Sierra Wireless Voq Professional Phone review


Een review over de opmerkelijke Sierra Wireless VOQ, een zeer krachtige Windows Mobile-smartphone die deze fabrikant in samenwerking met KPN Mobile op de Nederlandse markt heeft gebracht.

Sinds begin juli dit jaar is het toestel dan ook exclusief verkrijgbaar in combinatie met een abonnement van de eerder genoemde netwerkaanbieder. (Het toestel zal niet bij andere aanbieders te krijgen zijn.)

Het Canadese Sierra Wireless, fabrikant van draadloze communicatie- en netwerkproducten, is een echte nieuwkomer op de Nederlandse markt en hoopt met dit toestel zijn debuut te maken. De VOQ is dan ook bedoeld voor de zakelijke gebruiker, die zijn voordeel zal halen uit het volledige toetsenbord, een krachtige Intel xScale processor en prima agendamogelijkheden.

Dit zijn natuurlijk niet de enige voordelen, het toestel is voorzien van Windows Mobile voor Smartphones wat hem net zo flexibel maakt als een PDA. Maar wat heeft deze Microsoft-operated smartphone te bieden? Het is niet zomaar een gewoon toestel, de VOQ heeft uitgebreide synchronisatie- en agendamogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. De mogelijkheid om Word, Excel, Powerpoint en PDF-bestanden te bekijken ontbreekt niet. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen, en een SD/MMC slot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB (1024 MB) kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portable game console en geschikt voor het bekijken videobestanden.

• Batterij (1000 mAh)
• Oplader met verwisselbare aansluiting (Amerikaanse of Europese stekker) voor in de wandcontactdoos
• USB synchronisatiekabel
• Mono headset
• Referentie- en gewone handleiding in alleen de Engelse taal
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync 3.71, e-mailsoftware Microsoft Outlook 2002, VOQ Desktop Tools en handleiding in PDF-formaat
De bijgeleverde handleiding is compleet Engelstalig, zowel de papieren handleiding als de PDF-versie op CD-ROM. Ook op de website van Sierra Wireless is de handleiding maar in één taal te downloaden. Voor de gebruikersdoelgroep zou dit geen probleem moeten zijn, en dit maakt de kwaliteit van de handleiding zeker niet minder, integendeel – het gebruiksgemak en de leesbaarheid zijn dik in orde. Alles is goed terug te vinden, en waar nodig, vindt men tal van illustraties die de handeling moeten verduidelijken. Omdat er constant firmware-updates worden uitgebracht voor VOQ, zijn er soms kleine foutjes in te zien, maar dit heeft weinig tot geen invloed op het gebruiksgemak van de handleiding.

Wat zit er bij het toestel?

De VOQ wordt redelijk compleet geleverd met synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een gemiddeld aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel. Inbegrepen is het volgende:

Het is echt te zien dat Sierra Wireless zijn best heeft gedaan om de gebruiker vertrouwd te maken met het toestel. Aardig is dat er bovendien nog een Pocket Reference Guide wordt meegeleverd, een boekje van creditcardformaat waar de belangrijkste punten in staan. Dit boekje kan eenvoudig worden meegenomen in de portefeuille en wanneer nodig kan men snel even iets opzoeken.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel