Siemens SX1 review


Deze review gaat over de Siemens SX1, de eerste smartphone van Siemens met Symbian os 6.1 met de series 60 gebruikers interface net zoals de Nokia 3650 en 7650. In februari 2003 werd de Siemens SX1 aangekondigd.

De eerste Symbian telefoon van Siemens onderscheidt zich met name van zijn concurrentie door zijn gewaagde design en de aanwezigheid van FM Radio en stereo output. Inmiddels is een jaar verstreken en is de Nederlandse versie in de winkels verschenen nadat in december 2003 onder andere de internationale versie op de markt verscheen. De Siemens SX1 is heel vaak uitgesteld maar het was het wachten waard. Alhoewel door velen haar onafhankelijkheid wordt betwist, heeft Xonio de SX1 onlangs uitgeroepen tot beste mobiele telefoon ter wereld.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zo genaamd Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma`s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten delen, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 4189 geregistreerde voor Symbian geschikte programma`s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De Siemens SX1 was de kleinste en lichtste Symbian telefoon, maar deze plaats heeft het toestel moeten afstaan aan de Nokia 7610. Maar het design maakt het toestel nog beter, doordat de toetsen aan de zijkant zitten, voor de ene is het een ‘must have', voor de andere een nadeel.

Als u zich vraagt waarom Nieuwemobiel.nl een oud toestel reviewed, komt omdat de SX1 een smartphone is, en het de enige smartphone van Siemens is. De functies zijn niet zo oud, dus daarom mag een review niet ontbreken.

• Toestel zelf
• Battery Li-Polymer 1000 mAh
• Stereo headset
• USB datakabel
• Standard Siemens oplader
• Handleiding
• Software CD

De accessoires die men bij de SX1 krijgt zijn erg hoog van kwaliteit, namelijk de stereo headset geeft erg mooi geluid en ziet er mooi uit. De batterij is los van de toestel zelf en het is best klein. De standaard Siemens oplader is hetzelfde als die men krijgt bij andere Siemens toestellen en werkt ook bij andere Siemens toestellen (x55 en x65).

Wat erg jammer is, dat er geen Nederlandse handleiding is, dat is natuurlijk een nadeel voor mensen die voor het eerst de Symbian gebruikersinterface gebruiken. Maar op internet kan men de Nederlandse versie downloaden en bekijken.

Wat zit er bij het toestel?

De doos van de SX1 is best groot, en alles zit er goed in. Het is ook heel erg goed toegankelijk. De headset hebben ze wel in een klein doosje gedaan maar zo erg is het niet.

Met de datakabel, kan men (snel) bestanden sturen vanaf de SX1 naar de PC of omgekeerd. Siemens heeft geen MMC kaart toegevoegd om de toestel niet duur te maken, de SX1 heeft zelf ongeveer 3 MB vrije geheugen voor de gebruiker zelf. De SX1 ondersteunt MMC, en die gaan tot 1 GB.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel