Samsung Pixon M8800 review

Wat is het resultaat als je de Samsung F480 TouchWiz volpompt met steroïden? Dat zou heel goed de Samsung M8800 Pixon kunnen zijn.

Er zijn namelijk wel wat overeenkomsten te vinden tussen deze twee toestellen, zoals het feit dat ze beide touchscreentelefoons zijn, dezelfde software met TouchWiz interface en widgets hebben, FM-radio en ruimte voor een MicroSD geheugenkaart. Maar op een aantal punten overtreft de M8800 Pixon de F480 TouchWiz. Het toestel heeft namelijk een 8.0 megapixel camera, een groter beeldscherm, GPS-ontvanger en een bewegingssensor.

De M8800 Pixon is voorlopig nog Samsung’s enige 8.0 megapixel cameratelefoon met touchscreen en dus niet onbelangrijk voor de Koreanen. Het toestel heeft geduchte concurrentie te verduren van de LG KC910 Renoir, ook een toestel van Koreaanse makelij met touchscreen en 8.0 megapixel camera. Zal de M8800 Pixon zijn kleine broertje kunnen verslaan en het de concurrentie moeilijk maken met de hiervoor genoemde eigenschappen?

Plus- en minpunten Samsung Pixon M8800

  • Touchscreen
  • Bouwkwaliteit
  • Videokwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • T9-woordenboek
  • Ontbreken WiFi
  • Beperkt nut GPS
  • Samsung PC Studio

Wat zit er bij het toestel?

De M8800 Pixon wordt in een verrassend bescheiden doosje geleverd. In dit doosje troffen wij naast het toestel met batterij (1000 mAh) een oplader, USB-kabel, headset, stylus, 1 GB MicroSD kaartje met adapter, CD-rom met software en een handleiding aan.

De capaciteit van het geheugenkaartje is naar moderne maatstaven toch wat mager en de headset doet wat goedkoop aan. Hij bestaat uit twee delen, één gedeelte met de microfoon en één gedeelte met de oordopjes. Deze oordopjes zijn van het zogenaamde in-ear model waarbij één maat rubberen sleeves is meegeleverd. De oordopjes kunnen ook vervangen worden door exemplaren die beter bevallen want in het gedeelte met de microfoon beschikt over een 3.5 mm audio jack. Nadeel hiervan is alleen wel dat je een headset krijgt met een erg lang snoer.

Uiterlijk

De vormgeving van de M8800 Pixon is erg ingetogen en vrij basic. Dit komt ook terug in de gebruikte materialen. De batterijcover is van metaal maar voor de rest is het plastic wat de dienst uit maakt. Dit neemt niet weg dat het toestel goed in elkaar zit en robuust aanvoelt. De M8800 Pixon is alleen in het zwart verkrijgbaar. Doordat de verf mat is en andere gekleurde of opvallende accenten ontbreken ziet hij er tamelijk sober, bijna saai, uit.

Natuurlijk is het opvallendste onderdeel aan de voorkant het touchscreen, daaronder zitten de nummerkeuzetoets, terugtoets en de toets voor het afsluiten van een gesprek of het menu en het aan/uitzetten van de telefoon. Aan de achterkant zit de camera met flitser, de luidspreker en een rubberen uitstulping waar de antenne onder zit en er ook voor zorgt dat het toestel goed in de hand ligt. De SIM-kaart moet onder de batterij geplaatst worden.

De linker zijkant wordt bezet door de vergrendeltoets, snelkoppelingentoets en de geheugenkaartsleuf. De rechterkant bied plaats aan de cameratoets, fotoalbumtoets en volumetoetsen.

De onderkant van het toestel is leeg en aan de bovenkant zit de multifunctionele aansluiting voor de oplader of headset. Aan alle zijkanten is het toestel voorzien van een geribbelde rand die hem er vooral op foto’s nogal dik/lomp uit laten zien. In de praktijk zorgen deze ribbels er wel voor dat het toestel prettig in de hand ligt en blijkt het toestel helemaal niet overdreven dik te zijn.

Uithoudingsvermogen

Met een volledig opgeladen batterij houd de Samsung M8800 Pixon het bij intensief gebruik twee dagen uit. Bij licht gebruik is het uithoudingsvermogen drie à vier dagen. Het uithoudingsvermogen kan beïnvloed worden door de helderheid en verlichtingstijd van het beeldscherm in te stellen. Ook de intensiteit van het feedback trilsignaal zal zijn invloed hebben.

