Siemens S65 review

De eerste review van een Siemens-toestel met mega-pixel camera op onze site en daarnaast de tweede review van een mega-pixel camera.

De Siemens S65, zoals het toestel heet, is onderdeel van de 65-series van Siemens, die in de afgelopen maand op de markt gekomen is.

De S65 is voor een groot gedeelte gelijk aan de CX65/M65. Aan het uiterlijk zijn alleen een aantal punten gewijzigd en in het menu zijn een aantal programma's en onderdelen toegevoegd. Eén van de onderdelen is de camera en die zal dan ook uitgebreid besproken worden. Voor een groot deel zal de review van de CX65 als leidraad genomen worden. Een groot aantal punten zullen gelijk blijven en waarnodig zullen de belangrijke punten aangepakt worden. De gebruikte foto's en video's in deze review zijn allemaal afkomstig van de S65.

Het toestel is sinds half augustus beschikbaar gekomen op de Nederlandse markt en met enorm weinig bombarie gebracht. Nu dat het toestel er anderhalve maand is komen de eerste reclames en acties. Het feit dat Siemens momenteel alle S65 toestellen teruggeroepen heeft vanuit de winkels door problemen met de speaker, is daarbij niet een enorm goede reclame.

• Het toestel zelf
• Oplader
• Batterij (750mAh)
• 32 MB RS-MMC geheugenkaart + adaptor
• Engelstalige/Duitstalige handleiding
• Franstalige handleiding
• Spaanstalige handleiding
• Accessoires folder
• Mini-CD met daarop Mobile Phone manager, Adobe Acrobat reader, Packet video speler en andere informatie, die men kan doorlezen.

Plus- en minpunten Siemens S65

 • Geheugenkaart uitbreiding
 • Bluetooth
 • Extra programma's ten opzichte van CX65 en M65
 • Games
 • Kwaliteit van de constructie van het toestel
 • Geheugenkaart erg moeilijk te verwijderen
 • Kwalitatief iets minder scherm
 • Kwaliteit mega pixel camera niet super
 • Software stabiliteit
 • Uiterlijk straalt geen stijl uit
 • Geen MP3 speler
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

Wat zit er bij het toestel?

De Siemens S65, versie Steel Black, wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is, zelfs een headset wordt niet meegeleverd.

De bijgeleverde handleiding is eenvoudig, maar zit verder goed in elkaar. Soms zijn de letters te klein, en dan speciaal in kaders waar bepaalde uitleg of andere begrippen zijn te vinden. Men treft overigens ook bijna geen illustraties in de handleiding aan, die vaak een helpende hand kunnen bieden.

Echter, duidelijke symbooltjes welke knoppen gebruikt moeten worden voor een bepaalde functie maken dan wel weer een hoop goed. Natuurlijk ontbreekt een index ook niet, net als een woordenlijst. Bovendien is er in de handleiding ook een compleet schema te zien van het menu van het toestel wat erg handig is. Erg veel fouten zijn er niet ontdekt in de handleiding.

Uiterlijk

De Siemens S65 moet volgens Siemens stijl uitstralen die niet op te meten is. De reclame geeft dit aan, maar hoe Siemens hierbij komt. Geen flauw idee, want niemand die aangesproken is over het toestel geeft aan dat er een bepaalde stijl uit naar voren komt. De meeste personen geven aan dat het toestel nou niet het mooiste is wat ze ooit gezien hebben. Lelijk is het nog net niet, maar ronduit vreemd vinden mensen het toestel wel. Aparte kleuren en scherpe toetsen

De Siemens S65 is een redelijk groot toestel en zit tussen de CX65 en M65 in. Het toestel (109 x 48 x 18 mm) is net zo dun en compact als de CX65 en strak ogend met een groot scherm wat in het oog springt, ondanks de kleine behuizing. Het toestel ligt prima in de hand. Aan de linker zijkant bevindt zich de infraroodpoort die bedoeld is voor draadloze dataoverdracht met andere apparaten, zoals notebooks, PDA's en andere telefoons.

Aan de achterkant bevindt zich de cameralens. Net als bij de CX65 ontbreekt een spiegeltje, wat het maken van een zelfportret waarschijnlijk vrij lastig maakt. Er is wel een glimmende rand langs de camera geplaatst, maar echt een spiegel is het niet. Ook is aan de achterkant een aansluiting te vinden voor een externe antenne, denk hierbij dan aan gebruik voor met een carkit in de auto.

Aan de rechterzijkant bevindt zich alleen een toets om de audio van een gesprek of het toestel harder en zachter te zetten. De kwaliteit van deze toets was niet al te best. De toets behoorde in twee richtingen te bewegen, maar vier richtingen waren ook mogelijk. Dit mag niet voorkomen, maar dat deed het helaas wel.

Het toetsenbord is zeer apart weergegeven. Scherpe toetsen met een soort inkeping worden gebruikt. Echt lekker typen is er niet bij helaas. De twee soft keys hebben daarnaast nog elk drie kleine puntjes op de toetsen, die aanvoelen als een soort braille. Extra ten opzichte van de CX65 is een internet sneltoets onder de 5-richtings bedieningstoets.
Het toetsenbord is gelukkig niet van 1 geheel, dus toetsen geven niet echt mee wanneer men erop duwt. De 5-richtings bedieningstoets van de S65 is redelijk tot goed te noemen. Geen enkele moeite gehad deze te bedienen. De toets was in ieder geval beter dan bij de CX65.

Een onderdeel dat absoluut niet onbesproken mag blijven is de kwaliteit van de onderdelen van het toestel en de manier waarop deze in elkaar gezet was. Het was ronduit bedroevend te noemen en niet van een standaard die men nu nog in deze markt mag verwachten. Er was gelukkig geen kraak te horen dus alles zat goed vast, maar de manier waarop alles was bevestigd was niet best. Het toestel had op diverse plekken nog al flinke spleten tussen de diverse onderdelen van de cover. Aan de zijkant van het toestel kan men de toetsenbordverlichting door een spleet zien schijnen, op de achterkant zat een enorme spleet tussen de klep waarachter de accu geplaatst is en de cover standaard bevestigd aan het toestel en als laatste waren de cover van de voorzijde en de achterzijde niet goed op elkaar aangesloten. Verwijderen van de covers is niet mogelijk zoals bij de CX65 dus daar kan het probleem niet gelegen hebben.

Na onderzoek van Nieuwemobiel.nl is gebleken dat meerdere toestellen deze problemen hadden, maar dat er ook toestellen tussen zaten zonder enig probleem. Als gebruiker is het dan ook raadzaam het toestel eerst goed te testen en te bekijken voordat men deze koopt.

Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de interfacepoort voor een datakabel en het geheugenkaart slot voor de RS-MMC geheugenkaart. Gelukkig is het toestel “hot-swappable” wat wil zeggen dat de kaart verwijderd kan worden wanneer het toestel aanstaat. Alleen de moeite die men moet doen om de kaart eruit te halen is een enorm minpunt. Ff snel verwisselen van geheugenkaart heeft nogal wat voeten in de aarde. Grote vingers helpen daar niet bij. Toch jammer dat dit zoveel moeite kost, want het is een erg leuke uitbreiding in de 65-series van Siemens.

Uithoudingsvermogen

De Siemens S65 bevat een 750 mAh batterij (dezelfde als de CX65) en doet daar veel minder zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maar 2 à 3 dagen vol en soms zelfs korter. Onder normaal gebruik valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS'en, een paar keer gebruik maken van de camera en de gemaakte foto's via infrarood overzetten. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standbytijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak infrarood gebruikt. Ook het grote scherm verbruikt veel energie, maar het mag toch hooguit curieus genoemd worden dat twee bijna identieke toestellen, de CX65 en de S65 zo ver uit elkaar liggen qua uithoudingsvermogen.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. In gebieden waar sommige andere toestellen een ronduit slecht signaal hebben heeft de Siemens S65 een uitstekend bereik, zelfs in gebieden waar het bereik ronduit slecht is. Ook bij de iets mindere netwerken in het betreffende gebied. Hierbij geen enkel verschil met de CX65.

Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar echt perfect is het allemaal nog niet. De gesprekspartner is prima verstaanbaar, maar klinkt beslist niet zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson toestellen, en dan vooral de P900 en de nieuwkomer K700i. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de S65 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu ‘Gesprekslijst'. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht. Ook nummers kunnen worden geëxporteerd naar zowel SIM als het telefoongeheugen, mits men die instelling van te voren maakt in het menuonderdeel ‘telefoonboek'. Meer hierover verderop in de review.

Het toestel ondersteund tot 40-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer er MIDI-bestanden worden afgespeeld: het geluid is vol en de instrumenten worden goed nagebootst, zoals MIDI bedoeld is. Toch is er weldegelijk een verschil te merken met Samsung toestellen: deze zijn voorzien van een yahama-chipset waardoor de beltonen net even beter tot hun recht komen en voller klinken. De S65 heeft weer als voordeel dat het toestel WAV ondersteund in plaats van het veel mindere MMF-formaat bij Samsung. MP3-beltonen worden helaas niet ondersteund. Beltonen kunnen worden ingesteld voor oproepen uit het telefoonboek, per groep, en oproepen buiten het telefoonboek.

Ook extra op de S65 is de voice dailing functie. De functie werkt gewoon goed en zonder enige moeite. Tijdens het testen van het toestel zijn er geen problemen ondervonden tijdens het gebruik van de voice dailing functie.

De trilfunctie (ook gelijk aan de CX65) is goed voelbaar, ook in een jaszak. Niet zo sterk als bij de Nokia 3660 of bij de Samsung e700 het geval is, maar in ieder geval voldoende, ongeveer vergelijkbaar met de trilfunctie van de Motorola MPx200.

Beeldscherm

Als men de vele reclames van Siemens Mobile moet geloven, waarbij het vooral op het scherm van het toestel neerkomt, zou dit onderdeel van de S65 geweldig moeten zijn. Ondanks de grootte van 13 cm² behoort het TFT-scherm met een resolutie van 132 x 176 pixels bij 65.535 kleuren tot de middenmoters. Het is in ieder geval met zekerheid te zeggen dat dit scherm zeker niet tot de top behoort, wel stukken beter dan de Nokia 6230. De Siemens S65 bevat een TFT-transreflective scherm, wat inhoudt dat het scherm ook goed te zien is in het felle zonlicht en dat merk je erg goed. Het toestel is gewoon super afleesbaar in omgevingen met fel zonlicht, maar dit gaat ten kosten van het scherm op andere vlakken.

Het scherm van concurrent Samsung e700, met een iets lagere resolutie van 128 x 160 pixels scoort al veel beter. Hier is de helderheid veel beter, maar vooral het contrast. Het scherm van de S65 steekt hier nogal flets tegenaf en er is verder geen mogelijkheid om het contrast wat bij te stellen. De helderheid bijregelen is wel mogelijk maar dat maakt de kwaliteit niet bepaald beter. Een indrukwekkend scherm begint eigenlijk pas vanaf 176 x 220 pixels dat men aantreft bij de Sony Ericsson K700i.

Menu

Het vereist nogal wat oefening om aan het menu van de S65 te wennen, als men Nokia, Samsung en Sony Ericsson toestellen gewend is. Siemens houdt er nog steeds een ander soort menu op na. Het is enorm verbeterd in relatie tot vroegere toestellen, maar echt logisch is het allemaal nog niet. Dit natuurlijk nagelaten voor huidige Siemens gebruikers die overstappen naar de S65. Naast dit puntje van kritiek is het menu nu niet bepaald mooi. Maar het is wel mogelijk om het menu in twee manieren instellen, een rooster weergave en een weergave waarbij elk punt in het menu voorbij komt.

In het stand-by scherm zijn naast een wallpaper ook de gebruikelijke dingen te zien zoals ontvangst, netwerknaam, batterijstatus en de datum/tijd. Onderin het scherm zijn twee functies voor de soft keys te zien die gewijzigd kunnen worden. Dit is handig om zo snel bij de meest gebruikte functies te komen. Ook de camera, profielen, contactpersonenlijst en de data-inbox kunnen snel benaderd worden door de joystick in een bepaalde richting te bewegen.

Wordt de joystick ingedrukt dan is het menu te zien, wat icoon gebaseerd is. Deze iconen verwijzen naar verschillende functies zoals de camera, gesprekslijst en de instellingen en zijn echt de lelijkste ooit vertoont op een dergelijk duur en exclusief toestel. De indeling vertoont veel overeenkomsten met het menu dat in de meeste Sony Ericsson toestellen is gebruikt, zoals de T630 en de K700i, maar de kwaliteit van de iconen is ver onder de maat.

Alle inkomende items, variërend van een SMS-bericht tot aan JAVA-toepassingen worden tijdelijk opgeslagen in ‘Data inbox', net zo lang totdat het toestel uit- en weer aan is gezet. Vreemd genoeg maakt het daarbij dan niet uit of het item al bekeken is of niet. De data inbox is een eenvoudig gezegd een soort tijdelijke verzamelmap. Een uitzondering: ontvangen JAVA-toepassingen blijven permanent in de map aanwezig.

Normaal worden alle ontvangen items na herstart gekopieerd naar de definitieve map, zoals inbox voor alle ingekomen berichten. Maar dit geldt niet voor ontvangen JAVA-toepassingen. Deze zijn echt met geen mogelijkheid te verplaatsen, en wilt men zo het gekopieerde spelletje spelen dan moet deze echt vanuit de data inbox gestart worden. Waarom Siemens Mobile een dergelijke data-inbox gebruikt is niet duidelijk. Het werkt behoorlijk verwarrend omdat items op een gegeven moment op twee plekken staan. Bovendien is de data inbox, wanneer er iets in staat, niet te verwijderen uit het snelmenu. Het was ook veel beter geweest als Siemens Mobile het principe van Nokia overnam – als er een bestand is ontvangen, dan moet de gebruiker aangeven op welke plaats hij/zij het bestand zou willen opslaan. Het bestandssysteem dat de S65 gebruikt zou daar ook perfect geschikt voor zijn. Hierover is meer te lezen verderop in deze review.

Wil men het menu wijzigen dan kan men een andere thema instellen of te downloaden. Standaard zijn er vijf thema's extra meegeleverd op het toestel die men kan instellen. Helaas verandert geen van de thema's, de lelijke icoons in het menu. Het moet mogelijk zijn om dit wel te doen, maar standaard is het niet mogelijk.

Telefoonboek

De S65 biedt opmerkelijk genoeg de mogelijkheid om gebruik te maken van twee verschillende soorten telefoonboeken. Het eerste telefoonboek is zo eenvoudig, dat het net zo goed weggelaten had kunnen worden. Er kan maar één nummer en naam toegevoegd worden per contact, bovendien kunnen alleen de gegevens op de SIM-kaart worden opgeslagen, wat zich meestal tot een aantal contacten beperkt. Dit is dan ook afhankelijk per simkaart.

Het tweede telefoonboek, ‘Adresboek'genaamd, is veel praktischer en maakt gebruik van het telefoongeheugen – per contact kunnen dan ook veel meer gegevens worden opgeslagen, zoals meerdere telefoonnummers, fax, e-mail adres, bedrijfsnaam, adres, verjaardag. Ook kan er een foto worden ingesteld, die in beeld komt als de betreffende persoon belt. De contactpersoon kan ook worden ingedeeld in een voorgedefinieerde groep, zoals Kantoor, Familie, Privé, VIP, enz. Er is geen mogelijkheid om zelf bellergroepen toe te voegen, de huidige groepen kunnen wel aangepast worden. Switchen tussen de twee verschillende telefoonboeken gaat probleemloos, en contactpersonen kunnen eenvoudig geïmporteerd worden via infrarood.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Siemens S65 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Zelfs de mogelijkheid tot WAP Pushmail en CB-berichten ontbreekt niet. De mogelijkheid om CB-berichten te gebruiken (Cell Broadcast) is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men uitgebreid terug op het instellen van de genoemde functies.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten' in het menu. MMS, SMS en e-mail hebben ieder een gescheiden postvak, zodat er geen verwarring ontstaat. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 760. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS-berichten uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde 160 was in plaats van 760. Dat scheelt weer een rekensommetje, en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.

