Sony Ericsson M600i review


Een nieuwe range met producten genaamd de M-series wat voor messaging staat, is in de afgelopen maanden door Sony Ericsson op de markt geïntroduceerd.

De eerste telg binnen deze serie is de M600i, een smartphone gerealiseerd op het UIQ platform uitgerust in zeer dunne vormfactor met volledig toetsenbord. Een model dat zich dus zou moeten kunnen meten met andere vergelijkbare toestellen binnen de huidige markt.

De M600i maakt deel uit van een reeks met nieuwe Symbian v9.1 en UIQ 3.0 modellen. De P990i en W950i zijn de andere modellen binnen deze reeks. Drie smartphone modellen voor Sony Ericsson in één jaar is een unicum voor het Zweedse merk en betekent dat men serieus kijkt naar deze markt. De vraag is alleen of de genoemde modellen ook de markt aanspreken. En kunnen de modellen zich meten met andere toestellen in de markt. Binnen de review zal dat voor de M600i worden bekeken.

De genoemde nieuwe toestellen draaien op de basis van Symbian v9.1 en UIQ 3.0. Een nieuwe versie van Symbian en UIQ die ervoor zorgt dat de deur naar nieuwe mogelijkheden in relatie tot beveiliging, batterijverbruik en nieuwe software geopend werd. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan daardoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma’s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma’s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De nieuwe gebruikersinterface in het toestel is UIQ 3.0, de opvolger van UIQ 2.1. Tijdens de preview zal blijken dat er enorme verschillen bestaan tussen de oude en nieuwe gebruikersinterface en dan wel op het vlak van gebruikersvriendelijkheid en de manier waarop de nieuwe UI omgaat met het toestel.

Voor personen die van de P910i afstappen is het wellicht essentieel de gehele review te lezen, omdat er enorm veel kleine verschillen zijn aan het toestel. Andere personen kunnen door de diverse onderdelen heen bladeren. Het toestel is geen opvolger van een ander model. Het gat tussen de P910i en M600i is daarvoor te groot, al zullen oude P910i gebruikers veel overeenkomsten zien.

- Toestel
- Batterij
- Oplader
- 64 MB Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart
- Datakabel
- Stereo headset met opnameknop
- Stylus
- CD PC Suite
- CD Blackberry Connect
- Nederlandse/Engelse handleiding M600i
- Nederlandse/Engelse snelstart handleiding M600i
- Nederlandse snelstart handleiding voor Blackberry Connect
- Engelse snelstart handleiding voor Exchange synchronisatie

De verschillen met de P990i zijn: het feit dat men geen cradle/bureauhouder meegeleverd krijgt, maar 1 stylus, geen M2 geheugenkaart converter en dat er geen extra materiaal nodig is voor het verwijderen van een klep. Deze is namelijk niet op de M600i aanwezig. Maar eerste de handleiding van het nieuwe toestel.

De handleiding van een Sony Ericsson toestel is voor elk toestel ongeveer gelijk, net zoals bij andere merken. SE scoort op het gebied van de handelingen een leuke middenmoot plaats. Het zijn saaie handleidingen, ze nodigen niet uit tot lezen en er is op sommige punten niet doorheen te komen. Op andere vlakken is de handleiding weer lekker vlot te lezen met afbeeldingen voor de duidelijkheid. De quickguide die geleverd wordt bij M600i is duidelijk en voldoende. Overigens kan gezegd worden dat fouten verder niet voorkomen in de handleiding en dat is best netjes.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat tijdens de review gebruikt is, is geleverd met een volledig accessoirepakket. Dit is compleet anders ingekleed dan de P990i en P910i. Het pakket is veel kariger uitgerust:

In het pakket van het toestel zit een aantal accessoires die toch aangestipt moeten worden. Daaronder de geheugenkaart; in het geval van de M600i is dat een 64 MB Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart. Helaas mist men de converter. De geheugenkaart in een kaartlezer stoppen is er helaas niet bij zonder converter. De stereo headset die bij het toestel geleverd wordt is aardig en klinkt voldoende. Een Bluetooth stereo headset of de stereo headset van de W810i valt zeker aan te bevelen.

De afwezigheid van de riemtas is jammer. Bepaalde HTC modellen krijgen deze nog wel mee. Gelukkig is het feit dat de tas afwezig is niet een enorme smet op het gehele pakket. Deze zit goed in elkaar al is het pakket van de P990i vele malen groter. De M600i is dan ook simpelweg anders geplaatst qua prijs en positie in de markt.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel