Samsung Soul U900 review

De Samsung Soul was de grootste publiekstrekker op het Mobile World Congres ‘08 in Barcelona.

De Samsung SGH-U900 Soul heeft zijn naam te danken aan Samsung die het toestel de “Spirit Of Ultra” noemt, een naam voor de Ultra-lijn van dit soort dunne toestellen. De U600 en de U700 zijn onder andere toestellen die zich tot deze lijn mogen rekenen. Tot belangrijkste concurrent van de Samsung U900 Soul mag de LG KF600 gerekend worden.

Plus- en minpunten Samsung Soul U900

  • Design
  • Touchpad + interactiviteit
  • Ingebouwde camera
  • Overgang en gevoeligheid touchpad-knoppen
  • Lage geluidsvolume

Eerste indruk

De Soul heeft een metalen omhulsel en voelt daardoor erg stevig aan. Door dit materiaal is de Soul niet echt een lichte telefoon, maar daarentegen is hij maar 12,99 mm dik en past hij daardoor perfect in je broekzak. De voorkant van het toestel heeft een TFT scherm met scherpe en mooie kleuren. Het numerieke toetsenbord komt te voor schijn wanneer het toestel open wordt geslided. Dit toetsenbord is van hetzelfde materiaal als het omhulsel; een strak grijs gekleurd metaal.

Een wit achtergrond licht verlicht de knoppen om ze ook in het donker goed te kunnen onderscheiden. Het hoofdbeeldscherm heeft een 16 miljoen kleurenondersteunend QVGA beeldscherm. Tevens beschikt het toestel over een interactief touchpad, die te vinden is onder het hoofdbeeldscherm. Dit is dan gelijk ook de belangrijkste eigenschappen van de Soul.

Touchpad

Op de plaats waar normaal de bedieningstoetsen zitten, zit nu een OLED touchscreen. Het feit dat de Soul zowel een touchpad als normale knoppen heeft, en dat je daarbij afwisselend wel en niet een knop moet indrukken, is in het begin wat wennen. De knoppen en het touchpad zitten namelijk erg dicht naast elkaar. Desondanks is het touchpad echt een geweldige extra aan het toestel. Het touchpad heeft ook nog eens een kleurenbeeldscherm en haptic feedback waardoor je toch ergens het gevoel hebt van een ‘normale knop’. En, het touchpad past zich aan de functie die je op dat moment gebruikt, plus kun je zelf de kleur van de knoppen instellen!

Het feit dat je tijdens het bellen met je wang het touchpad aan kunt raken en daarbij de luidspreker kunt activeren (plus haptic feedback tegen je wang voelt!) is overigens wel erg irritant en een belangrijk nadeel.

Camera

De Soul heeft maar een camera van maar liefst lietst 5.0 Megapixel inclusief auto-focus en beeldstabilisator. De camera kan alleen worden gebruikt als het toestel open geslided is. Aan de ene kant biedt dit maximale bescherming van de camera, aan de andere kant jammer, want zo is er geen mogelijkheid om foto’s te maken als het toestel nog dicht is. Er is overigens wel een secundaire camera die te gebruiken is voor video bellen.

De bedieningsknoppen voor de camera zitten op de zijkant van het toestel. Deze positie is overigens prima, aan de andere zijkant daarentegen zitten volumeknoppen. Naar ons idee zitten deze net te laag; tijdens het bellen is het moeilijk om snel het volume te veranderen. Overigens blijkt overigens dat deze knoppen niet op een andere positie gezet konden worden, aangezien daar de batterij al gepositioneerd is. Misschien een kwestie van wennen.

Belkwaliteit

Over de belkwaliteit waren wij niet altijd te spreken. Dit komt omdat het geluid niet echt heel hard kan. In rumoerige ruimtes, met veel geluid om je heen, was het niet altijd mogelijk om de beller goed te verstaan. Gevolg is dat je alsnog dicht bij het toestel moet gaan spreken en heel hard moet praten. Of je omgeving dit zal waarderen is nog maar de vraag.

Conclusie

Al met al toch een prima toestel die vooral uitblinkt dankzij het ingebouwde touchpad. Deze biedt zoveel nieuwe mogelijkheden waardoor je niet snel bent uitgekeken op dit toestel. Echter, je raakt wel snel per ongeluk een 'knop' aan wat met name tijdens een telefoongesprek tot vervelende situaties kan leiden. LG's touchpad van de KF600 heeft hier een oplossing op doordat er steviger op een 'knop' gedrukt moet worden, wil het reageren.

Ondanks dat minpuntje beschikt de U900 Soul in tegenstelling tot de KF600 wél over snel 3G internet, heeft het een betere camera en een beter beeldscherm. Nadeel is dan weer dat de U900 Soul ook een stukje duurder is dan de KF600.

Maar je krijgt er toch zoveel méér voor terug dat het zeker de moeite van het overwegen waard is!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung U900 review