Sony Ericsson K660i review

Sony Ericsson laat met de K660i maar weer eens zien dat zij echt weten hoe een mooi toestel eruit moet zien. De manier waarop er met de kleuren en toetsen is gewerkt is geweldig.

Maar heeft dit toestel naast dit mooie design ook meer te bieden of is het simpelweg een schitterend design toestel die van alle gemakken voorzien is?

Plus- en minpunten Sony Ericsson K660i

  • Design (binnen en buitenkant)
  • Haptic Feedback
  • Formaat en gewicht
  • Internet
  • Camera 'slechts' 2.0 megapixel
  • Geen autofocus en flitser

Eerste indruk

Alleen het doosje waarin de K660i wordt geleverd is al design te noemen! Een kleine vierkante doos met de kleuren en afbeelding van de telefoon komen je tegemoet. De telefoon zelf is in twee kleurcombinaties te krijgen: de variant die wij getest hebben is groen-wit (Lime on White), maar daarnaast is er nog een paars/roze-zwarte variant (Wine on Black).

Het toestel, een monoblock, weegt maar 95 gram en heeft als afmetingen 104 x 47 x 15 mm. Echt een heel mooi formaat en gewicht! Het toestel heeft een groene (dan wel paars-roze) rand aan de zijkant van het toestel. Tevens is het middelste bedieningspaneel groen. Het bedieningspaneel lijkt op een joystick, maar is toch echt een 5-richtings paneel. Samen met ook plastic randen (de K660i bestaat voornamelijk uit plastic) en schitterende witte (of zwarte) rondje knopjes heeft dit toestel de ultieme design-look.

Aan de ene zijkant is de ingang voor de Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart, aan de andere zijkant vind je de externe bediening voor de camera en een knop waarbij je het hoofdscherm de telefoonstatus kunt opvragen. Tevens fungeert deze knop als volumeknop voor tijdens het bellen. Aan de bovenkant van het toestel vind je de powerknop en aan de onderkant vind je de ingang voor de oplader. Aan de achterkant van het toestel bevindt zich de camera. Deze is niet afgeschermd en is dus vatbaar voor stof en voor beschadigingen. Voorop het toestel vind je dan nog de secundaire camera, onmisbaar voor videobellen.

Publiek

Het toestel oogt wel wat jong, waarmee Sony Ericsson waarschijnlijk ook doelt op jong volwassenen (rond de 20-30 jaar). De hoofd eigenschap waarmee Sony Ericsson het toestel aanprijst is de mogelijkheid van het internetten. Het toestel heeft niet voor niets 3G ondersteuning, maar daarnaast heeft het toestel geen exclusieve hoogstaande innovaties of technische snufjes. Het uiterlijk is duidelijk geïnspireerd op de K810i die Sony Ericsson in het tweede kwartaal van 2007 op de markt bracht. Dit toestel weegt overigens 115 gram en heeft een afmeting van 106 x 48 x 17 mm. De K660i is er klaarblijkelijk op vooruit gegaan.

Thema's

Via het 'Instellingen' menu zijn 5 verschillende thema's te kiezen. Zo kun je kiezen voor een normale look met pictogrammen die wij gewend zijn van Sony Ericsson. Maar ook is er te kiezen voor thema's die net wat interessanter zijn, waarbij er bijvoorbeeld bewegende animaties over het beeld trekken in het menustructuur. Ook de achtergrond past zich aan het thema aan, waarbij de binnenkant van de telefoon net zoveel design heeft als de buitenkant. Al met al ziet het er erg gelikt uit!

Camera

De K660i beschikt over een 2.0 megapixel camera. Op zich niet eens zo heel spectaculair, maar de foto’s zijn wat ons betreft prima voor alledaags gebruik. Het is immers geen telefoon die bekend staat om zijn uitmuntende camera. Het toestel heeft alleen geen autofocus en ook een flitser ontbreekt en laat dat dan net wel weer jammer zijn.

Andere eigenschappen

Verder heeft het toestel een MP3 speler en FM-radio. Het geluid is normaal te noemen, waarbij wij van andere toestellen betere prestaties hebben gezien. Desondanks is het prima geluid. Het toestel heeft ook 3 ingebouwde spellen, die dit keer eens niet zo standaard zijn. Er zit een Tetris variant op (net wat anders), een Rollercoaster spel en een vliegspel. Tevens heeft het toestel mogelijkheden om te videobellen.

Ook heeft de K660i een 18 bits kleurenbeeldscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels. Tevens heeft de K660i 3G ondersteuning, waardoor snel internetten en videobellen/beeldbellen ook tot de opties hoort. Meer daarover later. Het toestel beschikt niet over een GPS ontvanger, infrarood, heeft geen WLAN/Wifi en heeft geen audio jack plug. Het interne geheugen telt 32 MB. Wat meteen ook opvalt is het feit dat de K660i over haptic feedback beschikt, weliswaar alleen in het menu maar toch. Een functie die we binnenkort bij vele nieuwe toestellen wel mogen verwachten. De K660i laat zien dat het echt een geweldige toevoeging is.

Batterij en simkaart

Een minpuntje is te zeggen over de batterij cover. Deze cover is zeer makkelijk te verwijderen, met weinig moeite hebben we de achterkant in onze handen. Dit kan voor problemen zorgen bij het per ongeluk laten vallen van het toestel dan wel tijdens het verplaatsen van het toestel.

Wat ook geen punten scoort is het feit dat de SIM-kaart achter de batterij is geplaatst. Hierdoor moet de batterij altijd eerst worden verwijderd wil de SIM-kaart te bereiken zijn.

Internet

Sony Ericsson heeft er goed aan gedaan om te focussen op het internetten. De snelheid is werkelijk geweldig en door de thumbnail mode, veelal gezien in Opera Mini, is het surfen door lange of brede pagina’s alleen maar makkelijker. Het scherm van de K660i is niet erg groot. Het toestel moet dan ook een kwartslag worden gedraaid willen de pagina’s duidelijk in beeld komen. Ook de letters zijn niet echt groot, maar door de geweldige snelheid aan het internet is dit al snel vergeten.

Conclusie

Al met al is te zeggen de K660i niet een toestel is dat echt opvalt tussen alle nieuwste telefoons. Maar dit wil niet zeggen dat het toestel af te raden is. Integendeel! Wie een zeer mooi toestel zoekt met een schitterend design, die van alle gemakken is voorzien, zoals snel internet, een FM-radio en MP3-speler, zal met de K660i zeker niet bedrogen uitkomen.

Voor de gadget-freaks die alle nieuwste snufjes op hun telefoon willen is de K660i misschien iet wat saai en gewoon. Wij van NieuweMobiel.NL zijn in ieder geval heel erg te spreken over dit geweldige design-staaltje van Sony Ericsson.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony K660i review