Sony Ericsson K800i review

· 1 reactie

Momenteel één van de meeste gewilde modellen die op de markt is verschenen en met hoge verwachtingen omgeven is de Sony Ericsson K800i de allereerste Cyber-shot mobiele telefoon vanuit Sony Ericsson.

Samen met de K790i zijn UMTS-loze broertje een nieuwe stap binnen een lijn met modellen die speciaal gefixeerd is op cameratelefoons.

De cameratelefoon is niet iets nieuws. Bij Nokia zag men al eens de N90 die binnenkort een opvolger gaat krijgen in de vorm van de N93. Daarnaast komt de N73 ten tonelen die de opvolger van de N70 zal worden. Beide zijn gericht op sublieme camerakwaliteit en bezitten een 3.2 Mpixel Carl-Zeiss lens. De laatste cameratelefoon telg is de nieuwe LG KG920, de meest bijzonder van het stel, omdat het toestel een 5.0 Mpixel camera bevat. Iets wat nog nooit vertoont is op de Europese markt.

Alle vier de modellen zullen met elkaar vergeleken worden de komende weken. Daaruit zal een volledige review komen die aangeeft welke telefoon de beste camerakwaliteit heeft en welke de beste cameratelefoon is. Binnen de huidige review zal alleen de K800i besproken worden. Hier en daar zullen wel wat verwijzingen worden geplaatst naar de N73, N93 en KG920. De volledige vergelijkingsreview vindt men hier nog niet terug.

Het verschil tussen de K790i en K800i zal hier alvast worden beschreven. De K790i heeft in tegenstelling tot de K800i geen 3G/UMTS en dus ook geen camera voor videogesprekken op de voorkant. Echter is EDGE wel aanwezig in de K790i, die waarschijnlijk alleen in België op de markt zal verschijnen.

- Toestel
- Accu (900 mAh)
- Lader
- Stereo headset + reserve dopjes
- USB datakabel
- Koord
- 512 MB Memory Stick Micro M2 (Alleen met KPN gelockt model)
- Memory Stick Micro M2 converter + opberghoesje
- CD-ROM met PC Suite
- Engelse handleiding en Quick guide
- Nederlandse handleiding en Beknopte handleiding
- SAR informatie en Service en Support booklet
- Uitleg batterijklep
- Voorwaarden PlayNow
- Accessoires booklet

Over het toestel, accu en lader verder weinig bijzonders, behalve dat de lader nu op de connector een extra ingang heeft gekregen voor waarschijnlijk de datakabel of een ander accessoire. De headset is van een goede kwaliteit tijdens het luisteren van de radio of MP3 bestanden en ziet er erg goed uit. Men krijgt speciale hoesjes meegeleverd om over de oordopjes te plaatsen. Op de headset bevindt zich daarnaast een opnameknop, die zorgdraagt voor de spraakherkenning en het opnemen of ophangen van een gesprek. De datakabel is een goede stevige kabel die men gebruikt om het toestel aan te sluiten op een PC of Mac. Het toestel laden via de datakabel is mogelijk en ondersteund via de interface poort op het toestel USB 2.0 en dat is erg netjes.

De meegeleverde geheugenkaart is een 64 MB Memory Stick Micro M2 van Sony. Geheugenkaarten tot 1 GB worden door het toestel geaccepteerd. Het nadeel van de Memory Stick Micro geheugenkaart is vooral de prijs en de snelheid van de kaart. SD en Mini-SD kaarten zijn vele malen sneller dan Memory Stick Micro en daarnaast is het zo dat de nieuwe kleine micro kaart niet direct overal even goed verkrijgbaar zal zijn in grote formaten.

Plus- en minpunten Sony Ericsson K800i

 • Bediening camera
 • Cameramogelijkheden
 • Essentiële verbeteringen in gebruikersinterface
 • Fantastisch scherm
 • Goede camera
 • Video en image stabilizer
 • Laden via de datakabel
 • Volledig ingebouwde RSS-lezer
 • Xenon flitser
 • Centrale joystick
 • Discutabel uiterlijk
 • Geheugenkaartslot lastig bereikbaar
 • Rode ogen flits valt tegen
 • Softwareproblemen
 • Toetsen zijkant slecht te bedienen
 • Zeer matige videocamera

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is rijkelijk bedeeld met accessoires. De doos waarin het toestel geleverd werd door Sony Ericsson is de officiële verpakking. De inhoud van de doos is hetgeen wat hieronder besproken wordt:

Op de PC Suite CD staat alle software die men nodig heeft. De inhoud van de software komt nog aanbod in de review, maar er kan nu alvast gemeld worden dat deze in een net hoesje is opgeborgen en meegeleverd is in de doos.

De conclusie over het accessoires pakket is dat het allemaal erg goed in elkaar zit. Vele merken doen het minder en Sony Ericsson toont absoluut zijn ware aard door op deze wijze het pakket te leveren. Ronduit netjes!

Uiterlijk

De eerste reacties waren niet al te best tijdens de introductie van de K800i. Het uiterlijk van het nieuwe toestel is er namelijk niet één waar men direct met veel woorden over praat. Het nogal grote en plompe geheel komt over als een rijp geworden, oude zakenman met een dikke sigaar. Iets dat al gemeld werd tijdens de review van de W810i, die meer als een speelse jonge hond gezien mag worden.

Nee, de K800i heeft zijn looks niet mee en men zal er niet na één oogopslag verliefd op worden. Al moet wel gezegd worden dat het toestel naarmate men het gebruikt beter aanvoelt en overkomt. De zakelijke insteek die verkregen is door de metalen accenten en de contrasterende kleuren geeft een chic en zakelijk uiterlijk weer waar men van moet houden.

De gebruikte materialen zijn goed en geven precies weer wat de K800i moet voorstellen. Ook de afwezigheid van kraakjes is opvallend. Sony Ericsson lijkt dit opgelost te hebben na de W810i. De grootste smet van het uiterlijk en de bouwkwaliteit is de centrale joystick. Deze zal bij voorbaat problemen gaan opleveren met stof dat tussen de toets zal gaan zitten. Ook zijn de randen van de centrale bedieningstoets ronduit scherp en voelt de bediening niet lekker aan.

Kijkt men nu verder over het gehele toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Als eerste de voorkant met het sublieme scherm. Boven het scherm is de speaker geplaatst met daarin de camera voor videogesprekken. Deze worden geflankeerd door twee sneltoetsen die gebruikt worden tijdens het bedienen van de camera of het spelen van een spelletje. Onder het scherm is een cluster geplaatst met de centrale toets die geflankeerd wordt door zes sneltoetsen, die ieder een eigen functie hebben.

Het toetsenbord is goed te bedienen. De toetsen zitten alleen wel wat los en daardoor is SMSen lastiger dan bij de W810i, die separaatgeplaatste toetsen had. Op de achtergrondverlichting van het gehele toetsenbord is goed te noemen. Het licht schijnt in het midden wat beter dan aan de zijkanten, maar dat komt vaker voor. De kleur is blauw en geeft net dat extra aan het toestel mee.

Onder het toestel is de interfacepoort geplaatst voor de headset, lader en datakabel. De nieuwe connector werkt goed en geeft geen problemen. Naast de poort zijn een oog voor het koord en de microfoon geplaatst. Op de rechterkant van het toestel zijn de infaroodpoort, cameratoets en volumetoetsen geplaatst. Vooral die laatste zijn te vlak en zijn amper echt goed te bedienen. Iets meer reliëf op de toetsen had wel gemogen.

Op de linkerkant vindt men de muziektoets die hetzelfde probleem kent als de volumetoetsen en het geheugenkaartslot die alleen geopend kan worden met aardig wat kracht. Het geheugenkaartslot biedt plaats voor Memory Stick Micro (M2) geheugenkaarten. Een nieuwe soort die op de M600i, K800i en K610i als eerste zijn toegepast. Andere toestellen met deze soort geheugenkaarten volgen nog in de komende periode.

De achterkant is het laatste onderdeel, daarop is externe speaker geplaatst die geflankeerd wordt door de cameraschuif en xenon flitser. De schuif kan naar beneden worden geplaatst waardoor de camera in de K800i geactiveerd wordt. Achter de klep bevinden zich de cameralens en de zelfportretspiegel. De beweging van schuif gaat volwassen en netjes. De verwachting is dat er geen problemen zullen ontstaan met deze nieuwe schuif.

Over het geheel gezien is de K800i sterk gebouwd en voelt het toestel goed aan qua bouwkwaliteit. Het uiterlijk is iets waarover getwist kan worden, maar naarmate men het toestel gebruikt groeit het steeds meer naar iemand toe. Ook de gebruikte kleur speelt daarin mee.

Een aantal smetjes op het geheel zijn de centrale joystick die naar verwachting weer een probleem zal gaan vormen. Daarnaast zijn er de sneltoetsen op de zijkanten van het toestel die simpelweg niet goed bediend kunnen worden.

Uithoudingsvermogen

Het laden van het toestel kost rond de twee uur bij dit toestel en dat is niet echt lang of kort. Gewoon redelijk. Men kan het toestel opladen via de meegeleverde datakabel (USB charging) of via de standaard lader, die een nieuwe connector heeft gekregen. Hierdoor kan men oudere accessoires niet meer gebruiken.

Het toestel heeft een redelijk tot goed uithoudingsvermogen. Tijdens het testen van twee weken heeft het toestel drie keer aan de lader gehangen. De eerste keer was voor het doorladen, de laatste keer was voor het opladen en daarna versturen van het toestel. Ronduit netjes dus dat het toestel zich netjes houdt. Een dag of vier zonder te laden is zeker mogelijk. Gaat men daarnaast MP3 of radio luisteren, schiet men af en toe een afbeelding met de camera en maakt men een nieuw bericht of heeft men een kort gesprek dan wordt het allemaal natuurlijk wat minder. Vooral het gebruik van de MP3 speler, cameraflitser en de UMTS verbinding zorgen ervoor dat het toestel wat minder lang te gebruiken is. Wordt de K800i alleen als MP3-speler gebruikt en is de telefoonfunctie uitgeschakeld, dan werkt het toestel tot zo’n 30 uur op een lading. Geen slechte specificatie.

Belkwaliteit

Sony Ericsson is samen met Nokia altijd op een hoog geweest qua belkwaliteit. Van te voren mag dan ook niet anders verwacht worden van de K800i dat dit niet anders is, maar helaas houdt het toestel niet altijd de eer hoog. De kwaliteit is vergeleken met een Nokia N80 en LG KG920 daaruit bleek dat contacten die gebeld worden de kwaliteit van de K800i beter vinden dan die van de KG920 en gelijkwaardig aan de N80.

Qua videotelefonie mag de K800i er ook zeker zijn. De camera op voorkant heeft dat als enige doel en kan niet gebruikt voor het maken van foto’s. De kwaliteit van de videogesprekken zijn ronduit goed en komen goed door. Een nieuwe functie is toegevoegd aan de K800i, die het mogelijk maakt foto’s te tonen en te delen met de persoon aan de andere kant van de lijn. Tijdens het voeren van het videogesprek toont men bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Een erge leuke en vernieuwende functie.

De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel 'Portable Handsfree' geactiveerd. De K800i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. De functie werkt erg goed en simpel.

Vanuit de standby-stand geeft de linker softkey (Gesprek) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de K800i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen, individueel en allen gelijktijdig.

De K800i beschikt over polyfone beltonen waarbij maximaal 72 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar klinkt scheller dan een Samsung of Nokia-toestel. Verderop zal de speaker in relatie tot het afspelen van MP3 bestanden worden besproken. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth, infrarood en email eenvoudig van de PC over te brengen naar het toestel en vice versa.

Beeldscherm

Gelukkig is er een scherm aanboord van de Sony Ericsson K800i dat er mag wezen. Het ziet er verbluffend uit en mag zich absoluut meten de schermen van onder andere Samsung en bijvoorbeeld de nieuwe Nokia schermen. De kwaliteit van de nieuwe 16.000.000 kleuren scherm van Nokia wordt nog niet bereikt en ook de resolutie in de N80 is iets dat de K800i niet haalt. Maar over het geheel kan gezegd worden dat de K800i absoluut één van de sterkste schermen heeft in een mobiele toestel.

Eventuele instellingen aan het scherm zijn onder andere de keuze voor een screensaver (afbeelding en een slaapstandklok) en de helderheid. Verder zijn er geen extra mogelijkheden.

Zoals de meeste toestellen met een 'candy bar design' en een beeldscherm dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de K800i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer. Helaas is daar niets aan te veranderen. Oh ja, voor de mensen met een poetsmanie, men heeft de handen vol aan het scherm van het toestel. Het is amper schoon te krijgen na een gesprek en men kijkt constant door een waas van vlekken. Een klein, maar irritant smetje.

Menu

Het menu heeft een groot aantal wijzigingen ondergaan ten opzichte van de W810i. De iconen zijn hier en daar door het menu aangepast en op diverse plekken vindt men wijzigingen die een betere uitwerking hebben op het gebruikersgemak. Een voorbeeld daarvan is het telefoonboek dat nu de mogelijkheid heeft contactpersonen volledig te tonen en te bewerken in plaats van alleen te bewerken.

Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide soft keys getoond.

Het hoofdmenu bestaat uit twaalf iconen, verdeeld over vier rijen van elk drie stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Agenda en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort 'spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker soft key.

Binnen het menuonderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De gebruikersinterface biedt hier een vijftal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen en blokkeringen hebben hier een plaats gekregen. Helaas, is het nog niet mogelijk om het tijdsinterval van de automatische blokkering in te stellen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, thema en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het een na laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld. De vijfde optie is Verbindingen, waaronder men alle instellingen vindt die te maken hebben met de connectiviteit van het toestel, zoals de GPRS en de Bluetooth instellingen.

Daarnaast is de activity key overgenomen van de W810i. De functies van dit menu zijn erg handig en komen van pas wanneer bijvoorbeeld een ingekomen gesprek gemist wordt of een ingekomen bericht ontvangen wordt.

Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de agenda openen. Men kan deze snelkoppelingen zelf instellen.

Ook kan de K800i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van thema’s gepersonaliseerd worden. Een thema laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (thema). Thema’s zijn zelf vrij eenvoudig te vervaardigen met het gratis verkrijgbare programma Theme Creator. Standaard is er al een aantal thema’s aanwezig op het toestel, via de Sony Ericsson support site kunnen extra thema’s opgehaald worden. De kwaliteit van deze thema’s mag goed genoemd worden.

Telefoonboek

In de K800i is plaats voor 1000 contacten. De gloednieuwe interface die op een paar essentiële punten aangepast is, zorgt voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij één contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar náást elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte ‘voice tag’ worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een vijftal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.

Gelukkig kan vanaf nu gewoon alle informatie van een contactpersoon worden opgevraagd door contactpersoon tonen te kiezen. Dit is een enorme verbetering, want elk ingevoerd onderdeel binnen een contactpersoon kan nu worden opgevraagd.

Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de K800i opent dan namelijk de ‘Setup Wizard’. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.

Messaging

De K800i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden Items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.

Het is mogelijk met de K800i, een gesproken bericht aan te maken en deze gelijk daarna via MMS te versturen. Er zijn geen veranderingen ten opzichte van de W810i teruggevonden. Functies zoals het versturen van aaneengeschakelde SMS berichten en het ontvangen van MMS berichten gaat allemaal zoals men mag verwachten.

Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het toetsenbord. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is natuurlijk uitbreidbaar. Hoewel de K800i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging al is deze gevoelsmatig minder dan bij de oudere K700i.

Tijdens het invoeren moet men wennen aan het feit dat bijvoorbeeld de spatie onder de #-toets zit. Dit is Sony Ericsson logica. Net zoals het feit dat er een terug button en een wis button is. Iets wat eigenlijk onder één toets zou kunnen worden ondergebracht. Voor personen die afstappen van een Nokia zal het even wennen zijn. Samsung gebruikt wel dezelfde manier van indelen al lijkt men dit niet consistent op elk toestel toe te passen.

Als nieuw onderdeel in de K800i is de RSS-lezer ingebouwd in het onderdeel Berichten. Men kan nu dus in het toestel direct RSS-berichten lezen. RSS is een onderdeel in een website die een opsomming realiseert van alle aanwezige nieuwsberichten. Deze kunnen door middel van een kleine en eenvoudige pagina opgevraagd worden. Deze manier van opvragen en beschikbaar stellen van nieuws is enorm in opkomst en geeft de gebruiker de mogelijkheid snel en eenvoudig uit een lijst met hoofdpunten het nieuws te filtreren. Sony Ericsson past het toe op bijna alle modellen en laat zien in deze K800i dat het volledig integreren van RSS het gebruikersgemak enorm verhoogd. Absoluut een nette oplossing en ook in de toekomst een veel gebruikte oplossing.

Connectivity

De K800i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), Bluetooth, infrarood en GPRS/UMTS, het kan allemaal. In de praktijk deed zich hierbij geen enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand, al waren er hier en daar wel wat punten die aandacht verdienen.

De Bluetooth verbinding was bij de eerste lichting K750i modellen nog een groot probleem. Door de online updates heeft Sony Ericsson gebruikers de mogelijkheid gegeven het toestel up te daten naar de laatste software of ROM versie. Daarin waren alle problemen opgelost. De K800i heeft deze problemen niet meer ook niet met de introductie. Wat wel zo is, is dat er op de K800i nieuwe Bluetooth profielen aanwezig zijn speciaal voor het audio gedeelte van het toestel. Er is tevens A2DP stereo Bluetooth ondersteuning voor dit toestel. Een groot aantal nieuwe Sony Ericsson modellen krijgt dit standaard mee.

Sony Ericsson heeft er ook bij dit toestel voor gezorgd dat de eindgebruiker zijn toestel zelf kan updaten via de site van Sony Ericsson. Hierbij wordt dezelfde aanpak gebruikt als bij de W810i. Men zal het toestel met meegeleverde datakabel aansluiten op PC of Mac via een USB 2.0 poort en zodoende online zijn of haar toestel kunnen updaten. Deze manier van online updaten is niet nieuw en al bekend van andere toestellen. De verwachting is dat vele mensen hiervan gebruik zullen gaan maken.

De synchronisatie via de vernieuwde PC Suite software met bijvoorbeeld Outlook verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie software. De meegeleverde software werkt erg goed en kan simpelweg communiceren met de volgende pakketten: Outlook Express 4.0 en 5.0, Microsoft Exchange, Outlook 2000, 2002 en 2003. Ook zijn er allerlei nieuwe programma’s als een SMS en MMS berichteneditors en een afbeeldingseditor aanwezig in de nieuwe PC Suite. Een goede verbetering ten opzichte van de oude versie.

Niet nieuw met de K800i maar wel erg handig is dat men de geheugenkaart van het toestel als verwisselbare schijf in de verkenner of file manager van de computer ziet staan. Deze optie is alleen beschikbaar als de USB-datakabel wordt gebruikt. Bij andere verbindingen (infrarood of Bluetooth) kan het geheugen niet via de verkenner van Sony Ericsson benaderd worden. Verder kan men de datakabel gebruiken voor het laden van het toestel.

Wanneer men de geheugenkaart van de W810i leest via de schijfindicatie in de Windows verkenner of via een kaartlezer dan is er totaal geen wijs te worden uit alle mappen die er getoond worden. Het is een grote brij van allerlei mappen, die allemaal vreemd zijn opgedeeld. Het lijkt erop dat elke mappenreeks op de kaart bedoeld is voor een programma. Gelukkig is dit opgelost in de nieuwe reeks met Sony Ericsson modellen. Alle mappen staan nu in het hoofdgedeelte van de geheugenkaart en men snapt ook waar de data geplaatst moet worden.

Geheugen

Een nagenoeg 'lege' K800i heeft een intern dynamisch geheugen van ruim 64 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als contacten, beltonen, foto's, thema’s en MP3’s. Dit interne geheugen is voldoende voor de gemiddelde gebruiker om data op te slaan.

Mocht men meer data willen opslaan dan is hiervoor de externe geheugenkaart. Standaard wordt een 64 MB Memory Stick Micro M2 geheugenkaart meegeleverd. Men kan grotere kaarten gebruiken tot 1 GB. Het slot van de M2 geheugenkaart kan alleen worden bereikt door de klep aan de zijkant te verwijderen en dat gaat wat moeizaam.

Camera

Segmenteren op de functionaliteit en uiterlijk is momenteel in de huidige markt het devies. Sony Ericsson doet Walkman en Cyber-shot is daar nu bijgekomen. Het toestel biedt cameramogelijkheden die vele andere fabrikanten momenteel nog niet tonen in hun toestellen.

De aanwezige 3.2 Mpixel camera is momenteel één van de beste camera’s in een mobiele telefoon. Vanuit LG is daar de LG KG920, die een 5.0 Mpixel camera biedt en daarmee de absolute top in de markt aanbiedt. De K800i kan daar simpelweg qua camerakwaliteit niet aantippen. Andere modellen die dichtbij komen zijn de Sharp V903 en de N80, N73 en N93 van Nokia waarbij de N73 en N93 in een vergelijking meegenomen zullen worden samen met de K800i en KG920. Echte kwaliteitsverschillen kunnen dus momenteel nog niet worden gegeven tussen de vier.

Wat wel duidelijk is wanneer men naar de specificaties van alle modellen kijkt, is dat de K800i ver maar dan ook mijlenver achterloopt qua videokwaliteit. Ok, er is een video stabilizer aanwezig in de K800i, maar de gebruikte resolutie van 176 x 144 pixels kan gewoon niet wedijveren met de resoluties van de andere drie.

De camera schakelt men simpel in door de cameratoets ingedrukt te houden, de schuif naar beneden te plaatsen of de camera applicatie te kiezen in het menu. Op het moment dat de camera ingeschakeld is, is het duidelijk dat men het toestel niet meer op een normale manier vasthoudt. Er wordt verwacht dat het toestel net zoals een digitale camera vast gehouden wordt. Op deze wijze bedient men met de rechterhand de toets voor het maken van de foto of het starten van de video-opname.

De houding waarop men het toestel vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen geeft gelijk aan dat Sony Ericsson het dubbele uiterlijk van het toestel wil benadrukken. Daarnaast is het op deze manier eenvoudiger foto’s en/of video’s maken, doordat de juiste verhouding van de foto of video op het beeld wordt getoond en als laatste komt de bediening van de camera natuurlijker over.

De gehele interface van de camera is gelijk aan alle andere modellen van SE. De manier waarop deze werkt is erg natuurlijk en komt goed over. In de interface worden diverse punten weergegeven. Bij de camera of videocamera zijn dit onder andere de gekozen resolutie, het aantal foto’s of video’s dat nog geschoten kan worden, het opslagmedium, beide keuzes voor de soft keys, de keuze optie tussen video en filmen en ingestelde functies als de zoomstand, helderheid, nacht modus, image stabilizer en tijdsduur dat er opgenomen wordt.

Verdere instellingen in de camera zijn de 16x zoom die men via de volumetoetsen kan instellen, de helderheid die ingesteld wordt door de bedieningstoets naar links of rechts te verplaatsen, de fotomodus (normaal, panaroma, BestPic en kaders), fotoformaat (3 MP 2048 x 1536, 2 MP 1632 x 1224, 1 MP 1280 x 960, VGA 640 x 480 pixels), zelftimer, effecten (Zwart-Wit, Negatief, Sepia en Solariseren), witbalans (Auto, Daglicht, Bewolkt, TL-licht en Fel licht), spotmeter, fotokwaliteit (Normaal en Fijn), keuze uit vier sluitertonen, Tijd- en datumnotatie, Reset bestandsnummer en het gekozen opslagmedium, dus geheugenkaart of intern geheugen.

Het BestPic systeem is speciaal toegevoegd om er voor te zorgen dat gebruikers eenvoudig foto’s kunnen maken. Het toestel schiet in totaal negen foto’s op de manier die ook bekend staat als Burst of Multishot. Van die negen foto’s kan men dan de beste versie uitkiezen en de andere foto’s weggooien.

Daarnaast is er een nieuw onderdeel in dit toestel genaamd Scènes. Dit zijn speciale vooraf ingestelde opties die men kan gebruiken in allerlei omstandigheden. Na het kiezen van een optie worden allerlei instellingen automatisch ingesteld zoals de nachtmodus en de image stabilizer. De aanwezige opties zijn: Auto, Nacht landscape, Nacht portret, Landscape, Portret, Strand/Sneeuw, Sport en Document. Allemaal opties, die hier en daar wel eens getoond zijn in een ander toestel zoals de V903, maar niet zo uitgebreid.

De flitser in de Sony Ericsson K800i is een xenon flitser die een reikwijdte heeft van enkele meters. In een complete donkere omgeving kan men vanaf enkele meters de complete ruimte verlichten en een foto maken waarop alles enorm duidelijk zichtbaar is. De flitser die ook aanwezig is op de KG920 is absoluut een sterk punt van dit toestel in de donkere omstandigheden. De N73 en N93 hebben beide geen xenon flitser. De K800i heeft ook een rode ogen flits instelling, maar deze voldoet niet wanneer men op verre afstanden een foto van een gezicht maakt. Rode ogen bleven bestaan tijdens het testen ondanks de pre-flits.

De macro modus van de K800i is zoals men dat mag verwachten van Sony Ericsson sterk, maar niet zo sterk als die van de LG. Deze kan vele malen dichterbij een foto maken dan de K800i. De afstand van de K800i is hooguit een centimeter of zes, de LG haalt maximaal vier centimeter in sommige gevallen.

De videocamera gebruikt ongeveer dezelfde opties als de gewone camera, alleen kan men hierbij geen kwaliteit instellen en is de opnamemodus een keuze tussen MMS-video en normale hoge kwaliteit en onbeperkte lengte (deze hangt af van het vrij aanwezige geheugen) en kan men kiezen uit de volgende resolutie van 176 x 144 pixels. De kwaliteit van de video is redelijk goed te noemen voor deze camera. Helaas moet aangegeven worden dat er opgenomen wordt in 3GP formaat en is er geen 352 x 288 pixels resolutie. Hierop verliest de K800i het duidelijk van alle andere genoemde modellen, die vele betere kwaliteit video’s maken. De keuze is gemaakt om de weg vrij te houden voor een compleet nieuw model onder de naam HandyCam. Maar in de vergelijking en de keuze die mensen nu maken voor een toestel met goede videokwaliteit is men er niet zo maar met alleen een image stabilizer.

Wanneer de afbeeldingen en video’s gemaakt zijn kan men deze bekijken in het foto album, wat niet anders is dan een afgeleide van het bestandsbeheer of via de twee speciale sneltoetsen boven het scherm. In bestandsbeheer kan men de data verzenden, gebruiken als bijvoorbeeld een achtergrond, een diavoorstelling bekijken en informatie opvragen over de foto. Een nieuw onderdeel is de tijdsweergave, die de foto’s per maand en week sorteert. Daarnaast is het mogelijk via de PhotoDJ foto’s aan te passen. Men kan bijvoorbeeld tekst, vormen, illustraties en effecten toevoegen. Deze applicatie is compleet vernieuwd en toegepast in dezelfde stijl als interface van de camera. Ook het bloggen van foto’s en video’s is nu mogelijk in de K800i, iets waarop Sony Ericsson echt haar zinnen heeft gezet.

Video’s kan men ook aanpassen met het programma VideoDJ. Men kan andere video’s erdoorheen mixen en afbeeldingen en tekst toevoegen. Ook kan er een soundtrack worden gekozen voor de video. Dit is een erg leuke eigenschap.

Kijkt men uiteindelijk naar de kwaliteit van de video’s dan is duidelijk dat dit geen sterk onderdeel is van de K800i. Alle toegepaste onderdelen als een image stabilizer zijn leuk, maar maken van de K800i geen ultiem videocamera toestel. De camerakwaliteit is echter zeker niet slecht, alleen was er een betere kwaliteit verwacht. De eerste vergelijkingsfoto’s met de LG KG920 tonen aan dat dit toestel vele malen beter is dan de K800i in diverse omstandigheden waaronder de macro-optie.

Een vergelijking met de N73 en N93 is nog lastig te maken, maar de eerste afbeeldingen tonen aan dat de N73 erg dicht op de K800i zit en dat de N93 op sommige vlakken de K800i voorbij gaat. Het is nog niet duidelijk, dus er wordt nog een slag om de arm gehouden.

De Sony Ericsson K800i is als geheel een fantastische cameratelefoon in een nieuw segment en met mogelijkheden die bij het toestel passen. Het gehele pakket toont aan dat de K800i momenteel één van de beste cameratelefoons is of misschien zelfs de beste op de markt momenteel. De andere toestellen laat op een aantal vlakken essentiële punten liggen waardoor zij niet met de eer kunnen strijken. Het pakket van de K800i als cameratelefoon is momenteel ongeëvenaard, helaas niet als videocameratelefoon.

Via het onderdeel foto’s en video’s hierboven kan men de foto’s en video’s gemaakt door het toestel bekijken. Ook kan men foto’s vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 500 toestellen foto’s, video’s en andere data speciaal voor onze bezoekers.

Aanwezige programma's

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal aanwezige programma’s in het toestel aanwezig die men als normaal mag bestempelen. Hieronder valt onder ander de vrij simpele kalender, die eigenlijk alle functies aanboord heeft die men van een dergelijk toestel mag verwachten. Men kan een overzicht krijgen van de complete maand, een week of alleen een dag. Via het toetsenbord kan men door de weken, maanden en jaren heen gaan. Dit is enorm handige functie om snel een datum op te zoeken.

Naast de kalender vindt men onder het onderdeel agenda nog een aantal onderdelen, zoals de wekker, een takenlijst, notitielijst, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. De voicememo vind men onder het onderdeel Entertainment. Al deze functies mogen als logisch en bekend mogen worden beschouwd.

Het eerste onderdeel wanneer men het menu opent is een programma genaamd Playnow. Bij het pakket van het toestel worden voor dit pakket ook voorwaarden meegeleverd. Het stukje software is bedoeld voor gebruikers om MP3 bestanden en beltonen te downloaden. Het is een web-based programma die de mogelijkheid biedt online muziek bestanden te downloaden.

De meegeleverde nieuwe NetFront browser is vooral bedoeld om content pagina’s te tonen van providers zoals Vodafone, T-mobile en Orange. Via deze pagina’s kunnen gebruikers dan media bestanden als achtergronden, thema’s en beltonen downloaden of simpelweg het nieuws lezen. Maar met normale pagina’s heeft de XHTML browser ook geen moeite. Verder kan men in de browser alle mogelijke instellingen doen zoals het al dan niet tonen van afbeeldingen, het aanmaken van eigen bookmarks en het invoeren van een eigen URL.

In het menu vindt men een muziekspeler waar gebruikers MP3 bestanden en video’s kunnen beluisteren en bekijken. Het is naast de camera de muziekspeler die het grote verschil maakt tussen de K800i en de W810i. Er zijn twee afspeelmodi mogelijk, namelijk: shuffle en in een lus. Beide kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Wanneer daar behoefte voor is kan men een afspeellijst aanmaken van video’s en audio bestanden. In het toestel is ook een equalizer aanwezig, maar deze werkt alleen op de MP3-speler en heeft geen Megabass zoals de W810i.

Hoewel het toestel verschillende bestandsformaten eet, converteert de meegeleverde software audio CD’s alleen naar MP3. Vanaf 96 kbit/s klinkt het geluid lekker. Gecombineerd met een Memory Stick van 64 MB, passen er toch al snel 2.5 CD in de telefoon. Tijdens het converteren van de audio CD wordt metadata (artiest, albumnaam en tracktitel) online opgevraagd. Via deze meta data worden de muziekbestanden gerubriceerd waardoor ze overzichtelijk in het menu verschijnen.

Audio luisteren kan op het toestel op twee manieren, via de stereo headset, die zeer goed klinkt of de speaker op de achterkant van het toestel. Deze klinkt redelijk tot goed. In vergelijking met de standaard speaker van de KG920 en bijvoorbeeld de N73 kan gezegd worden dat de speaker van de K800i wat schriller, scherper en minder vol klinkt. Er mag gezegd worden dat de K800i momenteel over het geheel gezien een zeer redelijke speaker voor muziek heeft.

MusicDJ is een erg leuke muziekcomposer die men al kent uit andere Sony Ericsson modellen. Men kan zelf zijn of haar eigen muziek en/of beltoon componeren. Het werkt allemaal vrij simpel en door wat te proberen komt men al snel op een leuk deuntje dat gebruikt kan worden als beltoon of andere notificatie.

Externe besturing is een onderdeel in het menu waarmee men een PC of laptop kan besturen. Het gaat hier om drie verschillende opties genaamd: Presenter, Media player en Desktop. Door het toestel aan een PC of laptop te verbinden via een Bluetooth verbinding wordt het programma gestart. Presenter maakt van het toestel een draadloze afstandsbediening die men tijdens het presenteren kan gebruiken. Media player is bedoeld om de muziek speler in de PC te bedienen en de laatste optie genaamd Desktop geeft de mogelijkheid programma’s te starten op de PC. Alle drie de opties genereren eigen functies achter de toetsen op het toetsenbord corresponderend met de gekozen optie. De centrale joystick neemt de bewegingsfuncties van de muis over.

Onder het onderdeel Applicatie in het menu vindt men drie programma’s die extra meegeleverd worden: FaceWarp, HP Print en Photo Mate. Met het eerste programma kan men foto’s maken en deze aanpassen. Erg leuk wanneer men een foto van een persoon neemt. HP Print is de tweede applicatie en kan men gebruiken voor het uitprinten van contacten, agendapunten en foto’s. De derde applicatie helpt de gebruiker bij het verbeteren van de fotokwaliteit tijdens het schieten van foto’s.

Als laatste mogen een aantal extra eigenschappen niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Games

Op de K800i zijn standaard drie JAVA-games te vinden: Tennis Multiplay, FotoQuest Fishing en Mini Golf Castle. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de K800i worden gezet; de JAVA-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm en de twee speciale sneltoetsen voor veel spelplezier in landscape en portrait modus.