Verder zijn er bijna geen problemen ondervonden, alles werkt logisch zoals men ook van deze functies verwacht. Zeker de moeite waard om te noemen is dat de e-mail editor maarliefst vijf verschillende mailaccounts kan gebruiken, al dan niet gelijktijdig. Ook de MMS-editor werkt prima, er kan eenvoudig content zoals audio, foto's en video worden ingevoegd in verschillende slides. Let wel op de grootte van een MMS. Vooral wanneer men een gemaakte video invoegt, kan de grootte al gauw rond de 100 KB worden.

Connectivity

Het toestel is redelijk up-to-date op het gebied van connectivity. Alles aanwezig wat men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Infrarood en mogelijk tot het aansluiten van een datakabel zijn aanwezig bij de S65, net zoals bij de CX65 en M65.

Een groot nadeel van de CX65 is het ontbreken van Bluetooth, de draadloze standaard die steeds meer op moderne toestellen terug te vinden is, maar dit is opgelost in de S65. Het toestel heeft momenteel als enige Siemens toestel naast de SX1 smartphone Bluetooth. De draadloze standaard werkt erg goed en heeft geen enorme invloed op de batterijtijd van het toestel. Versturen en ontvangen van data is geen probleem voor de S65.

Synchronisatie behoort ook tot de mogelijkheden, maar niet lokaal met een programma als Microsoft Outlook. De S65 beschikt ook over remote-synchronisatie. Via GPRS zijn zaken als de kalender en het telefoonboek te synchroniseren. Jammer genoeg is er in de handleiding niet erg veel over te lezen.

Geheugen

Het geheugen van de Siemens S65 bedraagt 11 MB (gelijk aan bijna alle andere 65-series toestellen) dat gerust ruim bemeten mag worden genoemd. Zoals eerder genoemd maakt de S65 gebruik van een bestandssysteem met mappen. Dit systeem is enigszins te vergelijken met ‘mijn documenten' wat terug te zien is bij een Windows PC. Hier vindt men allerlei zaken terug die door de gebruiker zijn opgeslagen. Alle wallpapers, gemaakte foto's en video's, beltonen, thema's en games zijn in dit overzichtelijke systeem terug te vinden. Bestanden kunnen ook worden verplaatst, hernoemd en worden gekopieerd, verder kunnen er eigen mappen worden aangemaakt.

Er is trouwens de mogelijkheid om het bestandssysteem te formatteren, wat inhoudt dat alle bestanden en mappen gewist worden. Verder kan het bestandssysteem aardig goed beheerd worden, er is een geheugenassistent beschikbaar die de helpende hand kan bieden met het vrijmaken van geheugenruimte. Ook kan hiermee worden gezien hoeveel ruimte een bepaalde map inneemt.

Als extra vergeleken met de CX65 of M65 heeft de S65 een mogelijkheid tot het gebruik van externe geheugenkaart van het formaat Reduced Size MMC, oftewel RS-MMC. De RS-MMC geheugenkaart kan men met gebruik van een speciale adaptor ook gebruiken in kaartlezers en andere toestellen met een volledige MMC geheugenkaart slot. De RS-MMC kaarten zijn sinds kort in gebruik en worden al door een aantal fabrikanten gebruikt, waaronder Nokia, Samsung en nu ook Siemens. Men kan de kaarten uitbreiden tot 512 MB. Grotere kaarten komen nog in de loop van het jaar.

Camera

De camera van de Siemens S65 is de eerste mega pixel camera in een Siemens toestel. De camera is een 1.3 mega pixel camera en de eerste mega pixel camera in een toestel van deze soort. Sharp had al een soort gelijke camera in de GX 30, maar dit toestel is een flip model en alleen leverbaar bij Vodafone. Dit soort nieuwe camera's gebruiken grotere resoluties om foto's te maken en hebben standaard resoluties die vele betere kwaliteit leveren door de hogere pixel waarde.

