Sendo M570 review

De afgelopen maanden is Sendo op de markt gekomen met twee nieuwe toestellen. Dit waren namelijk de nieuwe Sendo P600 en M570. Van beide toestellen heeft NieuweMobiel.NL een review gerealiseerd.

Doordat beide toestellen voor een groot gedeelte gelijk aan elkaar zijn, zullen tijdens de review een aantal punten overlappen. Gedurende review zullen deze punten aangegeven worden, beginnende in de aanhef van de review over de M570.

Zoals bekend is Sendo groot geworden in low-range en mid-range toestellen voor de prepaid markt van KPN. Deze tijd is nu voorbij en Sendo richt zich nu ook op de smartphone markt met de Sendo X en op andere providers, zoals Telfort en Debitel. De M570 is daar een goed voorbeeld van. Dit toestel wordt in Nederland alleen aangeboden met een Debitel prepaid pakket en de opvolger is van de M550.

Helaas alleen prepaid en dat is toch jammer, want zoals uit de review zal blijken is de M570 qua prijs-kwaliteitverhouding een goede aanschaf. NieuweMobiel.NL spreekt daar normaal niet over, maar bij dit toestel mag dit toch echt niet onbesproken blijven. Het is het punt naast het uiterlijk waarop gebruikers het toestel zullen aanschaffen.

• Batterij
• Oplader
• Toestel
• Handleiding

Op het eerste gezicht karig, maar voor een toestel van deze klasse gewoon goed en voldoende. Een stereo headset voor het toestel was nog wel leuk geweest om in het pakket te hebben.

Plus- en minpunten Sendo M570

  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Prijs/kwaliteitsverhouding
  • Hoeveelheid beltonen en afbeeldingen
  • Verbeteringen ten opzichte van de Sendo M550
  • Geen infraroodpoort
  • Geen interfacepoort voor een datakabel
  • Constructie niet voldoende
  • Telefoonboek opties karig

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is ons aangeleverd door Sendo zelf en in het pakket was niet een enorme hoeveelheid accessoires geleverd. De volgende accessoires en onderdelen waren aanwezig in het pakket:

Over de verdere accessoires geen klachten. De handleiding was voldoende leesbaar, geen fouten en redelijk duidelijk om de juiste functies van het toestel terug te vinden. De handleiding was ook lekker bondig en kort.

Uiterlijk

De Sendo M570 is op het eerste oog niet enorm veel veranderd ten opzichte van de voorloper, de Sendo M550, maar als men het toestel dan toch in de handen heeft dan vallen de verschillen die hier besproken worden op. De reacties op het toestel zijn mild. Men vindt het een leuk en klein toestel, maar het gevoel van het toestel straalt niet een hoger niveau uit dan bij toestellen van Samsung. De reacties lagen lager dan bij de Sendo P600.

Het toestel is (82 x 45 x 20 mm) is vrij klein. Het gewicht van het toestel valt met 77 gram ook erg mee. De afmetingen en het gewicht zorgen voor een toestel dat erg handzaam is en eenvoudig in een broekzak weggestopt kan worden. De hoeken en zijkanten van het toestel zijn nu meer afgerond in tegenstelling tot de M550. Dit is ook een voordeel ten opzicht van de voorloper.

Het toestel geleverd door Sendo was een pre-productie model dat nog wel wat last had van kraakjes, piepjes en niet helemaal goed in elkaar zat. Hierop zal dus verder geen aandacht worden besteed in deze review. Er wordt verwacht dat het productiemodel hier geen last meer van zal hebben.

Eén van de nieuwe dingen aan de buitenkant van de Sendo M570 is het nieuwe toetsenbord dat veel eenvoudiger is uitgevoerd dan de M550. Op de M570 vind men nu eenvoudige vierkante toetsen en een 2-richtings bedieningstoets. De 2-richtings bedieningstoets heeft de mogelijkheid om in twee richtingen een functie te openen, namelijk omhoog geeft de gesprekkenlijst, omlaag de contactpersonenlijst. De softkeys zijn ook vervangen voor twee simpele versies. Deze nieuwe uitvoering van het toetsenbord maakt het voor de gebruiker eenvoudiger berichten in te typen en het menu te bedienen.

Het totale beeld van het toestel is simpel en eenvoudig, dat straalt de buitenkant van het toestel qua extra's ook uit. Eén poort kan worden ontdekt aan de bovenkant, speciaal voor een stereo headset. Verder vindt men nergens toetsen, een infraroodpoort of andere hardware. Toch jammer, want een mogelijkheid voor een datakabel is nu niet aanwezig. Dit heeft later gevolgen voor de connectiviteit.

Uithoudingsvermogen

Vele gebruikers van zulke toestellen zullen het zeker op prijs stellen dat het toestel het lang uithoudt. Dat is het geval van de M570 niet anders. Met regelmatig bellen en SMS-en zal het toestel het drie dagen uithouden en dat is voor een dergelijk toestel zeer netjes. Gebruikt met het toestel amper dan moet meer dan een week haalbaar zijn, zonder enig moeite.

Laden van het toestel kost een uur of twee en dat is normaal. Niks speciaal te zien in relatie tot dat punt.

Belkwaliteit

Qua belkwaliteit scoorde Sendo in de afgelopen jaren redelijk. De laatste toestellen waren daar geen uitzondering op. Bij de M570 is Sendo een iets betere weg ingeslagen. Het toestel doet het redelijk, is geen top, maar kan met een beetje moeite met de rest van de markt mee. Tijdens het testen van het toestel kwamen geen problemen of moeilijkheden naar boven aangaande de belkwaliteit. Het testmodel wat door Sendo geleverd was had nog wel wat problemen, maar Sendo heeft ons gemeld dat deze problemen niet zouden voorkomen in de productieversie van de M570.

Zoals al aangegeven kan men het gespreksoverzicht of gesprekkenlijst opvragen door de 2-richtings bedieningstoets naar boven te bewegen. Men zal dan een simpele lijst vinden van de personen waarmee de gebruiker het laatste een gesprek heeft gehad.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 16-polyphonic beltonen en klinken goed. In totaal zijn er rond de 15 beltonen aanwezig. Men kan deze beltonen instellen voor een persoon of als algemene beltoon. Verdere instellingen zijn niet mogelijk.

Helaas is er in het toestel geen handsfree functie of voice dailing aanwezig, maar deze functies zijn tijdens de test van dit toestel ook niet gemist.

Beeldscherm

Het scherm van de nieuwe Sendo M570 is niet hoogstaand, maar wel een enorme verbetering ten opzichte van de M550. Het toestel heeft een scherm met een minder kwaliteit dan de Siemens C65, maar kan vergelijken worden met de kwaliteit van Alcatel met hun One Touch 565 en 556 toestellen. Het scherm gebruikt in de P600 is een 65536 CSTN kleurenscherm. De resolutie van het scherm is 128 x 128 pixels. De helderheid van het scherm kan ingesteld worden in het instellingen menu van het toestel.

Tijdens zonnige condities is het scherm niet bijster goed af te lezen, maar dat heeft ook te maken met de gekozen techniek voor het scherm. Na een bepaalde instelbare tijd schiet het toestel zelf op een screensaver functie en zelfs een automatische toetsenblokkade wanneer ingesteld. De screensaver of afbeelding voor de screensaver kan zelf worden gekozen.

Het externe scherm van de M570 is niet gewijzigd ten opzichte van de M550. Het toestel heeft hetzelfde reverse video scherm zoals getoond op het scherm. Op het scherm wordt op drie lijnen de informatie weergegeven. Er worden geen ingestelde afbeeldingen getoond op het externe scherm.

Menu

Op de Sendo M570 zal men geen besturingssysteem terug vinden zoals het Symbian of Windows OS. Sendo gebruikt hier een besturingssysteem bekend van de M550 en de toestellen P600, S600 en S360.