Extra's

In de K800i is de flight mode functie aanwezig. Vele gebruikers vroegen NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode wat deze functie precies inhield. Bij het opstarten van het toestel kan men de keuze maken om het toestel op te starten als telefoon of primair te gebruiken als een MP3 speler en radio. De laatste optie stelt het toestel in staat geen GSM signalen te ontvangen, dus ook geen SMS berichten. Het betekend dus dat het toestel in een flight modus geplaatst is en gebruikt kan worden tijdens een vlucht of in een ziekenhuis.

Uiteraard ontbreekt in de K800i de genoemde FM radio niet. Net als bij de W810i is de radio voorzien van RDS (Radio Data Systeem). Samen met de W810i is dit de eerste radio zover bekend in een mobiele telefoon met de mogelijkheid om deze geavanceerde functies te ondersteunen. RDS wil niks anders zeggen dan dat men de meegezonden tekstberichten, bekend van de autoradio (zoals het weer, het huidige nummer dat speelt of de flitsinformatie) te zien krijgt en dat het toestel al dan niet of wel automatisch overschakelt op een andere frequentie zodra de ontvangst slecht is.

Voor de cracks onder ons het toestel is uitgerust met RDS en AF. Dat het volgende betekend: RDS (Radio Data System). RDS is in 1989 toegevoegd aan omroepprogramma's die via de Nederlandse FM-omroepzenders worden aangeboden. Door middel van RDS worden er signalen toegevoegd die dienstdoen als hulpmiddel bij bijvoorbeeld het afstemmen op een bepaalde zender, en verder schakelinformatie en teksten, zoals informatie over omroepprogramma's en verkeersinformatie. AF levert informatie over de frequenties die hetzelfde programma uitzenden. Deze informatie gebruikt de RDS-ontvanger om van de ene naar de andere zender om te schakelen.

Een vergelijking tussen de Sony Ericsson K800i en LG KG920 qua afmeting wordt hieronder gegeven. Voor een volledige vergelijking van specificaties zet beide modellen naast elkaar via de vergelijkingsfunctie in de website.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van deze review op NieuweMobiel.NL valt zeker positief uit voor de K800i. Maar er zijn een aantal punten die de aandacht verdienen.

Sony Ericsson heeft een centrale joystick toegepast die waarschijnlijk weer problemen gaat geven na een bepaalde tijd. Deze problemen kwamen al voor bij de K750i en de verwachting is dat dit opnieuw een probleem gaat geven in de toekomst. Daarnaast is het uiterlijk niet een punt waar iedereen gelijk over zal vallen, maar toch iets dat aandacht verdient. Niet iedereen vindt de K800i even mooi.

Verder is de geheugenkaart wat lastig te bereiken, omdat de klep nogal stroef gaat. De toetsen aan de zijkant van het toestel zijn slecht te bedienen. De rode ogen instelling van de flitser is ronduit matig en helpt alleen op korte afstanden. Verder mag de zeer matige videocamera niet onbesproken blijven.

Het grootste probleem momenteel zijn de softwareproblemen die in het toestel aanwezig zijn. JAVA programma’s kunnen traag worden en het komt voor dat het toestel zo ineens bepaalde functies niet meer goed uitvoert. Allemaal punten die eens goed opgepakt moeten worden in de toekomstige software-updates, maar geen problemen die niet meer opgelost zullen worden en het gehele beeld van het toestel verzwakken.

Het toestel biedt over het geheel spectrum gezien een fantastisch pakket aan mogelijkheden op cameragebied. Zoals de bediening, cameramogelijkheden, de kwaliteit van de camera, de video en image stabilizer in camera en de xenon flitser. Verder is het een Sony Ericsson en dat betekent een aantal standaard onderdelen die men terugvindt en goed voor elkaar zijn. Zo zijn daar het laden van het toestel via de datakabel, de volledig ingebouwde RSS-lezer en de essentiële verbeteringen in de gebruikersinterface.

Het laatste sterke punt is het briljante scherm dat zich in diverse omstandigheden erg goed houdt. Samen met de camera en alle andere opties in het toestel zoals de mogelijkheid tot het maken van videogesprekken maken de K800i tot één van de top toestellen in de markt.

In vergelijking tot de andere modellen kan alleen maar gezegd worden dat de N73 en N93 smartphones zijn en meer mogelijkheden op dat vlak bieden en dat de KG920 vooral minder uiterlijk en opties in het menu heeft. Echter de camerakwaliteit is wel wat beter, maar daar zal de keuze niet direct liggen in de winkels. Vooral de naam Cyber-shot en de enorme marketing rond het toestel zal besluiten welke de winnaar wordt in dit geheel.

Houdt de vergelijking op NieuweMobiel.NL tussen de vier genoemde modellen in de gaten waarin bepaald zal worden welk toestel de ultieme cameratelefoon is. Helaas is dat nu nog niet duidelijk, omdat de N73 en de N93 vanuit Nokia nog niet binnen zijn.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony K800i review