Sendo P600 review

De afgelopen maanden is Sendo op de markt gekomen met twee nieuwe toestellen. Dit waren namelijk de nieuwe Sendo P600 en M570. Van beide toestellen heeft NieuweMobiel.NL een review gerealiseerd.

Doordat beide toestellen voor een groot gedeelte gelijk aan elkaar zijn, zullen tijdens de review een aantal punten overlappen. Gedurende review zullen deze punten aangegeven worden, beginnende in de aanhef van de review over de P600.

Zoals bekend is Sendo groot geworden in low-range en mid-range toestellen voor de prepaid markt van KPN. Deze tijd is nu voorbij en Sendo richt zich nu ook op de smartphone markt met de Sendo X en op andere providers, zoals Telfort. De P600 is daar een goed voorbeeld van. Dit toestel wordt in Nederland alleen aangeboden met een Telfort prepaid pakket.

Helaas alleen prepaid en dat is toch jammer, want zoals uit de review zal blijken is de P600 qua prijs-kwaliteitverhouding een erg goede aanschaf. NieuweMobiel.NL spreekt daar normaal niet over, maar bij dit toestel mag dit toch echt niet onbesproken blijven. Het is het punt naast het uiterlijk waarop gebruikers het toestel zullen aanschaffen.

• Batterij
• Oplader
• Toestel
• Handleiding

Op het eerste gezicht karig, maar voor een toestel van deze klasse gewoon goed en voldoende. Een stereo headset voor het toestel was nog wel leuk geweest om in het pakket te hebben.

Plus- en minpunten Sendo P600

  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Instelmogelijkheden camera
  • Prijs/kwaliteitsverhouding
  • Hoeveelheid beltonen en afbeeldingen
  • Constructiekwaliteit
  • Geen infraroodpoort
  • Geen interfacepoort voor een datakabel
  • Kleine toetsen op het toetsenbord
  • Telefoonboek opties karig

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is ons aangeleverd door Sendo zelf en in het pakket was niet een enorme hoeveelheid accessoires geleverd. De volgende accessoires en onderdelen waren aanwezig in het pakket:

Over de verdere accessoires geen klachten. De handleiding was voldoende leesbaar, geen fouten en redelijk duidelijk om de juiste functies van het toestel terug te vinden. De handleiding was ook lekker bondig en kort.

Uiterlijk

Over het uiterlijk kan men alleen maar positief zijn. Nog nooit waren er zoveel mensen die te spreken waren over een toestel in de korte tijd dat reviews geschreven worden op NieuweMobiel. Vele mensen waren verbaasd over de bouwkwaliteit en de manier waarop de diverse onderdelen van het toestel in elkaar zaten. Deze reacties kunnen niet anders dan beaamt worden wanneer men het toestel gebruikt.

Het toestel is (108 x 45 x 20 mm) niet te groot en niet te klein. Op één of andere voelt het toestel redelijk klein aan voor de lengte en breedte. Dit zal vooral te maken hebben met de ronde vormen van het toestel en de afwezigheid van een antenne. Deze ronde vormen hebben ook het voordeel dat het toestel bijvoorbeeld erg eenvoudig in een broekzak gehouden kan worden.

Het toestel heeft absoluut geen last van kraakjes of piepjes wanneer men op de niet verwijderbare covers van het toestel drukt. Het zit zo vast dat men enorme moeite moet doen om bijvoorbeeld de klep aan de achterzijde te verwijderen om zodoende bij de batterij en de simkaart te komen. De plaats van de simkaart is een zeer speciale en een enorm simpel ontwerp. Men plaats de kaart namelijk rechtsboven op de achterzijde van het toestel in een opening die daarvoor speciaal is gemaakt. Geen speciale klepjes of schuifjes die zouden kunnen afbreken, gewoon een opening en daarin gaat de simkaart.

Het toetsenbord van het toestel is een wat minder sterk punt van het toestel. Voor mensen met grote vingers zou het mogelijk kunnen voorkomen dat men twee toetsen tegelijk ingedrukt worden. Daarnaast zou tijdens het indrukken van de centrale toets één van de omliggende toetsen kunnen worden ingedrukt. Op het toetsenbord vindt men verder naast de centrale 4-richtings bedieningstoets, een speciale camera snelbutton en twee soft keys, die staan voor de aangegeven menu onderdelen. De 4-richtings bedieningstoets heeft de mogelijkheid om in vier richtingen een functie te openen. Omhoog geeft de gesprekkenlijst, omlaag de contactpersonenlijst, naar links de mogelijkheid tot maken van een SMS bericht en naar rechts geeft de lijst met afbeeldingen standaard op het toestel en gemaakt door de camera in het toestel.

Verder is de buitenzijde van het toestel apart voorgegeven. Het complete uiterlijk geeft een mix van een bepaalde zakelijkheid en een speels gebruik van het glaseffect op de achterzijde weer. Vooral het effect op de achterzijde mag speciaal genoemd worden. Het lijkt of dat een glazen plexiglas achterzijde op het toestel geplaatst is met daarachter een reliëfeffect. Dit geeft het toestel een wat breder en minder lang uiterlijk, waardoor het toestel veel minder groot lijkt.

Aan de buitenzijde vindt de gebruiker verder redelijk weinig hardware. Eén poort kan worden ontdekt aan de onderzijde, speciaal voor een stereo headset. Verder vindt men nergens toetsen, een infraroodpoort of andere hardware. Toch jammer, want een mogelijkheid voor een datakabel is nu niet aanwezig. Dit heeft later gevolgen voor de connectiviteit.

Uithoudingsvermogen

Vele gebruikers van zulke toestellen zullen het zeker op prijs stellen dat het toestel het lang uithoudt. Dat is het geval van de P600 niet anders. Met regelmatig bellen en SMS-en zal het toestel het vier dagen uithouden en dat is voor een dergelijk toestel zeer netjes. Gebruikt met het toestel amper dan moet meer dan een week zeker haalbaar zijn, zonder enig moeite.

Laden van het toestel kost een uur of twee en dat is normaal. Niks speciaal te zien in relatie tot dat punt.

Belkwaliteit

Qua belkwaliteit scoorde Sendo in de afgelopen jaren redelijk. De laatste toestellen waren daar geen uitzondering op. Bij de P600 is Sendo een betere weg ingeslagen. Het toestel doet het goed, is geen top, maar kan zonder moeite met de rest van de markt mee. Tijdens het testen van het toestel kwamen totaal geen problemen of moeilijkheden naar boven aangaande de belkwaliteit.

Zoals al aangegeven kan men het gespreksoverzicht of gesprekkenlijst opvragen door de 4-richtings bedieningstoets naar boven te bewegen. Men zal dan een simpele lijst vinden van de personen waarmee de gebruiker het laatste een gesprek heeft gehad.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 16-polyphonic beltonen en klinken goed. In totaal zijn er rond de 15 beltonen aanwezig. Men kan deze beltonen instellen voor een persoon of als algemene beltoon. Verdere instellingen zijn niet mogelijk.

Helaas is er in het toestel geen handsfree functie of voice dailing aanwezig, maar deze functies zijn tijdens de test van dit toestel ook niet gemist.

Beeldscherm

Het scherm van de nieuwe Sendo P600 is niet hoogstaand. Het toestel heeft een scherm met een minder kwaliteit dan de Siemens C65, maar kan vergelijken worden met de kwaliteit van Alcatel met hun One Touch 565 en 556 toestellen. Het scherm gebruikt in de P600 is een 65536 CSTN kleurenscherm. De resolutie van het scherm is 128 x 128 pixels. De helderheid van het scherm kan ingesteld worden in het instellingen menu van het toestel.

Tijdens zonnige condities is het scherm niet bijster goed af te lezen, maar dat heeft ook te maken met de gekozen techniek voor het scherm. Na een bepaalde instelbare tijd schiet het toestel zelf op een screensaver functie en zelfs een automatische toetsenblokkade wanneer ingesteld. De screensaver of afbeelding voor de screensaver kan zelf worden gekozen. Standaard staat de screensaver van Telfort ingesteld.

Menu

Op de Sendo P600 zal men geen besturingssysteem terug vinden zoals het Symbian of Windows OS. Sendo gebruikt hier een besturingssysteem bekend van de M550 en zijn opvolger de M570.

Het menu ziet er simpel en eenvoudig uit. Alles staat in dienst tot eenvoudigheid. De meeste gebruikers zullen dan ook geen enkel probleem hebben met dit toestel. Simpeler kan het haast niet in de huidige markt. Alles is simpel te vinden en de mogelijkheden in het menu zijn niet oneindig, maar wel netjes voorzien.

Men betreedt het menu door middel van de linker soft key. Men heeft dan in totaal 7 of 8 menuopties afhankelijk van de provider informatie die ook in het menu genoemd kan worden. Het menu kan gewijzigd worden qua uiterlijk. Diverse thema's zijn aanwezig, in totaal 15, die ervoor zorgdragen dat de complete interface van het toestel een compleet ander uiterlijk krijgt.

Telefoonboek

Net zoals het menu is het telefoonboek of de contactpersonenlijst van het toestel enorm simpel uitgevoerd. De namen worden genoemd in een lijst en bellergroepen zijn niet mogelijk. Daarnaast kan men alle normale en standaard functies die men verwacht in een dergelijke lijst gebruiken. Contactpersonen verplaatsen, Geheugen opvragen, SIM of telefoon instellen als standaard opslagmedium en de servicenummers in de lijst opvragen zijn een aantal opties aanwezig in het telefoonboek.

Per contactpersoon kan men standaard een heel klein aantal punten toevoegen namelijk alleen de volledige naam en telefoonnummer. Daarnaast is het mogelijk om een afbeelding of geluidsbestand toe te voegen speciaal voor een contactpersoon. Al deze opties zijn nou niet echt enorm fantastisch en eigenlijk ronduit karig. Het toevoegen van meerdere nummers bij één persoon had in deze tijd zeker niet mogen ontbreken.

Het telefoonboek kan men bereiken op twee manieren. Via de rechter soft key komt men in het algemene menu van het telefoonboek (zie hieronder). Gebruikt men de centrale 4-richtings bedieningstoets dan komt men gelijk in de lijst met gebruikers.

Messaging

Op het gebied is het toestel netjes bedeeld. MMS, SMS en EMS zijn in het toestel aanwezig en dat is voldoende voor dit toestel. Alle functies zijn simpel terug te vinden in het menu van het toestel onder de kop berichten. In diverse mappen vind men alle berichten en via een aantal functies kan men snel zijn of haar berichten verzenden.

Het invoeren via het toetsenbord gaat aardig. Als men redelijke grote vingers heeft dan gaat het zeker wat lastiger, doordat men meerder toetsen raakt. Menu waarin de tekens worden getoond geeft duidelijk aan wanneer men het einde van het aantal tekens heeft bereikt. Simpeler kan het niet!

Connectivity

Qua connectivity moet men niet bij de Sendo P600 zijn. Infrarood, Bluetooth of een seriële interface poort is niet aanwezig. Op geen enkele manier is het mogelijk om ook maar een foto of beltoon over te zetten via één van de genoemde punten. Dat is toch wel een flink nadeel, want nu moeten gemaakte foto's verstuurd worden via de MMS naar andere personen met een MMS toestel. Deze personen moeten dan wel één van de genoemde functies hebben en zodoende komt de gebruiker van de P600 aan zijn gemaakte foto's.

Geheugen

Over geheugen hoeft men niet te klagen. In de Sendo P600 is 4 MB aanwezig en dat is meer dan voldoende voor het toestel. Men kan een groot aantal foto's, contactpersonen en beltonen opslaan op het toestel.

Camera

In de P600 is een camera aanwezig. Voor Sendo is dit het eerste toestel met een dergelijk optie naast de Sendo X smartphone dat een heel ander categorie toestel is. De camera is van redelijke kwaliteit, al is dat door NieuweMobiel niet goed getest. Het is namelijk zo dat er totaal geen foto's uitgewisseld zijn via het toestel en via de MMS. Hierdoor zijn de gemaakte foto's ook niet van het toestel afgehaald. De kwaliteit moest dus bepaald worden aan de hand van wat op het scherm zichtbaar was en dat was redelijk.

De instelmogelijkheden van de camera in de P600 zijn redelijk voorzien. Voor een toestel van dit kaliber zelfs erg goed. Men kan kiezen uit 6 verschillende resoluties. Groot (640 x 480), Medium (320 x 240), Klein (160 x 120), Extra klein (128 x 96), Groot portret (240 x 320) en Klein portret (120 x 160). Daarnaast is het mogelijk om de witbalans (Automatisch, Binnen of Buiten), scherpte, beeldkwaliteit (Fijn en Standaard), beeldeffect (Geen, Zwart en wit, Sepia, Negatief) en het sluitergeluid in te stellen. Als extra optie is het mogelijk om foto's te maken met nachtmodus en multishot functie. Met deze laatste functie maakt men heel snel 3 of 5 foto's achter elkaar.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via het foto album in het menu of via het opties menu van de camera zelf. In het foto album kan men de foto's bekijken, openen en aanpassen, draaien en van formaat wijzigen. Verder kan men de foto's versturen via MMS en toevoegen aan een contactpersoon.

Helaas, is de camera niet getest zoals zou moeten doordat er geen mogelijkheid was om foto's van het toestel te halen. Via de foto's die zijn gemaakt en het scherm waarop ze worden weergegeven kunnen we concluderen dat de camera een leuke uitbreiding is op het toestel. De instelmogelijkheden van de camera zijn erg netjes voorzien en zijn een sterk punt. Het overplaatsen van de foto's naar een PC of ander toestel is niet een sterk punt.

Aanwezige programma's

Op de Sendo P600 zijn niet enorm veel extra programma's aanwezig. Degene die wel aanwezig zijn, zullen hieronder aangegeven worden. Eén van die programma's is de internet browser. Dit is een XHTML browser voor het bekijken van HTML pagina's. Telfort heeft standaard zijn eigen pagina's geïnstalleerd, maar gebruikers kunnen ook andere WAP pagina's bekijken.

Het foto album is verdeeld in twee delen, namelijk het beelden en geluiden gedeelte. Binnen het beelden gedeelte vindt men rond de 54 afbeeldingen, die gebruikt kunnen worden als achtergrond, screensaver of afbeelding toegevoegd aan een contactpersoon. Daarnaast komen in dit gedeelte alle foto's terecht die gemaakt zijn door de camera. De opties zijn hetzelfde voor de foto's gemaakt door de camera als voor de standaard meegeleverde afbeeldingen.

Het tweede gedeelte is het geluiden of beltonen gedeelte. Hier vind men alle beltonen. Ook gedownloade beltonen zullen in deze map terecht komen. Men kan de beltonen afspelen en toevoegen aan een contactpersoon.

Het diensten onderdeel van het menu is speciaal aanwezig om de gebruikers de mogelijkheid te geven de netwerkinstellingen aan te passen.

In het onderdeel Spelletjes/Toepassingen zullen gebruikers een aantal Java toepassingen tegen komen met daaronder twee programma's, namelijk een calculator en een converter voor valuta en maten.

Wanneer men een provider heeft die SIM diensten aanbiedt dan zal een speciaal onderdeel in het menu komen te staan, zoals zichtbaar op de afbeeldingen. In dit SIM diensten onderdeel kan men een aantal belangrijke telefoonnummers vinden en direct instellingen opvragen en aanpassen.

Games

Sendo heeft in de P600 een redelijk aantal games toegevoegd. Een aantal games is bekend uit de Sendo M550, namelijk Ten Pin (een pinball game) en Splat (een game waarbij men in 9 gaten een aantal muizen moet plat slaan). Naast deze games zijn er nog drie andere games in het toestel opgenomen. Dit zijn namelijk Funny Farmer (een game waarbij een volledig boerenbedrijf moet worden opgezet), Sumito (een Tetris look-a-like) en solitaire (een bekend kaartspel).

Extra's

Aangaande de extra's kan gezegd worden dat op het toestel natuurlijk content van Telfort aanwezig is. Zoals webpagina's, screensavers en achtergronden. Maar verder is er weinig te zien van het feit dat het toestel alleen bij Telfort te krijgen is.

Conclusie

Zoals eerder opgemerkt is de Sendo P600 een mooi klein toestel dat in de huidige markt een fantastische aanschaf is voor de prijs die ervoor gevraagd wordt. Typisch het geval van het feit dat Sendo toestellen brengt op de Nederlandse markt die goedkoop en simpel in gebruik zijn.

Een aantal kleine nadelen aan het toestel zijn vooral het feit dat voor mensen met grote vingers het toetsenbord wat aan de kleine kant is met de vlakke toetsen en dat het toetsenbord vrij karig is als men kijkt naar wat er ingevuld kan worden per contactpersoon.

Een groot nadeel is het ontbreken van een mogelijkheid tot connectiviteit. Geen infraroodpoort of datakabel aansluiting op dit toestel zal een aantal gebruikers een probleem opleveren wanneer men nieuwe beltonen op het toestel wil plaatsen of foto's gemaakt door de camera van het toestel wil afhalen.

De pluspunten wegen bij dit toestel zwaarder dan de minpunten. Het toestel zit goed in elkaar, heeft een batterij die het goed uithoudt en heeft een prijs/kwaliteitsverhouding die er mag wezen.

De camera heeft daarnaast enorm veel instelmogelijkheden en de hoeveelheid beltonen en afbeeldingen is voor dit toestel meer dan goed.

Voor gebruikers die denken dit toestel aan te schaffen kan maar één ding gezegd worden. Als men zoekt naar een toestel waarmee men alleen wil bellen, SMS-en en af en toe een foto wil maken dan is de P600 een enorm goede keuze.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sendo P600 review