Het menu ziet er simpel en eenvoudig uit. Alles staat in dienst tot eenvoudigheid. De meeste gebruikers zullen dan ook geen enkel probleem hebben met dit toestel. Simpeler kan het haast niet in de huidige markt. Alles is simpel te vinden en de mogelijkheden in het menu zijn niet oneindig, maar wel netjes voorzien.

Men betreedt het menu door middel van de linker soft key. Men heeft dan in totaal 6 of 7 menuopties afhankelijk van de provider informatie die ook in het menu genoemd kan worden. Het menu kan gewijzigd worden qua uiterlijk. Diverse thema's zijn aanwezig, in totaal 13, die ervoor zorgdragen dat de complete interface van het toestel een compleet ander uiterlijk krijgt.

Telefoonboek

Net zoals het menu is het telefoonboek of de contactpersonenlijst van het toestel enorm simpel uitgevoerd. De namen worden genoemd in een lijst en bellergroepen zijn niet mogelijk. Daarnaast kan men alle normale en standaard functies die men verwacht in een dergelijke lijst gebruiken. Contactpersonen verplaatsen, Geheugen opvragen, SIM of telefoon instellen als standaard opslagmedium en de servicenummers in de lijst opvragen zijn een aantal opties aanwezig in het telefoonboek.

Per contactpersoon kan men standaard een heel klein aantal punten toevoegen namelijk alleen de volledige naam en telefoonnummer. Daarnaast is het mogelijk om een afbeelding of geluidsbestand toe te voegen speciaal voor een contactpersoon. Al deze opties zijn nou niet echt enorm fantastisch en eigenlijk ronduit karig. Het toevoegen van meerdere nummers bij één persoon had in deze tijd zeker niet mogen ontbreken.

Het telefoonboek kan men bereiken op twee manieren. Via de rechter soft key komt men in het algemene menu van het telefoonboek (zie hieronder). Gebruikt men de centrale 2-richtings bedieningstoets dan komt men gelijk in de lijst met gebruikers.

Messaging

Op het gebied is het toestel netjes bedeeld. MMS, SMS en EMS zijn in het toestel aanwezig en dat is voldoende voor dit toestel. Alle functies zijn simpel terug te vinden in het menu van het toestel onder de kop berichten. In diverse mappen vind men alle berichten en via een aantal functies kan men snel zijn of haar berichten verzenden.

Het invoeren via het toetsenbord gaat aardig. Als men redelijke grote vingers heeft dan gaat het zeker wat lastiger, doordat men meerder toetsen raakt. Menu waarin de tekens worden getoond geeft duidelijk aan wanneer men het einde van het aantal tekens heeft bereikt. Simpeler kan het niet!

Connectivity

Qua connectivity moet je niet bij de Sendo M570 zijn. Infrarood, Bluetooth of een seriële interface poort is niet aanwezig. Op geen enkele manier is het mogelijk om ook maar een foto of beltoon over te zetten via één van de genoemde punten. Dat is toch wel een flink nadeel, want nu moeten gemaakte foto's verstuurd worden via de MMS naar andere personen met een MMS toestel. Deze personen moeten dan wel één van de genoemde functies hebben en zodoende komt de gebruiker van de P600 aan zijn gemaakte foto's.

Geheugen

Over geheugen hoeft men niet te klagen. In de Sendo M570 is 3.7 MB aanwezig en dat is meer dan voldoende voor het toestel. Men kan een groot aantal contactpersonen en beltonen opslaan op het toestel.

Camera

In tegenstelling tot de P600 en S600 van Sendo heeft de M570 geen camera, net zoals als zijn voorloper de M550. Wellicht dat er in de toekomst van Sendo een flip model verwacht kan worden met camera.

Aanwezige programma's

Op de Sendo M570 zijn niet enorm veel extra programma's aanwezig. Degene die wel aanwezig zijn, zullen hieronder aangegeven worden. Eén van die programma's is de internet browser. Dit is een XHTML browser voor het bekijken van HTML pagina's.

