Sendo X review


De eerste review van Nieuwemobiel.nl in samenwerking met PDAtotaal.nl, een vereniging die gespecialiseerd is op het gebied van smartphones, pocketpc's en andere mobiele apparatuur met een Symbian, Microsoft, Linux of Palm besturingssysteem.

In de toekomst zullen er meerdere reviews samen met PDAtotaal.nl verschijnen en nu is er zelfs al de mogelijkheid voor bezoekers van Nieuwemobiel.nl om lid te worden van PDAtotaal.nl. Voor meer informatie over PDAtotaal.nl en de werkzaamheden van de vereniging kijk op www.pdatotaal.nl en wordt lid van deze vereniging.

In de markt zullen in de komende periode een groot aantal nieuwe smartphones geplaatst worden, waaronder het onderwerp van deze review, de Sendo X. Sendo bekend van de toestellen, die zij leveren aan KPN onder de naam Swing en de nieuwe toestellen zoals de M550 zijn de afgelopen periode erg druk geweest met de nieuwe X en het fijnslijpen van deze nieuwe smartphone. Deze review werd, geschreven net een aantal weken voor de officiële introductie van het toestel op de markt, aan de hand van een door www.pdatotaal.info verstrekt testtoestel. Dit testexemplaar was qua software voor zeker 95% uitontwikkeld en met regelmaat bij PDATotaal in gebruik voor uitgebreid testwerk. Als eerste, en enige, heeft Nieuwemobiel.nl twee toestellen enige weken mogen uitproberen voor het maken van deze review.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java,, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Sendo X een Symbian besturingssysteem en dan versie Symbian 6.1 met de series 60 gebruikersinterface net zoals de Nokia 6600 of Siemens SX1.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld, iets wat Sendo goed begrepen heeft bij de ontwikkeling van de X. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er 4189 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

Het lange wachten voor de Sendo X is niet voor niets geweest (Het toestel was namelijk al aangekondigd voor het begin van het vierde kwartaal van 2003). Sendo heeft ervoor gekozen het toestel zo ver door te ontwikkelen totdat er iets enorm goeds op de markt stond en dat is bij de eerste indruk gelukt. De keuze zo lang te wachten is voor Sendo een goede geweest.

• Batterij (1000 mAh)
• Oplader
• Stereo headset
• Cradle of houder met USB kabel waarin het toestel geplaatst en gesynchroniseerd kan worden
• CD met onder andere PC suite software en een groot aantal extra programma's en games
• (waarschijnlijk) Extra MMC stick van 32 MB
• (waarschijnlijk) Handleiding in het Nederlands
• (waarschijnlijk Opklapbaar toetsenbord
• (waarschijnlijk) Bluetooth headset

Helaas kan er geen interpretatie gegeven worden van de handleiding van de Sendo X, wanneer het toestel op de markt is binnen een maand en beschikbaar voor een review dan zal hier op teruggekomen worden. Waar wel over gesproken kan worden is het enorme accessoires pakket dat heel waarschijnlijk meegeleverd zal worden met de Sendo X. De grootte van het pakket hangt van de provider en de wijze waarop zij het toestel willen gaan aanbieden af. Voor de losse verkoop zal er waarschijnlijk gesneden worden in het complete pakket. Enige duidelijkheid is daar nog niet over, maar dit zal wel komen in de komende weken.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat nu gereviewd wordt, is een prerelease toestel voor test doeleinden en is nog niet volledig voorzien van alle accessoires. Een handleiding is nog niet bij het toestel geleverd en het exacte pakket wat bij het toestel geleverd zal worden is ook nog niet bekend. Hieronder worden alvast wel de volgende accessoires genoemd:

In het mogelijke pakket zit een Bluetooth headset en een opklapbaar toetsenbord. De Bluetooth headset is een standaard Plantronics headset, die helaas niet getest is met het toestel en wordt niet direct aangepast aan het Sendo uiterlijk. Dit geldt wel voor het opklaptoetsenbord dat helemaal aangepast is aan Sendo en het toestel zelf. Op de diverse knoppen op het toetsenbord zijn sneltoetsen opgenomen die men ook terug vindt in het toestel zelf. Ook de twee softkeys onder het scherm hebben een plek gekregen op het toetsenbord. De numerieke toetsen op het toetsenbord kunnen als sneltoetsen gebruikt worden voor programma's, die men zelf heeft geïnstalleerd of andere standaard geïnstalleerde programma's. Op het QWERTY-toetsenbord vindt men verder naast een aansluiting voor de oplader, een opneem- en ophangtoets om gespreken te kunnen voeren. Helaas gaat het toestel niet automatisch op de handsfree functie wanneer men een gesprek aanneemt op het toetsenbord en is er op het toetsenbord nergens een menutoets terug te vinden. Echt alles bedienen met het toetsenbord zit er dus niet in en dat is ronduit jammer, maar drukt niet de verwondering dat Sendo, als kleine speler in de markt, het voor elkaar heeft gekregen als eerst standaard eventueel een toetsenbord mee te leveren voor een Symbian smartphone.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel