Samsung Z400 review

De hoeveelheid toestellen met een grote potentie vanuit Samsung groeit en groeit. Momenteel zijn er voor gebruikers diverse mogelijkheden waaruit men kan kiezen. Daaronder nog de D600, het succesmodel de E900 en de gloednieuwe D900.

Hoe past de Z400 in deze reeks met modellen en waar liggen de kansen voor dit bijzondere toestel.

Als eerste zal moeten worden opgemerkt dat de Z400 niet verkrijgbaar zal zijn als “normaal” toestel. Alleen een providerversie van de Z400; genaamd Z400V is beschikbaar in de Vodafone shops. De keuze van Samsung om het toestel alleen via die weg beschikbaar te stellen valt te billekken, maar heeft wel invloed op de manier dat het toestel aangeboden wordt. Van de Z400V is namelijk alleen een grijze versie verkrijgbaar met daarop speciale Vodafone software en content.

Een standaardversie zonder Vodafone content is niet verkrijgbaar op de Benelux markt. Andere landen binnen Europa voeren het toestel wel. Het grote probleem van het toestel is de introductie van de D900 en het feit dat het toestel in de weg zit van het succes van de nieuwe E900. De Z400V heeft op een aantal vlakken namelijk sterke onderdelen die gemist worden in de D900 en E900. Deze zullen in de review beschreven worden en gaan staan vooral in relatie tot het uiterlijk, het telefoonboek, het menu aanboord van het toestel en het feit dat beeldbellen aanwezig is in de Z400V.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. De speciale Vodafone handleiding is niet de meest duidelijke, maar duidelijk genoeg.

Een lader in stijl, namelijk een grijze versie. Laden doet men via de connector aan de zijkant van het toestel. Het plaatsen van de connector gaat zonder moeite en de meegeleverde lader doet zijn werk naar behoren.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het grijs uitgevoerd. Het is een misser dat er geen beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Vroeger was er altijd de kritiek over het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar in laatste maanden is dat totaal opgelost. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac.

Plus- en minpunten Samsung Z400

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Geheugenkaartslot
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Ondersteuning voor USB massaopslag
 • Telefoon met diefstalbeveiliging
 • Verbeteringen zoals profielen en thema’s
 • Video-out functionaliteit
 • Geen flitser aanwezig
 • Matige camera en videocamera
 • Ontbreken voice dailling
 • Vodafone content en menu

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung en Vodafone vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MicroSD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Ook de video-out kabel werd niet in de doos aangetroffen. Iets wat bij de D600 bijvoorbeeld anders was. Wanneer een dergelijke kabel gebruikt wordt zal de complete gebruikersinterface op een televisie scherm worden getoond. Men kan dan games spelen en bestanden bekijken/tonen via het scherm en de kabel.

Uiterlijk

Het enthousiasme was tijdens Cebit 2006 enorm groot, toen de Z400 door de handen van de medewerkers van NieuweMobiel.NL ging. Het toestel dat een soort eenvoud uitstraalt maar enorm sterke specificaties bevat toont aan dat Samsung niet alleen modellen kan ontwikkelen die de niche van de markt bevoorraden. De Z400V heeft met zijn mogelijkheden, specificaties en het uiterlijk heel langzaam de markt beslopen.

De Z400V is een slider en eentje die de kwaliteit van de E900 bevat. De D600 kwaliteit wordt overtroffen en Samsung toont aan dat men de slider heeft doorontwikkeld. De Z400V is momenteel het beste 3G slider toestel dat op de markt beschikbaar is. Modellen als de 6280 en de W850i die de markt moet bereiken kunnen qua bouwkwaliteit niet tegen de kwaliteit op van de Z400V. Dit maakt het toestel bij voorbaat een succes.

Qua afmetingen 97 x 48 x 19 mm is het toestel kleiner dan de twee genoemde toestellen. Ook qua gewicht scoort de Z400V lager dan de 6280 en W850i. Opnieuw punten waarop de Z400V een succesnummer is, maar daar blijft het niet bij. Samsung heeft namelijk een naam hoog te houden op het gebied van dergelijke modellen dus iets anders was niet verwacht.

Kijkt men rond het toestel dan valt op dat de Z400V alle standaard functionaliteiten aanboord heeft. Boven het scherm is de videobelcamera opgenomen. Onder het scherm vindt men de centrale bedieningstoets die goed te bedienen is. Ook de toetsen rond de centrale toets werken naar behoren. Het toetsenbord van de Z400V heeft vrij vlakke toetsen, maar door een aantal markers op het toetsenbord is het eenvoudig om de toetsen blind te vinden. De toetsenbordverlichting is redelijk tot goed, maar had iets feller gemogen.

Op de linkerkant van de Z400V vindt men de volumetoetsen en het slot van MicroSD geheugenkaarten. Het plaatsen van de geheugenkaart gaat niet zonder enige moeite. Het slot zit wat diep en is daardoor lastig te bereiken. Op de rechterkant zijn twee toetsen en de interfacepoort geplaatst voor de stereo headset, oplader en datakabel. De twee toetsen zijn een camera/videobeltoets en een snelkeuzemenu toets.

Wanneer het toestel opengeschoven is kan men op de achterkant de camera terugvinden. Naast de camera is een enorme spiegel opgenomen. Helaas is er geen flitser op de Z400V aanwezig.

Over het geheel gezien is de Z400V een sterke en robuuste slider, die menig tegenhanger in de markt op het gebied van uiterlijk en vooral bouwkwaliteit overklast. Onderdelen als de slider en het grijze uiterlijk geven de gebruiker het gevoel een toestel aan te schaffen met een hoge kwaliteit. Iets waarop Samsung zich altijd wil onderscheiden en dat is gelukt in de Z400V.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit, voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Nokia 6280 houden het voor het gevoel langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot 2 uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij Z400 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De Z400 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Videogesprekken voeren is op de Samsung Z400V zeker geen straf. Samsung heeft samen met Vodafone een eenvoudig menu voor videogesprekken toegepast waardoor men tijdens de gesprekken simpel en doeltreffend wijzigingen kan doorvoeren. Het is namelijk mogelijk om effecten toe te passen, de kwaliteit te wijzigen en de helderheid te veranderen. Inzoomen is ook mogelijk, net zoals het wisselen tussen de camera op de voorkant en de achterkant.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Vooral in relatie tot de markt waarin de Z400V met de meegeleverde Vodafone content nu geplaatst is, kan gezegd worden dat zakelijke beltonen niet direct nodig zijn. De meeste gebruikers die de Z400V aanschaffen zullen extra beltonen downloaden of de speelse beltonen uit het toestel gebruiken. In het totaal van 16 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) vindt men een grote verscheidenheid aan leuke beltonen.

Daarnaast is er de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet gebruikt worden als beltoon.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Het is nu mogelijk door de toepassing van profielen - Ja, men hoort het goed. Er zijn profielen aanwezig in de Z400V – ook trillen en bellen tegelijk in te stellen. In de profielen kan men een keuze maken uit een groot aantal instellingen. Helaas is het nog niet mogelijk om voor bepaalde soorten berichten (SMS, MMS of mail) een berichttoon in te stellen. Maar alle andere opties zijn aanwezig. Een enorme verbetering met andere Samsung modellen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de W850i en de Nokia 6280. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is qua afmeting gelijk aan het scherm van de W810i en KG800, maar kan zich qua afmeting niet meten met de W850i en de 6280. De Z400 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm een screensaver instellen, dit in tegenstelling tot de E900. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber. Vodafone heeft speciaal op de Z400 een nieuwe toepassing toegevoegd. Het is mogelijk om een achtergrond in te stellen die bestaat uit een mozaïek van negen foto’s. Dit fotodia systeem is compleet nieuw voor de markt en zeker een leuke uitbreiding voor de toekomst.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat een flink Vodafone jasje heeft gekregen. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee oplichtende soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de Z400 zijn nu in een raster twaalf geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken.

Aan de Z400 is een snelkeuzemenu toegevoegd. Bekend uit LG modellen en al eerder toegepast op de Z510, verschilt het niks van het bekende systeem uit de Z510. Men kan uit drie opties kiezen en alle programma’s beëindigen.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan thema’s toepassen en de tekstweergave aanpassen. Ook overige thema’s instellen is zelfs mogelijk en heeft tot gevolg dat ook de beltonen mee veranderd worden zoals bij menig ander merk. Absoluut een unicum voor een Samsung toestel. Helaas zijn er maar twee thema’s meegeleverd.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen. Men kan zelf de functies wijzigen achter het schuifmechanisme.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet direct veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden en dat is te merken in modellen als de E900 of D900. Menig Samsung gebruiker zal met een zakagenda of een PDA op zak lopen. In de Z400V is dat niet meer nodig. Het telefoonboek slikt namelijk alle informatie die men in Outlook heeft opgeslagen. Helaas worden afbeeldingen die aan contactpersonen zijn gehangen nog niet meegezonden.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze Z400V, al heeft Vodafone wel de Vodafone Messenger in het toestel toegevoegd. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 459 tekens invoeren. Dat komt neer op drie aaneengeschakelde berichten, wat wel wat laag is voor een toestel. Minstens vijf aaneenschakelde berichten had wel gemogen. Waarom Vodafone dit heeft laten doorvoeren is niet direct duidelijk.

In totaal zijn er vier standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 420 SMS berichten en 30 pushberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging (Vodafone Messenger is een leuk begin) of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung en Vodafone een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6280 en W850i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De Z400 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de Z400 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Het toestel maakt via de datakabel verbinding met de PC en ondersteunt daarbij USB massaopslag. Men kan vrij eenvoudig data overzetten, want het toestel wordt herkend als een verwisselbare schijf in het bestandsbeheer van de PC.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 16 MB aan intern geheugen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Daarvoor is er in de Z400 een geheugenkaartslot voor MicroSD/TransFlash geheugenkaarten, die qua performance niet uitblinken. Ze worden steeds meer in nieuwe modellen gebruikt en daardoor is verkrijgbaarheid van deze kaarten gegroeid.

Gelukkig is Samsung wakker geworden en is de geheugenkaart nu een onderdeel geworden van het toestel. Er zijn diverse instelmogelijkheden voor de geheugenkaart en men kan de kaart zelfs formatteren. Ook is het nu mogelijk om foto’s en video’s te maken en deze direct op de geheugenkaart te saven. Het lijkt erop dat Vodafone een redelijke mate van invloed heeft gehad op de uitwerking van het geheel.

Het toestel gebruikt het geheugen van 16 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 420 SMS berichten, 30 pushberichten, 300 kalendernotities, 50 verjaardagen, 20 belangrijke notities, 20 prive notities, 20 taken en 20 memo’s en 1000 contactpersonen. Deze data wordt niet afgehaald van de 16 MB.

Camera

De camera is een onderdeel in de Z400 die niet direct vergelijkbaar is met huidige modellen als de E900. Het toestel mist daarvoor kwaliteit in de camera-applicatie en is de videocamera simpelweg te zwak. Er mag wel worden vermeld dat de Z400V een 2.0 Mpixel camera heeft met diverse mogelijkheden en instelopties bekend van andere Samsung modellen.

Zoals al aangegeven de kwaliteit van de camera Z400V is redelijk tot goed. De E900 scoort beter en de W810i is klasse apart. Kijkt men in vergelijking tot de 6280 en W850i dan kan gezegd worden dat de Z400V zeker mee kan komen. Het toestel doet het naar behoren, maar steekt vooral boven beide modellen uit op het gebied van de aanwezige opties. De videocamera van de 6280 is voor de Z400V te hoog gegrepen. De VGA resolutie in de 6280 is in deze klasse het beste wat er te krijgen is.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien zijn op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 1024), (800 x 600), (640 x 480), (320 x 240) en (176 x 144). Daarnaast is het mogelijk om in vijf kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn, Normaal, Laag en Spaarstand), kan men kiezen voor vier sluitergeluiden, witbalans kiezen (Automatisch, Fijn, Bewolkt, Gloeiend en Fluorescerend), de snelheid van de multishot instellen, het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en kiezen waar de foto opgeslagen moet worden; op de geheugenkaart of in het interne geheugen.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal en verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal vier effecten, namelijk: Nacht, Zwart/wit, Sepia en Negatief. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat helaas niet bij alle resoluties en kaders worden alleen gebruikt bij een resolutie van 176 x 144 pixels.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit vier videostanden, namelijk de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld, 10 seconden, 30 seconden en volledig geheugen. Kiest men voor de instelling overige drie instellingen dan kan men kiezen uit twee resoluties en vier kwaliteiten (Fijn, Normaal, Laag en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en kiezen waar de video opgeslagen moet worden; op de geheugenkaart of in het interne geheugen.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen en de video horizontaal of verticaal om te flippen. Verder zijn er in vier effecten, namelijk: Nacht, Zwart/wit, Sepia en Negatief. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth.

Uiteindelijk kan over de kwaliteit van de camera worden gezegd dat deze redelijk mee kan, maar ook niet meer dan dat. Het is een 2.0 Mpixel camera, maar de kwaliteit laat nog wel te wensen over. Ook de videocamera gaat daarin mee. De resolutie is te laag en de kwaliteit te matig. De camera is over het geheel gezien een leuke extra van het toestel, maar er zijn modellen binnen het Samsung portofolio die betere foto’s en video’s maken zoals de E900.

Een extra punt dat moeten worden opgemerkt is de wijze waarop het complete cameramenu van de Z400 verandert is ten opzichte van andere Samsung modellen. De wijze waarop men de camera moet bedienen en door het menu van de camera moet gaan is totaal anders dan bijvoorbeeld een X820 of E900. Functies zijn verplaatst en eenvoudige snelkoppelingen achter de toetsen op het toetsenbord zijn niet even logisch gekozen. De keuze om dit te wijzigen is niet geheel duidelijk. Het cameraonderdeel wordt er niet veel duidelijker op.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de Z400 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 kalendernotities, 50 verjaardagen, 20 belangrijke notities, 20 prive notities, 20 taken en 20 memo’s opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn.

Het derde onderdeel is het onderdeel Mijn telefoon. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Agenda & Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de Kalender, Bluetooth, Spraakrecorder, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Memo en Taken. Dit is opnieuw anders dan op standaard Samsung modellen. De MP3 speler en het provideronderdeel Vodafone zijn opgenomen in het hoofdmenu en niet meer onder de noemer toepassingen.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er twaalf verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

In de MP3 speler vindt men een 3D functie terug en de keuze uit zes equalizermogelijkheden (Normaal, Dance, Pop, Klassiek, Jazz en Rock). Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Helaas is het niet mogelijk om de MP3 speler op de achtergrond te laten draaien. Dit is een flinke smet op de MP3 speler.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de Z400. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

Helaas, geen voice dailing, maar de spraakrecorder of voice memo ontbreekt echter niet. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

Naast de spraakrecorder is er ook een Picsel viewer in de Z400V aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Gebruikt men een video-out kabel dan is het ook mogelijk om met de Z400 de bestanden te tonen op een scherm. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Taken en Memo spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met zes games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte Mijn Games.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn, Asphalt 2 (Autoracegame), Blockbreaker (Blokjes wegspelen met een balletje), Extreme Air Snowboarding, Mini Golf Castles, Pacman en Tetris. Helaas zijn alle toestellen Try&Buy versies. Men kan hooguit 60 seconden spelen en daarna moet het volledige spel worden aangeschaft.

Extra's

Aan de Z400V is een speciaal nieuw onderdeel toegevoegd. De Z400 is namelijk het eerste toestel samen met de D900 dat tegen diefstal beveiligd is. Het werkt enorm simpel. In het menu is het onderdeel Mobiel opsporen opgenomen. Door deze te starten en een wachtwoord in te voeren krijgt men een menu met opties.

Binnen dit menu kan men de optie Mobiel opsporen inschakelen. Wat het systeem daarna doet is vrij simpel. Wanneer de Z400 gestolen wordt, zal de dief of heler snel van SIM kaart wisselen. Op het moment dat dit gedaan wordt en het toestel ingeschakeld wordt zal het toestel automatisch zonder dat de dief of heler het doorgeeft een SMS bericht sturen naar een contactpersoon of telefoonnummer die de oorspronkelijke gebruiker ingesteld had.

Hierdoor kan worden achterhaald dat het toestel in gebruik is en waar het toestel zich in het netwerk bevindt. Ook krijgt men te zien welk nummer het SMS bericht verstuurd heeft en zodoende kan de dief of de heler van het gestolen toestel worden teruggevonden.

Absoluut een unicum in de huidige markt van mobiele telefonie. Een functie waar niemand ooit aangedacht heeft, is toegepast in deze nieuwe Samsung modellen. Andere modellen zullen zeker nog volgen. Tot die tijd wordt aangeraden de functie als Z400V gebruiker in te schakelen tegen diefstal en het wachtwoord te wijzigen.

Conclusie

Samsung heeft in de afgelopen tijd vele provider toestellen gebracht. Het grootste succes had men met de Z500 die in drie varianten de markt heeft bereikt. Nu is daar de tweede slider van het merk na de Z320i die door KPN gevoerd werd met UMTS en videobellen. De Z400V wordt via Vodafone verkocht.

Het toestel zal niet als normale variant onze markt bereiken. Alleen de Vodafone variant is beschikbaar en is in deze review besproken. Het toestel heeft op een groot aantal vlakken enorme verbeteringen ondergaan. Het lijkt erop alsof Vodafone daarachter zit, want de standaard versie van de Z400 heeft deze wijzigingen niet.

Het Vodafone menu brengt vele verbeteringen met zich mee zoals de profielen, de mogelijkheid om een beltoon in te stellen bij inkomende berichten en gesprekken en de mogelijkheid tot het direct installeren van JAVA programma’s. Ook nieuwe mogelijkheden als een fotodia systeem als achtergrond en een nieuw menu met nieuwe iconen en indeling maken de Z400V tot een buitenbeentje in de Samsung line-up.

Het toestel mist nog wel punten als een flitser en voice dailing, maar daar kan de doelgroep van dit toestel overheen stappen. De camera is een ander punt. Deze is niet bijster goed en daarvan was meer verwacht na het onderonsje met de E900. Ook de videocamera heeft het zwaar ten opzichte van zijn touchpad broer. De camera kan redelijk meekomen in relatie tot de Sony Ericsson W850i en de Nokia 6280. De videocamera in de 6280 is echter een maatje te groot voor de Z400V.

Vooral de pluspunten komen naar voren. Het toestel is kleiner dan de W850i en 6280 en weegt ook minder. Er is een MicroSD geheugenkaartslot aanwezig, alleen geen FM radio. De kwaliteit van het scherm mag er zeker zijn en ook onderdelen als de ondersteuning voor USB massaopslag en video-out zijn goed voor elkaar.

Over het geheel kan men zeggen dat de Z400V voor Vodafone begrippen een zeer net toestel is. Het menu in het toestel en de aanwezige Vodafone content moet men voor lief nemen. Doet men dit niet dan is de uitweg naar een andere Samsung met betere videocamera en camerakwaliteit altijd open. Is men op zoek naar een toestel dat profielen ondersteunt, videogesprekken kan voeren, UMTS mogelijkheden via Vodafone Live! biedt, thema’s kan instellen, beltonen kan instellen voor diverse inkomende oproepen, de trilfunctie kan laten trillen tijdens het afspelen van de beltoon en de mogelijkheid heeft programma’s en spelletjes te installeren dan is de Z400 de ultieme keuze. Er is namelijk momenteel geen enkele andere Samsung die deze punten meer biedt in een dergelijk compact formaat. Zelfs de E900 en D900 kunnen dit niet bieden. Deze moeten hebben van hun sterke specificaties als een 3.2 Mpixel camera of touchpanel toetsen en de nieuwe Black UI interface.

De essentiële verbeteringen die Samsung moet doorvoeren zijn in de Z400V aanwezig, maar de vraag is of dit een Samsung besluit was of dat Vodafone hierop heeft aangedrongen. Wanneer Vodafone de beslissende factor was, moet Samsung zich eens achter zijn hoofd krabben. De wereldgrootste provider bepaalt de opzet van een toestel binnen het eigen portofolio dan zal er misschien wel vraag zijn in de markt naar een dergelijk standaard pakket aan universele mogelijkheden. Het is nu nog alleen de vraag beantwoorden, liefst met de Koreaanse snelheid.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung Z400 review