Belkwaliteit

Wat betreft het voeren van een gesprek is er weinig aan te merken op de M8800 Pixon. De belkwaliteit is goed en het volume is voldoende instelbaar. De luidspreker brengt een luid en duidelijk geluid voort.

Met de vergrendeltoets kunnen tijdens een gesprek de gespreksfuncties geopend worden. Dit houd onder andere in de luidspreker, in de wacht zetten en de telefoonlijst openen.

De oproepenlijst kan geopend worden met de nummerkeuzetoets of via menu. Hier kunnen oproepen gesorteerd worden onder alles, gemist, uitgaand of ontvangen. In het oproepbeheer zitten een gegevensteller en een overzicht van de gespreksduur van de gekozen en ontvangen oproepen.

Beeldscherm

Het 3.2 inch grote beeldscherm van de M8800 Pixon kan 262.144 kleuren weergeven met een resolutie van 240 x 400 pixels. De helderheid is dik in orde, ook in de automatische stand, maar het contrast is niet heel bijzonder. De leesbaarheid bij fel zonlicht is redelijk.

De M8800 Pixon heeft een bewegingssensor die auto-rotate mogelijk maakt. Deze is precies gevoelig genoeg maar werkt alleen bij het typen van een bericht, in de webbrowser, de fotogalerij en bij het afspelen van video’s.

Er is maar één thema beschikbaar op de M8800 Pixon en alleen het lettertype en de achtergrond kunnen aangepast worden.

Menu

Het menu openen gebeurt met een virtuele toets in de functietoetsregel onderin het scherm. Daarnaast kan het menu ook altijd geopend worden met de toets voor het wisselen van toepassingen aan de zijkant van het toestel. Het toestel laat merken dat het scherm wordt aangeraakt door te trillen, de intensiteit van deze feedback kan in zeven verschillende niveaus worden ingesteld of uitgezet.

In het hoofdscherm is aan de linkerkant een toets met een pijltje te vinden. Wanneer deze wordt aangeraakt komt een werkbalk met zogenaamde widgets tevoorschijn. De mogelijke snelkoppelingen voor deze balk zijn analoge klok, digitale klok, wereldklokken, agenda, foto, verjaardag, profiel, netwerkinfo, games, help, beller top 5, Bluetooth, calculator, postvak IN, notities, Samsung Fun Club, berichtsamensteller, datum, spiegel, Google search, AccuWeather. De widgets kunnen op de werkbalk verplaatst worden of naar het hoofdscherm gesleept.

Het bedienen van het toestel en het browsen door het menu gaat erg prettig met het touchscreen. Het scherm reageert voortdurend goed, ook bij het scrollen, en de stylus is geen enkel moment nodig. De terugtoets is erg handig, deze stelt de gebruiker in staat om telkens één stapje terug te gaan in het menu.

Telefoonboek

In het geheugen van de M8800 Pixon kunnen 2000 contacten worden opgeslagen. Voor elk contact kunnen meerdere namen, mobiele en vaste, zakelijke of privé telefoonnummers en e-mailadressen worden toegevoegd. Verder kunnen verjaardag, opmerkingen, bedrijf, functie en adresgegevens worden opgeslagen en beltoon, berichttoon, groep, foto en trilstand worden ingesteld. Voice dial is niet mogelijk met de M8800 Pixon.

Messaging

Een SMS-bericht typen met de M8800 Pixon kan met een virtueel numeriek toetsenbord of, door het toestel te kantelen, met een virtueel QWERTY-toetsenbord. Het maken van een bericht heeft echter wel wat meer voeten in de aarde dan bij de meeste andere telefoons. Er is namelijk sprake van twee verschillende schermen waar de gebruiker mee te maken heeft. Als gekozen is voor ‘Bericht maken’ of ‘Antwoord’ komt een blanco scherm in beeld met bovenin een adresregel en onderin de keuzes ‘Verzenden’, ‘Media toevoegen’ en ‘Meer’. Dit is niet het scherm waarin het bericht ook daadwerkelijk getypt kan worden, om dat scherm te openen moet één maal op het scherm worden getikt. Vervolgens komt het toetsenbord in beeld met daarboven een vak waarin de letters verschijnen.

Daarbij is ook de teller die het aantal tekens bijhoud wat ingewikkeld. Deze begint namelijk bij 2295 en telt af. Om te zien of de grens van één bericht is overschreden moet een scherm teruggegaan worden waar wel aangegeven wordt uit hoeveel delen het bericht bestaat.

