Sony Ericsson K610i review

Door menig persoon volkomen over het hoofd gezien, maar wellicht één van de belangrijkste peilers binnen de range met Sony Ericsson producten.

De nieuwe K610i is het toestel dat eindelijk de markt van de standaard zakelijke modellen binnenkomt en het op zal nemen tegen de 62XX-serie van Nokia. In de komende periode zullen dat de 6233 en 6234 zijn.

De K610i aangekondigd gedurende 3GSM in Barcelona is voor Sony Ericsson de eerste echte stap in de zakelijke markt van standaard modellen die vooral bedoeld zijn om mee te bellen en te SMSen. Verdere mogelijkheden zijn wel aanwezig, maar zullen niet altijd ingevuld worden door de gebruikers. De K610i scoort goed op dit vlak ook ten opzichte van de 6233, die als Vodafone Live! variant op de markt verkrijgbaar is en de naam 6234 heeft gekregen. Naast de 6233 zal de E780 van Samsung mee worden genomen in deze review.

Ook van de K610i zullen twee varianten op de markt verschijnen. De i-mode versie genaamd K610im en de Vodafone Live! versie genaamd V630i. Beide zullen verschillen op een aantal punten als de aanwezige software en providercontent, maar ook het uiterlijk en de verkrijgbare kleuren. De V630i zal in het wit en zwart verkrijgbaar zijn en krijgt de centrale toets mee van de W810i. De K610im is een K610i in een mooi stijlvol donker jasje dat bedrukt is met i-mode logo’s.

Beide modellen (de K610i en 6233) zullen het direct tegen elkaar opnemen en goed bekeken worden. In de review zullen beide benoemd worden wanneer dat nodig is. De grote verschillen zitten hem in de gebruikte materialen, het verschil qua scherm, de aan/afwezigheid van een front camera voor videobellen, EDGE, infraroodpoort en de FM-radio.

De K610i heeft ten opzichte van andere Sony Ericsson modellen een groot aantal verbeteringen in de nieuwe gebruikersinterface zitten. Tijdens de review zullen deze aanbod komen. De K800i is ook met deze nieuwe onderdelen uitgerust.

- Toestel
- Accu (900 mAh)
- Lader
- Stereo headset + reserve dopjes
- USB datakabel
- 64 MB Memory Stick Micro M2
- Memory Stick Micro M2 converter + opberghoesje
- CD-ROM met PC Suite
- Engelse handleiding en Quick guide
- Nederlandse handleiding en Beknopte handleiding
- SAR informatie en Service en Support booklet
- Uitleg batterijklep
- Voorwaarden PlayNow
- Accessoires booklet

Over het toestel, accu en lader laten meer. De headset is van een goede kwaliteit tijdens het luisteren van de radio of MP3 bestanden en ziet er erg goed uit. Men krijgt speciale hoesjes meegeleverd om over de oordopjes te plaatsen. Op de headset bevindt zich daarnaast een opnameknop, die zorgdraagt voor de spraakherkenning en het opnemen of ophangen van een gesprek. De datakabel is een goede stevige kabel die men gebruikt om het toestel aan te sluiten op een PC of Mac. Het toestel laden via de datakabel is mogelijk en ondersteund via de interface poort op het toestel USB 2.0 en dat is erg netjes.

De meegeleverde geheugenkaart is een 64 MB Memory Stick Micro M2 van Sony. Geheugenkaarten tot 1 GB worden door het toestel geaccepteerd. Het nadeel van de Memory Stick Micro geheugenkaart is vooral de prijs en de snelheid van de kaart. SD en Mini-SD kaarten zijn vele malen sneller dan Memory Stick Micro en daarnaast is het zo dat de nieuwe kleine micro kaart niet direct overal even goed verkrijgbaar zal zijn in grote formaten.

Plus- en minpunten Sony Ericsson K610i

 • Afmeting en gewicht
 • Compact UMTS zaken toestel
 • Essentiële verbeteringen in gebruikersinterface
 • Geheugenkaart slot
 • Laden via de datakabel
 • Mooi strak uiterlijk
 • Volledig ingebouwde RSS-lezer
 • Geen camerabescherming
 • Geen radio aanwezig
 • Geheugenkaartslot achter klep
 • Matige camera
 • Redelijk scherm
 • Toetsen op de zijkant te klein

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is rijkelijk bedeeld met accessoires. De doos waarin het toestel geleverd werd door Sony Ericsson is nog niet de officiële verpakking. Deze gaat nog veranderen, maar de inhoud van de doos zal hetgeen zijn wat hieronder besproken wordt:

Op de PC Suite CD staat alle software die men nodig heeft. De inhoud van de software komt nog aanbod in de review, maar er kan nu alvast gemeld worden dat deze in een net hoesje is opgeborgen en meegeleverd is in de doos.

