Samsung X820 review

Zoals al eerder gemeld continueert Samsung de succesvolle modellen reeks opnieuw met een aantal mooie producten binnen de Ultra Slim Edition series. Binnen deze reeks vindt men de dunste slider, clamshell en candybar ter wereld.

In deze review zal de dunste candybar ooit ontworpen worden besproken; de nieuwe X820 in de speciale Oger uitvoering.

Naast 6.9 mm dunne X820 zal in de komende periode de nieuwe D830 getoond worden. Deze ultra dunne 9.9 mm dikke clamshell is de dunste clamshell ooit gemaakt. De Samsung D900 is met zijn 11.9 mm de dunste slider ooit gemaakt. Alle drie de modellen tonen aan dat Samsung op het gebied van ontwerp en dunne modellen momenteel veruit het topmerk is in de huidige markt. Geen enkele andere fabrikant kan hier tegenop, waarbij de Nokia de top aanvoert van de dikste toestellen. In Finland heeft men het nog niet helemaal geleerd, maar daarin zal verandering komen aan het einde van het jaar.

Het toestel dat de afgelopen maand officieel werd aangekondigd door Samsung, zal in twee varianten de markt bereiken. De speciale Oger versie is degene die in de review naar voren zal komen. Het toestel heeft een speciale box met daarin een lederen cover met Oger embleem. Tevens vindt men op het toestel een aantal achtergronden van Oger en is er een logo van Oger op de achterkant van het toestel geplaatst. Daarnaast is er de standaard versie die vooral via webshops verkrijgbaar zal zijn.

De X820 is ten opzichte van andere Samsung modellen niet veel verschillend. De E900 komt het dichtste in de buurt van de X820. De X820 heeft alleen een ander scherm dat 90 graden gedraaid is. Verder is het uiterlijk natuurlijk anders, is er geen geheugenkaart aanwezig, is het snelkeuzemenu niet aanwezig en moet men het doen zonder flitser in de X820. Daarentegen is er wel weer een nachtmodus in de camera aanwezig. Op deze genoemde vlakken zullen de verschillen vermeld worden in de review.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding
- Oger cover

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung X820

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Belkwaliteit
 • Fantastisch uiterlijk
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Goede 2.0 Mpixel camera
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Geen datakabel in pakket
 • Geen geheugenkaartslot
 • Geen profielen
 • Geen thema’s downloaden
 • Geen voice dailing of voice command aanwezig
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Helaas is er geen EasyStudio PC Suite CD meegeleverd, ook een datakabel of video-out kabel ontbreken. Voor een dergelijk toestel een flinke misser! Echter krijgt men wel een cover meegeleverd van het alom bekende kledinghuis Oger. Dit kledinghuis speciaal voor mannen is één van de vooraanstaande merken in Nederlandse markt en Samsung heeft samen met Oger een cover gemaakt die past bij het toestel. De cover is uitgevoerd in speciaal leder en van binnen gevoerd.

Uiterlijk

Zoals in de aanhef aangegeven is het meest speciale onderdeel aan de X820 niet zo zeer wat er in het toestel aanwezig is, maar wel het uiterlijk. De verbluffende dikte (6.9 mm) van het toestel is ronduit een lust voor het oog. Iedere persoon die het toestel onder oog kreeg verbaasde zich over de dikte van het toestel. De meeste vroegen zich af of een dergelijk model nog wel een redelijke batterijtijd had en of het toestel niet door midden zou breken wanneer men het in de broekzak zou plaatsen.

Geen van deze problemen zullen zich voor doen. Het toestel is namelijk gebouwd in de Samsung kwaliteit die men kent van de sliders en clamshells. Het geheel is enorm robuust gemaakt en is het eerste candybar model waarvan gezegd kan worden dat het een presentatie is dat een dergelijk model zo goed in elkaar zit. Vorige candybar modellen van Samsung waren gericht op het lagere segment in de markt. Daarbij wordt de P300 niet meegerekend dat een totaal buitenbeentje is in dit geheel.

De X820 is de allereerste aanval op de mobiele markt waarbinnen candybar modellen als de 6230i en K750i het enorm goed gedaan hebben of nog steeds doen. Na de overheersing in de huidige markt van clamshells en sliders is het nu tijd voor Samsung om de overige markten aan te vallen. De X820 zal daarin zijn aandeel nemen en de nieuwe 6233, K610i, K800i en de oudere 6230i en K750i bevechten. Iets wat moeilijk zal worden, maar zeker geen onmogelijke taak is. Het uiterlijk is namelijk erg sterk!

Loopt men rond het toestel dan valt op dat er een aantal onderdelen gemist worden. Als eerste voorkant daar vindt men een scherm dat breder is dan hoog. De verhouding is dus gedraaid. Hierover later meer. Verder is het toetsenbord hier geplaatst. De toetsen zijn erg vlak en vooral de centrale toets is wat lastig te bedienen, doordat de middelste toets niet goed te bedienen is. De overige toetsen liggen ver genoeg uit elkaar om niet mis te drukken. De achtergrondverlichting van de toetsen is redelijk tot goed, maar had iets sterker gemogen.

Op de rechterkant is er nog net plaats voor de interfacepoort voor de lader, datakabel en headset. Daarnaast is de camera toets geplaatst. Hiermee kan men de camera starten of een foto/video maken. Op de linkerkant vindt men alleen de volumetoetsen. Opties als een infraroodpoort of geheugenkaartslot vindt men niet op de X820. Een gemis in tegenstelling tot de hierboven genoemde modellen.

Achterkant bevat de toegang tot de batterij en SIM kaart houder. Verder is hier de camera geplaatst. Deze 2.0 megapixel camera is geplaatst in een uitstekend deel dat als voordeel heeft dat men nooit met de vingers voor de camera komt. De camera heeft geen cover of bescherming. Iets wat simpelweg niet meer paste.

Het gehele toetstel zit erg goed in elkaar. Geen kraakjes te horen en dus Samsung kwaliteit. Tevens zijn er geen bewegende delen dus ook voor de toekomst is er de verwachting dat er amper problemen zullen optreden met de X820. Het toestel moet helaas een geheugenkaartslot ontberen, maar daarentegen krijgt men wel het dunste toestel momenteel verkrijgbaar geleverd in een speciale lederen Oger cover.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is zeer goed voor een dergelijk dun toestel. De Nokia 6233 en Sony Ericsson K610i hebben gelijkwaardige tijden.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot 2 uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij X820 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De X820 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Mobile. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit geen enkele normale beltoon in, die de naam “normaal” kan dragen. De X820 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard “Ring-Ring” beltonen. In het totaal van 20 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet direct gebruikt worden als beltoon. Men zal deze moeten verplaatsen naar de map favoriete beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is redelijk sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan menig model in de markt. Samsung heeft alleen wat speciaals uitgehaald met het scherm. Deze is namelijk een kwartslag gedraaid. Hierdoor is het scherm breder dan dat het hoog is. Dit betekent ook dat de resolutie verschillend is en nu 220 x 176 pixels bedraagt.

Men kan voor het scherm maar geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Wel minder dan bij de E900. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een gelijkwaardig is aan de E900 met hier en daar een verandering. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video wallpaper. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee oplichtende soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de X820 zijn nu in een raster negen geanimeerde iconen zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is maar één manier waarop men dit kan weergeven.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de X820 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. De E780 is de enige Samsung in de huidige markt die deze optie heeft. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze X820. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er twaalf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten en 20 configuratieberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en is maximum 4 MB.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6233 en K610i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De X820 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de datakabel wordt niet meegeleverd. Ook de nieuwe EasyStudio is niet standaard aanwezig, maar mag er wel wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de X820 wordt wel eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding. Verder kan men via een stereo Bluetootoh headset draadloos luisteren naar muziek.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 84 MB aan intern geheugen verdeeld in 80 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 80 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten, 20 configuratieberichten, 300 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 80 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat men kent van de E900. Deze 2.0 megapixel camera is namelijk de beste Samsung camera op de Nederlandse markt. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn uitgebreider dan de W810i en de kwaliteit is een pluspunt. Sony Ericsson moet serieus rekening gaan houden met de X820.