Het T9-woordenboek van de M8800 Pixon is bedroevend slecht, de meest simpele woorden zitten er niet standaard in. Als een lettercombinatie niet wordt herkend kan deze worden toegevoegd aan het woordenboek. Natuurlijk kan het woordenboek ook uitgezet worden. Overigens houd het woordenboek in de QWERTY-stand rekening met fouten door niet precies genoeg typen.

Typen op het touchscreen werk wel erg prettig, het scherm reageert goed op aanraking. Het touchscreen bied ook de mogelijkheid om een bericht echt te schrijven maar dit is eigenlijk niet meer dan een gimmick want echt goed functioneert het niet en het zal ook geen tijdwinst opleveren.

Verder behoren MMS’en en mailen ook tot de mogelijkheden. Het schakelen tussen een SMS of MMS-bericht gebeurd automatisch wanneer een afbeelding, video of geluidsfragment word toegevoegd. Een e-mailaccount instellen is ook zo voor elkaar. Daarnaast is onder het kopje Google in het menu nog een snelkoppeling te vinden naar Google Mail.

Connectivity

Bestanden kunnen gemakkelijk met behulp van Bluetooth van en naar de M8800 Pixon verzonden worden. Met een USB-verbinding kan dit alleen makkelijk met bestanden die op het geheugenkaartje staan. Bij het tot stand brengen van een USB-verbinding kan er gekozen worden tussen drie opties: Mediaspeler, PC Studio en Massaopslag. Wij zijn er niet in geslaagd om Samsung PC Studio functionerend te krijgen en daardoor konden we bestanden op het interne geheugen van de telefoon alleen met Bluetooth naar de computer verzenden. Of de bestanden moeten eerst naar de geheugenkaart worden gekopieerd.

Het toestel beschikt niet over ondersteuning voor WiFi, terwijl zijn concurrenten hier wel de beschikking over hebben. Het is misschien niet een hele grote factor bij de aanschaf maar in de nabije toekomst zullen er steeds meer toestellen over gaan beschikken en dan gaat het wel meespelen.

Browsen op het web gaat erg makkelijk met de M8800 Pixon. Het schakelen tussen verticaal en horizontaal beeld gaat zonder problemen en in de fullscreenstand wordt het 3,2 inch grote beeldscherm volledig benut.

Het beeld inzoomen kan met behulp van de volumeknoppen aan de zijkant en scrollen gaat erg eenvoudig door gewoon over het beeldscherm te vegen.

Camera

De functies van de 8.0 megapixel camera waar de M8800 Pixon mee uitgerust is, zijn talrijk. Helaas kan dat niet gezegd worden van de flitser, die is namelijk verre van toereikend. De M8800 Pixon maakt foto’s met een maximale resolutie van 3264 x 2448 pixels.

De interface ziet er netjes uit en werkt erg prettig in combinatie met het touchscreen. De gebruiker heeft de beschikking over glimlachdetectie, gezichtsdetectie, knipperdetectie, antitrilling en Wide Dynamic Range. Wide Dynamic Range vermindert het contrast waardoor meer details zichtbaar worden in donkere gedeeltes. Deze functie en de antitrilling zorgen er wel voor dat het toestel nogal wat tijd nodig heeft om een foto te nemen en op te slaan

De fotostanden waaruit gekozen kan worden zijn: Eén, Doorlopend, Panorama, Smile shot, Mozaiek, Kader, Gezichtsherkenning. De beschikbare scènes zijn: Geen, Portret, Landschap, Nacht, Sport, Binnenshuis, Strand/Sneeuw, Zonsondergang, Dageraad, Herfstkleur, Vuurwerk, Tekst, Kaarslicht en Tegenlicht. De scherpstelstand en belichtingswaarde kunnen ingesteld worden. Daarnaast kan bij de instellingen de zelfontspanner, resolutie, witbalans, effecten, ISO, belichtingsmeter, antitrilling, WDR, knipperdetectie, beeldkwaliteit, contrast, intensiteit en de scherpte ingesteld worden.

Van alle 8.0 megapixel telefoons maakt de M8800 Pixon zeker niet de beste foto’s, al ontlopen ze elkaar weinig. Het is ook niet de snelste camera. Over het algemeen is de kleurweergave goed maar schiet hij tekort op het gebied van detail en de hoeveelheid contrast is aan de grote kant. In slecht belichte situaties is aan weinig te merken dat er geschoten word met een 8.0 megapixel camera. De LED-flitser is dan ook zelden een nuttige toevoeging.

De kwaliteit van de video’s daarentegen is zeer goed. Het beeld is niet schokkerig of vegerig en de kleuren zien er goed uit. Het opnemen van geluid gaat nog wel wat moeizaam. De M8800 Pixon maakt video’s met een resolutie van 720 x 480 pixels en een snelheid van 30fps. In slowmotion filmen met een resolutie van 320 x 240 pixels en 120fps is ook mogelijk. Voor het opnemen van video kunnen videostand, flitser, belichtingswaarde, zelfontspanner, resolutie, witbalans, effecten, WDR, videokwaliteit, contrast, intensiteit en scherpte worden ingesteld.

Gemaakte foto’s en video’s kunnen bewerkt worden of geupload op het internet. Daarnaast kunnen ze verstuurd worden per MMS, e-mail, Bluetooth of USB.

Aanwezige programma's

De aanwezige programma’s op de M8800 Pixon zijn agenda, notities, taken, wereldklok, calculator, omrekenen, alarm, MP3-speler, muziek herkennen, FM-radio, Live pixel, video-editor, spraakrecorder, synchronisatie, timer, stopwatch, RSS-lezer, Google search, Google Mail en fotobrowser. Het is niet een heel erg uitgebreid pakket maar het noodzakelijk is zeker aanwezig.

In de fotobrowser wordt handig gebruik gemaakt van de bewegingssensor. Door het toestel iets schuin te houden kan door de foto’s gebladerd worden. Natuurlijk kan dit ook doormiddel van het touchscreen. De foto’s kunnen in de browser gerangschikt worden op basis van naam, tijd, kleur of gezichtslabel.

Live-pixel lijkt in veel opzichten op Paint in Windows. Met het programma kan naar hartenlust gekliederd worden op het touchscreen van de M8800 Pixon. Ook foto’s kunnen ermee van extra aankleding voorzien worden.

Games

Ook wat betreft de spelletjes is de M8800 Pixon erg basic. Het toestel is weliswaar uitgerust met vier spelletjes maar dit zijn allemaal proefversies en er kan bij elk spel maar één level worden gespeeld. We zullen ze dan ook maar heel kort omschrijven. Voor meer tijdverdrijf moet de complete game aangeschaft worden.

De vier spellen zijn BrainChallenge, DiamondTwister, Millionaire 3 en PyramidBloxx. BrainChallenge lijkt wel wat op Brain Training voor de Nintendo DS. Bij DiamondTwister moet je diamanten wegspelen door er drie dezelfde op een rij te krijgen. Millionaire 3 is een kopie van Weekend Miljonairs en bij PyramidBloxx moet de speler bouwstenen voor een piramide van het ene naar het andere mannetje omhoog gooien.

Daarnaast kan er met de M8800 Pixon ook nog met twee dobbelstenen gegooid worden doormiddel van de bewegingssensor.

Extra's

De M8800 Pixon beschikt over een GPS-ontvanger. Deze kan echter alleen gebruikt worden voor het geotaggen van foto’s, Google Maps maakt er namelijk geen gebruik van.

Google Maps komt goed tot zijn recht op het grote beeldscherm en de bediening met het touchscreen functioneert prima. Maar voor het navigeren met behulp van de GPS zal dus een ander programma gedownload moeten worden.

Conclusie

De indruk die de M8800 Pixon bij ons achterlaat is die van een bescheiden maar complete telefoon, afgezien van het ontbreken van ondersteuning voor WiFi. Het touchscreen werkt goed, de camera is niet uitmuntend maar wel bovengemiddeld. Dit zijn de toepassingen waar het toestel het van moet hebben. Bovendien ziet hij goed in elkaar en ligt hij prettig in de hand.

Al met al is de M8800 Pixon een erg plezierig toestel dat bij ons weinig ergernissen heeft opgewekt. De paar aanmerkingen die we hebben zijn niet dusdanig ernstig dat het gebruiksplezier er onder te lijden heeft. Tegelijkertijd zijn er aan de andere kant ook niet heel veel echt in het oogspringende hoogtepunten. Dit betekent niet dat de M8800 Pixon een middelmatig toestel is, integendeel het is een erg uitgebalanceerd toestel.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung M8800 review