De conclusie over het accessoires pakket is dat het allemaal erg goed in elkaar zit. Vele merken doen het minder en Sony Ericsson toont absoluut zijn ware aard door op deze wijze het pakket te leveren. Ronduit netjes!

Uiterlijk

Eindelijk een model dat zich binnen de zakelijke markt kan profileren als een geavanceerde alleskunner in een jasje dat door vele personen goed zal worden ontvangen. De drie aanwezige kleuren zullen grijs, rood en wit worden. Het is alleen nog niet duidelijk welke versies ook naar de Benelux gaan komen. De meestaansprekende kleur is rood en die wordt in deze review getoond.

Wat opvallend is zijn de afmetingen en het gewicht. Doordat de K610i gebruikt maakt van plastic covers en geen metalen onderdelen is het toestel 20 gram lichter dan de 6233. Ook de afmetingen zijn vele malen kleiner en maken de K610i tot één van de meest compacte UMTS toestellen in zijn segment.

De gebruikte kleurvariant in deze review geeft exact aan welke onderdelen het toestel aan de buitenkant herbergt. Als eerste de voorkant waarop men boven het scherm de camera voor de videogesprekken vindt, daaronder de centrale toets die geflankeerd wordt door twee clusters met ieder drie toetsen. De internet sneltoets aan de linkerkant dient voor de standaard browser, de toets aan de rechterkant is voor de snelkeuze/popup optie ook wel de activity key genoemd. De centrale bedieningstoets kan in vijf richtingen worden gebruikt, maar is geen joystick zoals op de K800i of K750i. Hierdoor zullen ook minder problemen voorkomen op het vlak van bedieningsgemak.

Het toetsenbord daaronder geeft geen problemen met invoeren. De toetsen voelen iets minder lekker aan dan de W810i, maar voldoen goed. De achtergrondverlichting van het geheel is goed te noemen al valt wel op dat de twee speciale sneltoetsen naast de centrale toets amper af te lezen zijn wanneer de verlichting ingeschakeld is.

Verder zijn er op toestel vrij weinig opties terug te vinden. Aan de onderkant is de interfacepoot geplaatst en op de bovenkant de aan/uit toets en een waarschuwingslampje. De linkerkant bevat de muziektoets voor het in- en uitschakelen van de muziekspeler. Op de rechterkant zijn door Sony Ericsson de volumetoetsen en de cameratoets toegevoegd. De toetsen op de zijkant zijn wat klein en slechter te bedienen dan de toetsen op de W810i.

Het geheugenkaartslot in de K610i is speciaal bedoeld voor de nieuwe geheugenkaartsoort genaamd Memory Stick Micro M2, de nieuwste soort kaart die Sony Ericsson de komende periode zal gaan gebruiken naast de standaard Memory Stick Duo. Daarbij moet wel worden gezegd dat men heel langzaam de oudere en grotere kaart gaat wegfasseren. Het slot van de M2 geheugenkaart is onder de batterijklep geplaatst en kan alleen worden bereikt door deze klep te verwijderen.

De gehele bouwkwaliteit mag als goed worden omgeschreven. In de W810i kwamen nog al wat kraakjes voor en momenteel zijn er al modellen die een krakende centrale toets hebben. Dit lijkt bij de K610i veel minder te zijn, een vooruitgang in de ontwikkeling. Helaas is het wel zo dat de toetsen op de zijkant wat klein zijn om echt goed te gebruiken en dat het geheugenkaartslot niet direct bereikbaar is.

Uithoudingsvermogen

Het laden van het toestel kost rond de twee uur bij dit toestel en dat is niet echt lang of kort. Gewoon redelijk. Men kan het toestel opladen via de meegeleverde datakabel (USB charging) of via de standaard lader, die een nieuwe connector heeft gekregen. Hierdoor kan men oudere accessoires niet meer gebruiken. Dat is ronduit jammer, maar men moet een keer vooruit op dit vlak.

Het toestel heeft een redelijk tot goed uithoudingsvermogen. Tijdens het testen van twee weken heeft het toestel drie keer aan de lader gehangen. De eerste keer was voor het doorladen, de laatste keer was voor het opladen en daarna versturen van het toestel. Ronduit netjes dus dat het toestel zich netjes houdt. Een dag of vier zonder te laden is zeker mogelijk. Gaat men daarnaast MP3 of radio luisteren, schiet men af en toe een afbeelding met de camera en maakt men een nieuw bericht of heeft men een kort gesprek dan wordt het allemaal natuurlijk wat minder. Vooral het gebruik van de MP3 speler en de UMTS verbinding zorgen ervoor dat het toestel wat minder lang te gebruiken is. Wordt de K610i alleen als MP3-speler gebruikt en is de telefoonfunctie uitgeschakeld, dan werkt het toestel tot zo’n 30 uur op een lading. Geen slechte specificatie.

Belkwaliteit

Sony Ericsson is samen met Nokia altijd op een hoog geweest qua belkwaliteit. Van te voren mag dan ook niet anders verwacht worden van de K610i dat dit niet anders is, maar helaas houdt het toestel niet altijd de eer hoog. De kwaliteit is vergeleken met een Samsung E780 en Nokia 6233 daaruit bleek dat contacten die gebeld worden de kwaliteit van de K610i beter vinden dan die van de E780 en gelijkwaardig aan de 6233.

Qua videotelefonie mag de K610i er ook zeker zijn. De camera op voorkant heeft dat als enige doel en kan niet gebruikt voor het maken van foto’s. De kwaliteit van de videogesprekken zijn ronduit goed en komen goed door. Doordat het scherm wat minder is dan de 6233 is de video op het scherm wat lastiger af te lezen. Gelukkig heeft de K610i daarentegen wel weer een tweede camera waardoor videogesprekken echt mogelijk zijn.

De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel 'Portable Handsfree' geactiveerd. De K610i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. De functie werkt erg goed en simpel.

Vanuit de standby-stand geeft de linker softkey (Gesprek) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de K610i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen, individueel en allen gelijktijdig.

De K610i beschikt over polyfone beltonen waarbij maximaal 72 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar klinkt scheller dan een Samsung of Nokia-toestel. Verderop zal de speaker in relatie tot het afspelen van MP3 bestanden worden besproken. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth en email eenvoudig van de PC over te brengen naar het toestel en vice versa.

Beeldscherm

Het beeldscherm is wellicht samen met de camera het minste onderdeel van de K610i. Het oudere W800i scherm is namelijk toegepast en niet het nieuwe W810i scherm. En dat is aan de kwaliteit van het scherm duidelijk te zien. In vergelijking tot de 6233 is het nog duidelijker, want deze heeft een scherm met een hogere resolutie en vele malen betere helderheid.

Het scherm heeft verder dezelfde resolutie als de W800i en vele andere modellen momenteel namelijk 176 x 220 pixels. Een QVGA scherm had gemoeten, omdat de directe concurrent de 6233 dat wel heeft. Het fysieke oppervlak van het scherm is ook kleiner.

Eventuele instellingen aan het scherm zijn onder andere de keuze voor een screensaver (afbeelding) en de helderheid. Verder zijn er geen extra mogelijkheden. De oude slaapstandsklok is verdwenen in de K610i. Deze wordt nu groot op de achtergrond getoond.

Zoals de meeste toestellen met een 'candy bar design' en een beeldscherm dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de K610i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer. Helaas is daar niets aan te veranderen. Oh ja, voor de mensen met een poetsmanie, men heeft de handen vol aan het scherm van het toestel. Het is amper schoon te krijgen na een gesprek en men kijkt constant door een waas van vlekken. Een klein, maar irritant smetje.

Menu

Het menu heeft een groot aantal wijzigingen ondergaan ten opzichte van de W810i. De iconen zijn hier en daar door het menu aangepast en op diverse plekken vindt men wijzigingen die een betere uitwerking hebben op het gebruikersgemak. Een voorbeeld daarvan is het telefoonboek dat nu de mogelijkheid heeft contactpersonen volledig te tonen en te bewerken in plaats van alleen te bewerken.

Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide soft keys getoond.

Het hoofdmenu bestaat uit twaalf iconen, verdeeld over vier rijen van elk drie stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Agenda en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort 'spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker soft key.

Binnen het menuonderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De gebruikersinterface biedt hier een vijftal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen en blokkeringen hebben hier een plaats gekregen. Helaas, is het nog niet mogelijk om het tijdsinterval van de automatische blokkering in te stellen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, thema en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het een na laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld. De vijfde optie is Verbindingen, waaronder men alle instellingen vindt die te maken hebben met de connectiviteit van het toestel, zoals de GPRS en de Bluetooth instellingen.

Daarnaast is de activity key overgenomen van de W810i. De functies van dit menu zijn erg handig en komen van pas wanneer bijvoorbeeld een ingekomen gesprek gemist wordt of een ingekomen bericht ontvangen wordt.

Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de agenda openen. Men kan deze snelkoppelingen zelf instellen.

Ook kan de K610i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van thema’s gepersonaliseerd worden. Een thema laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (thema). Thema’s zijn zelf vrij eenvoudig te vervaardigen met het gratis verkrijgbare programma Theme Creator. Standaard is er al een aantal thema’s aanwezig op het toestel, via de Sony Ericsson support site kunnen extra thema’s opgehaald worden. De kwaliteit van deze thema’s mag goed genoemd worden. Alle thema’s van oudere Sony Ericsson modellen als de W550i/K750i/W800i kunnen ook op de K610i gebruikt worden, zodat er nu al honderden thema’s beschikbaar zijn.

Telefoonboek

In de K610i is plaats voor 1000 contacten. De gloednieuwe interface die op een paar essentiële punten aangepast is, zorgt voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij één contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar náást elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte ‘voice tag’ worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een vijftal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.

Gelukkig kan vanaf nu gewoon alle informatie van een contactpersoon worden opgevraagd door contactpersoon tonen te kiezen. Dit is een enorme verbetering, want elk ingevoerd onderdeel binnen een contactpersoon kan nu worden opgevraagd.

Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de K610i opent dan namelijk de ‘Setup Wizard’. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.

Messaging

De K610i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden Items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.

Het is mogelijk met de K610i, een gesproken bericht aan te maken en deze gelijk daarna via MMS te versturen. Er zijn geen veranderingen ten opzichte van de W810i teruggevonden. Functies zoals het versturen van aaneengeschakelde SMS berichten en het ontvangen van MMS berichten gaat allemaal zoals men mag verwachten.

Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het toetsenbord. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is natuurlijk uitbreidbaar. Hoewel de K610i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging al is deze gevoelsmatig minder dan bij de oudere K700i.

Tijdens het invoeren moet men wennen aan het feit dat bijvoorbeeld de spatie onder de #-toets zit. Dit is Sony Ericsson logica. Net zoals het feit dat er een terug button en een wis button is. Iets wat eigenlijk onder één toets zou kunnen worden ondergebracht. Voor personen die afstappen van een Nokia zal het even wennen zijn. Samsung gebruikt wel dezelfde manier van indelen al lijkt men dit niet consistent op elk toestel toe te passen.

Als nieuw onderdeel in de K610i is de RSS-lezer ingebouwd in het onderdeel Berichten. Men kan nu dus in het toestel direct RSS-berichten lezen. RSS is een onderdeel in een website die een opsomming realiseert van alle aanwezige nieuwsberichten. Deze kunnen door middel van een kleine en eenvoudige pagina opgevraagd worden. Deze manier van opvragen en beschikbaar stellen van nieuws is enorm in opkomst en geeft de gebruiker de mogelijkheid snel en eenvoudig uit een lijst met hoofdpunten het nieuws te filtreren. Sony Ericsson past het toe op bijna alle modellen en laat zien in deze K610i dat het volledig integreren van RSS het gebruikersgemak enorm verhoogd. Absoluut een nette oplossing en ook in de toekomst een veel gebruikte oplossing.

Connectivity

De K610i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), Bluetooth en GPRS/UMTS, het kan allemaal. Helaas ontbreekt de infraroodpoort. In de praktijk deed zich hierbij geen enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand, al waren er hier en daar wel wat punten die aandacht verdienen.

De Bluetooth verbinding was bij de eerste lichting K750i modellen nog een groot probleem. Door de online updates heeft Sony Ericsson gebruikers de mogelijkheid gegeven het toestel up te daten naar de laatste software of ROM versie. Daarin waren alle problemen opgelost. De K610i heeft deze problemen niet meer ook niet met de introductie. Wat wel zo is, is dat er op de K610i nieuwe Bluetooth profielen aanwezig zijn speciaal voor het audio gedeelte van het toestel. Er is tevens A2DP stereo Bluetooth ondersteuning voor dit toestel. Een groot aantal nieuwe Sony Ericsson modellen krijgt dit standaard mee.