Het foto album is verdeeld in twee delen, namelijk het beelden en geluiden gedeelte. Binnen het beelden gedeelte vindt men rond de 54 afbeeldingen, die gebruikt kunnen worden als achtergrond, screensaver of afbeelding toegevoegd aan een contactpersoon. Daarnaast komen in dit gedeelte alle foto's terecht die gemaakt zijn door de camera. De opties zijn hetzelfde voor de foto's gemaakt door de camera als voor de standaard meegeleverde afbeeldingen.

Het tweede gedeelte is het geluiden of beltonen gedeelte. Hier vind men alle beltonen. Ook gedownloade beltonen zullen in deze map terecht komen. Men kan de beltonen afspelen en toevoegen aan een contactpersoon.

Het diensten onderdeel van het menu is speciaal aanwezig om de gebruikers de mogelijkheid te geven de netwerkinstellingen aan te passen.

In het onderdeel Spelletjes/Toepassingen zullen gebruikers een aantal Java toepassingen tegen komen met daaronder twee programma's, namelijk een calculator en een converter voor valuta en maten.

Wanneer men een provider heeft die SIM diensten aanbiedt dan zal een speciaal onderdeel in het menu komen te staan, zoals zichtbaar op de afbeeldingen. In dit SIM diensten onderdeel kan men een aantal belangrijke telefoonnummers vinden en direct instellingen opvragen en aanpassen.

Games

Sendo heeft in de M570 een redelijk aantal games toegevoegd. Een aantal games is bekend uit de voorloper de Sendo M550, namelijk Ten Pin (een pinball game) en Splat (een game waarbij men in 9 gaten een aantal muizen moet plat slaan). Naast deze games zijn er nog drie andere games in het toestel opgenomen. Dit zijn namelijk Funny Farmer (een game waarbij een volledig boerenbedrijf moet worden opgezet), Sumito (een Tetris look-a-like) en solitaire (een bekend kaartspel).

Extra's

Aangaande de extra's kan gezegd worden dat op het toestel natuurlijk content van Debitel aanwezig is. Zoals webpagina's, screensavers en achtergronden. Maar verder is er weinig te zien van het feit dat het toestel alleen bij Debitel te krijgen is.

Conclusie

De Sendo M570 brengt geen schok te weeg op de Nederlandse mobiele markt, maar is vooral een goede verbetering en door ontwikkeling van de M550 die toch redelijk aftrek vond op de Nederlandse markt.

Nadelen van het toestel blijft het ontbreken van enige mogelijkheid tot connectiviteit. Geen infraroodpoort of interface poort voor een datakabel is aanwezig. Helaas is dit nadeel minder groot dan bij bijvoorbeeld de Sendo P600, want daar was een camera aanwezig.

Verder is het telefoonboek simpel uitgerust en zijn er weinig mogelijkheden om iets extra per naam op te slaan.

De pluspunten wegen bij dit toestel zwaarder dan de minpunten. Het toestel heeft een batterij die het goed uithoudt en heeft vooral een prijs/kwaliteitsverhouding die er mag wezen. De hoeveelheid beltonen en afbeeldingen is voor dit toestel meer dan goed te noemen.

Verbeteringen ten opzichte van de M550 zijn er legio. Het beste kan men dit bekijken door beide toestellen te vergelijken in het vergelijkgedeelte van de site. De verbeteringen zijn goed te noemen en brengen het toestelconcept binnen Sendo weer een stukje hoger. In vergelijking met de markt is het nog wat mager, maar echt een toestel voor deze prijs en deze eigenschappen vind men niet snel. En dat is meestal wat het meeste weegt in dit geval.

Voor gebruikers die denken dit toestel aan te schaffen kan maar één ding gezegd worden. Als men zoekt naar een toestel waarmee men alleen wil bellen en SMS-en in een flip model formaat dan is de M570 een goede keuze.

Is men een gebruiker van de M550, verwacht dan verbeteringen, die de prijs zeker waard zijn. Verwachte geen enorm nieuwe dingen als een camera, internetfunctionaliteit en interface mogelijkheden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sendo M570 review