Dit toestel heeft een camera van een redelijke goede kwaliteit voor een mega pixel camera. Camera's in de Sharp GX-30 en de Sony Ericsson S700i, die nog in november op de markt komt, zijn bijvoorbaat beter dan de camera in de Siemens S65. De verschillen tussen alle camera's zijn niet enorm groot, maar wel zichtbaar wanneer men foto's gemaakt door de camera's naast elkaar legt. Kijkt men naar de Nokia 7610 in vergelijking tot de Siemens S65 dan is de 7610 wel iets beter. Men kan dit het beste vergelijken in het media archief van beide toestellen, daar kan men foto's vinden gemaakt door beide toestellen.

De camera is redelijk snel, maar wanneer men een foto maakt moet nog een extra seconde het toestel stilhouden. Eén seconde nadat men de 5-richtings bedieningstoets indrukt om de foto te maken, wordt de foto pas gemaakt. Dit is enorm irritant, omdat men meestal nadat men de toets indrukt de camera gelijk weg beweegt om te kijken hoe de foto geworden is. De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel. Siemens heeft wel een add-on flitser die nu te krijgen is.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een toestel van deze soort, maar is in de Siemens S65 alleen bereikbaar via de fotocamera functie. De lengte van de video's is maximaal 30 seconden. Er is de mogelijkheid tot het wijzigen van de videolengte. Maar wijzigt men deze instelling dan is er geen verschil te merken in de lengte.

De camera in de Siemens S65 heeft een redelijke hoeveelheid instelmogelijkheden. Het toestel redelijk goed voorzien in vergelijking met andere toestellen. Men kan kiezen uit vijf verschillende resoluties Premium (1280 x 960), High (640 x 480), Normal (320 x 240), Medium (160 x 120), Wallpaper (180 x 240). Daarnaast is er de keuze uit het maken van foto's in Sepia modus en Grijstinten. Men kan de white balance van de foto's wijzigen in drie standen, automatisch, buiten en binnen. Tijdens het maken van de foto's kan men drie zoomstanden gebruiken (2x, 3x, 4x zoom) en kan de helderheid in zeven stappen ingesteld worden. Helaas is er geen nachtmodus terug te vinden in het toestel.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken, maar is in de S65 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is van een redelijke kwaliteit en heeft het videoformaat 3GP. De lengte van de opnamen is maximaal 30 seconden, dat wel erg beperkt is. De instelmogelijkheden van de video camera zijn ongeveer gelijk aan de camera. De instelling voor de lengte van de video-opname is de enige uitbreiding. De videoresoluties die gebruikt worden in het toestel zijn Premium (176 x 144) en Normal (128 x 96). Zoomen is mogelijk, maar men kan alleen op de gekozen zoomstand filmen. In- of uitzoomen tijdens het filmen is niet mogelijk.

De grootte van de foto's is vrij lastig te bepalen door de instellingen die gemaakt kunnen worden, maar per resolutie kan gezegd worden dat een foto van de grootste resolutie tussen de 190 KB is en bij de kleinste resolutie zo rond de 10 KB. Gelukkig zijn de kleinste resoluties qua KB's klein genoeg om via MMS te versturen. Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software.

Bekijken van de video's en de foto's wordt gedaan in het multimedia album. Daar vind men alle foto's en/of video's gemaakt door of meegeleverd op het toestel. Verdere data zoals thema's en beltonen vind men ook in dit multimedia album.

Zoals aangegeven de camera is redelijk goed in vergelijking met andere mega pixel camera's, maar helaas kan de camera niet tippen aan de Sony Ericsson S700i en Sharp GX-30. De camera had in deze S65 daarnaast nog al wat last van het feit dat de applicatie bleef hangen en daardoor ook het toestel bleef hangen. Dit is niet erg netjes.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal programma's die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden in het multimedia album, maar nergens is een MP3 speler terug gevonden. Daarnaast vind men ook nog programma's bij het onderdeel Surf & Fun, het organizer onderdeel en extra's. Een vreemde benaming, want in feite gaat het gewoon om programma's die standaard al in het toestel zijn opgenomen. ‘Programma's' was waarschijnlijk een betere benaming geweest omdat het hier gaat om hulpprogramma's die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik. Door het complete toestel heen heeft men de beschikking over een wekker, wereldklok, voicememo, rekenmachine, eenhedenconverter, takenlijst (extra op de S65), stopwatch en een timer.