Sony Ericsson heeft er ook bij dit toestel voor gezorgd dat de eindgebruiker zijn toestel zelf kan updaten via de site van Sony Ericsson. Hierbij wordt dezelfde aanpak gebruikt als bij de W810i. Men zal het toestel met meegeleverde datakabel aansluiten op PC of Mac via een USB 2.0 poort en zodoende online zijn of haar toestel kunnen updaten. Deze manier van online updaten is niet nieuw en al bekend van andere toestellen. De verwachting is dat vele mensen hiervan gebruik zullen gaan maken.

De synchronisatie via de vernieuwde PC Suite software met bijvoorbeeld Outlook verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie software. De meegeleverde software werkt erg goed en kan simpelweg communiceren met de volgende pakketten: Outlook Express 4.0 en 5.0, Microsoft Exchange, Outlook 2000, 2002 en 2003. Ook zijn er allerlei nieuwe programma’s als een SMS en MMS berichteneditors en een afbeeldingseditor aanwezig in de nieuwe PC Suite. Een goede verbetering ten opzichte van de oude versie.

Niet nieuw met de K610i maar wel erg handig is dat men de geheugenkaart van het toestel als verwisselbare schijf in de verkenner of file manager van de computer ziet staan. Deze optie is alleen beschikbaar als de USB-datakabel wordt gebruikt. Bij andere verbindingen (zoals Bluetooth) kan het geheugen niet via de verkenner van Sony Ericsson benaderd worden. Verder kan men de datakabel gebruiken voor het laden van het toestel.

Wanneer men de geheugenkaart van de W810i leest via de schijfindicatie in de Windows verkenner of via een kaartlezer dan is er totaal geen wijs te worden uit alle mappen die er getoond worden. Het is een grote brij van allerlei mappen, die allemaal vreemd zijn opgedeeld. Het lijkt erop dat elke mappenreeks op de kaart bedoeld is voor een programma. Gelukkig is dit opgelost in de nieuwe reeks met Sony Ericsson modellen. Alle mappen staan nu in het hoofdgedeelte van de geheugenkaart en men snapt ook waar de data geplaatst moet worden.

Geheugen

Een nagenoeg 'lege' K610i heeft een intern dynamisch geheugen van ruim 20 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als contacten, beltonen, foto's, thema’s en MP3’s. Dit interne geheugen is voldoende voor de gemiddelde gebruiker om data op te slaan.

Mocht men meer data willen opslaan dan is hiervoor de externe geheugenkaart. Standaard wordt een 64 MB Memory Stick Micro M2 geheugenkaart meegeleverd. Men kan grotere kaarten gebruiken tot 1 GB. Het slot van de M2 geheugenkaart is onder de batterijklep geplaatst en kan alleen worden bereikt door deze klep te verwijderen.

Camera

Niet het sterkste punt van de K610i, maar wel aanwezig is de 2.0 Mpixel camera. Een camera die niet vergeleken mag worden met de W810i, maar toch worden beide naast elkaar gelegd om aan te geven hoe groot de verschillen zijn. De W810i is eigenlijk geen maat voor de K610i. De K610i heeft namelijk geen flitser, geen macro modus, geen autofocus en kan zich qua kwaliteit niet meten met zijn broeder.

De complete kwaliteit is ook minder dan menig standaard telefoon met camera. Zelfs de 6233 scoort hoger qua kwaliteit, maar ontbeert dan weer een aantal leuke mogelijkheden zoals een panorama functie. Echter de 6233 heeft wel weer een fantastische videocamera. De E900/E780 scoort over het geheel als beste qua camera, maar ontbeert op andere vlakken weer bepaalde mogelijkheden.

De camera schakelt men simpel in door de cameratoets ingedrukt te houden of de camera applicatie te kiezen in het menu. Een schuif is op de K610i niet aanwezig. Een keuze die te begrijpen valt. Op het moment dat de camera ingeschakeld is, is het duidelijk dat men het toestel niet meer op een normale manier vasthoudt. Er wordt verwacht dat het toestel net zoals een digitale camera vast gehouden wordt. Op deze wijze bedient men met de rechterhand de toets voor het maken van de foto of het starten van de video-opname.

De houding waarop men het toestel vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen geeft gelijk aan dat Sony Ericsson het dubbele uiterlijk van het toestel wil benadrukken. Daarnaast is het op deze manier eenvoudiger foto’s en/of video’s maken, doordat de juiste verhouding van de foto of video op het beeld wordt getoond en als laatste komt de bediening van de camera natuurlijker over.

De gehele interface van de camera is gelijk aan alle andere modellen van SE. De manier waarop deze werkt is erg natuurlijk en komt goed over. In de interface worden diverse punten weergegeven. Bij de camera of videocamera zijn dit onder andere de gekozen resolutie, het aantal foto’s of video’s dat nog geschoten kan worden, het opslagmedium, beide keuzes voor de soft keys, de keuze optie tussen video en filmen en ingestelde functies als de zoomstand, helderheid, nacht modus en tijdsduur dat er opgenomen wordt.

Verdere instellingen in de camera zijn de 4x zoom die men via een toets naast de camera (op)neemtoets kan instellen per stappen van 0.1 zoom, de helderheid die ingesteld wordt door de bedieningstoets naar links of rechts te verplaatsen, de foto modus (normaal, panaroma, kaders en burst), fotoformaat (2 MP 1632 x 1224, 1 MP 1280 x 960, VGA 640 x 480 pixels), zelftimer, effecten (Zwart-Wit, Negatief, Sepia en Solariseren), Witbalans (Auto, Daglicht, Bewolkt, TL-licht en Fel licht), Fotokwaliteit (Normaal en Fijn), Keuze uit vier sluitertonen, Tijd- en datumnotatie, Reset bestandsnummer en het gekozen opslagmedium, dus geheugenkaart of intern geheugen. Dit is alles is nog niet zo uitgebreid als de Samsung E900/E780, maar men komt een eind in de buurt.

De videocamera gebruikt ongeveer dezelfde opties als de gewone camera, alleen kan men hierbij geen bestandsnummers resetten, geen kwaliteit instellen en is de opnamemodus een keuze tussen MMS-video en normale hoge kwaliteit en onbeperkte lengte (deze hangt af van het vrij aanwezige geheugen). Er is maar één resolutie aanwezig in de K610i, namelijk 176 x 144 pixels. De kwaliteit van de video is redelijk goed te noemen voor deze camera. Helaas moet aangegeven worden dat er opgenomen wordt in 3GP formaat en is er geen 352 x 288 pixels resolutie. Hierop verliest de K610i het duidelijk van de E900/E780 en 6233, die vele betere kwaliteit video’s maken. Sony Ericsson heeft ook in de K800i geen fatsoenlijke videocamera zitten. De keuze is gemaakt om de weg vrij te houden voor een compleet nieuw model onder de naam HandyCam.

Wanneer de afbeeldingen en video’s gemaakt zijn kan men deze bekijken in het foto album, wat niet anders is dan een afgeleide van het bestandsbeheer. In bestandsbeheer kan men de data verzenden, gebruiken als bijvoorbeeld een achtergrond, een diavoorstelling bekijken en informatie opvragen over de foto. Een nieuw onderdeel is de tijdsweergave, die de foto’s per maand en week sorteert. Daarnaast is het mogelijk via de PhotoDJ foto’s aan te passen. Men kan bijvoorbeeld tekst, vormen, illustraties en effecten toevoegen. Deze applicatie is compleet vernieuwd en toegepast in dezelfde stijl als interface van de camera.

Video’s kan men ook aanpassen met het programma VideoDJ. Men kan andere video’s erdoorheen mixen en afbeeldingen en tekst toevoegen. Ook kan er een soundtrack worden gekozen voor de video. Dit is een erg leuke eigenschap.

Uiteindelijk kan alleen maar worden gezegd dat deze camera in de K610i niet de kracht uitstraalt die het toestel te bieden heeft. De kwaliteit is mager in vergelijking tot andere modellen en Sony Ericsson laat zien dat men geen modellen met fatsoenlijke camera’s kan realiseren zonder alle poespas als autofocus, macro modus, enz. Voor de camera moet men de K610i niet aanschaffen, deze zit er op om af en toe een kiekje mee te maken.

Via het onderdeel foto’s en video’s hierboven kan men de foto’s en video’s gemaakt door het toestel bekijken. Ook kan men foto’s vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 500 toestellen foto’s, video’s en andere data speciaal voor onze bezoekers.

Aanwezige programma's

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal aanwezige programma’s in het toestel aanwezig die men als normaal mag bestempelen. Hieronder valt onder ander de vrij simpele kalender, die eigenlijk alle functies aanboord heeft die men van een dergelijk toestel mag verwachten. Men kan een overzicht krijgen van de complete maand, een week of alleen een dag. Via het toetsenbord kan men door de weken, maanden en jaren heen gaan. Dit is enorm handige functie om snel een datum op te zoeken.

Naast de kalender vindt men onder het onderdeel agenda nog een aantal onderdelen, zoals de wekker, een takenlijst, notitielijst, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. De voicememo vind men onder het onderdeel Entertainment. Al deze functies mogen als logisch en bekend mogen worden beschouwd.

Het eerste onderdeel wanneer men het menu opent is een programma genaamd Playnow. Bij het pakket van het toestel worden voor dit pakket ook voorwaarden meegeleverd. Het stukje software is bedoeld voor gebruikers om MP3 bestanden en beltonen te downloaden. Het is een web-based programma die de mogelijkheid biedt online muziek bestanden te downloaden.

De meegeleverde nieuwe NetFront browser is vooral bedoeld om content pagina’s te tonen van providers zoals Vodafone, T-mobile en Orange. Via deze pagina’s kunnen gebruikers dan media bestanden als achtergronden, thema’s en beltonen downloaden of simpelweg het nieuws lezen. Maar met normale pagina’s heeft de XHTML browser ook geen moeite. Verder kan men in de browser alle mogelijke instellingen doen zoals het al dan niet tonen van afbeeldingen, het aanmaken van eigen bookmarks en het invoeren van een eigen URL.

In het menu vindt men een muziekspeler waar gebruikers MP3 bestanden en video’s kunnen beluisteren en bekijken. Het is naast de camera de muziekspeler die het grote verschil maakt tussen de K610i en de W810i. Er zijn twee afspeelmodi mogelijk, namelijk: shuffle en in een lus. Beide kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Wanneer daar behoefte voor is kan men een afspeellijst aanmaken van video’s en audio bestanden. In het toestel is ook een equalizer aanwezig, maar deze werkt alleen op de MP3-speler en heeft geen Megabass zoals de W810i.

Hoewel het toestel verschillende bestandsformaten eet, converteert de meegeleverde software audio CD’s alleen naar MP3. Vanaf 96 kbit/s klinkt het geluid lekker. Gecombineerd met een Memory Stick van 64 MB, passen er toch al snel 2.5 CD in de telefoon. Tijdens het converteren van de audio CD wordt metadata (artiest, albumnaam en tracktitel) online opgevraagd. Via deze meta data worden de muziekbestanden gerubriceerd waardoor ze overzichtelijk in het menu verschijnen.

Audio luisteren kan op het toestel op twee manieren, via de stereo headset, die zeer goed klinkt of de speaker op de achterkant van het toestel. Deze klinkt redelijk tot goed. In vergelijking met de standaard speaker van de E780 (stereo speakers) en 6233 kan gezegd worden dat de speaker van de K610i wat schriller, scherper en minder vol klinkt. Er mag gezegd worden dat de K610i momenteel over het geheel gezien een zeer redelijke speaker voor muziek heeft.

MusicDJ is een erg leuke muziekcomposer die men al kent uit andere Sony Ericsson modellen. Men kan zelf zijn of haar eigen muziek en/of beltoon componeren. Het werkt allemaal vrij simpel en door wat te proberen komt men al snel op een leuk deuntje dat gebruikt kan worden als beltoon of andere notificatie.

Externe besturing is een onderdeel in het menu waarmee men een PC of laptop kan besturen. Het gaat hier om drie verschillende opties genaamd: Presenter, Media player en Desktop. Door het toestel aan een PC of laptop te verbinden via een Bluetooth verbinding wordt het programma gestart. Presenter maakt van het toestel een draadloze afstandsbediening die men tijdens het presenteren kan gebruiken. Media player is bedoeld om de muziek speler in de PC te bedienen en de laatste optie genaamd Desktop geeft de mogelijkheid programma’s te starten op de PC. Alle drie de opties genereren eigen functies achter de toetsen op het toetsenbord corresponderend met de gekozen optie. De centrale joystick neemt de bewegingsfuncties van de muis over.

Onder het onderdeel Applicatie in het menu vindt men twee programma’s die extra meegeleverd worden: FaceWarp en Photo Mate. Met het eerste programma kan men foto’s maken en deze aanpassen. Erg leuk wanneer men een foto van een persoon neemt. De tweede applicatie helpt de gebruiker bij het verbeteren van de fotokwaliteit tijdens het schieten van foto’s.

Als laatste mogen een aantal extra eigenschappen niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Games

Op de K610i zijn standaard twee JAVA-games te vinden: Tennis Multiplay en QuadraPop. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de K610i worden gezet; de JAVA-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm voor veel spelplezier.

Extra's

In de K610i is de flight mode functie aanwezig. Vele gebruikers vroegen NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode wat deze functie precies inhield. Bij het opstarten van het toestel kan men de keuze maken om het toestel op te starten als telefoon of primair te gebruiken als een MP3 speler en radio. De laatste optie stelt het toestel in staat geen GSM signalen te ontvangen, dus ook geen SMS berichten. Het betekend dus dat het toestel in een flight modus geplaatst is en gebruikt kan worden tijdens een vlucht of in een ziekenhuis.

MXE-60 add-on flash

De optionele MXE-60 flitser komt tegemoet aan de grootste tekortkoming van alle telefoons met camera: het is een flitser met een echte flitsbuis. Daar waar de ingebouwde flitser van een telefoon niet meer is dan een witte LED, is de MXE-60 een heuse flitser met alle mogelijkheden die men van een gewone elektronenflitser kent. Eenmaal op het toestel geklikt verschijnt kortstondig de melding op het scherm dat de flitser geplaatst is. Vervolgens kan via het fotocamera menu de werking ingesteld worden. Met de MXE-60 op het toestel geplaatst, neemt het flits bereik tot ongeveer drie meter. Uiteraard heeft de flitser na elke flits enkele seconden nodig om weer op te laden. Met recht is deze flitser een accessoire die de telefoon compleet maakt. Jammer is echter dat de kleurstelling, zilver grijs, niet echt past bij die van de telefoon. Alleen de grijze K610i komt nog het beste in de buurt.

Via de link foto’s hierboven vindt men diverse foto’s gemaakt met de add-on flitser en zonder de flitser in diverse omstandigheden. Bekijk deze afbeeldingen zelf en oordeel over de kwaliteit van dit accessoire voor elke K610i gebruiker.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van deze review op NieuweMobiel.NL valt zeker positief uit voor de K610i. Maar er zijn een aantal punten die de aandacht verdienen.

Het toestel heeft namelijk een zeer matige camera, zonder bescherming op de achterkant. Verder is het vrij onhandig hoe het geheugenkaartslot is weggestopt onder de batterijklep.

Het beeldscherm had echt beter gemoeten, want Sony Ericsson toont in de W810i aan dat men daadwerkelijk goede mogelijkheden op de plank heeft liggen. Ook de toetsen op de zijkant hebben wat extra aandacht nodig. Deze zijn wat klein en lastig in te drukken. De ergonomie van dit geheel is niet sterk.

Verder is er geen radio aanwezig dit kan ten opzichte van de Nokia 6233 als een minpunt gezien worden. Hetzelfde geldt voor de afwezigheid van de Office ondersteuning. Iets dat Sony Ericsson snel moet toepassen binnen het segment van de zakelijke modellen.

De pluspunten van de K610i liggen vooral op het vlak van de compacte alleskunner die erg licht en klein is. Het toestel biedt vele mogelijkheden als UMTS, videogesprekken en een mooi strak uiterlijk met de keuze uit drie kleuren in een compact pakket.

De essentiële verbeteringen aan de gebruikersinterface zoals in het Berichten of telefoonboek onderdeel zijn punten die opgelost moesten worden vanuit Sony Ericsson. De wijze waarop dit nu opgepakt is, is ronduit netjes. Ook de RSS-lezer die nu volledig is toegepast in het toestel is zeker een positief onderdeel van de K610i.

In relatie tot de andere modellen genoemd in deze review slaat de K610i zeker geen slecht figuur. De prijs zal straks het hoofdargument worden in het succes van de nieuwe K610i. De concurrenten liggen momenteel overal op de loer zoals de 6233, maar denk ook aande E900 en E780 van Samsung. De kans is groot dat de K610i naast beide het goed zal gaan doen vooral doordat het toestel in een aantal kleuren leverbaar is en tegen een scherpe prijs aangeboden wordt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony K610i review