klein telefoontje dus ook met een kleine batterij echter gaat deze toch goed mee. Het relatief grote scherm, Bluetooth, infrarood en de opties voor multimedia leveren geen batterij voordelen op.

De telefoon gaat bij gemiddeld gebruik zo'n twee tot drie dagen zeker mee. Bij veelvuldig gebruik is een dag ook zeker haalbaar.

Belkwaliteit

Het bellen is voor een telefoon natuurlijk het aller belangrijkste van wat er gedaan kan worden met de W550i. De W550i is vergeleken met de K750i een klap beter en is zelfs in luide omgevingen goed te verstaan aan beide kanten.

De W550i is net als alle andere Sony Ericsson topmodellen uitgerust met enige vorm van spraakbesturing zo kan men voice dialing gebruiken maar ook spraak besturing. Helaas wel een stuk beperkter dan de P910i.

Men kan direct een nummer in toetsen en gaan bellen, contactpersoon kiezen uit het telefoonboek of een nummer kiezen uit de laatst gekozen gesprekken. Dit laatste zal een veel gekozen optie zijn om iemand even snel terug te bellen. Het is mogelijk om alle laatst gekozen nummers, ontvangen nummers en gemiste oproepen hier in op te vragen en zo mogelijk ook te kiezen.

Het is mogelijk om diegene die men belt of door wordt gebeld een foto mee te geven die dan wordt getoond op het scherm wanneer die persoon belt. Ook laat het externe scherm deze foto zien als men gebeld wordt samen met de naam van deze persoon

Het geluid van de beltonen en de trilfunctie is redelijk te noemen. In een zeer drukke omgeving kan het zijn dat het geluid niet te horen is. De externe speaker is daarentegen van goede kwaliteit en deze zou men zelfs kunnen gebruiken om de W550i als MP3 speler op het bureau te leggen. De W550i speelt de bekende formaten zoals MIDI, WAV en MP3 af als beltoon.

Beeldscherm

Het beeldscherm is even groot als die van de andere Sony Ericsson toestellen, te weten de K700 en K750i. En met zijn 260.000 kleuren zeker geen minder beeldscherm, echter gaat men de W550i naast een Sharp of een Samsung leggen dan kan men al snel de conclusie trekken dat de kristallen bij de concurrentie net ietsje beter werken.

Op het beeldscherm is het mogelijk een achtergrond te plaatsen en het is zelfs mogelijk om een bewegende achtergrond in te stellen. Men moet er wel rekening mee houden dat dit uiteindelijk scheelt in het verbruik.

Menu

De Sony Ericsson W550i draait op het zogenaamde Ericsson E100 platform wat zijn intrede heeft gemaakt op de K700i. Het menu en de software is dus vrijwel gelijk aan de K700i, K750i, Z1010, S700i en W800i. Enkele opties zoals videobellen zijn erbij gekomen.

In de standby modus, als men de klep net heeft geopend, kan men kiezen voor "gesprekken" of "meer". Dat lijstje meer is een soort van favorieten lijst die men zelf kan aanpassen men functies die men veel gebruikt.

Als men het menu wil bereiken kan men op twee toetsen drukken. Op de middelste toets van de navigatie knop of op de middelste knop van de drie rijen toetsen boven het toetsenbord en onder de navigatie toets. Als men het menu binnen is gekomen is het voor een Sony Ericsson gebruiker een feest van herkenning. Boven in vindt men de status balk, daar tussen een plaatje of een weer te geven menu en onderin welke opties men met de knoppen kan bedienen.

In het menu aangekomen ziet men een opeenhoping van twaalf iconen die allemaal kunnen bewegen als de cursor op hen geplaatst wordt. Vanuit hier kan men alles bereiken zoals: het telefoonboek, berichten, videobellen en de camera maar ook de mediaspeler en internet kan men er vinden.

Echter kan men door thema's ook de "vorm" van het menu aanpassen zoals hier te zien. De W550i laat dan een horizontale rij van twaalf iconen zien. Dit is anders dan alle andere Sony Ericsson toestellen en de eerste keer dat men dit ziet.

Als men dieper de W550i in gaat, dus iets gaat selecteren, dan ziet men al snel dat het E100 systeem werkt met scrollen, tabbladen en mappen. Ieder menu is zo ingedeeld.

Het menu is ook in zijn geheel te personaliseren met zogenaamde thema's. Hieronder een overzicht van enkele verschillende thema's.

Telefoonboek

De W550i gebruikt hetzelfde telefoonboek als de K700i en zijn opvolgers. Als men het telefoonboek opent (en deze al gevuld en gebruikt is). Komt men de kracht tegen van dit platform. Het telefoonboek laat meteen ook de meest gebruikte contacten als eerste zien. Dit lijkt vreemd maar bij veelvuldig gebruik blijkt dit toch zeer handig te zijn. Onder deze contacten begint echter wel het gewone "ABC" telefoonboek.

Bij een contactpersoon kan men verscheidene informatie toevoegen zoals een thuisnummer, nummer van het werk, mobiele nummer, adres, email, webadres, functie en verjaardag. En dit kan men ook nog eens synchroniseren met de bekende agenda programma's Lotus Notes en Microsoft Outlook.

Ook kan men contacten versturen via Bluetooth, infrarood, SMS en email. Men kan ook SIM contacten apart laten of combineren in het telefoonboek.

Messaging

De W550i is een volwaardige telefoon dus ook alle berichten opties zijn er te vinden. SMS, EMS, MMS en email kan met de W550i verstuurd, mits alle instellingen goed geïnstalleerd zijn.

Bij een nieuw bericht kan men kiezen wat men wil, als het is ingesteld. Bij een SMS kan men karakters invoeren, zodra er smiles bij gaan komen dan wordt al snel een EMS, geen extra kosten. En bij een MMS kan men gebruik maken, van beeld en geluid bij een bericht. Email spreekt voor zich.

Een groot nadeel van dit E100 systeem is de traagheid van het invoeren van een bericht en geen karakterteller. Er wordt pas weergegeven wanneer men de 160 karakters, één SMS-bericht heeft bereikt. Ook is dit toetsenbord door het materiaal van het toetsenbord niet echt geschikt voor het SMS-en. Vooral de grootte van de toetsen had beter gekund.

Een groot voordeel is dat ook hierbij het systeem van wie veel gebruikt wordt kom bovenaan te staan. Bij het bellen kan men nog eventueel terug vallen op de gesprekkenlijst maar bij een bericht, meestal sms, verzenden niet en dan ondervindt de voordelen van dit systeem wat erg prettig functioneert.

Connectivity

Connectiviteit, waar het bij de W550i niet aan schort. De W550i heeft bijna alles aanboord voor communicatie, nou ja bijna alles want WiFi en UMTS ontbreken maar voor een fun telefoon is dat niet noodzakelijk. Een tri-band telefoon met Bluetooth, infrarood en GPRS. Daarnaast kan men een datakabel aansluiten.

De datakabel kan gebruikt worden op iedere PC en gebruikt het nieuwe Sony Ericsson systeem dat men voor het eerst op de K750i zag. Hierdoor is het mogelijk ook de W550i op te laden tijdens het laden van muziek naar de W550i.

De Bluetooth verbinding werkt uitstekend en ook met andere toestellen. Infrarood is ook aanwezig op de W550i, echter de doelgroep van de W550i zal al snel overschakelen naar Bluetooth. De vraag reist daarom waarom er infrarood in zit. Mensen die het wensen te gebruiken zullen eerder voor een zakelijker toestel gaan.

Geheugen

De W550i heeft geen mogelijkheid voor uitbreidbaar geheugen. Dat lijkt vreemd echter heeft de W550i wel een intern geheugen van maar liefst 256 MB. Dit lijkt weinig als men het vergelijkt met een MP3 speler echter de meeste MP3 spelers met een flash geheugen blijven steken tussen 128 en 512 MB dus doet de W550i het zeker niet slecht.

Camera

De camera op de W550i moet gezien worden als accessoire op deze telefoon. Er zit een 1.3 megapixel camera in welke vergelijkbaar is aan die van de S700i met zelfs dezelfde menustructuur. De camera is alleen te gebruiken wanneer de telefoon dicht is en ook alleen in landscape modus.

Ook alle effecten zoals Sepia, zwart-wit of zelfs een zelf ontspanner zijn in het menu te vinden. Daarnaast kan men ook de grootte van de resolutie instellen en de kwaliteit kiezen van de foto.

Ook heeft de W550i een goede flitser aanboord echter blijft het gewoon een felle LED wat eigenlijk alleen goed is voor foto's van dichtbij.

Panorama foto's kan men ook met de W550i maken en dat werkt als volgt. Men maakt de eerste foto en als deze gemaakt is en opgeslagen is in het geheugen, automatisch, dan moet men een tweede foto maken. Tijdens het maken van de tweede foto zorgt de W550i er voor dat het silhouet van de eerste foto voor een deel in de zoeker getoond wordt. Dit werkt ook zo met de derde foto maar dan met het silhouet van de tweede foto. Eenmaal klaar met de derde foto dan laat de W550i het resultaat zien.

Ook is het mogelijk de gemaakte foto te delen met vrienden of kennissen door deze te versturen via MMS, Email, Bluetooth of infrarood. Ook is het mogelijk om achteraf gemaakte foto's te verzenden of te bekijken dit kan door naar "afbeeldingen" te gaan in het fotocamera menu.

Video's terug kijken kan men simpel met de video speler. Andere video's kunnen ook worden bekeken in het bestandsformaat 3GP.

Aanwezige programma's

De W550i is een veelzijdig toestel en komt geheel compleet in de doos met allerlei programma's dus veel plezier voor de gebruiker om het toestel te gebruiken. In de W550i zit een agenda welke zelfs te synchroniseren is met Microsoft Outlook, vergeleken met een Smartphone of PDA is het wel wat beperkt. Ook is het mogelijk om taken in te geven en desnoods dit de combineren met een alarm. Wederom synchroniseerbaar

Op de W550i zitten maar twee extra programma's. Een wereld klok is aanwezig samen met een RSS news feed reader, als men niet weet wat dit laatste is dan is het vast een onnodige toevoeging en eigenlijk zeker voor de doelgroep van de W550i.

Ook de wekker mag niet ontbreken, men kent natuurlijk ook de werkdagen wekker die zelf ingedeeld kan worden. Groot pluspunt.

Tijdens het sporten hoeft men de W550i niet alleen als muziek speler mee te nemen maar ook de tijd kan bijgehouden worden. Nummers en geheugen, het snelle rekenen en wachtwoorden opslaan kan ook met de W550i. Sonyericsson.nl kan bekeken worden met de W550i door middel van de WAP 2.0 browser.

MusicDJ is aanwezig in de W550i maar zal niet veelvuldig gebruikt worden, het is leuk om even mee te spelen maar zal snel bevroren worden. MusicDJ maakt het mogelijk om samples aan elkaar te zetten, af te spelen en op te slaan.

Naast Music DJ is er ook een VideoDJ en een fotoshop programma. Hoge verwachtingen moet men wederom bij stellen want om nu foto's of zelfs video's te gaan bewerken op een telefoon en zeker de W550i is wat te veel gevraagd.

Games

De W550i wordt goed geleverd met drie volledige spellen. Worms, Snowboarden en een adventure game. Worms is het leukste spel wat ook zeker heel wat minuten fun op kan leveren en niet alleen in de wachtkamer van de dokter bijvoorbeeld. Ook snowboarden is erg leuk en vooral door de extra gaming buttons een verrijking op de telefoon. Het spoken adventure spel nodigt niet echt uit voor spelen, misschien had een vorm van Lemmings meer uitkomst geboden.

De Java technologie is hierbij ook het zwaard in het strijd toneel waardoor men ook allerlei spellen zou kunnen downloaden en gebruiken.

Extra's

Als extra is daar de Walkman applicatie. Naast de W800i is de W550i het tweede toestel met deze functie aanboord en de derde is inmiddels net in de winkels verschenen, de W900. De Walkman optie is eigenlijk een mediaspeler op de mobiel met wat extra functies zoals een afspeellijst, zoeken op titel en een equalizer. Als men door het menu gaat kijken dan ziet men al snel overeenkomsten met die andere bekende MP3 speler de iPod. Hieronder even wat foto's van dezelfde functies naast elkaar.

Vooral de oortjes van de W-serie zijn goed. De "in-ear" standaard oortjes lijken wat vreemd echter geven een goed geluid. En om eerlijk te zijn, is het geluid van de W550i zelfs beter dan die van de W900i.

Ook mag FM-radio zeker niet ontbreken in de W550i als mediatoestel. Hiervoor is wel de headset noodzakelijk. Het bereik van de radio is in huis zelfs erg goed.

Conclusie

De W550i is een fun toestel gericht op jongeren en dat merkt men aan heel het toestel. Al met al is het een fijn toestel om niet alleen mee te bellen maar ook muziek mee te luisteren. Aan alles is gedacht die de jonge eindgebruiker van deze telefoon zou verwachten.

Een redelijke camera, Walkman functie, voldoende geheugen, verwisselbare covers en games die erg leuk zijn om te spelen. Een geheel pakket voor uren plezier met deze telefoon.

De eigenschappen zoals Bluetooth en infrarood ontbreken ook niet dus aan connectiviteit is geen gebrek. Ook is er een radio aanwezig met zelfs RDS wat de W550i helemaal compleet maakt.

Zijn er dan geen minpunten, ja die zijn er wel, althans op zich. De W550i komt hier in Nederland op de markt voor een niet bescheiden prijs die niet veel lager ligt dan de W800i. Deze heeft een betere camera en uitbreidbaar geheugen. Daarnaast zijn er niet echt concurrenten op de markt, misschien de inmiddels uitgerangeerde D500, dus is het een telefoon die zich in niemandsland bevindt. Alleen zal er als laatste wel opgemerkt moeten worden dat Oranje niet Oranje is bij Sony Ericsson. De W550i heeft net weer een andere kleur dan de W800i. Een minpunt waar niet iedereen gelijk overvalt, maar mooi is anders.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony W550i review