De kwaliteit van de foto’s zijn dus erg goed. Video’s steken qua kwaliteit nu gelijkwaardig af aan de foto’s die op een redelijk goed niveau zijn voor een 2.0 megapixel camera in een mobiele telefoon. Nee, de fabrikanten moeten de X820 niet zo maar links laten liggen. De camera is namelijk vele malen beter dan degene in de D600. De foto’s bevatten erg veel kleur, zijn levendig en geven exact weer wat men fotografeert. De foto’s bevatten amper ruis en komen sommige gevallen niet zo flets over als de W810i.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien zijn op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 960), (1024 x 768), (800 x 600), (640 x 480), (320 x 240) en (220 x 176). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen voor zes sluitergeluiden, witbalans kiezen (Auto, Incandescent, Tl-verlichting, Bewolkt en Daglicht), de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200 en 400), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal en verticaal omflippen en de nachtmodus inschakelen. Verder zijn er in totaal acht effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Kaders worden alleen gebruikt bij een resolutie van 240 x 216 pixels.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk CIF (352 x 288), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en drie kwaliteiten (Superfijn, Fijn en Normaal). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Incandescent, Tl-verlichting, Bewolkt en Daglicht), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de video horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal acht effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video’s op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een goede camera heeft. De kwaliteit is van een hoog niveau vooral op het vlak van de mogelijke instellingen. Maar ook de kwaliteit van de foto’s zelf zijn nu op het niveau dat men tegen de Sony Ericsson W810i op kan. De foto’s hebben over het geheel een goede kwaliteit, maar laten het wat afweten in het donker. Dit komt omdat er geen flitser aanwezig is in het toestel. Toepassen van beide; nachtmodus en flitser wordt heel langzaam een must. Macro modus moet de E900 ook ontberen, dus de W810i scoort op deze vlakken beter.

In relatie tot de camera van de K610i of 6233 kan alleen maar worden gemeld dat X820 beide modellen inmaakt op de gerealiseerde kwaliteit.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de X820 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 punten en 100 notities opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browser, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina’s.

Het derde onderdeel is het Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vijf verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de headset en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op het interne geheugen geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de X820. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt. Het aanwezige geheugen is daarnaast alleen zo laag dat het toestel amper als MP3 speler gebruikt kan worden.

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de X820 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel voorzien met twee bekende games. De games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina. De vraag is alleen of andere games wel zullen werken. De schermresolutie is zo vreemd dat het wel eens lastig zou kunnen worden om andere JAVA programma’s of games te installeren en te gebruiken.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei doolhoven wortels moet verzamelen met een konijn) en Freekick (een spel waarbij men vrije trappen raak moet schieten).

Extra's

Conclusie

Zoals gewoonlijk wordt aan het einde van deze review weer de balans opgemaakt. Bij Samsung modellen was het altijd dat deze op een aantal punten steken lieten vallen. In Korea ziet men dat in door vooral door te gaan met de ontwikkeling.

Helaas is de genoemde ontwikkeling nog niet doorgevoerd in de X820. De Z400v laat zien dat men bij Samsung wel weet waar de klepel hangt, nu moet die nog geluid worden.

De lijst met minpunten is dan ook opnieuw een lijst met onderdelen dat menig Samsung de afgelopen tijd meekreeg als minpunt in een review. Het kan niet anders.

Het niet kunnen instellen van thema’s en het niet aanwezig zijn van profielen of voice dailing moet echt opgepakt worden. Dat is men min of meer verplicht. Tevens zal men door de gehele lijn van modellen deze punten moeten oppakken waardoor er voor de gebruikers een duidelijke lijn ontstaat in de producten. Het ene model is lastig te onderscheiden en mist weer essentiële onderdelen die een ander Samsung model wel weer heeft.

Door de gebruikte afmeting was een geheugenkaartslot niet mogelijk. Dat is wel jammer, want 80 MB is niet voldoende om het toestel als MP3 speler te gebruiken. Ook al de ondersteuning voor stereo Bluetooth audio aanwezig.

De pluspunten blijven voorop staan bij Samsung. Het zijn vooral die punten waar men op scoort. Het bovengenoemde zijn eigenlijk de puntjes op i. Vooral de afmetingen, het gewicht van het toestel, de belkwaliteit, de goede 2.0 Mpixel camera en kwaliteit van het scherm zijn onderdelen die men onder het kopje pluspunten mag zetten. Jammer alleen dat men geen datakabel of software op CD-rom meelevert. Gebruikers van de X820 zullen dit zeker missen.

In vergelijking tot de andere modellen als de K610i en 6233 mist de X820 UMTS, het algenoemde geheugenkaartslot en voice dailing of voice command. Echter de X820 heeft een zeer sterk uiterlijk en wordt geleverd in het Oger pakket. Dit maakt de Samsung telg tot een speciaal model waarmee vele mannen gezien willen worden. Helaas moeten dan de andere punten voor lief worden genomen.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de X820 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de X820. Wil me zelf games of programma’s installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung X820 review