Nog meer programma`s zijn te vinden onder "Surf & Fun", een redelijk aantal programma's gebaseerd op JAVA, waaronder een download-manager en een image-editor. Helaas is de snelheid hiervan niet optimaal, en vooral de image-editor is schrikbarend traag. Een laadtijd van meer als een halve minuut is geen uitzondering. Dat is erg jammer, want de image-editor is enorm uitgebreid en bevat tal van opties en mooie effecten. Bewerkte afbeeldingen worden in een resolutie van 128 x 96 pixels opgeslagen wat ze alleen geschikt maakt voor MMS, maar het is veel sneller en makkelijker op de foto`s desgewenst te bewerken op de PC. Dan houdt men er ook nog een redelijke fotoresolutie aan over.

De internet browser is een toevoeging in dit toestel en vind men ook terug onder Surf & Fun. Men kan met deze browser WAP pagina's bezoeken. Geen speciale functies zijn er terug te vinden in deze browser.

Verdere programma's die toegevoegd zijn in het toestel ten opzichte van de CX65 zijn een cocktail manager voor het beheren van de bepaalde soorten cocktails en het opzoeken van de bereidingswijze van bepaalde cocktails, Emergency Phonebook voor het opzoeken van alarmnummers in diverse landen en een Survival woordenboek voor het in het buitenland opzoeken van bepaalde vragen of handigheidjes zoals “Waar kan ik een hotel vinden?” en “Wat kost een kamer?”.

Naast deze programma's vind men individualiseerbare profielen en een speciale map voor SIM data. Hierin vind men de diverse informatie van een bepaalde provider.

Games

Het aantal games in het toestel zijn er in totaal drie, namelijk SeaBattle, Siemens 3D Rally en Worms. Alle games zijn erg leuk om te spelen en vooral Worms is enorm verslavend.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan worden geconcludeerd dat het toestel op een aantal mooie punten extra is uitgerust ten opzichte van de CX65, maar dat ook een aantal punten nog niet verbeterd zijn ten opzichte van de CX65.

De kwaliteit van het scherm is redelijk goed in omstandigheden waarbij fel zonlicht aanwezig is, maar dit gaat ten kosten van het gebruik van het scherm in andere situaties. De camera is redelijk, maar kan niet tippen aan andere toestellen die een mega pixel camera aan boord hebben.

Wat een zwaar minpunt is het uiterlijk en de kwaliteit van de constructie van het toestel. Beide mogen beter. Vooral het punt van de constructie is zeer min. In deze tijd mag men gewoon niet een toestel afleveren op deze manier.

Jammer is het ontbreken van een MP3 speler en het feit dat de software in dit toestel niet bepaald goed en stabiel genoemd mag worden. Wellicht zullen software updates deze problemen oplossen.

Een voordeel van dit toestel ten opzichte van de CX65 is de aanwezigheid van Bluetooth en de mogelijkheid tot gebruiken van een geheugenkaart. Daarnaast zijn er ook programma's en games bijgekomen in de S65. Dit zijn een aantal leuke programma's en games voor gebruikers.

De Siemens S65 is een toestel dat het niet helemaal brengt nadat men de CX65 in de handen gehouden heeft. Het prijsverschil is groot en rechtvaardigheid de kwaliteitsbeleving van de S65 absoluut niet. De camera is aardig, maar kan niet overtuigen. De minpunten die genoemd zijn, rechtvaardigen het prijsverschil ook zeker niet. Dus de vraag is of de S65 de goede keuze is ten opzichte van de CX65. Qua specificaties wellicht wel, maar de huidige prijs is daarvoor te hoog.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Siemens S65 review